Za područje

  Koja ulazna vrata izabrati?

  Članak je koristilo čak 2155+ korisnika
  Razmišljate o kupovini ulaznih vrata, a ne znate za koja da se odlučite? PVC, ALU, drvena ili neka u kombinaciji ovih materijala? Izbor je skoro neograničen i u ponudi su tolike linije i modeli, serije vrata i proizvođača. Ulazna vrata su prva s kojima se dolazi u kontakt pre pristupa unutrašnjosti. S te tačke gledišta, vrlo je važno da izbarete ulazna vrata koja će i vizuelno i po materijalu biti usklađena s celim objektom i prosto mamiti da se u takav prostor uđe.
  Stručni članak 2155
  Uvrata.jpg

  1. Ulazna vrata

  PVC ulazna vrata

  PVC je, pored drveta, jedan od najčešće korišćenih materijala za ulazna vrata. Čini se da velika potražnja ovih vrata nije samo zbog niske cene, već i zbog glatke površine koja se lako čisti i održava. Ulazna vrata od PVC materijala su stoga i vrlo trajna. Pogodna su za novogradnju, niskoenergetske kuće i u slučajevima renoviranja objekata.

  Tehničke karakteristike PVC ulaznih vrata

  PVC profili vrata su širi i dodatno ojačani kako bi se sprečilo deformisanje i spadanje vrata. Dakle, PVC ulazna vrata su izuzetno stabilna, dugotrajna i s godinama ne gube funkcionalnost. Takođe su odličan toplotni i zvučni izolator i, u poređenju s drvenim, izuzetno su otporna na spoljne vremenske uslove i UV zrake.

  Profil i dodatno ojačanje

  Za ulazna vrata koristi se 5-komorni ili 6-komorni profil. 5-komorni profil obično ima debljinu krila od približno 7 cm, dok 6-komorni profil ima  krilo od približno 8,5 cm i još se puni penom. Za PVC ulazna vrata se koristi dodatno ojačanje od pocinkovanog čelika, koje osigurava statičku stabilnost krila vrata.

  Ispune, zaptivke i fitinzi

  Za punjenje PVC ulaznih vrata mogu se koristiti PVC, HPL punjenje ili staklo debljine 2-5 cm, u zavisnosti od modela vrata. Tipične su dve trajno elastične zaptivke (EPDM), a mehanička ili automatska brava u 3 tačke najčešće se koristi za PVC okove ulaznih vrata.

  Prag i kvaka

  Šta je sa pragom? Prag je aluminijumski, visok 2 cm, s tzv. termo-prekidom. To zapravo znači da prag osigurava minimalne gubitke toplote i upotrebu bez smrzavanja. Standardna ALU kvaka može da se nađe u beloj, bronzanoj ili srebrnoj boji.

  Dodaci

  Pored osnovnih, na PVC ulazna vrata mogu se dodati i drugi elementi. Dodatna oprema uključuje špijunku, spoljni držač, zvono, električno otvaranje, standardno ili osvetljenje odozgo te dodatno osvetljenje diodama.

  Savet stručnjaka iz firme WIN-ING

  1. Koja ulazna vrata odabrati, PVC, aluminijum, drvena ili neki drugi materijal?

  Naš predlog je da se ulazna vrata izrade od PVC ili ALU profila, pošto su to materijali koji ne rđaju i ne trunu, a vrlo su dugotrajna. Treba da se obrati pažnja na kvalitet profila. Ne treba da se kupuju najjeftinija vrata, pošto na tržištu postoje i sasvim nekvalitetni profili. Kvalitet se poznaje po sastavu materijala, a ne po geometrijskom preseku.

  2. Da li su sva ulazna vrata protivprovalna?

  Standardna vrata nisu protivprovalna. Da bi vrata bila protivprovalna potrebno je postaviti naročite okove, koji daju određeni nivo zaštite. Ima više nivoa zaštite. Što je viši nivo protivprovalne zaštite, to su i okovi, a samim tim i vrata, skuplji.

  3. Na šta treba obratiti pažnju prilikom postavljanja ulaznih vrata?

  Naše mišljenje je da, osim osnovnih pravila struke, ulazna vrata treba da imaju visoki prag, kako bi dihtovenje bilo bolje. Kupci žele minimalan prag, a dobro dihtovanje. To je teško uklopiti. Uvek savetujemo masivan prag (štok se postavlja u zoni praga). Tada smo sigurni da neće da dođe do prolaska vode i vazduha.

  g. Perica Bojović, WIN-ING

  Drvena ulazna vrata

  Drvo je takođe jedan od materijala koji se vrlo često uzima prilikom kupovine ili zamene ulaznih vrata. Možete birati među različitim modelima, odnosno, linijama drvenih ulaznih vrata. Kako su od prirodnog materijala, ovakva vrata svojom toplinom idealno odgovaraju i unutrašnjem i spoljnom ambijentu, posebno ako objekt ima drvenu fasadu. Drvena ulazna vrata se rade od najprikladnijeg ekološkog profila i imaju bolju toplotnu izolaciju u odnosu na PVC profil.

  Drvena ulazna vrata linije CLASSIC

  Klasična ili tradicionalna drvena ulazna vrata posebno se lepo slažu sa starogradnjom, a svojim se tipičnim linijama povezuju i s modernijom arhitekturom. Može se primetiti i da su klasične linije vrlo često u kombinaciji sa staklenim površinama. Na tržištu su u ponudi najrazličitije vrste drveta, tekstura i struktura.

  Tehničke karakteristike klasičnih drvenih ulaznih vrata

  U standardnoj proizvodnji krilo ovakvih vrata se radi od posebne višeslojne izolacione ploče, koja je ojačana masivnim drvenim okvirom. Takođe su ugrađeni posebni stabilizatori koji sprečavaju savijanje krila vrata. Debljina krila zajedno s okvirom približno je 6,8 cm. Upravo zbog masivnog drveta, standardna verzija drvenih ulaznih vrata nudi izvrsnu toplotnu izolaciju, premda je ona zavisna i od vrste drveta. U većini slučajeva koriste se smreka, hrast ili ariš. Termoprovodljivost se kreće između 1,1-1,3 W/m2K. Staklo koje se pri tom koristi je dvostruko izolaciono staklo, termoprovodljivosti Ug=1,1W/m2K. Unutrašnjost krila je glatka, jer se ukrasni okviri i paneli koriste samo spolja. Drvena ulazna vrata linije CLASSIC karakterišu dvostruko zaptivanje i termoizolovan prag. Zaključavanje obezbeđuje brava u 3 tačke, dok sama vrata imaju 3D podesive šarke.

  Drvena ulazna vrata linije MODERN

  Linija drvenih ulaznih vrata MODERN smatra se raznovrsnijom. Možete birati između oštrih linija, koje su tipične za klasični tip drvenih vrata ili kosih, odnosno, zaobljenih linija. Savremena drvena ulazna vrata imaju precizno izrađene žlebove na površini krila, koji dodatno ističu različite kombinacije boja, tekstura i oblika. Staklo je, takođe, specifično - napravljeno je postupkom peskarenja da se postignu posebni svetlosni efekti. Možete birati između različitih vrsta oblika, tekstura i struktura drveta i stakla.

  Tehničke karakteristike modernih drvenih ulaznih vrata

  Tehničke karakteristike ovakvih vrata zapravo su iste kao i one klasičnih vrata. Posebna višeslojna izolaciona ploča dodatno je ojačana masivnim drvenim okvirom i naročitim stabilizatorima, čime im se dodaju stabilnost i statičnost. Debljina krila vrata je 6,8 cm, a kao materijal se uglavnom koriste smreka, hrast i ariš. Termoprovodljivost vrata je između 1,1-1,3 W/m2K, a umetnutog dvostruko izolacionog stakla je Ug=1,1 W/m2K. Dodatni ukrasi i žlebovi postavljeni su samo spolja radi lepšeg izgleda, a ugrađeni su još dvostruko zaptivanje i termoizolovan prag. Moderna drvena ulazna vrata takođe imaju 3D podesive šarke i zaključavanje bravom u 3 tačke.

  Ulazna vrata od drveta i aluminijuma

  Kombinacija drveta i aluminijuma izbor je kupaca koji traže spoj tradicionalnog i modernog materijala; vrata spolja deluju moderno i pomalo hladno, a iznutra klasično i toplo.

  Drvo-ALU ulazna vrata linije CLASSIC

  To je stilska, elegantna kombinacija ulaznih vrata - drvena iznutra i aluminijumska sa spoljne strane. Za ovakva vrata se kaže da su kombinacija modernog i dizajna koji nikad ne izlazi iz mode. Aluminijum spolja nudi izuzetnu zaštitu od vremenskih uslova, lako održavanje i dugotrajnost. Drvo, druge strane, pruža toplinu i prirodnu lepotu, istovremeno stvarajući i vrlo prijatan ambijent. Pored standardne verzije, ovakva ulazna vrata mogu se naći i u varijantama za niskoenergetske i pasivne kuće.

  Tehničke karakteristike drvo-aluminijum ulaznih vrata

  ALU panel i profili su pričvršćeni na spoljnu stranu krila, a ono je napravljeno od posebne višeslojne izolacione ploče, od masivnog drveta, koje daje stabilnost. Debljina okvira, uključujući spoljnu aluminijumsku oblogu, iznosi 8,2 cm, dok je samo krilo debljine 7,2 cm. U krilo vrata umetnuto je troslojno izolaciono staklo termoprovodljivosti Ug=0,9 W/m2K. Dekorativni dodaci su samo sa spoljne strane, dok su bočne ivice dvostruko zaptivene i prag termoizolovan. Što se vrsta drveta tiče, možete birati smreku, hrast ili ariš.

  Drvena-ALU ulazna vrata linije MODERN

  U modernoj verziji drvo-ALU ulaznih vrata, spolja se javljaju i ravni i zaobljeni oblici i linije. Svi detalji su usklađeni s raznim dezenima i oblicima staklenih površina, tako da su vrata ove vrste jedinstvena. Vrata izuzetno dobro odolevaju vremenskim uslovima, dugoveka su iako im je potrebno minimalno održavanje, sve zahvaljujući aluminijumskim pločama. S druge strane, drvo u unutrašnjosti stvara sasvim prijatnu atmosferu.

  Tehnička karakteristike modernih drvo-ALU ulaznih vrata

  Tehnički gledano, karakteristike modernih vrsta drvo-ALU ulaznih vrata su iste kao i onih klasičnog tipa. Debljina okvira, zajedno s ALU pločom, iznosi 8,2 cm, a debljina samog krila vrata 7,2 cm. Krilo je napravljeno po istom principu od višeslojne izolacione ploče, ojačano okvirom od masivnog drveta i dodatnim stabilizatorima. Korišćeno je troslojno izolaciono staklo termoprovodljivosti Ug=0,9 W/m2K. Dekorativni dodaci su samo sa spoljne strane, dok su bočne ivice dvostruko zaptivene i prag termoizolovan. Zaključavaju se bravom s 3 tačke. Što se vrsta drveta tiče, takođe, možete birati smreku, hrast ili ariš.

  ALU ulazna vrata

  Tehničke karakteristike aluminijumskih ulaznih vrata

  Ispune i boje

  Na prvi pogled aluminijumska ulazna vrata izgledaju izuzetno atraktivno. U poređenju s drvetom i PVC, ona su otpornija na atmosferske uticaje i postoji mnogo više nijansi boja koje možete izabrati. Za razliku od PVC, aluminijum može biti bojen prahom. Ovim se postiže duža postojanost boje, a ALU ulazna vrata mogu se dobiti u bilo kojoj nijansi boje RAL spektra. ALU ulazna vrata najčešće se pune tvrdom pur-penom i oblažu aluminijumom, pa su im zato termoizolaciona svojstva odlična.

  Profil

  Za ALU ulazna vrata koristi se okvirni profil ravnih ili zaobljenih linija od 7,5 ili 9,5 cm. Profil aluminijumskog krila je 8,5 cm. U sredini oba profila nalazi se termoelement koji im poboljšava izolaciona svojstva.

  Termoprovodljivost

  U slučaju kada je krilo puno s obe strane, bez izreza za stakla, postiže se termoprovodljivost U=0,81 W/m2K, dok je kod jednostrano punjenog krila, takođe bez izreza stakla, koeficijent termoprovodljivosti 0,74 W/m2K.

  Oprema, zastakljenje, dodaci

  Aluminijumska ulazna vrata imaju visokokvalitetne i funkcionalne 3D šarke, zaključavanje u 3 ili 5 tačaka i razne varijante otvaranja krila: otvaranje ka spolja, električno otvaranje, otvaranje otiskom prsta. Šta kažete na zastakljenje? Možete se opredeliti za neku od brojnih varijanti termoizolacionih, sigurnosnih ili zvučno izolovanih stakala, premda se staklo može i naknadno obraditi uz pomoć raznih folija, peskarenjem i drugim tipovima obrade. Naposletku, u ponudi je i veliki izbor ornamenata za lepša ulazna vrata baš po vašoj želji.

  Sigurnost

  Aluminijumska ulazna vrata zauzimaju prvo mesto u kategoriji zaštite. Aluminijum je jači i otporniji od PVC. ALU ulazna vrata su takođe ekološki prihvatljivija od PVC. Aluminijum se može u potpunosti reciklirati, što sa PVC nije slučaj.

  2. Kako se kreću cene ulaznih vrata?

  Cena – najčešće je najvažnija informacija koje itekako utiče na izbor bilo kog proizvoda. Međutim, što se odluke o kupovini novih ulaznih vrata tiče, utoliko je važnija. Cene variraju u zavisnosti od vrste materijala, dimenzija, udela zastakljenja, dodatnih ukrasa i elemenata i, svakako, proizvođača. Najjeftinije ponude odnose se na PVC ulazna vrata.

  Napomena: Cene sa ili bez PDV i troškova ugradnje treba dodatno uračunati! Za primer smo uzeli standardne dimenzije: širine 95-113,5 cm i visine 200-220 cm.

  Za PVC ulazna vrata u proseku ćete dati do 300 EUR; cene im se kreću između 200 i 450 EUR. Cene drvenih ulaznih vrata se kreću između 650-1050 EUR,dok je početna cena ALU ulaznih vrata oko 800 EUR, a konačna može dostići 2000 EUR. Za drvo-ALU ulazna vrata biće potrebno do 1.500 EUR.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje ulaznih vrata, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 2155
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 942 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 942 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE ULAZNA VRATA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana