Za područje

  Mozaik-pločice za kupatilo/kuhinju

  Članak je pregledalo čak 6754+ korisnika
  Mozaik-pločice su zbog svoje veličine izdvojene u posebnu vrstu keramičkih proizvoda. Ove pločice u svakom prostoru stvaraju poseban vizuelni efekt, ma se radilo o kuhinji, kupatilu, dnevnom boravku ili čak spavaćoj sobi. Odlučili smo da im posvetimo pažnju te pojasnimo kakvih su karakteristika i cena.
  Stručni članak 6754
  mozaik plocice
  Imamo čak 1481 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

  1. Mozaik-pločice za kupatilo/kuhinju

  Izbor mozaik-pločica za kupatilo je zaista ogroman, pa smo sigurni da ćete u tom mnoštvu pronaći najšarenije, najmaštovitije i najinovativnije rešenje za sebe. Mozaik-pločice za kuhinju jednakim tempom postaju sve popularnije. Svet pločica za mozaike karakteriše mnoštvo boja, nijansi, dezena, i na kraju, ali ne najmanje važno, materijala od kojih se prave. Tako, recimo, stakleni mozaik u boji stvara prozirnu lepotu, suptilan odsjaj i dodaje svežinu, dok kamene keramičke pločice za mozaik daju prostoru notu monumentalnosti.

  1.1. Mozaik-pločice kroz istoriju

  Sama istorija nam jasno ukazuje na to da su keramika i mozaik bili neprestano povezani. Keramičke pločice su još stari narodi maestralno koristili, sastavljajući ih u složene mozaike koji i dan-danas oduzimaju dah, i čijim se ostacima toliko divimo. Budući da zahtevaju velike veštinu, znanje i iskustvo, ali i fizičku izdržljivost majstora, mozaik-pločice su u početku korišćene samo kao dekorativni element javnih zgrada i vila imućnih vlastelina, da bi tek mnogo kasnije stigle u naše prostorije poput kupatila i kuhinja. To je omogućila moderna tehnologija, pojednostavljenjem postupka rada i time što su pločice postale otpornije i izdržljivije.

  2. Zašto da se odlučite za mozaik-pločice?

  Mozaik-pločice za kuhinju ili kupatilo primereno su rešenje za svakog ko ima notu drskosti i voli unikatne stvari. Ove pločice odlikuje jedinstven, minimalistički i minijaturni izgled. Njima možete iskazati sopstvenu kreativnost, osmišljavajući oblik, boju i redosled postavljanja mozaika u kupatilu ili kuhinji.
  Prednost mozaik-pločica ogleda se i u tome što njima možete prekriti mesta koja zbog svog okruglog oblika ili neravne površine onemogućavaju postavljanje standardnih keramičkih pločica. Pogodne su za pokrivanje bilo podnih bilo zidnih površina. Mozaik-pločice za kupatilo su odlične i zbog toga što ćete se svaki put kada u njega uđete osećati kao da ste patricij u rimskim termama.

  Hoćete li neobično kupatilo, izaberite mozaik-pločice
  Hoćete li neobično kupatilo, izaberite mozaik-pločice

  3. Mozaik-pločice za kupatilo

  Činjenica je da ove pločice dodaju notu luksuza i rariteta, a poseban izgled prostora može se pripisati njihovoj minijaturnosti, odnosno, optičkoj varci koju stvaraju. Ovim pločicama za kupatilo možete ukrasiti čitav prostor -  mozaika može biti više ili više vrsta, a mogu se kombinovati i sa standardnim keramičkim pločicama većih dimenzija - osvetliće prostor i učiniti ga živahnijim. Nepisano je pravilo da se mozaici postavljaju na mestima koja treba naročito istaći - na primer, zid na kome je tuš, deo oko kade ili oko sudopere. Postavljanje mozaik-pločica za kupatilo/kuhinju u drugim prostorijama ovih je godina postalo toliko popularno da su sada stalni deo svake linije i ponude u salonima kupatila.

  3.1. Slabosti mozaik-pločica u kupatilu

  Savetujemo da mozaik-pločice za kupatilo ne stavite na pod. Razlog za to je jednostavan. Pošto su pločice sitne između njih će fugne biti velike i u njima će se skupljati previše nečistoće čije će čišćenje biti praktično nemoguće. Ako ipak hoćete mozaik-pločice na takvim mestima (recimo, na podu ispod tuša), toplo preporučujemo da se odlučite za, takozvane, potopljene pločice. Takav način postavljanja omogućava da se pločice mozaika poravnaju sa spojevima, odnosno, da minimalno odstupaju po visini jedne od drugih, što znatno olakšava čišćenje. Takođe, predlažemo da za takve površine odaberete tamnije mase za fugovanje, jer će promena boje zbog oštećenja i nečistoća, s protokom godina, biti manje uočljiva.
  Isto tako, zbog veće izloženosti raznim hemikalijama ne preporučujemo kamene mozaik-pločice. Za kupatila su najbolji keramički i stakleni mozaici ili njihova kombinacija.

  4. Mozaik-pločice u kuhinji

  Kuhinjske mozaik-pločice postaju sve popularnije, premda su relativno nov trend poslednjih godina. Mozaik-pločice u kuhinji se uglavnom koriste za zidove. Obično se postavljaju tako da formiraju upadljive i živopisne slike, što nas opet vraća narodima starog veka. Ređe se pločice koriste za pravljenje mozaika na radnim površinama. Slično ovakvim pločicama za kupatilo, mnogobrojne fugne će otežavati svakodnevno čišćenje pulta. U kuhinji je ovo, zapravo, još izrazitije i napornije, jer se kuhinjski pult stalno koristi, pa stalno mora i da se pere. Pločice na pultu ćete često politi ili uprljati nečim što će se zavući u prostor između njih, poput ulja, masti ili komadića namirnica i mrvica, pa će čišćenje biti pravi izazov. Ako se ipak odlučite za ovaj, inače vrlo estetski i elegantan dizajn radne površine, sledite savete o kojima smo govorili za mozaik-pločice u kupatilu.

  U kuhinji su mozaik-pločice uglavnom na zidu, ređe na pultu
  U kuhinji su mozaik-pločice uglavnom na zidu, ređe na pultu

  5. Mozaik-pločice – cena po m2

  Cena mozaik-pločica je nešto viša od običnih, standardnih dimenzija, a tu je i nešto više posla prilikom postavljanja. Na cenu mozaik-pločica za kupatilo ili kuhinju definitivno utiču različiti faktori: veličina, materijal, boje, teksture, oblici i slično. Ako uzmemo u obzir da ćete za standardne keramičke pločice dimenzija 30x30 cm platiti približno 4-12 EUR/m2, cena prosečnih mozaik-pločica iznosi od 10 EUR/m2 pa naviše, što je jednako ceni keramičkih pločica velikog formata (80x80 cm ili 30x100 cm).
  Mozaik-pločice za kuhinju ili kupatilo, kao i bilo koja keramika, mogu se znatno razlikovati u ceni. Na tržištu ćete naći cene u rasponu 4-20 EUR/m2, pa i skuplje. Važno je imati na umu da za keramiku iznad 15 EUR/m2 najčešće, u stvari, plaćate samo brend, ali ne i kvalitet. Stoga, pre nego što kupite, razmotrite sve raspoložive opcije i obavezno obiđite više salona.

  Stručni članak 6754
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Keramičke pločice?

  Imamo čak 1481 izvođača radova za područje Keramičke pločice:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1481 izvođača radova za područje Keramičke pločice
  10
  1

  Zolena


  10
  1

  ALEKSANDAR SMOLOVIĆ PREDUZETNIK AS PROJECT 2020


  9.4
  0

  STOJKOVIĆ KERAMIKA DOO MLADENOVAC


  10
  0

  GRADNJA MILOSAVLJEVIĆ


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana