Za područje

  Moderne dnevne sobe minimalističkog dizajna

  Članak je koristilo čak 3388+ korisnika
  Idejama za opremanje dnevnog boravka nema broja. Međutim, rekli bismo da je minimalistički stil trenutni hit, pa je shodno tome, izbor nešto uži. Moderna dnevna soba je, pre svega, prostran i otvoren prostor okupan svetlošću.
  Stručni članak 3388
  minima.jpg

  Minimalizam u dnevnoj sobi

  Čiste linije i pokućstvo odabrano s puno pažnje dodaju vrednost svakoj prostoriji. Pri uređenju se uvek treba rukovoditi osnovnim pravilom – osećanjem prijatnosti i udobnosti. Minimalistički izgled se može postići koliko malobrojnim komadima nameštaja toliko i odabirom tek nekoliko materijala raskošnih na dodir. Dnevni boravak je prostorija namenjena okupljanju i druženju, koliko ukućana toliko i prijatelja. Udobna garnitura za sedenje je stoga prvo što padne na pamet svakom dobrom domaćinu.

  Savet stručnjaka iz firme Mote Design doo

  1. Koji je Vaš savet za naše čitaoce kada govorimo o izboru nameštaja za uređenje životnog prostora, o čemu treba da vode računa, koje materijala da biraju, boje, koji stil?

  Puno kriterijuma definiše „dobard odabir“ nameštaja, a ti kriterijumi u najvećem broju slučajeva zavise upravo od afiniteta klijenta. Zasigurno, najbolje je voditi se potrebi da nameštaj bude udoban i odgovarajuće veličine za prostor za koji se isti bira. Klijentima predlažemo da biraju jednostavnija dizajnerska rešenja nemaštaja, kao i da se „drže“ neutralnijih boja. Osim ukoliko stilski prostor dozvoljava da se odabere nameštaj neke intenzivnije boje kao akcenat u prostoru. Recimo, tamniji odabir mebla je uvek lakše održavati nego svetliji. Kada je reč o materijalima, mi se trudimo da našim klijentima predložimo nameštaj od prirodnog i izdržljivog materijala. No, sve zavisi od budžeta koji određuje koje komade nameštaja je pogodno birati. Mi češće volimo da biramo komade nameštaja za klijente koji su jednostavniji, minimalističkog stila, ili art-deco, modern midcentury stil čiji se komadi danas mogu naći u nekim antikvarnicama. Volimo da „ponovo upotrebimo“ stare komade nameštaja koji drugima više ne služe, na taj način odgovaramo i ekološkim potrebama sredine.

  2. Na koji način tamne prostorije možemo da posvetlimo ako nemam prirodne izvore svetlosti?

  Najbolji način da tamne prostorije bez prirodnog svetla učinite svetlijim jeste odabir svetlih boja površina u prostoriji. Najčešće se to odnosi na svetle boje zidova, plafona, i po mogućnosti poda. Dobar odabir rasvete je takođe bitan u ovom slučaju – najbolje je koristiti kombinaciju opšteg (centralnog) i ambijentalnog osvetljenja u prostoriji u neturalnoj boji, kako bi se postigao komforniji i prijatniji ambijent. 

  3. Kako možemo izbeći pretrpavanje prostora nepotrebnim nameštajem? 

  Najbolje rešenje jeste uzimati nameštaj koji Vam je nužno potreban. Dakle, kupovinu komada nameštaja čija Vam se namena čini suvišnom treba preispitati. Uvek je bolja opcija kupiti najosnovnije komade nameštaja, pa nakon nekog vremena boravka u novom prostoru, uočiti ukoliko su Vam još neki komadi nameštaja neophodni za postizanje boljeg komfora. 

  4. Kako vizuelno možemo odvojiti prostorije ako nemamo vrata (dnevna soba od kuhinje, trpezarije, hodnika)?

  Najveći izazov jeste odvojiti, tj zonirati, prostorije ukoliko nemamo fizički prisutan zid i vrata koja bi vršila tu funkciju. Zato za takav problem ima mnogo potencijalno dobrih rešenja. Najčešće „odvajanje“ kuhinje i trpezarije postiže se postavljanjem šanka - na taj način se postiže zoniranje ove dve porstorije, ali one i dalje nisu fizički odvojene. Postoje opcije postavljanja paravana koji u dizajnerskom smislu može imati zajsta razna rešenja. Međutim, naše omiljeno rešenje jeste postavljanje zavesa između dve prostorije koje u funkcionalnom smislu takvo rešenje i trpe – npr. između dnevne sobe i gostinjske sobe, dnevne sobe ili sobe za spavanje. Ti slučajevi su najčešći za jednosobne ili dvosobne stanove. Naravno na ovaj način se postiže samo vizualna barijera, dok se ostali zahtevi, kao što je akustika, ipak ne bi rešili. 

  G-đa Aleksandra Nikolić M.Arch. Specijalista u oblasti energetski efikasne i održive arhitekture, Mote Design doo 

   

  Osvetljenje dnevne sobe

  Prirodno i veštačko osvetljenje su vrlo bitni za svaku prostoriju. Pri planiranju uređenja, prirodnom osvetljenju dnevnog boravka treba pristupiti iz svakog ugla: direktni odbljesak sunca na televiziskom ekranu nikako ne prija očima, pa treba razmisliti i o senčenju. Pri postavljanju rasvete, odnosno, pojedinačnih svetiljki takođe se moraju birati mesta koja će doprineti opuštajućem ambijentu i učiniti prostor jedinstvenim. Naravno, uz opciju umekšanog, ambijentalnog svetla treba da postoje i namenska, za čitanje ili ručni rad, recimo.

  Osvetljenje dnevne sobe ne treba prepustiti slučaju
  Osvetljenje dnevne sobe ne treba prepustiti slučaju

  Koji je element dnevne sobe centralni?

  Dnevna soba treba da je privlačna i gostoprimljiva na prvi pogled. Centralni element modernih boravaka je zasigurno garnitura za sedenje. Najčešće se sedeće garniture postavljaju u obliku slova L ili U. Što se izbora boja tiče, neutralne su najbolje, ali ih svakako uvek treba gledati da budu usklađene s ostalim pokućstvom kako bi ceo prostor delovao uravnoteženo i primamljivo.

   

  Ukoliko se odlučite za uređenje dnevne sobe, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajucom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  Daibau.rs

  Stručni članak 3388
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1334 izvođača radova za područje Dnevne sobe:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1334 izvođača radova za područje Dnevne sobe:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE DNEVNE SOBE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana