Za područje

  Spoljne roletne ili venecijaneri

  Članak je pregledalo čak 1756+ korisnika
  Savremeni trendovi uređenja objekata za stanovanje i rad, nalažu upotrebu velikih staklenih površina budući da je naučno dokazano da dnevna svetlost i toplota vrlo blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje. Toga radi, nužno je i dobro senčenje, naročito tokom leta. Najboljim oblikom senila pokazale su se spoljne, skrivene roletne ili venecijaneri o kojima ćemo govoriti u ovom članku.
  Stručni članak 1756
  spoljne roletne

  1. Spoljne roletne ili venecijaneri

  Ova spoljna senila namenjena su senčenju stambenih prostorija, industrijskih objekata i kancelarija. Roletnama se prostor potpuno zatamnjuje, dok se venecijanerima osenčenost može podešavati. Njihova je svrha da omoguće delimično ili potpuno osenjenje ili zatamnjenje prostorija. Zaštita od sunčevih zraka je važna naročito leti kako bi se sprečilo pregrevanje prostora.

  Zakošenost lamela u venecijanerima, koji mogu biti od različitih materijala, omogućava da se reguliše količina svetlosti i toplote u svakom prostoru.

  Važna prednost spoljnih roletni je to što se postavljaju sa spoljne strane, ispred prozora. To znači da se greje senilo, a ne prozor niti unutrašnjost prostorije.

  Osim ovih zaštitih funkcija, spoljna senila imaju i još jednu važnu ulogu - protivprovalna su.

  Savet stručnjaka iz firme SNN DOO

  1. Zašto su roletne bolje od venecijanera?

  Najprostranjeniji i najpoznatiji način na koji možete zaštiti svaku prostoriju doma jesu roletne. One se postavljaju sa spoljašnje strane prozora i vrata u njihove otvore. Roletne mogu biti plastične ili aluminijumske. Imaju vođice po kojima klize, a koje su fiksirane ili se izbacuju. Kod fiksiranih vođica moguće je samo spuštati i podizati roletne dok druge mogu da se izbacuju na spoljnu stranu. Kod aluminijumskih roletni i vođice su od aluminijuma, pa je njih nemoguće izbacivati sa strane. PVC roletne su po ceni povoljnije od aluminijumskih, ali se ne preporučuju za velike otvore i kod preterane izloženosti suncu samim tim što im je u tom slučaju još kraći vek trajanja. Aluminijumske roletne čine letvice širine 4 cm. Svaka letvica u svom sastavu ima poliurean čime se ostvaruje odlična zvučna i toplotna izolacija.

  Zastori od ALU-roletni mogu biti izrađeni u više boja. Što se tiče osnovnih karakteristika, roletne su osnovna zaštita stolarije od svih vremenskih prilika i neprilika. Podižu se i spuštaju uz pomoć gurtne ili kanapa ili automata fiksiranog s unutrašnje strane stolarije. U letnjem periodu mogu održavati prijatnu, blagu temperaturu u prostoru tako da ponekad nema potrebe uključivati klimu ili druge uređaje za rashlađivanje. Zimi, uz pravilno korišćenje, mogu uštedeti na potrošnji struje i do 10%. Prozorima su glavna zaštita od svih vremenskih nepogoda kakve su oluja ili grad. Dalje, sprečavaju neželjene poglede, a pri tom se ne mogu podići sa vanjske strane što automatski pruža zaštitu od provale. Pored dobrih svojstava kada je u pitanju zvučna izolacija uz roletne možete imati svoj mir i tišinu. Aluminijumske roletne su izuzetno trajne i izdržljive i veoma lako se održavaju, tako da imaju brojne prednost u odnosu na venecijanere.

  2. Spoljne ili unutrašnje roletne?

  Roletne se mogu postaviti sa spoljašnje ili unutrašnje strane. Unutrašnja ugradnja izvodi se u toku same izgradnje objekta dok se spoljna vrši nakon postavljanja stolarije. Za spuštanje i podizanje roletni, pored ručnog načina, može se ugraditi elektromotor sa daljinskim upravljačem. Mogu se postaviti i modeli elektromotora sa senzorima koji se mogu programirati u odnosu na vremenske uslove.

  Spoljna roletna je lakši, kvalitetniji i praktičniji način ugradnje, korišćenja i održavanja roletni.

  3. Klasični ručni podizač ili elektromotor?

  Gurtne za podizanje roletni moguće je zameniti motorom koji omogućava njihovo kretanje uz pomoć daljinskog upravljača ili prekidača na zidu. Motor se postavlja unutar roletne, a upravljanje može biti putem daljinskog uređaja ili sa prekidačem koji se mahom postavlja odmah pored prozora. Na šta treba obratiti pažnju prilikom ugradnje motora? Za daljinsku kontrolu mora se dovesti do roletne napajanje 230V, a sistem motora treba da je opremljen prijemnikom koji prima komandu iz upravljača.

  Druga varijanta je nešto jeftinija, ali za nju pored napajanja od 230V treba izvesti i kablove do mesta gde će biti postavljeni prekidači. Ukoliko se ugradnja električnih motora vrši prilikom izgradnje objekta, do prozora se dovodi kabl iz razvodne kutije i postavlja na zaseban osigurač. Za ugradnju prilikom renoviranja objekta, taj se kabl može obezbediti iz najbliže razvodne kutije. Vremenom su ovi sistemi unapređeni tako da je moguća automatska kontrola količine svetlosti uz pomoć senzora koji reaguju na količinu spoljne svetlosti. Takođe je moguće podesiti vreme i položaj roletni što zahteva ugradnju skupljih kontrolnih uredjaja. Cena može varirati u zavisnosti od proizvodjača i površine roletne. Tako da u zavisnosti od ličnih potreba, želja, mogućnosti i tehničkih specifikacija možete izabrati rešenje koje vam odgovara.

  G-din Duško Srećković, SNN DOO

  2. Ugradnja spoljnih roletni

  Ima više varijanti ugradnje roletni i venecijanera. Kutija za senilo može da se ugradi s vanjske strane, iznad ili ispred prozora. Svi delovi su skriveni u kutiji, a mogu se dodati i komarnici. Kutije su različitih dimenzija i imaju izolaciju kako se ne bi pojavili tzv. toplotni mostovi na spojevima, onda kada se postavljaju direktno na zid. Izolacija na mestu proboja ili kutije je polukružnog oblika.

  Prednost spoljnih roletni je to što mogu biti podfasadne
  Prednost spoljnih roletni je to što mogu biti podfasadne

  2.1. Roletne i venecijaneri u novogradnji

  Ugradnja roletni ili venecijanera u novogradnji ima tu prednost što kutije mogu biti integrisane odnosno, u fasadi, tako da se ne vide. Osim toga, fasada ostaje ravna i pravolinijska, na njoj nema dodatnih elemenata te je jedinstvena površina. Veličina kućišta se onda usklađuje s debljinom fasade. Pre ugradnje ovakvih podfasadnih senila posavetujte se s fasaderom.

  2.2. Roletne i venecijaneri pri renoviranju

  Ugradnja roletni ili venecijanera pri renoviranju ne može biti podfasadna, ali se spoljna senila mogu integrisati sa prozorskim okvirima ili nišama. Pri tom se mora voditi računa o tome da kutije za senila budu postavljene tako da ne štrče na fasadi.   

  3. Roletne i venecijaneri - sastavni delovi

  3.1. Kutija ili kućište

  Aluminijumska kutija za roletne je od lakiranog aluminijumskog lima. Veličina zavisi od visine prozora i oblika profila same roletne. Na tržištu ih ima u brojnim varijantama. Roletna se pomera duž prozora po aluminijumskoj vođici.

  3.2. Lamele za roletne ili venecijanere

  Venecijaneri imaju više vrsta lamela. Takozvane C lamele su najbolje rešenje, obzirom da ih zakrivljenost čini čvršćim, a širine su između 5 i 8,5 cm. Prave se od aluminijuma i ima ih u dosta boja.

  Pločaste F lamele su primerene tamo gde nema dovoljno mesta ili kada želite da sve izgleda kompaktno. Z i S lamele su namenjene potpunom zamračivanju prostorija.

  3.3. Motori

  Ugradnja motora za automatsko kretanje senila ima više prednosti. Prva među njima je dugotrajnost - roletne ili venecijaneri kao i okovi traju duže pošto se uvek ravnomerno, ujednačeno i stabilno podižu i spuštaju. Druga je to što senčenje automatski podešavate. Naposletku, motor je u kućištu zaštićen te na njegovo funkcionisanje i trajnost ne utiču spoljni faktori.

  3.4. Zaštita za roletne ili venecijanere

  Najčešći od svih načina provaljivanja u kuće je kroz prozor i to tako što se lamele čupaju iz vođica. Naročite lamele s poliuretanskim punjenjem i ojačanim vođicama to ne dopuštaju te su tako prozori zaštićeni.

  Stručni članak 1756
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje SPOLJNE ROLETNE?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana