Za područje

  Asfalt: cena asfaltiranja

  Članak je pregledalo čak 3361+ korisnika
  Asfaltiranje je brzo, efikasno i jeftino rešenje kojim se veće površine čine pohodnim i povoznim. Međutim, prilikom asfaltiranja moraju se uzeti u obzir određena ograničenja, kao što su nagib terena, drenaža, broj slojeva asfalta i slično. Pripremili smo kratak pregled najvažnijih stvari koje treba da imate u vidu, ako se odlučite za ugradnju asfalta.
  Stručni članak 3361
  asfalt asfaltiranje
  Imamo čak 359 izvođača radova za područje Asfaltiranje:

  1. Asfalt - sastav i upotreba

  Asfalt je materijal za brzo uređenje većih površina, zbog čega je uvek aktuelan. To je lepljiva crna smeša bitumena, mineralnih agregata i drugih primesa. Prednosti asfalta su izuzetno brzo postavljanje (ugradnja je moguća za jedan dan), ima dug radni vek, veliku otpornost na smrzavanje i soli i lako se održava.

  Savet stručnjaka iz firme Pr Asfaltiranje puteva ALFA PUT

  1. Kako se kreću cene asfaltiranja kod nas?

  Cena asfaltiranja zavisi od mesta gde se radi da li je to dvorište, plato, parking itd. Takođe, na cenu asfaltiranja utiče i na kojoj podlozi se radi i naravno, kolika kvadratura je u pitanju. Recimo da je cene kreću u proseku od 11 EUR do 25 EUR po m2.

  2. Koliko u proseku traje ovaj posao?

  Ako govorimo samo o presvlačenju asfalta, onda je ovaj posao gotov brzo, tačnije za dan-dva. Ukoliko se radi podloga za asfalt onda je neophodno tri do četiri dana.

  3. Pored asfaltiranja, čime se još bavi firma ALFA PUT?

  Vaši čitaoci firmu ALFA PUT mogu da kontaktiraju za asfaltiranje, postavljanje ivičnjaka i obeležavanje parkinga. Kao firma koja se bavi ovim poslovm dugi niz godina, u svom timu imamo stručnjake koji će posao obaviti maksimalno profesionalno i brzo.

  G-din Nikola Filipović, Pr Asfaltiranje puteva ALFA PUT

  Sa velikim temperaturnim promenama, naročito leti, može doći do oštećenja površine asfalta usled sporog hlađenja. Ako voda uđe u pukotine i zaledi se, to ubrzava proces propadanja. Estetski nedostatak je i taj što se prilikom sečenja asfalta radi naknadnih radova, površina ne može zakrpiti, a da to ne ostane vidljivo.

  Asfalt se ugrađuje ručno i mašinski
  Asfalt se ugrađuje ručno i mašinski

  2. Postavljanje asfalta

  Ako se odlučite za asfaltiranje dvorišta, parkirališta ili pristupnog puta, pregledajte teren zajedno sa stručnjakom koji će dati mišljenje o potrebnim zemljanim radovima, kosinama, drenaži i vrsti neophodnog asfalta.

  Radovi se odvijaju tako da se prvo obeleži trasa, odnosno, površina/e, a potom iskopa zemlja do dubine od 60 cm; pri tom, dno iskopa mora biti pod nagibom od 2% zbog drenaže i to tako da se voda sliva od objekta. Naknadni problemi sa sleganjem, pucanjem i rupama na površini mogu se sprečiti pravilnom pripremom, odnosno, kvalitetnom konsolidacijom i utvrđivanjem terena.

  Sledi nasipanje tzv. tampona, zapravo granulata kamena i šljunka različite veličine, do visine od 40 cm, i to tako da se svaki sloj materijala sabija i utvrđuje zasebno, pre nego što se naspe sledeći. Poslednji po redu je gornji, noseći sloj sitnog šljunka debljine do 20 cm. Za kraj se preporučuje valjanje gumenim valjkom radi što boljeg sabijanja podloge, a što nije potrebno samo onda kada je teren već pripremljen.

  Kada su ove pripreme završene, sledi asfaltiranje. Tokom ugradnje, asfaltna mešavina ne bi smela da se previše hladi, pa se preporučuje postavljanje po suvom i toplom vremenu. U zavisnosti od budućeg načina upotrebe površine i potrebne nosivosti asfalta, može se birati između jednoslojnog ili dvoslojnog asfalta.

  Valjanje asfalta gumenim valjcima je od ključnog značaja za čvrstinu i dugotrajnost asfalta
  Valjanje asfalta gumenim valjcima je od ključnog značaja za čvrstinu i dugotrajnost asfalta

  2.1. Jednoslojni asfalt

  Jednoslojno asfaltiranje podrazumeva ugradnju jednog sloja asfalta preko tampona i drenaže. Preporučuje se upotreba grubog asfalta debljine između 5 i 6 cm. Jednoslojni asfalt je nešto jeftiniji od dvoslojnog, ali je manje nosivosti, grublji je i samim tim estetski nesavršeniji.

  2.2. Dvoslojni asfalt

  Kada je u pitanju dvoslojni asfalt, postavljaju se dva sloja asfaltne mešavine: grubi sloj od 5 cm i gornji, fini sloj od 3 cm. Oba sloja moraju biti sabijena i uvaljana pravilno. Ovaj postupak se odnosi na obična dvorišta, bez većih opterećenja. Jedina slabost dvoslojnog asfalta je veća cena; kvalitet je svakako bolji, površina je otpornija i veće nosivosti, a sam asfalt izgleda uglačanije jer je u gornjem sloju najsitnija granulacija.

  3. Postavljanje asfalta - cena

  Cena ugradnje asfalta zavisi od potrebnih zemljanih radova, načina odvodnjavanja, broja slojeva asfalta, veličine i oblika površine i nagiba terena. Takođe imajte na umu da ćete za veće površine dobiti bolju cenu po kvadratnom metru.

  Cena zemljanih radova, koji uključuje iskop i zatrpavanje, iznosi oko 6 EUR/m2.

  Cena polaganja jednog sloja asfalta je oko 15 EUR/m2.

  Cena dvoslojnog asfaltiranja je oko 18 EUR/m2.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 3361
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Asfaltiranje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 359 izvođača radova za područje Asfaltiranje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana