Za područje

  Termoprovodljivost i prozori: troslojna stakla

  Članak je pregledalo čak 1963+ korisnika
  Zahtevi zastakljivanja prozora sasvim su se promenili poslednjih godina. U početku su to bili standardni jednoslojni prozori, onda su zamenjeni dvoslojnim, da bi se danas došlo i do prozora s troslojnim staklima. Međutim, sada više nisu u pitanju samo stakla – radi se i o vrsti stakla, načinu i kvalitetu proizvodnje i montiranja, a nisu izostavljeni ni prostor između stakala ni okviri.
  Stručni članak 1963
  troslojno staklo
  Imamo čak 1443 izvođača radova za područje Staklo, staklorezac:

  1. Zašto su kvalitetna stakla toliko važna?

  Prozori su površine preko kojih se gubi najviše toplote. Gubici toplote, odnosno, rasipanje energije pri grejanju ili hlađenju objekata, mere se nečim što je označeno kao koeficijent termoprovodljivosti i oznaka mu je „U“. Što je taj koeficijent viši i energetska efikasnost je manja, zapravo, plaća se nepotrošena, a izgubljena energija. Termoprovodljivost stakla meri se u centralnoj tački površine, tako da merenje ne uključuje ivice, okvire prozora ni način ugradnje.

  Prozori s jednoslojnim staklima imaju najveću propusnost toplote (U), odnosno, najveće gubitke, pa se više i ne koriste, osim po izuzetku. Takoreći na suprotnoj strani su prozori s troslojnim termoizolacionim staklima, koji se koriste za pasivne i štedljive kuće i imaju izolaciju sličnu spoljnim zidovima.

  2. Jednoslojna, dvoslojna ili troslojna stakla

  Prozor može biti jednostruko, dvostruko ili trostruko zastakljen, ali ako hoćete najnižu moguću toplotnu provodljivost, morate odabrati prozore koji su dodatno izolovani. Prozori se tako izoluju dodavanjem plemenitog gasa, obično argona, kriptona ili ksenona, tokom zastakljivanja. Šta više, ako hoćete da smanjite i prodor dugotalasnog toplotnog zračenja, uzmite prozore čija su stakla presvučena tankim slojem srebrnih oksida.

  Da biste stekli što bolju sliku pojma termoprovodljivosti u praksi, navešćemo neke primere.

  2.1. Jednoslojno zastakljenje

  Jednoslojno zastakljeni prozori imaju visoku propusnost toplote od oko 5,6 W/m2K. Prozori sa dvostrukim staklima imaju upola manju termopropusnost, negde oko 2,5 W/m2K.

  2.2. Dvoslojno zastakljenje

  Ako su prozori sa dvostrukim staklima dodatno izolovani, recimo, ubacivanjem gasa argona u međuprostor, onda se njihova propusnost spušta na oko 1,5 W/m2K. Prozori sa trostrukim staklima imaju još niži U koeficijent, a uz ubacivanje gasa kriptona između stakala, njihova termoprovodljivost je svega negde oko 0,7 W/m2K.

  2.3. Troslojno zastakljenje

  Najmanju propusnost toplote imaju trostruko zastakljeni prozori, dodatno izolovani gasom i zaštićeni niskoemisionim premazom. Njihova propusnost toplote je negde oko 0,4 W/m2K. Ovi se prozori koriste isključivo za pasivne kuće. Poređenja radi, imajte na umu da je toplotna propusnost normalnog spoljnog zida oko 0,6 W/m2K.

  3. Stakla za prozore – cena

  Cena jednokrilnog drvenog prozora dimenzija 100x100 cm, s dvostrukim staklom (U = 1,1 W/m2K) je oko 200 EUR. Cena jednokrilnog drvenog prozora dimenzija 100x100 cm, troslojnog stakla (U = 0,8 W/m2K) je oko 270 EUR.

  zvor: Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) pasivna kuća; Ljubljana, Fakultet za arhitekturu, Univerzitet u Ljubljani
  Izvor: Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) pasivna kuća; Ljubljana, Fakultet za arhitekturu, Univerzitet u Ljubljani
  Stručni članak 1963
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Staklo, staklorezac?

  Imamo čak 1443 izvođača radova za područje Staklo, staklorezac:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1443 izvođača radova za područje Staklo, staklorezac
  9.6
  0

  METALUMIL


  9
  0

  UGRADNJA STOLARIJE MB ENTERIJERI BEOGRAD


  9.2
  0

  LAZAR STOILJKOVIĆ PR OSTALI ZAVRŠNI RADOVI Glass Mont 021 VELIKA GREDA


  10
  2

  Elektroautomatika Tehnika


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana