x

  ŠTA JE EPOKSIDNI POD I ZA ŠTA SE KORISTI?

  Članak je koristilo čak 1827+ korisnika
  Epoksi podovi se koriste prvenstveno za proizvodne pogone i magacine, odnosno u industriji. Danas se pojavljuje korišćenje epoksi podova i u stambenoj gradnji, i to uglavnom u prostorima koji zahtevaju dodatno održavanje i čišćenje, garažama, radionicama, kuhinjama, hodnicima itd.
  Stručni članak 1827
  Epoksi pod sa sjajem @archdaily
  Epoksi pod sa sjajem @archdaily
  Imamo čak 1087 izvođača radova za područje Epoksi podovi:  Sastav epoksi podova

  Osnova epoksidnog poda je epoksidna smola sa dodacima, njoj je dodat agregat (kvarcni pesak ili slično) i stvrđivač. Smola reaguje sa stvrđivačem i stvara polimerno vezivo. Često se u epoksi smolu dodaju i drugi dodaci, ojačivači i slično. Sve više se koriste epoksi smole na bazi vode, koje su bolje za okolinu i zdravlje ljudi.

  U epoksidnu smolu možemo da umešamo i različite pigmente i dobijemo bilo koju nijansu poda. Spretnim i preciznim izvođenjem možemo dobiti i različite uzorke poda. U zavisnosti od agregate možemo da regulišemo i završnu površinu poda, može biti potpuno glatka površina sa visokim sjajem ili hrapava, mat površina.


  Epoksi pod, mat
  Epoksi pod, mat


  Karakteristike epoksi podova

  Epoksidni podovi su vrlo otporni, na mehanička oštećenja kao i na hemikalije, kiseline i sredstva za čišćenje. Takođe imaju i visoku granicu opterećenja na pritisak i savijanje, i mogu se koristiti u prostorima gde postoji mogućnost velikih opterećenja na završni sloj.

  Područja korišćenja

  Postoji više vrsta i mogućnosti izvođenja epoksidnih podova, a biramo na osnovu očekivanog opterećenja u prostoru. Epoksidni podovi mogu biti izloženi normalnom opterećenju, recimo u stambenim prostorima, ili u proizvodnji, gde je preporučena debljina poda oko 2mm. Ako očekujemo veće opterećenje u prostoru, moramo povećati debljinu poda, što je uglavnom u industrijskim objektima, gde je preporučena debljina poda 3-4mm. Ako je opterećenje još veće, sloj poda se povećava srazmerno opterećenju.

  Epoksidne smole se mogu koristiti kao tanak zaštitni premaz i tako zaštititi podlogu od habanja. Sa smolama možemo impregnirati beton, tako da ga premažemo i smola prodire u pore i poboljša mehaničku otpornost samog betona.


  Epoksi pod sa sjajem i uzorkom
  Epoksi pod sa sjajem i uzorkom


  Najćešće se koristi malterski epoksidni pod, koji se koristi na izuzetno opterećenim lokacijama, i njegova debljina je između 3 i 5mm. Kod najvećih opterećenja se koristi epoksidni estrih, čija debljina iznosi od 1 do 2cm.

  Izvođenje poda

  Epoksi pod možemo izvesti samo na homogenoj, suvoj, ravnoj i tvrdoj podlozi, ali ona može biti kamena, keramička, betonska itd. Najšešće izvođenje epoksi poda je na betonskim podlogama.

  Beton mora imati odgovarajuću tvrdoću, i biti odgovarajući vlažan (od 3 do 5%). Moramo da sačekamo da beton bude sasvim suv, ili iskoristiti brzosušeći estrih. Takođe, beton mora biti pripremljen, izbrušen ili ispeskan.

  Potom se pod nanosi direktno na beton u većim slojevima. Prvi sloj je vrlo tanak i samo premaže podlogu, odnosno zapuni pore. Drugi sloj je debeo od 1 do nekoliko mm, zavisno od očekivanih opterećenja. Treći sloj se dodaje po potrebi, uglavnom kod većih opterećenja.

  Cena epoksi poda se menja u zavisnosti na debljinu i vrstu, a počinje negde oko 10-15EUR/m2

  Stručni članak 1827
  Avtor: DaiBau.rs
  Imamo čak 1087 izvođača radova za područje Epoksi podovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE EPOKSI PODOVI
  10
  1

  MASTER FLOOR d.o.o.

  Milivoja perovića 3 v 12, 11050 Beograd
  Imamo čak 1087 izvođača radova za područje Epoksi podovi:  + BESPLATNO
  + BEZ PROVIZIJE
  + OCENJENI IZVOĐAČI RADOVA
  + TRAŽIMO LOKALNO
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE EPOKSI PODOVI?

  epoksidni tlakovi
  poliesterski tlak
  epoksi tlaki mat
  SLOVENIA, HQ
  SLOVENIA, HQ
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Pestalozzistraße 1/II/12
  8010 Graz

  0043 676 5205 325

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2018 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana