Za područje

  Laminat, cene

  Članak je pregledalo čak 4606+ korisnika
  Laminat je višeslojna sintetička podna obloga čiji su dezeni uglavnom imitacija drveta, kamena, ali i drugih prirodnih materijala. Laminatu popularnost vrtoglavo raste toliko da je već postao najveći konkurent parketu, ponajviše zato što ne zahteva stručnost, postavlja se vrlo jednostavno i ne zahteva dodatnu obradu. Naravno, i cena mu je vrlo pristupačna.
  Stručni članak 4606
  laminat u enterijeru
  Imamo čak 1640 izvođača radova za područje Laminati:

  1. Kakva je podna obloga laminat?

  Laminat je podna obloga koja postoji već 80-ak godina i od skora postaje sve traženiji. Koristi se za podove u privatnim kućama i stanovima, ali i u kancelarijama i drugim javnim objektima. Laminat se pravi od HDF vlaknaste ploče koja mu daje čvrstinu, a s gornje strane je tanak sloj vinila dezeniran tako da imitira drvo, kamen ili neki treći prirodan materijal ili je na njemu odštampana neka boja, tekstura ili mustra. Upravo ta raznovrsnost i pristupačna cena su osnovne prednosti laminata.

  2. Postavljanje laminata kao plivajućeg poda

  Postavljanje laminata je krajnje jednostavno pošto ploče imaju pera i žlebove koji ulaze jedan u drugi te se tako ređaju i učvršćuju tzv. „klik“ sistemom. Vrlo je važno da se pre postavljanja laminat ostavi da odstoji neko vreme, prema preporuci proizvođača, da se „aklimatizuje“ na prostor u kome će biti. Neposredno pre postavljanja, ploče treba razvrstati i okrenuti u pravcu u kom idu linije drveta ili po nijansama. Kada se sve tako složi, ostaje samo da se ređaju ploče. Važno je napomenuti da se laminat ne lepi niti ga treba fiksirati na neki drugi način. Ploče se samo ređaju s kraja na kraj prostorije i ostavljaju tako kao tzv. plivajući pod.

  Laminat kao odlična imitacija drveta
  Laminat kao odlična imitacija drveta

  Podloga na koju se laminat postavlja mora biti sasvim ravna, suva i čista. Razlika u debljini podloge od 1-2 mm na 1 m može biti vrlo problematična. Ako se laminat ugrađuje na mineralnu podlogu prvo se mora izmeriti količina vlage pošto je previsoka vlažnost pogubna; tu se najpre mora postaviti parna membrana. Laminat se sme postavljati na beton, anhidrit ili cementni estrih, kamene ploče i slično. Može se čak postaviti i preko postojeće podne obloge. Ne preporučuje se jedino preko drvene površine.

  2.1. Pena za laminat

  Pena za laminat se koristi ako želite da se ne čuje nikakav zvuk kada hodate po njemu. Zapravo, tu je reč o penastoj foliji, pluti ili nekom sličnom podložnom materijalu. Laminat se sme postaviti ni preko podnog grejanja, ali se u tom slučaju postavljaju posebne ploče od pene.

  3. Održavanje laminata

  Laminat je vrlo osetljiva podna obloga i naročito mu smeta voda: sme da se briše isključivo vlažnom krpom ili posebnim sredstvima za čišćenje vinilnih podova. Nogari komada nameštaja koji stoji na laminatu trebalo bi zaštiti podloškama. Trebalo bi da obratite naročitu pažnju ako imate stolice s točkićima; ispod njih treba postaviti polikarbonske zaštitne ploče. Jednom rečju, laminat nije otporan na udarce niti preveliko opterećenje.

  4. Upotreba laminata

  Laminat ima tek nekoliko slabosti. Što se duže koristi spojevi između ploča više popuštaju i počinju da se razdvajaju. Vremenom se, takođe, javljaju jasni znaci habanja. Ipak se čini da je najproblematičnije to što, ako se podloga ne uradi kako treba, vrlo brzo počinje da krcka i to smeta mnogim ljudima.

  Laminat se postavlja „klik“ sistemom kao plutajući pod
  Laminat se postavlja „klik“ sistemom kao plutajući pod

  5. Cena laminata

  Koliko košta laminat? Cena laminata počinje od 3-5 EUR/m2 i može da ide do 20 EUR/m2.

  6. Postavljanje laminata - cena

  Koliko košta postavljanje laminata? Cena postavljanja laminata se kreće od 4 do 6 EUR/m2.

  Stručni članak 4606
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Laminati?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1640 izvođača radova za područje Laminati:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana