Za područje

  Čelična konstrukcija

  Članak je pregledalo čak 3458+ korisnika
  Metalne konstrukcije su već godinama konkurencija drugim građevinskim materijalima (betonu, opeci) zbog svojih prednosti. Korišćenje metalnih konstrukcija za poslovne i industrijske objekte je bezmalo postalo pravilo, ali se pojavio trend rasta i u sektoru izgradnje privatnih kuća. Kakve su prednosti ovakve gradnje, kakvi profili čeličnih konstrukcija se koriste i kolika je okvirna cena, pokušaćemo da pojasnimo ovim tekstom.
  Stručni članak 3458
  celicna konstrukcija
  Imamo čak 2973 izvođača radova za područje Metalne konstrukcije:

  1. Čelična konstrukcija

  Slobodno se može reći da je čelik materijal budućnosti. Tome u prilog idu njegove tehničke prednosti kao što su zatezna čvrstina, mogućnost premošćavanja velikih raspona, brza i precizna montaža, jednostavno održavanje, pružnost i fleksibilnost. Na sve ove karakteristike treba dodati i prednosti s ekonomskog, estetskog, sigurnosnog i sa gledišta zaštite okoline. Čelična konstrukcija je nesporno čvrsta, trajna, bezbedna i otporna na potrese, a lako se i jednostavno kombinuje s drugim građevinskim materijalima.

  Savet stručnjaka iz firme PROMONT DOO BEOČIN

  1. S obzirom da ste stručni u ovoj oblasti, koje su prednosti čeličnih konstrukcija u odnosu na druge građevinske materijale?

  Osnovna prednost čeličnih konstrukcija je njihova dugotrajnost, raznovrsnost primene i pre svega brzina izrade. Ako uzmemo kao primer neki magacinski ili izložbeno-prodajni prostor, odgovarajućom antikorozivnom zaštitom čelične konstrukcije uz pokrivanje npr. termopanelima vi dobijate jedan moderan, arhitektonski lep, kvalitetat i dugotrajan višenamenski objekat. Što se tiče brzine izrade, za zidani objekat vama je potrebna gomila mašina, mehanizacije i radne snage na gradilištu i nekoliko meseci rada. Čelična konkstrukcija se izradi (prefabrikuje) u radionici, zaštiti se od korozije i na gradilištu se samo montira. Uz dobro projektantsko rešenje vi praktično možete za nedelju dana da montirate čeličnu konkstrukciju jednog objekta, sa svega nekoliko radnika i jednom ili dve autodizalice.

  2. Koliko vremena je u proseku potrebno za završetak jedne čelične konstrukcije?

  Ako uzmemo kao primer jedan magacinsko-proizvodni prostor od npr. 500m2, standardne visine od nekih 6m, vama je za izradu u radionici potrebno oko 2 nedelje, za montažu oko nedelju dana, i za pokrivne radove još oko 7 dana. Tako da za jedan takav objekat, od sklapanja dogovora sa investitorom, do završetka radova treba oko mesec dana. Naravno bez finih građevniskih radova, elektrifikacije i ostalog, što je specifično za svaki objekat, shodno njegovoj nameni.

  3. Da li su neophodne neke posebno dozvole za ovakav objekat?

  Za tzv. standarne objekte, što se tiče same čelične konkstrukcije, tu Vam je potrebna standardna dozvola, kao i za svaki drugi građevinski objekat. Potrebno je da se uradi odgovarajući projekat, koji rade ovlašćene projektantske kuće ili samostalni projektanti, na osnovu koga dobijate dozvolu za gradnju.

  G-din Zoran Janićević, PROMONT DOO BEOČIN

  1.1. Gradnja čelikom

  Među glavne prednosti čelika spadaju brza i ekonomična montaža, dug vek trajanja, fleksibilnost gradnje, jednostavno kombinovanje s drugim građevinskim materijalima, mogućnost premošćavanja vrlo velikih raspona, minimalno održavanje, projektovanje i dimenzioniranje konstrukcija sasvim po volji projektanata i arhitekata i, poslednje ali ne manje bitno, gradnja čelikom ne škodi prirodnoj sredini pošto je u pitanju materijal koji može da se reciklira.

  Dakle, gradnja čelikom ubraja se u brze i jednostavne, koliko i montaža konstrukcije. Pre no što se sastavi na gradilištu, konstrukcija se po elementima radi u fabrici, u klimatski kontrolisanim uslovima i zato se taj proizvodni proces poredi s proizvodnjom drvenih okvirnih panela za montažne kuće. Kada se završi proces u pogonu, čelični se profili, odnosno, stubovi i nosači, dovoze na gradilište i tu sastavljaju. Kada se skelet objekta sastavi sledi ugradnja drugih, fasadnih i krovnih delova.

  Gradnja čelikom je i svojstven izazov za konstruktore, jer im ostavlja veliku slobodu. Objekti od čeličnih konstrukcija važe za vrlo elegantne – šta više, slobodno se može reći da su trend u savremenom arhitektonskom oblikovanju i projektovanju, uopšte. Estetika se ogleda, pre svega, u mogućnosti upotrebe velikih staklenih površina, budući da nosivost čelične konstrukcije takvu izgradnju dopušta.

  1.2. Vrste čeličnih profila

  Čeličnu konstrukciju čine stubovi, grede, nosači kao i odgovarajući vezni i dodatni materijali koji mogu biti raznih profila. Tako se, recimo, koriste toplovaljani I, IPE i HEA profili sa širokim paralelnim kracima, HEB, HEM, U i L profili kao i razne konzole te čelične cevi. Sve vrste čeličnih profila i svi zahtevi vezani za dimenzioniranje čeličnih konstrukcija navedeni su u  Evrokodu 3 - standardu za proračun čeličnih konstrukcija.

  Profili čeličnih konstrukcija su različiti i spajaju se varenjem
  Profili čeličnih konstrukcija su različiti i spajaju se varenjem

  2. Cena metalne konstrukcije

  Cena metalne konstrukcije najviše zavisi od njene veličine, pošto se za velike objekte kao što su proizvodne hale, cena računa po kilogramu materijala, a ne po dimenzijama. Ako su u pitanu sitniji elementi kao što su metalne nastrešnice, cena se računa po m2. Osim toga, računa se i vrsta čeličnog profila, ali je svakako ponuđač taj koji formira cenu.

  2.1. Cena metalnih konstrukcija

  Okvirna cena metalne konstrukcije od vrućepocinkovanih profila, zajedno s nabavkom i montažom kreće se oko 3 EUR/kg.

  2.2. Cena metalne nastrešnice

  Okvirna cena nabavke i montaže metalne nastrešnice veličine 4x4 m s polikarbonskim krovom izlazi oko 190 EUR/m2.

  Stručni članak 3458
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Metalne konstrukcije?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2973 izvođača radova za područje Metalne konstrukcije:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana