Za područje

  Tapaciranje stolica i garnitura

  Članak je pregledalo čak 3799+ korisnika
  Tokom godina korišćenja komada tapaciranog nameštaja, tkanine se habaju i troše, oštećuju na razne načine. Obično ili masivno drvo ili metal od kojih su ramovi, međutim, uglavnom ostaju ono što su, pa i ne čudi što se ponekad ljudi vrlo teško odlučuju na zamenu. Naročito ako taj komad imaju godinama, ako su za njega vezani sentimentalno ili prosto misle da se nešto drugo nikako neće uklopiti u stil i estetiku doma koja im je toliko prirasla srcu. Ipak, ma koliko o kvalitetnim i dobrim materijalima da se radi, činjenica je da vremenom propadaju i, ako ništa drugo, potrebni su zamena tapacirunga i punjenja ili opruga na sedištima.
  Stručni članak 3799
  tapaciranje namestaja
  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Tapaciranje nameštaja:

  1. Kada treba tapacirati stolice?

  Ni u kom slučaju ne menjajte presvlake sedišta pošto-poto, budući da tapaciranje nije baš jeftino, a i bez stolica ćete morati da se snađete dok su kod majstora. Ponekad je jednostavnije i ekonomičnije kupiti nove komade. Ako smatrate da je kupovina nove stolice nepotrebna, da je postojeći ram i dalje dobar i upotrebljiv, da još uvek savršeno deluje u enterijeru i zadovoljava vaše zahteve, predlažemo da radije krenete u lov na novu tkaninu. Pre svake kupovine, razmotrite sa svih strana pitanje da li je isplativija i bolja zamena dela ili celog komada nameštaja.

  Tapaciranje stolica je uvek odlično rešenje za one komade koji su stilski i estetski savršeno uklopljeni u enterijer ili one za koje ste emotivno vezani; takođe, isto vredi i za one koje se više ne mogu naći na tržištu ili bi njihova kupovina sada bila preskupa.

  Tapaciranje garniture za sedenje je nešto drugo. Njeno tapaciranje je uvek isplativije od kupovine nove.

  2. Tapaciranje stolica: koji i kakav mebl-štof odabrati?

  2.1. Idealna tkanina za tapaciranje stolica

  Dakako da nije svaka tkanina primerena za tapaciranje i svakodnevnu upotrebu. Materijali pogodni za presvlake treba da budu gušće tkani, izdržljiviji i čvršći od običnih tkanina, a upravo takvi su mebl-štofovi. Za svakodnevno sedenje je odlična, na primer, mikro-tkanina tretirana teflonom, koja se može naći u najrazličitijim bojama, nijansama i dezenima. Prava ili veštačka koža je takođe uobičajeni materijal za sedišta trpezarijskih stolica.

  2.2. Mebl-štof koji se slaže sa pokućstvom

  Prilikom izbora mebl-štofa za sedišta trpezarijskih stolica, osim na boju i dezen koji treba da su u skladu s postojećim pokućstvom ili nešto sasvim drugačije ako ste tako odlučili, obratite pažnju na svojstva materijala. Tkanine su udobnije za sedenje, jer se ne lepe za kožu. Koža se lakše čisti, ali njena hladnoća nije svima po volji.

  Veštačka koža, odnosno, napa, ne diše i grublja je, što može da izazove neprijatan osećaj pri sedenju, što, opet, ne odgovara svakom. Za tapaciranje garniture za sedenje radije uzmite pravu kožu.
  Tapaciranje stolica ili fotelja se isplati onda kada su u dobrom stanju, ali im je potrebna samo zamena mebl-štofa
  Tapaciranje stolica ili fotelja se isplati onda kada su u dobrom stanju, ali im je potrebna samo zamena mebl-štofa

  3. Cena tapaciranja stolica

  Koliko ćete platiti za presvlake i tapaciranje, zavisi od izbora materijala i složenosti površine sedišta. Za grubu procenu se može reći da se cena presvlačenja trpezarijskih stolica kreće oko 25 EUR po komadu, što uključuje rad i obradu sedišta, a materijal birate i kupujete sami.

  4. Tapaciranje sofe ili garniture za sedenje

  4.1. Tapaciranje sedišta od tkanine

  Tapaciranje sofe ili garniture za sedenje svakako je zahtevnije od tapaciranja stolica. Već sam transport do radionice je zahtevniji, takvim komadima se teže barata i, naposletku, veća je i potrošnja materijala. Cena za tapaciranje garniture kreće se oko 500 EUR, u zavisnosti od broja sedišta. Ima majstora koji naplaćuju po dužnom metru, pa to izlazi oko 150-240 EUR/m.

  4.2. Tapaciranje sedišta od kože

  Za tapaciranje kožne sofe ili garniture za sedenje svakako ćete platiti više, prvenstveno zbog toga što je koža mnogo skuplji materijal od mebl-štofova. Ruke tapetari naplaćuju uglavnom isto, bez obzira na vrstu materijala.

  5. Presvlačenje klupe ili ugaonih sedišta

  Presvlačenje trpezarijskih klupa ili ugaonih sedišta razni majstori naplaćuju različito - ili po broju sedišta ili po dužnom metru. Gledajte da se o tim detaljima dogovorite pre početka rada.

  Tapaciranje sofe ili garniture za sedenje može da potraje više nedelja i skuplje je
  Tapaciranje sofe ili garniture za sedenje može da potraje više nedelja i skuplje je

  6. Koliko traje tapaciranje sofe ili garniture za sedenje?

  6.1. Tapaciranje sofe ili garniture

  Pošto se stolice koriste svakodnevno i praktično bez njih ne može da se funkcioniše, pitanje koliko je vremena za njihovu obradu potrebno sasvim je na mestu. Međutim, odgovor nije jednostavan, jer zavisi od više faktora. Prvi faktor je zauzetost majstora. Na one poznatije, koji imaju mnogo posla, čekaćete više nedelja samo da dođete na red, a ima i onih koji mogu da prime vaš nameštaj na rad istog dana. Računa se da tapaciranje stolica traje oko 7-10 dana, a tapaciranje garniture 14 i više dana.

  6.2. Tapaciranje stolica i zamenski nameštaj

  Pre nego što date svoj nameštaj tapetaru, razmislite o alternativi, odnosno, komadima koje ćete koristiti u međuvremenu. Preporučujemo da ih pozajmite od rođaka ili prijatelja ili da koristite sopstvene baštenske stolice, sklopive stolice iz garaže itd. Ipak, ukoliko spavate na toj sofi ili garnituri, izazov neće biti tako lako rešiv, pošto, u principu, ne možete odmah dobiti zamenu. Umesto garniture za sedenje, možete da napravite privremeni ležaj od običnog dušeka ili onog za plažu, vreće za spavanje ili prostirki za jogu. Da bi cela stvar bila udobnija, prekrijte ih ćebadima i mekim jastucima različitih veličina.

  Stručni članak 3799
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Tapaciranje nameštaja?

  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Tapaciranje nameštaja:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Tapaciranje nameštaja
  8.6
  0

  Milovanovic gips


  9.1
  0

  TAPACIRANJE NAMEŠTAJA TAPETARIJA KELE NS1 NOVI SAD


  9.1
  0

  DEJAN SAMARDŽIĆ PR TAPACERSKO STOLARSKA RADIONICA I UGOSTITELJ STIL DEKOR DESIGN TEMERIN


  9.4
  0

  JELENA BOJOVIĆ PR RADNJA ZA PROIZVODNJU NAMEŠTAJA ARBOR NAMEŠTAJ BEOGRAD-PALILULA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana