Za područje

  Kanalete, rigole, odvod meteorske vode

  Članak je pregledalo čak 9209+ korisnika
  Spojeni betonski polukružni elementi, pokriveni gvozdenim rešetkama, su kanalete od kojih se prave kanali za površinski odvod meteorske vode iz dvorišta, bašta, s igrališta, puteva i sličnih mesta. Kanalete su dublji odlivci, rigole plići, pa se biraju i postavljaju prema potrebi, odnosno, izloženosti terena. I jedni i drugi su najčešće betonski, ali se mogu postaviti i metalni, odnosno, gvozdeni ili čelični. Pre iskopa samih kanala, prvo se mora odrediti njihova veličina, položaj i pravac, jednako kao i dimenzije kanaleta/rigola koje će u njima biti, podloge i nosača.
  Stručni članak 9209
  kanalete za meteorsku vodu
  Imamo čak 896 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  1. Kanalete/rigole za meteorsku vodu

  1.1. Položaj kanaleta/rigola za prihvat kišnice

  Kanalete ili rigole za meteorsku vodu, odnosno, odvodni kanali uopšte, moraju biti pravilno postavljeni, jer će jedino tako moći da obezbede odvodnjavanje i isušivanje površina. Uopšte nije svejedno kako i gde će biti smešteni. Najbolje je da plan odvodnjavanja izradi projektant koji će uzeti u obzir i to kako je pitanje rešeno kod komšija i u okolini. Nije važno samo to da voda ne teče prema vašoj kući, važno je i da se ne sliva prema okolnim objektima. Najbolje je da, kada je to izvodljivo, odvodni kanali budu usmereni tako da odvode vodu što dalje od svih.

  1.2. Kanalete/rigole zahtevaju održavanje

  Odvodni kanali se moraju održavati. Bez obzira na to da li su betonski ili metalni, u njima će se nakupljati svakovrstan otpad. Na metalnim se rešetkama zadržavaju krupniji komadi, ali sitniji prolaze i izazivaju zapušenja; lišće i tzv. zeleni otpad su najčešći uzrok. Zbog toga kanalete treba da su takve da se rešetke mogu otvoriti i zatvoriti i bez alata. Time se čišćenje znatno olakšava, pojednostavljuje i ubrzava. S jeseni se moraju čistiti svakodnevno, naročito ako su kiše česte, a zelenilo bujno.

  2. Postavljanje kanaleta/rigola za odvod kišnice

  Za gradnju odvodnih kanala, kao i za većinu elemenata niskogradnje, prvo se vrši obeležavanje ili trasiranje, a onda iskop i priprema podloge, u ovom slučaju, betonske. Podložni se beton uliva do odgovarajuće visine, i to pod određenim nagibom, pod kojim će biti i kanal. Po potrebi, podloga se ojačava čeličnim armaturnim šipkama ili armaturnom mrežom. Kada se podloga pravilno pripremi, sledi postavljanje kanaleta ili rigola. Polaganje se uvek počinje od mesta izliva, gde se ugrađuju drenažne cevi i bočni nosači. U zavisnosti od tipa zemljišta, deformacija kanala se sprečava dodatnim armaturnim mrežama. Još je bolje ako se ta armaturna mreža pokrije polivinilskom folijom. Kada su svi elementi pravilno ugrađeni, kanal se zalije dodatnim betonom. U poslednjoj fazi radova najbitnije je da se finalni protok postavi tako da mu gornji profil bude 3-5 mm iznad kanala.

  Jesenje održavanje kanaleta je nužno zbog oplog lišća
  Jesenje održavanje kanaleta je nužno zbog oplog lišća

  3. Betonske kanalete/rigole

  Betonske kanalete ili rigole za odvodnjavanje prave se od betona armiranog specijalnim vlaknima, prema standardu SIST EN 206-1 ili SIST 1026. Ovakvi elementi su otporni na mraz i prisustvo soli, jer se betonu dodaje poseban aerat za veću otpornost. S druge strane, kanali od takvog betona mogu biti i povozni zbog svoje izdržljivosti. Kanalete imaju s gornje strane metalne rešetke, ali ako se preko njih ne hoda niti vozi, preporučljivo je da ostanu otvorene jer tako ne dolazi do začepljenja ni izlivanja. Rigole su plići i otvoreni elementi bez rešetki. Međutim, u njima se onda i brže gomila otpad, pa otvoreni betonski drenažni kanali stoga zahtevaju i više održavanja.

  4. Prohromske (inoks) kanalete/rigole

  Metalne kanalete ili rigole su uglavnom od nerđajućeg čelika, jer su tako otporne na vlagu, mraz i so. Nešto su skuplje od betona, ali i otpornije i dugotrajnije. Što se estetike tiče, i betonske i metalne kanalete s gornje strane imaju metalne rešetke te sve izgledaju isto.

  Betonske kanalete/rigole koštaju oko 2 EUR/komad, u zavisnosti od dimenzija.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 9209
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Kopanje kanala?

  Imamo čak 896 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 896 izvođača radova za područje Kopanje kanala
  9.5
  0

  NATAŠA POPOVIĆ PR RADNJA ZA POSTAVLJANJE PODNIH I ZIDNIH OBLOGA I TRGOVINU N & T ARANĐELOVAC


  10
  2

  MILINKOVIĆ DRAGO PR GRAĐEVINSKA RADNJA ĐEDO KOP STAJIĆEVO


  9.4
  0

  DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU ISKOP STAJIĆ RM ZDRAVINJE


  8.7
  0

  PROFI TIM NS


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana