Za područje

  Zalivanje i navodnjavanje travnjaka i vrtova: raspršivanjem ili kap-po-kap?

  Članak je pregledalo čak 2845+ korisnika
  Jedna od glavnih aktivnosti tokom leta u bašti jeste zalivanje ako želite da sve biljke budu lepe, zdrave i rascvetane da biste mogli da uživate u njima u slobodno vreme. Pošto se često nema vremena za ručno zalivanje, koriste se razni automatski sistemi. Sistemi za zalivanje i navodnjavanje su efikasno rešenje za optimalni utrošak vremena, truda, vode i troškova.
  Stručni članak 2845
  sistemi zalivanje i navodnjavanje
  Imamo čak 78 izvođača radova za područje Sistemi za navodnjavanje:

  1. Šta su i kakvi su sistemi za zalivanje?

  Sistemi za zalivanje se razlikuju od drugih pošto imaju nezavisnu kontrolu zalivanja. To štedi vreme, budući da vreme i raspored zalivanja ne moraju da se kontrolišu. Sistemi za zalivanje mogu da rade uz pomoć kontrolnih prekidača ili se mogu kontrolisati kompjuterski. Možete čak izabrati i takav sistem koji ima ugrađene detektore vlage i zaliva baštu ili travnjak samo po potrebi.

  2. Zašto da izaberete sistem za zalivanje?

  2.1. Sistemi za zalivanje obezbeđuju optimalno zalivanje

  Sistemi za zalivanje omogućavaju tačno i ravnomerno snabdevanje biljaka vodom. To znači da se koreni biljaka mogu dobro natopiti, što doprinosi boljem zdravlju biljaka. Izbegava se prekomerno ili nedovoljno zalivanje, što je uobičajeno kod ručnog rada. Redovno i uravnoteženo zalivanje posredstvom automatizovanog sistema doprinosi boljem zdravlju i produktivnosti biljaka. To je posebno važno u uzgoju useva, jer pomaže veće prinose i bolji kvalitet.

  Sistem za zalivanje obezbeđuje optimalnu vlažnost zemljišta. Uz adekvatnu vlažnost i najpovoljnije uslove, vegetacija postaje manje podložna bolestima i štetočinama. To znači da je i manja potreba za pesticidima i fungicidima.

  2.2. Sistem za zalivanje štedi vodu i vreme

  Sistem za zalivanje takođe pomaže u uštedi vode. Na sistem se mogu priključiti tajmeri ​​i senzori koji omogućavaju zalivanje u optimalnim rokovima i količinama. Time se sprečava nepotreban gubitak vode usled prekomernog zalivanja, a samim tim smanjuje i mesečni utrošak vode. Ručno zalivanje zahteva mnogo vremena i fizičkog napora. Sistem je, s druge strane, automatizovan proces, što omogućava svima koji se bave biljkama da uštede vreme i energiju koje će posvetiti drugim zadacima.

  2.3. Fleksibilnost i tačnost

  Različiti tipovi sistema za zalivanje, kao što su kap-po-kap, prskalice i podzemni sistemi, dozvoljavaju prilagođavanje prema prilikama i potrebama biljaka ili baštenskih površina. Svaka biljka ili teren može dobiti optimalnu količinu vode, a to će svakako pospešiti njihovo napredovanje.

  2.4. Iskoristivost vodnog resursa i daljinsko upravljanje

  Kod sistema za zalivanje mogu se izbeći gubici vode usled isparavanja i oticanja. Voda se doprema direktno na mesto gde je potrebna, što doprinosi boljem korišćenju vode. Tehnološki napredni uređaji kakvi su senzori vlage u zemljištu i pametne kontrole osiguravaju daljinsko praćenje i kontrolu navodnjavanja. Time se povećava tačnost i efikasnost zalivanja.

  2.5. Sistem za zalivanje i održiv uzgoj

  Sistemi za zalivanje omogućavaju da se biljke uzgajaju čak i u sušnim periodima ili u područjima sa nedostatkom prirodne vlage. To doprinosi održivoj proizvodnji hrane.

  Sistemi za zalivanje optimalno troše vodu i energiju, što je u današnje vreme vrlo bitno
  Sistemi za zalivanje optimalno troše vodu i energiju, što je u današnje vreme vrlo bitno

  Savet stručnjaka iz firme PR MONTAŽA I ODRŽAVANJE ZALIVNIH SISTEMA SMART RAIN

  1. Kompanija SMART RAIN bavi se ugradnjom smart sistema za navodnjavanje, pa nam recite šta je novina kod ovakvih sistema?

  Novinu kod smart zalivnih sistema predstavlja sama upravljačka jedinica koja omogućava daljinsku kontrolu i monitoring sistema uz pomoć mobilnog telefona ili računara sa bilo koje lokacije, posredstvom interneta. Glavna prednost tako opremljenog sistema jeste automatsko podešavanje zalivanja u odnosu na dnevne uslove i mikroklimu. Kod standardnih vremenskih programatora svaka promena u načinu rada iziskuje manuelno podešavanje na samom programatoru.

  2. Kako izgleda proces instalacije smart sistema?

  Pre početka instalacije je svakako neophodno uraditi proračun i projektovanje sistema, što je svakako preduslov za adekvatno zalivanje i dugogodišnje funkcionisanje sistema.
  Neophodno je uraditi snimanje terena na kome se planira izvođenje sistema kao i uzimanje određenih uzoraka u vezi sa postojećim vodosnabdevanjem.

  Prilikom projektovanja samog zalivnog sistema vodimo računa o konkretnim uslovima na terenu i potrebe samih biljaka koje se zalivaju.

  Tek nakon prihvaćenog projekta i same finansijske ponude pristupamo montaži sistema.

  Prvi korak pri montaži zalivnog sistema predstavlja trasiranje i mašinski iskop kanala za potrebe svih podzemnih instalacija. Tom prilikom je neophodno obratiti pažnju na sve postojeće instalacije na terenu da ne bi došlo do oštećenja.

  Po završenom iskopu pristupa se postavljanju zalivnog sistema koji se sastoji od: povezivanja na postojeću mrežu vodosnabdevanja, montaže elektromagnetnih ventila, postavljanja i povezivanja glavnog cevovoda, montaže rasprskivača sa definisanim performansama i na definisanim lokacijama iz projekta.

  Po završetku montaže podzemnih instalacija izvodi se povezivanje upravljačke jedinice i pripadajućih senzora. Po testiranju i proveri svih instalacija, vrši se zatrpavanje instalacija i štelovanje rada rasprskivača.

  Konačni korak predstavlja inicijalno podešavanje upravljačke jedinice i upoznavanje investitora sa predviđenim režimom rada zalivnog sistema.

  Nakon završetka svih radova vrši se primopredaja radova i izdavanje garancije koja važi 5 godina od datuma primopredaje radova.

  3. Šta je sa održavanjem sistema nakon instalacije?

  Treba imati u vidu da pravilno projektovan i instaliran zalivni sistem zahteva minimalno, ali redovno godišnje održavanje. To obuhvata: prolećno pokretanje sistema, zamenu filtera i proveru celog zalivnog sistema pre ponovnog puštanja u rad. Slično je i sa jesenjom konzervacijom sistema pre pojave prvih mrazeva, koja podrazumeva pražnjenje celog sistema uz pomoć komprimovanog vazduha.

  G-din Stefan Ferk, PR MONTAŽA I ODRŽAVANJE ZALIVNIH SISTEMA SMART RAIN

  3. Sistemi za navodnjavanje raznih vrsta

  3.1. Navodnjavanje kap-po-kap

  Sistem kap-po-kap je vrlo efikasan tamo gde postoji potreba za preciznim snabdevanjem vodom. Koriste se perforirane cevi za kapanje koje se postavljaju pored korena biljaka. Taj sistem smanjuje gubitke vode usled isparavanja i omogućava optimalno zalivanje. Sistem za navodnjavanje kap-po-kap je sličan onom sa prskalicama. Prednost ovog sistema u odnosu na druge je to što troše manje vode i samim tim iziskuju manje troškove. Njihova manjkavost je to što je razlaganje listova slabije, zapravo, sporije. Za sistem takvog tipa moraju se koristiti specifične vodovodne cevi i regulacioni ventil za pritisak u cevima.

  3.2. Sistemi za navodnjavanje sa prskalicama

  Ovakvi sistemi funkcionišu zahvaljujući prskalicama ili mlaznicama za ravnomernu površinsku distribuciju vode. Sistemi tog tipa su vrlo efikasni za zalivanje travnjaka i cvetnih leja. Prskalicama je potrebno mnogo vode i jak pritisak vode da bi dobro radili. Sistem funkcioniše tako što se crevo za vodu poveže sa dozatorom. Takav dozator vode je posebno pogodan za navodnjavanje većih leja sa cvećem ili povrćem. Možete izabrati dozator sa nepovratnim ventilom ili bez njega. Takođe, prskalice mogu imati statične glave, jer je potrebno više njih da se pokrije cela površina. Jedna glava obično pokriva površinu od 5 m2. Druga opcija je da izaberete pokretnu glavu koja se okreće i navodnjava veću površinu bašte.

  Sistem za navodnjavanje sa prskalicama sprečava stvaranje lokvi.

  3.3. Podzemni sistemi za navodnjavanje

  Podzemni sistemi koriste ukopane cevi i prskalice koje podižu vodu direktno na površinu zemlje. Takav je sistem u estetskom smislu neupadljiv i smanjuje rizik od isparavanja vode.

  3.4. Mobilni sistem za navodnjavanje bašte

  Ovakav sistem za navodnjavanje je prenosiv i lako se premešta u razne delove bašte ili vrta. Pruža veću fleksibilnost u zalivanju i vrlo je zgodan za pomeranje.

  Kapljični sistemi za navodnjavanje osiguravaju dovoljne količine vlage
  Kapljični sistemi za navodnjavanje osiguravaju dovoljne količine vlage biljkama i zemljištu

  4. Koliko može da košta sistem za zalivanje ili navodnjavanje?

  Vrlo je teško reći cenu kompletno opremljenog i montiranog sistema za navodnjavanje i zalivanje. Da bi se došlo do konačne vrednosti celog projekta neophodno je izvršiti snimanje terena i projektovanje sistema. Činjenica je  da ne postoje dve istovetne zelene površine, odnosno da su praktično nezaobilazni faktori veličina, površina, struktura i oblik samih parcela te raspoložive količine vode, pa bi bilo neozbiljno davati bilo kakve paušalne ponude i cene bez prethodnog razgovora s stručnjacima. Ista površina se može projektovati na više načina, prema raznim parametrima, imajući u vidu i sam budžet investitora. Okvirno govoreći, cene sistema se kreću između 3,4 i 4 EUR/m2.

  Ukoliko tražite nekog kome biste poverili projektovanje i izvođenje sistema zalivanja ili navodnjavanja, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

   

   

   

  Stručni članak 2845
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Sistemi za navodnjavanje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 78 izvođača radova za područje Sistemi za navodnjavanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana