1. Higijenski i fiziološki integritet
Da bi se smanjila mikrobiološka kontaminacija osetljivih i u pogledu higijene vrlo zahtevnih područja prerade i pakovanja u pogonima prehrambene industrije, važno je da se za podove, zidove, plafone i spojeve izaberu materijali koji najmanje emituju čestice, organska isparljiva jedinjenja (HOS) i nisu metabolički (antimikrobno aktivni).
Savet stručnjaka iz firme AFS doo 1. Šta je glavna karakteristika naprednih poliuretanskih rešenja? Podni sistem UCRETE je pre 60 godina postavio standarde za visokootporne, bezbedne i veoma dugotrajne podne sisteme za pogone prehrambene, hemijske i farmaceutske industrije. Kombinacija jedinstvene poliuretanske smole, cementa i agregata nudi najviši nivo izdržljivosti na temperaturne šokove (od -40°C do +150°C), mehaničke i hemijske uticaje, kao i izuzetnu dugotrajnost. Ovaj podni sistem poseduje HACCP, HALAL, FDA sertifikate. Stepen čišćenja odgovara stepenu čišćenja inox čelika. Na taj način se obezbeđuje najlakše održavanje podnog sistema i puna sigurnost da neće doći do razvoja bakterija. Zahvaljujući termičkim otpornostima na prosipanja vrele tečnosti i pare do +150°C, UCRETE podni sistem se može održavati i parom pod pritiskom, čime se omogućava i potpuna sterilizacija poda. Postoji sistemsko rešenje i za izradu zalučenja na spoju poda i zida, kao i za zaštitu zidova, čime se obezbeđuje maksimalni nivo higijene, otpornosti i lakoća održavanja kompletnog objekta. 2. Zašto prehrambena industrija zahteva posebnu vrstu podova? Podni sistemi u prehrambenoj industriji moraju da zadovolje niz veoma specifičnih i strogih zahteva, kao što su hemijska otpornost, postojanost na veoma niske i visoke temperature, otpornost na temperaturne šokove, neupojnost, lako održavanje, monolitnost, bezbednost zaposlenih (protivkliznost) i dugotrajnost. U zavisnosti od tipa prehrambene industrije, podni sistemi su konstantno opterećeni različitim agresivnim materijalima, kao i stalnim izlaganjem toploj ili hladnoj vodi, što u slučaju pogrešnog izbora podnog sistema rezultuje brzim propadanjem. Sanacije su tada veoma komplikovane i skupe obzirom da iziskuju zastoje u proizvodnji. 3. Da li postoje neki specijalni zakonski propisi koji se moraju poštovati prilikom postavljanja podova u prehrambenim pogonima? Ne postoje specijalni zakonski propisi osim da podni sistem u prehrambenoj industriji mora da zadovolji HACCP standard, po pitanju higijene, odnosno da ne postoji mogućnost razvoja bakterija, buđi i plesni na podu kao i da se lako održava (čisti). G-din Stanislav Jokić, AFS doo |
2. Zaštita na radu
Zaštita od proklizavanja je zahtev koji se tiče zaštite na radu i obavezna je u svim pešačkim zonama. Nivo protivklizne zaštite varira u zavisnosti od vrste industrije i toga koja se sredstva koriste u pogonima. Što je površina hrapavija, to je bolja zaštita od klizanja.
3. Čišćenje i održavanje
Iz higijenskih razloga, lako čišćenje i održavanje su izuzetno važni faktori u svim oblastima prehrambene industrije.
4. Mehanička otpornost
Kad god je proizvodnja namirnica u pitanju, uobičajen je uticaj mehaničkih i hemijskih faktora, pa je samim tim i zaštita od njih neizostavna. Ovo se posebno odnosi na delove pogona gde je promet povećan, pošto se roba pretovaruje i prevozi viljuškarima ili paletarima.
5. Otpornost na hemikalije
Dobra hemijska otpornost je važan faktor sa dva aspekta. Podovi moraju biti otporni i na hemikalije koje se koriste (uključujući deterdžente i dezinfekciona sredstva) i na supstance koje sadrži hrana (npr. voćne kiseline).
6. Termootpornost
Otpornost na velika temperaturna kolebanja je takođe od velike važnosti, jer su podovi u pogonima za proizvodnju hrane stalno izloženi fluktuacijama visokih temperatura - između ostalog tokom kuvanja i sterilizacije, tople ili hladne obrade kao i tokom čišćenja pomoću mlaznica sa parom.
7. Periodi neaktivnosti
U pogonima u kojima se proizvodnja odvija kontinuirano, vreme koje se može posvetiti održavanju i popravci poda obično je vrlo kratko. Zbog toga su u ove svrhe potrebni brzi procesi, pa se uglavnom primenjuju uređaji za čišćenje pod pritiskom, jer ne zahtevaju dugotrajno sušenje.
Podovi Sikafloor® PurCem® međusobno se razlikuju u zavisnosti od vrste materijala (maltoza ili samorazlivajući), debljine (od 2 do 9 mm) i finalnog izgleda površine. Na ovaj način je moguće individualno prilagoditi podnu oblogu specifičnim zahtevima pojedinih prostorija. Bez obzira na tip poda, svim materijalima su zajedničke visoke mehanička i hemijska otpornost, kvalitet i kratko vreme očvršćavanja tako da zastoj u procesu rada bude minimalan. Svi materijali imaju HACCP sertifikat. Posebno vredi napomenuti da su PurCem® podovi otporni i na povišenu vlagu u podlozi, što obično predstavlja glavni problem pri upotrebi alternativnih vrsta podova, naročito onih na bazi sintetičkih smola.
U velikoj meri je moguće ispuniti zahteve pojedinačne proizvodnje hrane i pića sa samo nekoliko osnovnih, najčešće korišćenih materijala iz Sikafloor® PurCem® programa. U zavisnosti od individualne namene prostorija, obično se preporučuje ugradnja sledećih podova:
Sikafloor®-20 PurCem®
Pod najveće mehaničke i temperaturne otpornosti, pogodan za vlažne prostorije i za mehanički najopterećenije površine kao što su točionice pića, mesare, pekare, hladnjaci sa dubokim zamrzavanjem, komercijalne kuhinje i slično.
Sikafloor®-24 PurCem®
Pod srednje mehaničke i temperaturne otpornosti, pogodan za suve, mehanički i hemijski umereno opterećene prostorije kao što su pekare, vinski podrumi, suve prostorije za preradu hrane, hladnjače, komercijalne kuhinje, skladišta.
Sikafloor®-260 PurCem®
Pod srednje mehaničke, hemijske i temperaturne otpornosti. Pogodan za s suve prostorije za preradu hrane, skladišta, pekare, vinske podrume i slično.
Kvalitet same podne obloge svakako u velikoj meri zavisi od kvaliteta i pravilne obrade detalja, što je u ovom slučaju povezivanje podne obloge s odvodnim sistemima, koliko i zidnim oblogama, obrade podnih dilatacija i sličnog. Svi prekidi podne površine su mesta gde, posebno u objektima za mokru preradu, dolazi do oštećenja poda. Toga radi naročitu pažnju treba posvetiti obradi spojeva različitih materijala, kako se oni usled istezanja i skupljanja pri kolebanjima temperature ili dinamičkim opterećenjima ne bi oštetili. U tu svrhu, Sika je testirala brojna rešenja za prehrambene pogone, a neka i u saradnji sa svetski poznatim proizvođačem drenažnih sistema ACO.
Apsolutno je nesumnjivo da su podovi u proizvodnim pogonima najopterećeniji u svakom smislu, u bilo kojoj industriji. Ovo se posebno odnosi na prehrambenu i industriju pića, jer se tu nailazi na baš ekstremne uslove koje podne obloge moraju da podnesu tokom celog perioda upotrebe, dok, s druge strane, treba da su u besprekornom stanju te da uz minimalno održavanje potraju što duže, pošto svaki zastoj u proizvodnji može imati veliki finansijski uticaj.
Stručnjaci iz kompanije Sika mogu vam pomoći svojim tehničkim znanjem i dugogodišnjim iskustvom još u toku projektovanja, a i kasnije tokom ugradnje, tako da dobijete pod kvaliteta i karakteristika kakve su vam potrebne.