Za područje

  Energetski pasoš: cena i izrada

  Članak je pregledalo čak 7988+ korisnika
  Pitanja iz oblasti energetske efikasnosti već neko vreme su vrlo aktuelna u javnosti, koliko zbog sveukupne postavke i rešenja iz ove oblasti, toliko i zbog obaveza koje se manje-više smatraju samo još jednim dodatnim izdatkom. Kome je energetski pasoš potreban i čemu on služi? Uz napomenu da su ove teme u Srbiji regulisane Zakonom o efikasnom korišćenju energije iz 2013. i Pravilnikom o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada (tj. energetskog pasoša) 2011. godine, pokušaćemo da pojasnimo o čemu se tu zapravo radi.
  Stručni članak 7988
  energetski pasos
  Imamo čak 93 izvođača radova za područje Energetski pasoš:

  1. Šta je sertifikat o energetskim svojstvima zgrada (tj. energetski pasoš)?

  Energetski pasoš je javni dokument s podacima o energetskoj efikasnosti objekta te preporukama kako da se ta energetska efikasnost poveća. Dakle, energetski pasoš je dokument u kome stoji koliko su energetski efikasni kuća, stan ili poslovni objekt koji posedujete. Premda je to uistinu izvesan trošak, na osnovu merenja i elaborata koji se rade za pasoš, saznaćete koliko se stvarno energije gubi zbog slabe izolacije, prozora, tzv. toplotnih mostova i drugih grešaka u konstrukciji ili oštećanja nastalih upotrebom. Jednom rečju, precizno ćete znati koliko novca trošite na grejanje i hlađenje koje plaćate, a ne koristite. Postoje dve vrste energetskog pasošaizmereni se izdaje za ekonomske, a proračunski za stambene objekte.

  Savet stručnjaka iz firme FOX PROJEKT

  1. Kao stručnjak u ovoj oblasti, zašto je po Vašem mišljenju važna energetska efikasnost?

  Važnost energetske efikasnosti je u smanjenju gubitaka energije, smanjenju zagađenosti i poboljšanju životnih uslova.

  2. Kako koristiti neophodnu energiju na što efikasniji način?

  Neophodna energija za osvetljenje npr. efikasnije se može iskoristiti ugradnjom štedljivih i/ili LED sijalica koje troše manje energije umesto klasičnih sijalica pri tom dajući istu količinu svetlosti. Osim toga, kupovinom uređaja veće energetske efikasnosti potrošnja energije se takođe smanjuje. Raspoloživu energiju obnovljivih izvora, prvenstveno Sunca treba iskoristiti u što većoj meri i smanjiti emisiju štetnih gasova.

  3. Koji su rezultati uvođenja mera energetske efikasnosti u Srbiji?

  Mere za postizanje energetske efikasnost u Srbiji počinju donošenjem Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada 2011. godine i zahtevi Pravilnika utiču na poboljšanje kvaliteta života u postojećim i novoprojektovanim objektima. Promenom postojeće stolarije, postavljanjem termoizolacije na postojećim objektima korisnici objekata imaju manje troškove za grejanje u toku sezone. Zahtevi za postizanje višeg energetskog razreda u novoprojektovanim objektima povećavaju kvalitet objekata i podstiču proizvodnju različitih vrsta energetski efikasnih proizvoda u građevinskoj inustriji.

  gđa Snežana Mirović, FOX PROJEKT

  Primer prve stranice energetskog pasoša
  Primer prve stranice energetskog pasoša

  2.  Energetski razredi

  Energetska efikasnost je klasifikovana po energetskim razredima:

  • - razred A1, od 0 do 10 kWh/m2a,
  • - razred A2, od 10 do 15 kWh/m2a,
  • - razred B1, od 15 do 25 kWh/m2a,
  • - razred B2, od 25 do 35 kWh/m2a,
  • - razred C, od 35 do 60 kWh/m2a,
  • - razred D, od 60 do 105 kWh/m2a,
  • - razred E, od 105 do 150 kWh/m2a,
  • - razred F, od 150 do 210 kWh/m2a,
  • - razred G, od 210 do 300 i više kWh/m2a.

  3.  Zakon o efikasnom korišćenju energije – kada je energetski pasoš obavezan?

  3.1. Da li ste vlasnik kuće ili dela objekta?

  Ako ste vlasnik novoizgrađene kuće ili dela objekta, onda je elaborat za sertifikat o energetskim svojstvima zgrade bio obavezan deo građevinske dokumentacije za izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, pa ga samim tim već imate i ne morate tražiti dalje. Ako je kuća starija pasoš nije obavezan, ali ako je renovirate, adaptirate ili sanirate i pri tom posežete u noseću konstrukciju, odnosno, ako su radovi obimniji, onda ćete opet morati da tražite građevinsku dozvolu i u toj dokumentaciji opet će morati da se nađe sertifikat o energetskoj efikasnosti. Energetski pasoš objekata izgrađenih ili renoviranih nakon 1.10.2012. godine je obavezan i bez njega ne možete prodati niti legalno izdavati nekretninu. Kada ga dobijete, energetski pasoš važi deset godina, ukoliko za to vreme ne preduzmete nikakve građevinske radove. I jedno upozorenje – kazne predviđene zakonom za fizička lica idu do 500 EUR a za pravna i do 10.000 EUR!

  3.2. Da li ste vlasnik stana?

  Ako ste vlasnik stana u zgradi, energetski pasoš možete tražiti po ličnom zahtevu, a možete se udružiti sa komšijama i svi zajedno tražiti, jer će ispasti daleko jeftinije. Po našem zakonu za objekte ili delove objekata manje od 50 m2 dozvola nije obavezna ni po kom osnovu. Ipak, zatreba li vam iz ma kog razloga, preporučujemo da se prvo raspitate o svim detaljima kod upravnika zgrade ili u lokalnoj samoupravi.

  3.3. Želite li novu kuću?

  Kod novogradnje energetski pasoš je obavezan deo projekta za dobijanje građevinske i upotrebne dozvole, pa će ga uraditi ili arhitekta ili projektant kog ste angažovali.  

  4. Proračun energije potrebne za grejanje

  Računski energetski pasoš se dobija na osnovu proračunskih pokazatelja upotrebe energije u objektu. U ovakvom pasošu zgrada se svrstava u neki od razreda energetske efikasnosti prema godišnjoj potrošnji toplote po jedinici korisnog prostora objekta. Ovaj računski energetski pasoš se radi za sve nove zgrade, a metodologija proračuna ista je kao pri proračunu potrošnje energije koji je rađen za dobijanje građevinske dozvole.

  5. Meren energetski pasoš

  Mereni energetski pasoš se dobija na osnovu merenja potrošnje energije. Ako ste vlasnik nestambenog objekta koji se greje, možda će vam biti potreban. Ovaj energetski sertifikat nije obavezan ni za poslovne objekte koji se ne greju ili se greju samo do +12°. Kako bilo, merenje se izvodi infracrvenom kamerom koja bojama spektra beleži gubitke u pojedinim delovima zgrade. Na slikama se tačno vidi gde su slabe tačke i toplotni mostovi u strukturi objekta. Takozvane slabe tačke i toplotni mostovi su nazivi za spojeve u konstrukciji i strukturi objekta, koji nisu izvedeni dobro i kuda se energija gubi. Takvi su najčešće prozori, vrata i neki delovi krova.

  6. Izrada energetskog pasoša

  Postupak je sasvim jednostavan. Vlasnik objekta treba nekom od ovlašćenih stručnjaka da preda zahtev za izdavanje sertifikata. Takve licencirane stručnjake možete naći na internetu ili ovde na portalu Daibau.rs, tako što ćete nam poslati upit.

  Vlasnik treba da da stručnjaku sve neophodne podatke, projektnu i tehničku dokumentaciju koju ima i omogući mu direktan pristup i pregled. Ono što će stručnjaka najviše zanimati jesu vrsta i debljina ovojnog materijala objekta, dimenzije – unutrašnje i spoljne, prozori, klimatizacija - vrsta i način grejanja i hlađenja, topla voda i osvetljenje. Što više podataka tačniji će biti proračun.

  Primer druge stranice energetskog pasoša
  Primer druge stranice energetskog pasoša
  Primer treće stranice energetskog pasoša
  Primer treće stranice energetskog pasoša
  Primer četvte stranice energetskog pasoša
  Primer četvte stranice energetskog pasoša

  7. Cena energetskog pasoša

  Koliko košta sertifikat o energetskoj potrošnji? Cena energetskog pasoša za prosečnu porodičnu kuću košta 100-200 EUR i važi 10 godina, ukoliko za to vreme na kući ne budete radili nikakve građevinske radove koji bi mogli da utiču na tačnost podataka iz pasoša.

  8. Pojašnjenje stručnih termina

  - godišnja toplota potrebna za zagrevanje objekta Qnh (kWh/m2a) označava koliko je toplote potrebno za zagrevanje zgrade zbog prenosa (zračenja) i gubitaka toplote u ventilaciji (prozračivanje), umanjenu za korisne prilive sunčevog zračenja i unutrašnjih izvora toplote;

  - godišnji unos energije za funkcionisanje objekta Q(f) (kWh/m2a) označava ukupnu energiju potrebnu objektu za grejanjem, hlađenjem, ventilacijom, klimatizacijom i osvetljenjem;

  - godišnja primarna energija za funkcionisanje objekta Qp (kWh/m2a) označava energiju primarnih nosilaca energije dobijenu eksploatacijom prirodnih izvora energije koji nisu predmet tehničke konverzije i koji se koriste za funkcionisanje objekta;

  - godišnje emisije CO2 označavaju emisije usled funkcionisanje objekta po jedinici uslovljene (ukupne) površine (kg/m2a) i utvrđuju se u skladu s propisima kojima se uređuje efikasno korišćenje energije u objektima;

  - godišnja ulazna energija namenjena pretvaranju u toplotu za zagrevanje objekta Qfh (kWh/m2a), znači ukupnu energiju koja se isporučuje sistemu objekta za grejanje i određena na osnovu standarda SIST EN 15603;

  - godišnja potrošnja električne energije za funkcionisanje objekta po jedinici površine zgrade (kVh/m2a).

  Ukoliko se odlučite za traženje energetskog pasoša, na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom. Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Objašnjenje stručnih termina u energetskom pasošu
  Objašnjenje stručnih termina u energetskom pasošu
  Stručni članak 7988
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Energetski pasoš?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 93 izvođača radova za područje Energetski pasoš:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana