Za područje

  Koja ulazna vrata izabrati?

  Članak je pregledalo čak 5029+ korisnika
  Razmišljate o kupovini ulaznih vrata, a ne znate za koja da se odlučite? PVC, ALU, drvena ili neka u kombinaciji ovih materijala? Izbor je skoro neograničen i u ponudi su tolike linije i modeli, serije vrata i proizvođača. Ulazna vrata su prva s kojima se dolazi u kontakt pre pristupa unutrašnjosti. S te tačke gledišta, vrlo je važno da izbarete ulazna vrata koja će i vizuelno i po materijalu biti usklađena s celim objektom i prosto mamiti da se u takav prostor uđe.
  Stručni članak 5029
  koja ulazna vrata izabrati
  Imamo čak 974 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  1. PVC ulazna vrata

  1.1. PVC ulazna vrata: omiljena zamena za drvo

  PVC je, pored drveta, jedan od najčešće korišćenih materijala za ulazna vrata. Čini se da velika potražnja za ovim vratima ne mora da zahvali samo niskoj ceni, već i glatkoj površini koja se lako čisti i održava. Ulazna vrata od PVC materijala su uz to i dovoljno čvrsta i dugotrajna. Pogodna su za novogradnju, niskoenergetske kuće i u slučajevima renoviranja objekata.

  Među slabosti ili mane PVC ulaznih vrata mogu se svrstati, pre svega, to što su neekološka, jer se ipak radi o plastičnom materijalu koji se u prirodi razgrađuje vekovima. Takva vrata takođe „slabo dišu“ , a pored toga ne stare lepo kao metalna ili drvena. Plastični materijal s godinama ne dobija šarmantnu patinu, već bledi ili žuti zbog UV zračenja; sa druge strane, zbog današnjih visokokvalitetnih zaštitnih tretmana, dešava se i to da se uopšte ne menjaju što - u odnosu na druge delove pokućstva koji normalno stare te zbog istrošenosti postaju nekako prisniji i domaći - čini da deluju još manje harmonično i više veštački. PVC vrata se toga radi i sve više proizvode u varijantama sa takozvanim dekorima - zapravo, završni sloj na njima su najčešće folije sa printom koji imitira drvo.

  PVC ulazna vrata su vrlo jednostavna za održavanje - čiste se samo mokrom krpom
  PVC ulazna vrata su vrlo jednostavna za održavanje - čiste se samo mokrom krpom

  2. Kakve su tehničke karakteristike PVC ulaznih vrata?

  2.1. Profili i ojačanja

  PVC profili vrata su širi i dodatno ojačani kako bi se sprečilo deformisanje i spadanje vrata. Dakle, PVC ulazna vrata su izuzetno stabilna, dugotrajna i s godinama ne gube funkcionalnost. Takođe su odličan toplotni i zvučni izolator i, u poređenju s drvenim, izuzetno su otporna na spoljne vremenske uslove i UV zrake. Za proizvodnju se koriste 5-komorni ili 6-komorni profili. 5-komorni profil je debljine oko 7 cm dok je 6-komorni oko 8,5 cm i dodatno je ispunjen penom.

  Za PVC ulazna vrata se koristi dodatno ojačanje od pocinkovanog čelika, koje osigurava statičku stabilnost krila vrata.

  2.2. Ispune, zaptivke i okovi

  Za punjenje PVC ulaznih vrata mogu se koristiti PVC, HPL punjenje ili staklo debljine 2-5 cm, u zavisnosti od modela vrata. Tipične su dve trajno elastične zaptivke (EPDM), a mehanička ili automatska brava sa više tački se najčešće koristi za PVC okove ulaznih vrata.

  2.3. Prag i kvaka

  Šta je sa pragom? Prag je aluminijumski, visok 2 cm, s tzv. termo-prekidom. To zapravo znači da prag osigurava minimalne gubitke toplote i upotrebu bez smrzavanja. Standardna ALU kvaka može da se nađe u beloj, bronzanoj ili srebrnoj boji.

  2.4. Dodaci za PVC ulazna vrata

  Pored osnovnih, na PVC ulazna vrata mogu se dodati i drugi elementi. Dodatna oprema uključuje špijunku, spoljni držač, zvono, električno otvaranje, standardno ili osvetljenje odozgo te dodatno osvetljenje diodama i tome slično.

  PVC profil ulaznih vrata
  PVC profil ulaznih vrata

  3. Drvena ulazna vrata

  3.1. Drvena vrata su uvek lepa

  Drvo je takođe jedan od materijala koji se vrlo često uzima prilikom kupovine ili zamene ulaznih vrata. Možete birati među različitim modelima, odnosno, linijama ili vrstama drvenih ulaznih vrata. Kako su od prirodnog materijala, ovakva vrata svojom toplinom idealno odgovaraju i unutrašnjem i spoljnom ambijentu, posebno ako objekat ima drvenu fasadu. Drvena ulazna vrata se rade od najprikladnijeg ekološkog profila i imaju bolju toplotnu izolaciju u odnosu na PVC profil.

  3.2. Klasična drvena ulazna vrata

  Klasična ili tradicionalna drvena ulazna vrata naročito se lepo slažu sa starogradnjom, a svojim se tipičnim linijama povezuju i s modernijom arhitekturom. Može se primetiti i to da na vratima neretko postoje minimalističke reljefne linije i da su vrlo često u kombinaciji sa staklenim površinama. Na tržištu su u ponudi najrazličitije vrste drveta, tekstura i struktura.

  3.3. Moderna drvena ulazna vrata

  Linija modernih drvenih ulaznih vrata smatra se raznovrsnijom. Možete birati između oštrih linija, koje su tipične za klasični tip drvenih vrata ili kosih, odnosno, zaobljenih linija. Savremena drvena ulazna vrata imaju precizno izrađene žlebove na površini krila, koji dodatno ističu različite kombinacije boja, tekstura i oblika. Staklo je, takođe, specifično - napravljeno je postupkom peskarenja da se postignu posebni svetlosni efekti. Tako možete birati i između raznih varijanti oblika, tekstura i struktura, drveta i stakla.

  Klasična drvena ulazna vrata se lepo slažu sa svakim objektom
  Klasična drvena ulazna vrata se lepo slažu sa svakim objektom

  4. Tehničke karakteristike drvenih ulaznih vrata

  U standardnoj proizvodnji krilo ovakvih vrata se radi od posebne višeslojne izolacione ploče, koja je ojačana masivnim drvenim okvirom. Takođe su ugrađeni posebni stabilizatori koji sprečavaju savijanje krila vrata. Debljina krila zajedno s okvirom približno je 7 cm. Upravo zbog masivnog drveta, standardna verzija drvenih ulaznih vrata nudi izvrsnu toplotnu izolaciju, premda je ona zavisna i od vrste drveta. U većini slučajeva koriste se smreka, hrast ili ariš. Koeficijent termoprovodljivosti se kreće između 1,1-1,3 W/m2K. Staklo koje se pri tom koristi je dvostruko izolaciono staklo, a koeficijent prolaza toplote mu je Ug=1,1W/m2K. Unutrašnjost krila je glatka, jer se ukrasni okviri i paneli koriste samo spolja.

  5. Ulazna vrata od drveta i aluminijuma

  Kombinacija drveta i aluminijuma izbor je kupaca koji traže spoj tradicionalnog i modernog materijala; vrata spolja deluju moderno i pomalo hladno, a iznutra klasično i toplo. To je stilska, elegantna kombinacija ulaznih vrata - drvena iznutra i aluminijumska sa spoljne strane. Za ovakva vrata se kaže da su kombinacija najboljih karakteristika obeju vrsta - modernog i dizajna koji nikad ne izlazi iz mode. Aluminijum spolja nudi izuzetnu zaštitu od vremenskih uslova, lako održavanje i dugotrajnost. Drvo, sa druge strane, pruža toplinu i prirodnu lepotu, istovremeno stvarajući i vrlo prijatan ambijent.

  Pored standardne verzije, ovakva ulazna vrata mogu se naći i u varijantama za niskoenergetske i pasivne kuće.

  6. Tehničke karakteristike drvo-ALU ulaznih vrata

  ALU panel i profili su pričvršćeni na spoljnu stranu krila, a ono je napravljeno od posebne višeslojne izolacione ploče, od masivnog drveta, koje daje stabilnost. Debljina okvira, uključujući spoljnu aluminijumsku oblogu, iznosi 8,2 cm, dok je samo krilo debljine 7,2 cm. U krilo vrata umetnuto je troslojno izolaciono staklo koeficijenta prolaza toplote Ug=0,9 W/m2K. Dekorativni dodaci su samo sa spoljne strane, dok su bočne ivice dvostruko zaptivene i prag termoizolovan. Što se vrsta drveta tiče, možete birati smreku, hrast ili ariš.

  7. ALU ulazna vrata

  ALU ulazna vrata ubrajaju se među skuplja ulazna vrata. Odlikuje ih izuzetna otpornost na udarce, oštećenja i vremenske uslove, a takođe su veoma laka za održavanje. Odlično se uklapaju u modernu arhitekturu, a zbog svog neutralnog izgleda lako se kombinuju sa mnogo različitih materijala, boja i dezena. ALU vrata se najčešće javljaju u metalik sivoj, antracit sivoj ili beloj, premda u ponudi skoro svih proizvođača i ponuđača mogu da se nađu svi tonovi boja po RAL skali. Nijanse su uglavnom tipske, a  izbor može biti ograničen zbog standardizacije proizvodnje.

  ALU ulazna vrata mogu biti raznih boja
  ALU ulazna vrata mogu biti raznih boja

  8. Tehničke karakteristike aluminijumskih ulaznih vrata

  8.1. Ispune i boje za ALU vrata

  Na prvi pogled aluminijumska ulazna vrata izgledaju izuzetno atraktivno. U poređenju s drvetom i PVC, ona su otpornija na atmosferske uticaje i postoji mnogo više nijansi među kojima možete birati. Za razliku od PVC, aluminijum može biti bojen prahom. Ovim se postiže veća postojanost boje, a ALU vrata mogu se dobiti u bilo kojoj boji ili tonu. ALU ulazna vrata najčešće se pune tvrdom pur-penom i oblažu aluminijumom, pa su im zato termoizolaciona svojstva odlična.

  8.2. Profil za ALU ulazna vrata

  Za ALU vrata koriste se profili ravnih ili zaobljenih linija od 7,5 ili 9,5 cm. Profil aluminijumskog krila najčešće je 8,5 cm. U sredini oba profila nalazi se termo-element koji im poboljšava izolaciona svojstva.

  8.3. Termoprovodljivost ALU ulaznih vrata

  Onda kada je krilo puno s obe strane, bez izreza za stakla, postiže se koeficijent prolaza toplote U=0,81 W/m2K, dok je kod jednostrano punjenog krila, takođe bez izreza za staklo, koeficijent prolaza toplote 0,74 W/m2K.

  8.4. Oprema, zastakljenje, dodaci

  Aluminijumska ulazna vrata imaju visokokvalitetne i funkcionalne 3D šarke, zaključavanje u 3 ili 5 tačaka i razne varijante otvaranja krila: otvaranje ka spolja, električno otvaranje, otvaranje otiskom prsta. Šta je sa zastakljenjem? Možete se opredeliti za neku od brojnih varijanti termoizolacionih, sigurnosnih ili zvučno izolovanih stakala, premda se staklo može i naknadno obraditi uz pomoć raznih folija, peskarenjem i drugim tipovima obrade. Naposletku, u ponudi je i veliki izbor ornamenata za lepša ulazna vrata baš po vašoj želji.

  8.5. Sigurnost ALU ulaznih vrata

  Aluminijumska ulazna vrata zauzimaju prvo mesto u kategoriji zaštite. Aluminijum je jači i otporniji od PVC. ALU ulazna vrata su takođe ekološki prihvatljivija od PVC. Aluminijum se može u potpunosti reciklirati, što sa PVC nije slučaj.

  Drvena ulazna vrata koja po narudžbini napravi stolar su unikatna i sigurno će privlačiti pažnju, pa zato moraju biti i vrlo skupa
  Drvena ulazna vrata koja po narudžbini napravi stolar su unikatna i sigurno će privlačiti pažnju, pa zato moraju biti i vrlo skupa

  9. Kako se kreću cene ulaznih vrata?

  Cena - obično je najvažnija informacija koja itekako utiče na izbor bilo kog proizvoda. Međutim, što se odluke o kupovini tiče, ulazna vrata su utoliko važnija. Cene variraju u zavisnosti od vrste materijala, dimenzija, udela zastakljenja, dodatnih ukrasa i elemenata i, svakako, proizvođača. Najjeftinije ponude odnose se na PVC ulazna vrata.

  Napomena: Cene sa ili bez PDV i troškova ugradnje treba dodatno uračunati! Za primer smo uzeli standardne dimenzije: širine 95-113,5 cm i visine 200-220 cm.

  Za PVC ulazna vrata u proseku ćete dati do 300 EUR; cene im se kreću između 200 i 450 EUR. Cene drvenih ulaznih vrata su između 650-1050 EUR, dok je početna cena ALU ulaznih vrata oko 800 EUR, a konačna može dostići 2.000 EUR. Za drvo-ALU ulazna vrata biće potrebno do 1.500 EUR.

  Savet stručnjaka iz firme WIN-ING

  1. Koja ulazna vrata odabrati, PVC, aluminijum, drvena ili neki drugi materijal?

  Naš predlog je da se ulazna vrata izrade od PVC ili ALU profila, pošto su to materijali koji ne rđaju i ne trunu, a vrlo su dugotrajna. Treba da se obrati pažnja na kvalitet profila. Ne treba da se kupuju najjeftinija vrata, pošto na tržištu postoje i sasvim nekvalitetni profili. Kvalitet se poznaje po sastavu materijala, a ne po geometrijskom preseku.

  2. Da li su sva ulazna vrata protivprovalna?

  Standardna vrata nisu protivprovalna. Da bi vrata bila protivprovalna potrebno je postaviti naročite okove, koji daju određeni nivo zaštite. Ima više nivoa zaštite. Što je viši nivo protivprovalne zaštite, to su i okovi, a samim tim i vrata, skuplji.

  3. Na šta treba obratiti pažnju prilikom postavljanja ulaznih vrata?

  Naše mišljenje je da, osim osnovnih pravila struke, ulazna vrata treba da imaju visoki prag, kako bi dihtovanje bilo bolje. Kupci žele minimalan prag, a dobro dihtovanje. To je teško uklopiti. Uvek savetujemo masivan prag (štok se postavlja u zoni praga). Tada smo sigurni da neće da dođe do prolaska vode ni vazduha.

  g. Perica Bojović, WIN-ING

   

  Stručni članak 5029
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Ulazna vrata?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 974 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana