Za područje

  Pravilno fugovanje pločica

  Članak je pregledalo čak 31369+ korisnika
  Fugne koje nastaju tokom lepljenja pločica su bitne koliko s tehničkog toliko i s estetskog stanovišta. Razlikuju se prema tome koja se fug-masa i način fugovanja upotrebe. U ovom tekstu približićemo vam neke od najvažnijih činjenica.
  Stručni članak 31369
  omiljen
  pravilno fugovanje plocica
  Imamo čak 2044 izvođača radova za područje Lepljenje pločica:

  1. Fugovanje pločica

  Postupak fugovanja počinje tako što se pločice poređaju, odnosno, postave na lepak/masu i između njih pobodu plastični krstići, tzv. distanceri. Zatim se preko pločica nanosi masa za fugovanje (fug-masa), pomoću špahtle i gleterice. Gletericom, koja ima posebno dizajniran mekši deo, uglavnom gumeni, fug-masom se popunjavaju razmaci (fugne) između pličica. Odjednom se mogu obraditi samo manje površine, pošto se masa za fugovanje brzo suši, a stvrdnuta ne može lepo da popuni fugne.

  Savet stručnjaka iz firme KERAMIČAR PIRKE

  1. Šta podrazumeva pravilno nanošenje fug mase?

  Za pravilno fugovanje potrebna je radna površina ( zid - pod ), koja more biti dobro očišćena od viška lepka ili maltera kojim je lepljena keramika. Za to se obično koristi skalper ili špakla ili neka druga oštra alatka kojom se mehanički odstranjuje lepak-malter sa pločica i iz fugni. Treba voditi računa o tome da je ponekad keramika "mekana" pa vrlo lako može doći do odvaljivanja ćoškova pločica . To se dešava kada se radi zidna keramika na krstiće (distancere) po zbog prelivanja lepka ostane utopljen krstić u fugnu u lepak što posle predstavlja problem kako izvaditi krstić i očistiti fugnu a ne oštetiti pločicu. Zato samo pažljivo i polako! Takođe, problem pri čišćenju fugni mogu predstavljati i krajevi nivelatora kad se izbiju kajle, ja tada takođe koristim skalper ili ako je nemoguće onda ga samo isečem brusilicom sa što tanjim listom za rezanje metala (inox). U zavisnosti od izbora fug mase (ako je npr. bela) potrebno je oprati keramiku da bi se što bolje odstranio višak materijala sa pločica i fugni!

  2. Koliko su bitne temperature (vremenske prilike) priliko obavljanja ovog dela posla?

  Kada smo pripremili radnu površinu, treba pripremiti fugomal -fugmasu. Tu savetujem da se pročitaju upustva proizvođača i ispoštuju njihove preporuke, tako i ja radim a ako je nešto nejasno potražite na GOOGL-u (u vezi fugomala za posebne namene)! Fuguje se gumenim fugačem (ima i većih i manjih u ponudi pa kome je kako zgodno), tako što se fug masa utiskuje u fugnu (a može ko je spretniji i špaklom), najbolje se nanosi kada se fugač u odnosu na fugnu postavi pod uglom od 45 stepeni jer tada ostakom fugača ne kopate upravo nanešeni fugomal. I onda ispirate sunđerom, dok vam fugne ne budu iste, ivice jasne i pločice čiste. Zimi ako je niska temperature ili prevelika vlaga, može se desiti da vam se fugomal ne osuši pa onda morate sami proceniti kad je pravo vreme za pranje da se ne bi desilo da isperete fugomal koji se nije osušio (mažite manje površine do 1m2 ). Obrnuto je leti u toku vrelih dana, fugomal lako može da "pregori" i da ne uspete da ga operete (mažite pa perite manje površine do 1m2). Treba biti oprezan kod fugovanja špaklom jer kod pločica sa porcelanskom glazurom špakla vrlo lako ostavlja trag koji je jako teško ukloniti - oprezno !
  I tako metar po metar, ali fugna nije samo oko pločica, fugna je i između zida i plafona, fugna je i između zida i prozora, zida i vrata, zida i lajsni koje ste postavili, nemojte to preskakati jer je nepristupačno i teško jer ćete videti da vam je vaš kažiprst ponekad najbolji alat!

  3. Nakon što se proces fugovanja završi, kako pravilno postupati prilikom čišćenja viška materijala?

  Završna stvar - poliranje! Pamučnom krpom (strara majca ,stari peškir ........ ) prebrišite pločice da odstranite prašinu sa pločica i povratite njihov sjaj. Nakon ovoga investitor će sigurno biti zadovoljan vašim radom!!

  G-din Aleksandra Dimitrijević, KERAMIČAR PIRKE

  Da bi fug-masa što bolje prionula, pločice se unapred premazuju emulzijom. Kada se pločice rasporede i postave krstići, dobro se operu mokrom krpom i premažu emulzijom. Kada se emulzija osuši i ostaci prebrišu, nanosi se masa za fugovanje. Mora se voditi računa o vremenu sušenja emulzije i njenog vezivanja s masom.

  1.1. Fugne

  Kada se fugovanja latite sami, dobro je da znate da se masa nanosi u svim pravcima, pošto tako ravnomernije ulazi u fugne. Kada ovladate fugovanjem, moći ćete da koristite i druge tehnike, pa i direktno nanošenje u fugne.

  2. Boja za fugne

  Boja fug-mase može mnogo da utiče na izgled pločica. Ona može biti slična i u skladu s pločicama, čime se gube jasne granice između pločica, pa cela površina izgleda ujednačenije. Mogu se, međutim, upotrebiti i kontrasne nijanse, čime se može naglasiti njihov dezen. Naknadno fugovanje pločica nije preporučljivo, pošto može doći do ljuštenja boje; osim toga ni izgled neće biti zadovoljavajući, osim ukoliko prethodno sve dobro ne oribate. Boja za fugne se dodaje u masu za fugovanje. Prema materijalu za fugovanje pločica možete birati i boju na cementnoj ili epoksidnoj osnovi. 

  3. Najbolja masa za fugovanje

  Vrsta masa za fugovanje ima mnogo, i možete upotrebiti bilo koju od njih. Može se uzeti cementna fug-masa s modifikovanim polimerima, dvokomponentna poliuretanska samorazlivna masa za zaptivanje, ili, trokomponentna epoksidna fug-masa s najvišim stepenom hemijske otpornosti. Mase se razlikuju po čvrstini, izdržljivosti, nepropusnosti i, svakako, po ceni. Najbolja masa za fugovanje je ona koja se pravi striktno po uputstvu proizvođača.

  3.1. Masa za fugovanje spoljnih pločica

  Fug-masa za spoljnu upotrebu mora biti otporna na smrzavanje, pa se zato za fugovanje spoljne keramike na terasama i balkonima koriste elastične mineralne fug-mase.

  3.2. Potrošnja mase za fugovanje

  Potrošnja fug-mase po m2 je vrlo različita, pošto zavisi od širine i dubine fugni, veličine pločica i od toga kakav je sastav same mase. Zato je teško proceniti potrebne količine. Proizvođači nude svoje proračune potrošnje ili na ambalaži ili na svojim veb-sajtovima.

  Za fugovanje pločica je potreban i određen alat
  Za fugovanje pločica je potreban i određen alat

  4. Sušenje mase za fugovanje

  Kada se fug-masa nanese, mora se sačekati da se dobro osuši. Sloj koji se nanosi preko pločica treba da je što tanji. Pločice treba i da se očiste, i to može da se uradi posebnim priborom za čišćenje, ali i sunđerom ili peškirom. Najpre se čisti suvim priborom, a kroz dva-tri dana mogu se oprati i vodom.

  5. Čišćenje fugni u kupatilu

  Masa za fugovanje je grublja i poroznija od keramičkih pločica pa je samim tim i osetljivija na nečistoće, skupljanje vlage i razvoj plesni. To naročito važi za mokre i vlažne prostorije, kakve su kupatila i kuhinje. Čišćenje fugni se najlakše radi četkicom za zube i sodom bikarbonom. Za uklanjanje mrlja i buđi može se iskoristiti sirće ili posebno sredstvo. Ako se fugne premažu voskom, upijaće manje vode i trajaće duže.

  6. Postavljanje pločica - cena

  Ako se postavljanja pločica ne prihvatite sami, klasično postavljanje na lepak će vas izaći između 7 i 10 EUR/m2.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 31369
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Lepljenje pločica?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2044 izvođača radova za područje Lepljenje pločica:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana