Za područje

  Drenaža oko kuće

  Članak je koristilo čak 36977+ korisnika
  Drenaža, uopšteno govoreći, znači odvođenje vode i isušivanje tla. U građevinarstvu je voda, koja dođe u dodir s građevinskim materialima, veliki problem i može prouzrokovati mnoge neželjene promene na objektu. Saniranje oštećenja koja nastanu zbog nepostojanja ili loše napravljenog drenažnog sistema mogu mnogo da koštaju. Pročitajte, stoga, u ovom tekstu šta sve treba da znate u vezi s tim.
  Stručni članak 36977
  omiljen
  Drenaža
  Imamo čak 751 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  1. Kako se pravi drenažni kanal?

  Pravilo je da se drenažni kanal pravi oko temelja objekta, i taj je kanal namenjen oticanju kišnice, odnosno, odvođenju te atmosferske vode dalje od zgrade. Odvođenje kišnice počinje na krovu koji je najpre i prima, i to pomoću oluka kroz koje prolazi do šahtova i peskolova na tlu, odakle odlazi u podzemnu mrežu koja služi tome da voda ne „nasedne“ oko kuće. Drenažna se cev postavlja 0,5 do 1 m dalje od zidova objekta, na približno istoj dubini kao i temelj. Pre same izgradnje objekta, oko mesta temelja kopa se kanal za postavljanje drenažne cevi i on mora biti dublji od projektovane donje linije temelja. Potom se na dno kanala sipa granulat ili frakcija koji će činiti drenažni sloj i postavlja se geotekstil; preko toga se sprovodi drenažna cev i to pod određenim uglom kako bi voda oticala prirodnim padom.

  Geotekstil služi za to da u cev i sveže nasut agregat preko nje, ne dospe ranije iskopana zemlja i zapuši je.

  Drenažna cev je uglavnom od PVC ili PE, a može biti rebrasta ili glatka, prečnika oko 8-10 cm (Ø800-1000 mm po zakonskom standardu). Na kraju se cev zatrpa agregatom ili frakcijom, uglavnom, šljunkom.

  Na sve uglove kuće postavljaju se revizioni šahtovi i slivne rešetke. Kišnica drenažnom cevi otiče do podzemne kanalizacione mreže ili do posebnog, kišnog rezervoara iz koga se kasnije ispumpava i koristi za zalivanje ili kao tehnička/sanitarna voda.

  2. Naknadna gradnja i popravke

  Drenažni sistem može da se dogradi uz starije objekte, kao i uz nove jer je postupak isti, premda su u tom slučaju i posao i cena veći. Najpre mora da se uklone spoljne podne obloge uz soklu, bio to beton, keramičke pločice ili nešto treće, a onda treba iskopati drenažni kanal širine oko 50 cm i dubine oko 1 m, u zavisnosti od toga na kojoj dubini je temelj. Ponekad se tu pojavi problem zbog nedostupnosti temelja, odnosno nemogućnosti da se iskopa kana, a ne uruši objekt. Ostatak postupka postavljanja drenažnog sistema teče potpuno isto kao i kod novogradnje.

  3. Drenaža - cena

  Cena drenažnog sistema se kreće od 12 do 20 EUR/m s materijalom i radom, za novogradnju. Kada su u pitanju stariji objekti, ima više faktora koji mogu da utiču na visinu troškova i to se posebno dogovara s izvođačima radova.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje drenažnog sistema, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Prerez kroz drenažnu cev @www.gradimo.si
  Prerez kroz drenažnu cev @www.gradimo.si


  Stručni članak 36977
  Autor: DaiBau.rs
  Imamo čak 751 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 751 izvođača radova za područje Kopanje kanala:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 751 izvođača radova za područje Kopanje kanala
  9.6
  0

  BRESHA DOO RAKOVAC

  Rakovac
  9.1
  0

  ZLAJA KOP TRANS

  Beograd
  9
  0

  DVD KOP

  Beograd
  9.6
  0

  DOO DELFIN NOVI SAD

  Veternik
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE KOPANJE KANALA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana