Za područje
  OTP banka

  Telekomunikacije u kući – UTP i optički kablovi

  Članak je pregledalo čak 3456+ korisnika
  Termin telekomunikacija označava prenos informacija na daljinu pomoću elektromagnetnih sistema. U 21. veku brza i efikasna komunikacija je od suštinskog značaja. Telekomunikacije, uopšteno govoreći, olakšavaju život koliko i boravak u zatvorenom i na otvorenom. Telekomunikacija znači i međusobno povezivanje najrazličitijih uređaja koji se nalaze na različitim lokacijama i udaljenostima, pa ipak mogu da komuniciraju međusobno. Primer za to su UTP kablovi (UTP veze) i optički kablovi (veza putem optike).
  Stručni članak 3456
  telekomunikacije u kuci
  Imamo čak 2010 izvođača radova za područje Telekomunikacije:

  1. Telekomunikacija u stambenim objektima

  Zabune nastaju zbog toga što ljudi uglavnom ne znaju kako da postave odgovarajući tip i vrstu efikasnog telekomunikacionog sistema u stambenim objektima. Najverovatnije da ste i sami zapitali kakvi bi trebalo da budu UTP veza i ugradnja optičkog kabla u kući, odnosno, kako izvršiti povezivanje optike.

  Savet stručnjaka iz firme TELMONT 011

  1. Šta firmu Telemont011 izdvaja na tržištu u odnosu na konkurenciju?

  Tim koji je posvećen poslu. Dugogodišnje poslovanje dovelo je do toga da svojim klijentima pružamo najkvalitetniju uslugu i uslove saradnje. Trudimo se da imamo odgovore na sva pitanja naših klijenata i njihove nedoumice, što im dodatno uliva poverenje. 

  2. Šta su glavne prednosti optičke mreže?

  Optička mreža ima nekoliko glavnih prednosti u odnosu na druge vrste telekomunikacionih mreža:

  • Brzina
  • Pouzdanost
  • Sigurnost
  • Optička mreža može se lako nadograđivati i proširivati, što je čini pogodnom za kompanije koje rastu i koje trebaju veću propusnost

  3. Kako se kreću cene telekomunikacionih sistema? (okvirno) 

  Cena zavisi od različitih faktora: vrsta sistema, oprema koja se koristi, veličina mreže, potrebne usluge i kvalitet usluge. Najbolju procenu dobijate kada ekipa izađe na teren, sagleda situaciju i odabere najbolji proizvod za vas. 

  G-din Miljko Anđelić, TELMONT 011

  1.1. Čemu služe telekomunikacije?

  Telekomunikacije su osmišljene radi smanjenja troškova, olakšavanja i poboljšanja komunikacije te boljeg korišćenja i efikasnijeg povezivanja određenih uređaja i opreme. Najčešće telekomunikacione mreže su radio, telefon, televizija, LAN, VAN i internet (UTP kabl/UTP veza/optika). Telekomunikacione mreže u stambenim objektima uključuju telefoniju, požarni alarm, sistem video-nadzora, ozvučenje, tehničko obezbeđenje i internet vezu.

  Istorijat telekomunikacija
  Istorijat telekomunikacija

  2. Koje su prednosti telekomunikacija?

  2.1. Prednosti telekomunikacija

  Telekomunikacije omogućavaju lakši i brži kontakt sa rođacima, prijateljima ili poznanicima koji zbog svog posla ili načina života ne mogu biti fizički prisutni u našem svakodnevnom životu. Omogućavaju gledanje raznih televizijskih programa, traženje informacija i drugih sadržaja – rečju, olakšavaju ispunjenje nekih od osnovnih kulturoloških, socijalnih, društvenih i drugih životnih potreba. S druge strane, i u slučaju opasnosti omogućavaju kontakt s hitnim službama i pružanje pomoći.

  2.2. Slabosti telekomunikacija

  Telekomunikacije, međutim, imaju i svoju negativnu stranu. Među njima, najviše uznemirava problem zavisnosti koji se pojavio s globalnom upotrebom interneta, odnosno, prevelikom upotrebom raznoraznih aplikacija i igara. Osim toga, prate ih i problemi vezani za tzv. sajber-kriminal i druge vrste zloupotrebe. Što se samog hardvera tiče, kvalitetna telekomunikaciona oprema, koja uključuje i sisteme video-nadzora, nije baš pristupačna, ali je neophodna radi kvalitetnih i kontinuiranih veza i sigurnosti, naročito ako ne živite u centrima.

  Savremene telekomunikacije omogućavaju jednostavnu komunikaciju širom sveta
  Savremene telekomunikacije omogućavaju jednostavnu komunikaciju širom sveta

  3. Optički kabl

  3.1. Proverite da li je priključenje optike izvodljivo

  Pre svega, treba da znate da veza sa optikom još uvek nije moguća svuda u Srbiji. Povezivanje sa optikom može predstavljati problem na određenim područjima. Ponuđač telekomunikacija mora korisniku obezbediti optičke kablove. Telekomunikacione mreže koje su dostupne u određenom području uglavnom zavise od lokacije objekta. Evidencija o svim vrstama infrastrukture i telekomunikacionih mreža može se videti na sajtu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL-REGISTAR)  https://www.ratel.rs/cyr/ - https://registar.ratel.rs/cyr/.

  Dostupne telekomunikacione mreže takođe možete proveriti kod svog internet-provajdera. Danas optički kabl sve više potiskuje UTP kabl.

  3.2. Optički kabl

  Optički kabl je naziv za englesku skraćenicu FTTH (Fiber To The Home) i trenutno je najbolja veza sa telekomunikacionim uslugama na svetu. Kolokvijalno se za optički kabl upotrebljava kraći naziv „optika“ ili „kućna optika“. Optički kablovi su, zapravo, minijaturna vlakna. To su tanki kablovi od stakla i plastike. Staklena cev ili vlakno su zaštićeni sa nekoliko slojeva plastike, pošto optički kabl ima vrlo krhka vlakna koja se lako oštete. Kroz optička vlakna ne prolazi električna energija (kao kod standardnog DSL), već svetlost.

  3.3. Zašto optički kabl?

  Optički kabl je najnaprednija i najbrža internetska veza. Glavne prednosti optike su: stabilna veza, neograničene dodatne usluge i brz internet. Optički kabl pruža stabilnu vezu, što znači da je vrlo pouzdan, konstantan i bez prekida. To znači da će internet ujednačeno i konstantno raditi bez problema, bez obzira na opterećenje. Stoga svakako preporučujemo optički kabl.

  Optički kabl se već na prvi pogled razlikuje od UTP kabla
  Optički kabl se već na prvi pogled razlikuje od UTP kabla

  4. UTP kabl (UTP veza)

  UTP kabl omogućava direktno povezivanje sa kompjuterom. UTP kabl nije neophodan ako koristite bežičnu mrežu (WiFi), ali je poželjan i vrlo koristan ako bežičnu mrežu koristi veliki broj ljudi. U tom slučaju se Wi-Fi preoptereti, a UTP kabl i dalje omogućava nesmetan rad interneta. Brzina interneta je, takođe, uz UTP kabl obično nešto veća od bežične veze. UTP kabl je zato fizički povezan sa kompjuterom, dok bežična mreža nije.

  UTP kabl možete priključiti sami, ali ako u tome niste vešti, preporučujemo da ga postavi stručnjak. Ako sami pokušate, možete oštetiti kabl i imati više troškova nego koristi.

  5. Koliko koštaju telekomunikacije?

  Cene telekomunikacionih sistema su različite. Oni zavise od potreba pojedinca. U stambenim se objektima i dalje najčešće instaliraju televizijske i internet-mreže. Požarni alarm i video-nadzor više su izuzetak nego pravilo u porodičnim kućama. Gradite li ili renovirate kuću ili stan, smisleno je pozabaviti se telekomunikacionom mrežom još u vreme planiranja električnih instalacija. Tačna cena se ne može odrediti unapred ni na koji način, jer su potrebni i tačni podaci o vrsti, broju i veličini instalacija, vodova, uređaja i opreme tipa UTP kablova, razvodnih kutija, spojeva i utičnica. Ako za primer uzmemo najosnovniji sistem -  UTP i koaksijalni kablovi (6x), s telekomunikacionim kućištem i utičnicama – cena je oko 300-540 EUR.

  Stručni članak 3456
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Telekomunikacije?

  Imamo čak 2010 izvođača radova za područje Telekomunikacije:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2010 izvođača radova za područje Telekomunikacije
  9.3
  0

  ADD PROJEKT DOO


  9.7
  0

  DITRON


  8.7
  0

  PROFI TIM NS


  10
  2

  SION GARD DOO


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana