Za područje
  OTP banka

  Vrste i cene klima-uređaja

  Članak je pregledalo čak 6864+ korisnika
  Tokom leta klima-uređaji su bezmalo neizostavni deo skoro svakog prostora. Zahvaljujući njima boravak u kući je prijatniji. Klima-uređaj funkcioniše tako što izvlači topao vazduh i izduvava ga napolje. Klima-uređaji služe i za grejanje, ali je tada proces rada obrnut – spoljni vazduh se zagreva i pušta u unutrašnjost doma. U ovom ćemo se članku baviti vrstama i rangiranjem klima-uređaja.
  Stručni članak 6864
  klima uredjaji vrste
  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  1. Podela prema broju jedinica

  Klima-uređaji se dele na tri osnovne grupe: split klima-uređaji, klima-uređaji bez spoljne jedinice i mobilne klima-uređaje.

  Zidni klima-uređaj
  Zidni klima-uređaj

  Split klima-uređaj

  Split klima-uređaj važi za najčešće korišćenu verziju. Sastavljen je iz dve zasebne kompresorske jedinice, unutrašnje i spoljne. Te jedinice međusobno povezuju dve izolovane bakarne cevi, kroz koje teče gas za hlađenje. Na tržištu postoji više vrsta split rashladnih sistema, koji se razlikuju po snazi, ali nevezano za snagu samog uređaja, ovu vrstu uređaja odlikuje velika efikasnost. Zidna split-klima je najčešće korišćen klima-uređaj. U slučaju da želite da u istom prostoru bude više međusobno povezanih klima-uređaja, to je izvodljivo posebnim sistemom postavljanja i povezivanja. Tada se više unutrašnjih jedinica poveže s jednom spoljnom. Sa takvim, multi-split sistemom, štedi se prostor.

  Klima-uređaj bez spoljne jedinice

  Kao što samo ime kaže, ova vrsta klima-uređaja nema spoljnu jedinicu, koju, u različitim situacijama nije moguće montirati. Klima-uređaj bez spoljne jedinice, s tačke gledišta energetske efikasnosti, parira klasičnom split klima-uređaju. Uređaj možete postaviti gde god želite, a za normalno funkcionisanje su potrebne dve rupe u spoljnom zidu (za uzimanje vazduha i hlađenje kondenzatora).

  Mobilni klima-uređaj

  Pokretni klima-uređaj važi za najpraktičjije rešenje; može se premeštati i postavljati bilo gde po želji i potrebi, ali to je, pored cene, jedina prednost. U smislu efikasnosti i snage, on se nikako ne može porediti s ostalim klima-uređajima. Osim toga, povremeno je potrebno obezbediti ventilaciju, odnosno, ispuštanje vazduha napolje (kroz rupe u zidu, otvaranjem prozora i sličnim).

  Pokretni, prenosivi ili mobilni klima-uredjaj
  Pokretni, prenosivi ili mobilni klima-uredjaj 

  2. Podela prema položaju i načinu ugradnje

  Klima-uređaji se prema položaju, odnosno, mestu na kome se postavljaju dele na zidne, podne, plafonske, kasetne i kanalske klima-uređaje.

  Zidni klima-uređaj

  Kada se pominju klima-uređaji, uvek se zapravo prvo pomisli na ovu, klasičnu vrstu – uređaj montiran visoko na zidu sobe ili onaj koji se vidi skoro na svakoj fasadi. Može biti sastavljen od dve jedinice (split klima-uređaj) ili od samo jedne, unutrašnje. Za postavljanje zidnog klima-uređaja potreban je spoljni zid i odvod vode koja nastaje u procesu hlađenja unutrašnjeg, toplog vazduha.

  Podni klima-uređaj

  Podni klima-uređaj se montira takođe na spoljni zid i ima unutrašnju i spoljnu jedinicu, ali se on montira odmah iznad poda u visini radijatora. Najvažnija karakteristika mu je velika efikasnost i energetska iskoristivost. Podnim klima-uređajima se vrlo brzo dostiže želena temperatura.

  Plafonski klima-uređaj

  Plafinska klima je najčešće sakrivna u spuštenom plafonu. Takav je uređaj idealan za prostor u kojem ne želimo da bude vidljiv. Za plafonske klima-uređaje u stambenim prostorijama ljudi se nešto ređe odlučuju, ali su izuzetno korisni u javnim objektima (muzeji, galerije) gde bi vidljiv klima-uređaj kvario estetiku.

  Plafonski klima-uredjaj
  Plafonski klima-uredjaji

  Kasetni klima-uređaj

  Za montažu kasetnih klima-uređaja potrebna je određena visina samog prostora, pošto se oni ugrađuju u spušteni plafon. Kasetni klima-uređaj kao takav je višenamenski, a pored toga ima interesantan oblik i može biti i estetski element prostora.

  Kanalski klima-uređaj

  Kanalski klima-uređaj odgovara objektima gde je potrebna klimatizacija više spratova ili hlađenje i grejanje određenih prostorija. Tu spadaju dvorane, restorani, hoteli i slični veći objekti.

  3. Cena klima-uređaja

  Klima-uređaji se prodaju po vrlo različitim cenama, u zavisnosti od vrste i jačine klime, koja mora biti tačno prilagođena veličini prostora i broju funkcija, a naravno, i od dobavljača. Osim toga, proizvođači i ponuđači svoje cene formiraju i na osnovu kvaliteta proizvoda, očekivanog veka trajanja i uslova garancije. Predlažemo da se dobro informišete i rapitate, pošto su osim troškova kupovine vrlo važni i uslovi koji se nude u postprodajnom periodu - održavanje, servisiranje, rezervni delovi i slično.

  Stručni članak 6864
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime?

  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime
  9.5
  0

  SERVIS KLIMA UREĐAJA FM KLIMA RIĐICA


  9.8
  0

  TERMOGAS DOO


  9.4
  0

  TERM INŽENJERING-AIR DOO BEOGRAD, ZEMUN


  10
  2

  Klima Concept


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana