Za područje
    Dimnjak je neophodan element svakog objekta, jer odvodi dim i štetne čestice nastale sagorevanjem prilikom grejanja. Zagušen dimnjak gubi svoju funkciju, te je neophodno obezbediti čišćenje dimnjaka. Potrebno je proveriti ispravnost dimnjaka pred početak grejne sezone.
    Stručni članak
    ciscenje dimnjaka
    Imamo čak 151 izvođača radova za područje Čišćenje dimnjaka:

    Dimnjak - funkcija, vrste

    Osnovni zadatak dimnjaka jeste da odvodi dimne gasove iz prostora, nastale sagorevanjem goriva. Dimnjaci stvaraju protok vazduha, oni su vitalni deo sistema grejanja. Kako je smešten na krovu, dimnjak je izuzetno izložen nepovoljnim uslovima - visokim temperaturama, vlazi, temperaturnim oscilacijama...

    Dimnjaci treba da u ložište „uvuku“ dovoljno svežeg vazduha za efikasno sagorevanje i grejanje, ali i da iz unutrašnjosti objekta uklone štetne gasove i druge produkte sagorevanja goriva.

    Dimnjaci obezbeđuju optimalno sagorevanje ogreva, poboljšavaju kvalitet vazduha i bezbednost objekta, sprečavaju širenje dima u unutrašnjost prostorija.

    Kakav dimnjak odabrati za svoj dom, najbolje će vas posavetovati stručnjak imajući u vidu vrstu goriva i grejnog tela, dati vam smernice za određivanje njegovog prečnika i visine.

    Dimnjak
    Osnovni zadatak dimnjaka jeste da odvodi dimne gasove iz prostora, nastale sagorevanjem goriva. 

    A sada ćemo reći više o elementima dimnjaka. Dimovodne cevi su osnovni element, one služe za ispuštanje dimnih gasova iz uređaja za sagorevanje u spoljašnjost. One su obično prečnika od 10 do 25 centimetara, u zavisnosti od potreba. Drugi element jeste zavojnica dimnjaka. Ona predstavlja unutrašnji deo dimovodne cevi koji služi za izolaciju dimnjaka i poboljšanje učinkovitosti istog. Mahom se koriste dvostruke zavojnice dimovodnih cevi.

    Kapa za dimnjak predstavlja funkcionalni ali i estetski završetak prodora dimnjaka kroz krov. Ona ima za cilj da spreči atmosferske vode da dođu u konstrukciju i strukturu krova, a kroz otvor dimnjaka i do unutrašnjosti objekta. Uglavnom se izrađuju od bakra, nerđujućeg čelika ili cinka. 

    Spomenućemo i vratanca za dimnjak. Ona se postavljaju na otvor u uređaju za grejanje (peć, kamin). 

    Osnovna podela dimnjaka jeste na zidane i na montažne (gotove) dimnjake. Zidani ili klasični dimnjaci izrađeni su od cigala. U praksi se nazivaju i keramičkim ili šamotnim dimnjacima. Naročito su pogodni za novogradnju.

    Zidani dimnjak
    Zidani ili klasični dimnjaci izrađeni su od cigala. 

    Montažni dimnjaci su dimnjaci od prohroma. Oni se nabavljaju kao gotovi proizvodi, moderno su dizajnirani, sa već ugrađenom izolacijom. Montažni dimnjaci se uglavnom koriste prilikom renoviranja. Prohromski dimnjaci se brzo zagrevaju i hlade, otporni su na kondenzaciju. Ova vrsta dimnjaka lakše se postavlja, fleksibilniji je.

    Stoga, da li izabrati prohromski ili keramički dimnjak? Svaki ima svoje prednosti i mane. Keramički ili šamotni dimnjak zbog samog svojstva materijala dobro podnosi visoke temperature, a dobro podnosi i vlagu jer je ne upija. Oni su dugovečni - uz pravilnu ugradnju trajaće vam, bez problema, decenijama. Međutim, imaju i izvesne nedostatke - kako imaju veću masu, zahtevaju čvrstu podlogu za gradnju.

    Keramički dimnjak
    Keramički dimnjaci su dugovečni - uz pravilnu ugradnju trajaće vam, bez problema, decenijama.

    Prohromski dimnjaci se još nazivaju i montažni, jer za razliku od keramičkih dimnjaka ne moraju da se zidaju, već samo montiraju. Kako su znatno manje mase od šamotnih dimnjaka, ne zahtevaju čvrstu podlogu odnosno temelj za gradnju, te ih stručnjaci mogu naknadno ugraditi. Prohrom je izuzetno otporan na nepovoljne vremenske uslove. Osim toga, mnogo bolje podnosi česte i nagle promene temperature. 

    Prečnik dimnjaka treba da izračuna izvođač radova. On se određuje prema vrsti uređaja i opreme za grejanje, kao i vrsti goriva - da li se grejete na drvo, pelet ili na drugo gorivo. Prečnik mora biti pravilno dimenzioniran kako bi se omogućilo efikasno odvođenje dima i gasova.

    Na izbor dimnjaka direktno utiče vrsta goriva i snaga uređaja za grejanje. Različiti poprečni preseci dimnjaka odgovaraju različitim vrstama peći ili kamina.

    Prohromski dimnjaci
    Montažni dimnjaci su dimnjaci od prohroma.

    Koliko koštaju dimnjaci? Cena dimnjaka zavisi od vrste (zidani ili montažni), materijala (keramika ili prohrom), izolacije, prečnika dimne cevi, visine dimnjaka, dimnjačke kape i, svakako, od ponuđača usluga. Cena nabavke i postavljanja dimnjaka od nerđajućeg troslojnog metala, prohrom dimnjaka, Ø18, izlazi između 80 i 120 EUR/m. Za namenski zidan keramički dimnjak plaća se oko 180 EUR/m.

    Pored izbora pravilno dimenzioniranog dimnjaka, važna je i njegova stručna ugradnja. Stručnjaci za dimnjake treba da odrede najbolju poziciju dimnjaka. Bitna je i visina dimnjaka kako bi se obezbedila njegova efikasnost. Prilikom planiranja visine dimnjaka, izvođači radova će uzeti u obzir lokalne građevinske propise. 

    Dimnjak mora biti postavljen pod odgovarajućim nagibom kako bi se obezbedilo da dim prolazi nagore, bez poteškoća.

    Tražite nekog kome biste poverili ugradnju dimnjaka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim majstorima za dimnjake u vašem okruženju - besplatno i bez obaveza!

    Kakav god dimnjak da imate, potrebna je provera čistoće dimnjaka i njegova priprema za grejnu sezonu. 

    Čišćenje dimnjaka

    Ukoliko se dimnjak ne održava, doći će do taloženja produkata sagorevanja na zidovima istog. Održavanje dimnjaka neophodno je radi obezbeđivanja energetske iskoristivosti, dugotrajnosti čitavog sistema i kvaliteta grejanja.

    Dimničar
    Ukoliko se dimnjak ne održava, doći će do taloženja produkata sagorevanja na zidovima istog. 

    Postoje dva najčešća razloga zaprljanosti dimnjaka - gomilanjem produkata sagorevanja ili drugih stranih tela koje je naneo vetar. Insekti i ptice često posmatraju dimnjak kao šuplje drvo u kojem mogu da se nastane. 
    Važno je zapamtiti bitnu stvar koja utiče na zaprljanost dimnjaka. Pre grejne sezone, skladištite čvrst ogrev na suvom mestu, zaštićenom od kiše i snega. Ukoliko je ogrev vlažan, proizvodiće manje toplote a više dima.

    Količina vlage u drvetu ne sme prelaziti 20%.

    Osim toga, neophodno je obratiti pažnju na dimenzije dimnjaka, konkretno njegov prečnik. Ako je prečnik dimnjaka premali otežava se transport dimnih gasova a samim tim i sagorevanje. Sa druge strane, kod prevelikog prečnika otvora, javlja se povraćaj dima.  

    Potrebno je dimnjak čistiti minimum jednom godišnje (kod grejanja na čvrsta goriva i češće) i obavezno u tu svrhu pozvati profesionalce - dimničare. Na učestalost čišćenja dimnjaka uticaće vrsta goriva, intenzitet sagorevanja i stanje zavojnice dimnjaka. 

    Povećaćete protok vazduha i omogućiti bolje sagorevanje redovnim uklanjanjem čađi i naslaga sa dimnjaka.

    Redovno čišćenje dimnjaka se obavlja mehaničkim putem - čeličnom četkom na sajli pri čemu se uklanja nagomilana čađ sa zidova dimnjaka. Kontrolisano paljenje odnosno ogorevanje se vrši ako posle mehaničkog čišćenja ostane smola na zidovima dimnjaka. To mora biti strogo kontrolisan proces i moraju ga izvršiti iskusni, kvalifikovani dimničari.

    Čišćenje dimnjaka
    Redovno čišćenje dimnjaka se obavlja mehaničkim putem - čeličnom četkom na sajli.
    Čelične četke mogu biti različite veličine, zavisno od prečnika cevi dimnjaka, sa različitim dužinama sajli, zavisno od visine dimnjaka.

    Odgušenje dimnjaka se vrši ako postoji određena fizička barijera u dimnjaku koju je neophodno ukloniti. Ta fizička barijera mogu biti gnezda ptica i insekata, lišće i grane koje nanosi vetar.

    Čišćenje se može obaviti sa dve strane - kroz vratanca na dimnjaku ili sa krova.

    Redovnim pregledom dimničar kontroliše stanje cevi, dimovodnih i ventilacionih otvora, peći, ložišta, spoljnih i unutrašnjih delova dimnjaka kako bi detektovao potencijalna oštećenja. Naročita pažnja se posvećuje kontroli naslaga na zidovima dimnjaka jer one predstavljaju veliki rizik.

    Uvek imajte na umu da su bezbednost i sigurnost vaše porodice prioritet.

    Tokom svake grejne sezone u dimnjaku se talože nečistoće koje sužavaju kanale i smanjuju protok gasova, a samim tim i iskoristivost goriva.

    Redovnim čišćenjem dimnjaka smanjuju se troškovi grejanja.

    Spomenuli smo stvaranje smole (katrana) na zidovima dimnjaka. Zašto se ona javlja? Smola je često rezultat velike vlažnosti ogrevnog drveta. Ukoliko se na zidovima dimnjaka jednom zalepi smola, ona se ne može ukloniti bez čišćenja. 

    Katranski talog i čađ posledica su nepotpunog sagorevanja goriva u uređajima.
    Grejanje na pelet
    Redovnim čišćenjem dimnjaka smanjuju se troškovi grejanja.

    Taloženje je često rezultat i nepravilno dimenzioniranog sistema - kada su kotao ili peć manji odnosno veći u odnosu na potrebnu kvadraturu ili usled nepravilnog loženja. 

    Dimničar poseduje odgovarajući alat poput merača i kamera kako bi prekontrolisao unutrašnju strukturu dimnjaka, otkrio začepljenja, naslage, eventualna oštećenja. Prilikom kontrole dimničar će proveriti i nepropusnost dimnjaka. 

    Kada su dimovodne cevi čiste one će efikasnije izvlačiti dim, čime se povećava iskoristivost goriva, produžava vek trajanja čitavog sistema.

    Koliko ćete platiti čišćenje dimnjaka? Cene čišćenja dimnjaka, prvog pregleda, redovnog i vanrednog pregleda se razlikuju, ali uglavnom su između 18 i 26 EUR/h.

    Tražite nekog kome biste poverili čišćenje dimnjaka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim dimničarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Grejanje na pelet zahteva manje angažovanja nego grejanje na drva ili ugalj, a jedna od prednosti je i što se dimnjak manje prlja. Kod sistema na drva, često dimnjak jedva „izgura“ do kraja grejne sezone, jer se nakupi dosta nečistoća. Kod grejanja na pelet, čišćenje dimnjaka se u principu obavlja jednom godišnje, na kraju grejne sezone. Međutim, ako je pelet lošijeg kvaliteta može se dogoditi da se dimnjak ranije zaguši. 

    Prema mišljenju stručnjaka, dimnjak je najbolje očistiti na kraju grejne sezone, ne čekati početak nove. Razlog je jednostavan - na kraju sezone se dimnjak lakše čisti. Ako se čeka nekoliko meseci, naslage će se teže uklanjati. 

    Ako imate problem sa dimnjakom na samom početku grejne sezone, iako je prethodno očišćen, biće potrebno da se posavetujete sa stručnjacima. Problem može biti neispravnost kotla ili peći, u samom gorivu, ili pak loše podešenim parametrima kod savremenih uređaja.

    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Imamo čak 151 izvođača radova za područje Čišćenje dimnjaka:

    Tražite dobre izvođače radova za područje Čišćenje dimnjaka?

    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Imamo čak 151 izvođača radova za područje Čišćenje dimnjaka:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Pomoć

    Za vas smo dostupni svakog radnog dana od 8:00 do 16:00. Kako možemo da vam pomognemo?

    Potražnje: +381 11 430 0 340
    Preduzeća: +381 65 324 2 285
    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2025 Daibau | Sva prava su zadržana