Za područje
  Daibau Benefit kartica

  Drenaža oko kuće - cena cevi i pravilno postavljanje

  Članak je pregledalo čak 43826+ korisnika
  Drenaža oko kuće služi za odvođenje vode dalje od objekta. Drenaža se uvek koristi za ona mesta gde se skuplja kišnica ili ima podzemne vode ili je teren manje porozan (zadržavanje meteorske vode). Pravilno izvođenje drenaže služi zaštiti temelja od podzemne vode.
  Stručni članak 43826
  omiljen
  postavljanje drenaze
  Imamo čak 827 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  1. Postavljanje drenaže

  Pravilno postavljanje drenažnog sistema počinje iskopom drenažnog kanala oko celog objekta, koji će služiti odvođenju meteorske vode dalje od kuće. Drenažni kanal mora biti dublji od donje ivice temelja ili temeljne ploče. Kada se kanal iskopa, u njega se sipaju granulacija ili frakcija, a preko njih postavlja geotekstil. Preko geotekstila se, pod određenim uglom, postavljaju odvodne cevi. Drenažni sloj granulacije obično se nasipa u debljini 15-20 cm. Geotekstil služi tome da zemlja ili nešto slično ne dospeva u tampon niti cevi. Odvodne cevi se uglavnom postavljaju na najviše 1 m od nosećih zidova kuće. Kada se drenažne cevi razvedu, zatrpaju se agregatom ili frakcijom, uglavnom, šljunkom.

  Ove su cevi uvek od PVC ili PE materijala, prečnika 5-20 cm, u zavisnosti od objekta i količine vode koju treba odvoditi. Najvažniji deo drenažnog sistema svake kuće su revizioni šahtovi, koji se po pravilu postavljaju na svaki ćošak kuće. Kada se drenažni sistem završi i poveže, voda će od kuće neometano oticati prirodnim padom u kanalizaciju ili rezervoar.

  Drenaža se može urediti i oko postojećeg objekta i, mada je postupak rada sasvim jednak, ispašće skuplji. Kada se radi oko gotove kuće, onda se nanovo mora kopati, a prethodno se uklanja sve što stoji neposredno uz objekt - zelenilo, beton, popločane staze i sve slično. Sledi kopanje odvodnog kanala čija dubina zavisi od visine temelja.

  Svi preduslovi i pravilno izvođenje drenaže oko kuće regulisani su građevinskim pravilnicima koji odgovaraju evropskom DIN 4095 (nemački standard koji određuje dizajn i dimenzije drenažnih sistema), a odnose se na građevinske radove iznad i ispod instalacija kuće.

  Drenažni sistem oko cele kuće mora biti u neprekinutom krugu
  Drenažni sistem oko cele kuće mora biti u neprekinutom krugu

  2. Frakcija za drenažu

  Za drenažu se obično koristi granulacija veličine između 1,5-10 cm. Najbolji je rečni šljunak zato što je zaobljen tako da između kamenčića ostaje razmak koji je taman dovoljan da se kroz njega cedi meteorska voda. Lomljena šljaka često uzrokuje začepljenja koja mogu dovesti do prodora vode u objekt.

  3. Kakve drenažne cevi postoje?

  U drenažnom sistemu za kuću razlikujemo jednoslojne i dvoslojne cevi.

  3.1. Jednoslojne drenažne cevi na koturu

  Ovakve korugovane cevi su potpuno okrugle i proizvode se u prečnicima od 50, 65, 80, 100, 125, 160 i 200 mm, a pošto su fleksibilne prodaju se u namotajima dužine od 50 do 200 m. Dužina cevi u namotaju se određuje prema potrebi naručioca.

  Jednoslojne drenažne cevi su rebraste, zato što su tako tvrđe, izdržljivije i fleksibilnije. Sama masa cevi u odnosu na njihovu dužinu je minimalna, pošto namotana cev dužine 200 m i prečnika 50 mm teži  svega 30-35 kg.

  3.2. Jednoslojne, krute drenažne cevi

  Za jednoslojne krute drenažne cevi značajan je njihov specifičan oblik. Na poprečnom preseku se vidi da im je profil kao tunel, odnosno da im je gornja polovina okrugla, a donja trapezasta. Obod cevi ima uzdužno napravljene žlebove i poprečne zareze koji su grupisani po četiri na svaka 22 mm cevi.

  Ovi uzdužni žlebovi na obodu cevi služe za to da se niz njih sliva voda koja prođe kroz drenažni sloj i odlazi do poprečnih zareza kroz koje ulazi u cev da bi nastavila da otiče po trapeznom, ravnom dnu cevi, dalje do slivnika i kišne kanalizacije.

  3.3. Dvoslojne drenažne cevi

  Dvoslojne drenažne cevi su sastavljene od dva sloja - glatkog iznutra, a rebrastog spolja. Glatki unutrašnji sloj omogućava bolji protok vode jer se ona ne zadržava u cevi. Ovakve cevi se uglavnom koriste za odvod većih količina vode s velikih površina.

  Glatka unutrašnjost omogućava i brži protok vode te se često koristi za odvodnjavanje puteva, velikih površina i prometnih objekata kao što su tuneli, nasipi, raskrsnice, železničke pruge, piste i slično. Dvoslojne drenažne cevi se prave od polietilena velike gustine (PE-HD).

  Poprečni presek drenaže oko kuće
  Poprečni presek drenaže oko kuće

  4. Drenažne cevi - cena

  Koliko košta cev za drenažu? Cena drenažnog sistema zavisi od veličine objekta, zahtevnosti i obima terena i radova, vrste i količine upotrebljenog materijala i, svakako, od izvođača radova.

  Cena drenažnog sistema za prosečnu kuću se kreće između 15 i 25 EUR/m, računajući tu materijal i rad, ali u novoradnji.

  Stručni članak 43826
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 827 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 827 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 827 izvođača radova za područje Kopanje kanala
  10
  7

  Ivan Filipović pr usluge ostalih završnih radova u građevinarstvu Užice


  9.7
  0

  GRADCOOP DOO BEOGRAD


  9.5
  0

  BRESHA DOO RAKOVAC


  9.5
  0

  PREDUZETNIK AUTOPREVOZNIK I ISKOP ZEMLJE PEĐA-TRANS


  Tražite dobre izvođače radova za područje KOPANJE KANALA?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana