Za područje

  Asfaltiranje dvorišta, cena

  Članak je koristilo čak 3539+ korisnika
  Pri uređenju dvorišta, vrlo često se srećemo s pitanjem: asfaltirati ga ili popločati? Istinu govoreći, popločana dvorišta deluju lepše, ali je asfaltiranje jeftinije i brže te se mnogi odlučuju za tu varijantu.
  Stručni članak 3539
  asfaltiranje-dvorisca.jpg

  1. Asfalt

  Osnovna komponenta asfalta je bitumen (zemljana smola) – lepljiva, crna i vrlo gusta smesa organskih ostataka. Ključna u pripremi asfalta je prava srazmera različitih supstanci. Samo u pravoj razmeri pojedinačni elementi daju tražene kvalitete asfalta. Najvažnija karakteristika asfalta je elastičnost. Osim toga, asfalt mora biti otporan na vremenske uslove i starenje.

  2. Asfaltiranje dvorišta

  2.1. Koje se površine asfaltiraju?

  Asfalt je višestrano primenjiv materijal u građevinarstvu te se nalazi svuda. Kada su u pitanju privatne kuće, obično se asfaltiraju prilazi, ali sve češće i čitava dvorišta. Dvorišta se asfaltiraju i oko stambenih zgrada i javnih objekata.

  2.2. Prednosti asfaltiranja

  Glavna prednost asfaltiranja je ta što asfaltiranim površinama nije potrebno održavanje. Ovakvo dvorište odoleva mehaničkim oštećenjima, habanju, vremenskim uticajima i, povrh svega, dugotrajno je. Asfaltirana površina je svakako jeftinija od popločane i brže se radi. Ispod asfaltnih prilaza i rampi lako se može ugraditi i podno grejanje, koje održavanjem konstantne temperature od 5-7°C štiti te površine od smrzavanja i na taj način omogućava nesmetanu vožnju tokom cele zime.

  2.3. Slabosti asfaltiranja

  Jedna od glavnih slabosti asfalta je to što će, bez obzira na kvalitet smeše i profesionalnost izvedenih radova, pucati zbog temperaturnih razlika i promena vremenskih uslova, posebno na ivicama. Ako se pukotine ne popravljaju nekoliko godina, možete očekivati da će iz njih početi da raste korov, pa će nastaviti da pucaju i šire se, a ako se pukotine prošire i postanu rupe, zimi će se puniti vodom i lediti te će s proleća početi da se odvaljuju čitavi komadi što će potom dovesti do još većih problema. Dodatna slabost asfalta je to što se leti jako zagreva, a ta se toplota zatim oslobađa sa površine. To praktično znači da ćete, u slučaju da je veći deo ili celo dvorište asfaltirano, imati problem sa pregrevanjem. Na kraju, ali ne i najmanje važno, može se reći da veće asfaltne površine u prirodnom pejzažu deluju izveštačeno i, u najmanju ruku, vrlo neskladno. Zbog toga savetujemo da izbegnete asfaltiranje u prirodnom okruženju ili da ga maksimalno smanjite i ograničite. Asfalt nije lako zamenljiv materijal, pa će okolina decenijama biti upadljivo obeležena.

  2.4. Kada asfaltiranje nije moguće?

  Ima prilika, međutim, kada se dvorište ne može asfaltirati. To se dešava, recimo, onda kada je zemljište povodno ili kada postoji zaštitni pojas te se takva površina ne sme zatvoriti. S druge strane, estetski gledano, velika asfaltirana površina može biti upitna. Asfalt je sasvim monoton, veštački materijal, vrlo upadljiv još izdaleka; stoga, savetujemo da još u fazi planiranja predvidite „ostrva zelenila“ koja će razbiti tu jednobojnost i jednoobraznost i uneti svežinu kolorita. 

  Asfaltiranje dvorišta u određenim slučajevima je odlična alternativa popločavanju
  Asfaltiranje dvorišta u određenim slučajevima je odlična alternativa popločavanju

  Savet stručnjaka iz firme HEMFRY CO. DOO BEOGRAD

  1. Da li je uvek moguće izvršiti asfaltiranje dvorišta (mogu li se javiti neki problemi - karakteristike terena, za koje asfaltiranje nije preporučljivo)?

  Asfaltiranje je moguće na svakom terenu, uz adekvatnu pripremu i podlogu. Asfaltiranje bez dobrog tampona nije moguće, ako nema dobre podloge, asfalt će brzo propasti. Ako se ispoštuju svi standardi, asfalt može decenijama da bude bez rupa, pukotina ili kolotraga.

  2. Kakve su cene asfaltiranja dvorišta kod nas?

  Nažalost, cena asfalta nije univerzalna. Cena zavisi od mnogo faktora: da li se rade priprema i podloga ili ne, kakav je teren, koja je kvadratura i slično. Dosta ljudi nam se javlja zainteresovanih da se asfaltira mala površina - recimo, 5m2 - a mi moramo iste mašine da dovezemo i za 5m2 i za 150m2, što nikako nije isto, pa i cena mora da se razlikuje. Naravno, bitan faktor je i udaljenost od Beograda.

  g. Bojan Rajković, HEMFRY CO. DOO BEOGRAD

  3. Asfaltiranje

  Prvo treba da se radi podloga, odnosno, njena priprema. Naročitu pažnju u pripremi podloge, tzv. tampona, treba posvetiti povodnim tačkama, oko kanala i odvoda. Svi kanali i odvodi moraju na odgovarajući način biti zaštićeni i zatvoreni. Tek kada se podloga sasvim sredi, počinje se s ugradnjom asfaltne smeše. Ona se na teren dovozi u mešalicama, tzv. mikser-kamionima i postepeno nasipa. Vrlo retko se asfaltna smeša ugrađuje ručno; isključivo onda kada mašine ne mogu da priđu. Kada se sloj asfaltne smeše svuda ravnomerno rasporedi i ujednači, počinje valjanje. Valjanje je vrsta sabijanja smeše i mora da se radi sve dotle dok asfalt ne postane toliko tvrd da voda kroz njega ne može da prodre.

  Naravno, uvek preporučujemo da se ovakvi poslovi prepuste stručnjacima, najviše zbog toga da ne bi došlo do raznih propusta koji onda vrlo brzo dovedu i do oštećenja. Priprema podloge je ključna za kvalitet i trajnost asfaltiranja. Ona mora biti dovoljno tvrda i čvrsta da bi imala i traženu nosivost. U suprotnom, vrlo brzo će se pojaviti pukotine, rupe, ulegnuća i slično što će naknadno morati da se dorađuje ili radi ponovo. Do oštećenja dolazi i onda kada asfalt nije odgovarajućeg kvaliteta, odnosno, onda kada razmera sastavnih elemenata nije bila dobro procenjena.

  4. Asfaltiranje dvorišta – cena

  Koliko košta asfaltiranje dvorišta?  Cena asfaltiranja dvorišta – priprema tampona, rad i asfalt debljine 3-5 cm – može biti 10-18 EUR/m2.

  Ukoliko se odlučite za ugradnju asfalta, možete se obratiti i nama na Daibau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  Daibau.rs

  Stručni članak 3539
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 301 izvođača radova za područje Asfaltiranje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 301 izvođača radova za područje Asfaltiranje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE ASFALTIRANJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana