Za područje
  OTP banka

  Mermer ili granit?

  Članak je pregledalo čak 15625+ korisnika
  Govorili smo već o upotrebi, postavljanju i cenama kamena, pa smo za ovaj put izabrali da kažemo nešto o mermeru i granitu koji se na najrazličitije načine već odavno koriste za oblaganje spoljnih i unutrašnjih površina. Za koji da se radije odlučite? Koji je izdržljiviji? Koji je primereniji za spoljne uslove? Odgovore na ova i sva slična pitanja kojih smo se setili, kao i to šta sve treba da znate, pročitajte u našem tekstu.
  Stručni članak 15625
  omiljen
  mermer ili granit
  Imamo čak 693 izvođača radova za područje Kamenorezac, klesar:

  1. Mermerne ili granitne ploče?

  Glavna razlika između mermera i granita jeste poreklo. Mermer je zapravo krečnjak s određenim primesama koje su nastale sleganjem tla (sediment), dok je granit čistog, vulkanskog porekla. Budući da je krečnjak beličaste boje i mermer je uglavnom takav, osim u slučajevima kada sadrži više obojenih primesa, pa poprimi njihove tonove. Mermer je vrlo prepoznatljiv po karakterističnim žilicama koje se protežu i šire po njemu, a koje su u stvari znakovi stvaranja slojeva materija tokom dugog perioda nasedanja. Za granit su važnije tamnije nijanse i njegova je struktura zrnasta. Mermerne ploče i granitne ploče se koriste za popločavanje prestižnih enterijera i eksterijera (i tako je još od drevnih vremena) koliko i kao zidne obloge u kupatilima i objektima od javnog značaja.

  Mermerne ploče deluju superiorno u svakom enterijeru
  Mermerne ploče deluju superiorno u svakom enterijeru

  Savet stručnjaka iz firme GRANIT-KOSURIĆE 2021

  1. Kada govorimo o nadgrobnim spomenicima, šta je prema Vašem mišljenju bolja opcija, mermer ili granit?

  Za nadgrobne spomenike je itekako bolji granit. Razlozi su ti jer ne upija fleke, znatno je čvršći, izdržljiviji, otporniji na vremenske uslove i habanje od mermera. Koji god granit da odaberete ne možete pogrešiti.

  2. Pored nadgrobnih spomenika, firma GRANIT-KOSURIĆE 2021 se bavi i uređenjem enterijera i eksterijera. Za šta je dobar mermer u enterijeru i eksterijeru, a za šta je dobar granit?

  Mermer i granit su prirodni materijali koji su sami po sebi fascinantni i krase domove širom sveta. U enterijeru je mermer znatno popularniji od granita, mermer je idealan materijal za podove, stepenice, kuhinjske ploče, pločice za kupatilo, trpezarijske i klub stolove. Mermeru se u enterijeru može naći bezbroj namena, jer je mermer materijal koji nikada ne izlazi iz mode. Granit je takođe popularan materijal, a najčešće se u enterijeru koristi za stepeništa, podove, podprozorske okapnice. Skoro svaka zgrada koja se izgradila u proteklih par godina ima stepeništa upravo od granita. Granit je itekako jako pogodan za uređenje fasada, terasa, popločavanje staza u dvorištu, jer daje bezvremensku lepotu. Mermer i granit možete videti u javnosti širom sveta i pronaći brojne primere njihove upotrebe u građevini.

  G-din Mihailo Glišović, GRANIT-KOSURIĆE 2021

  2. Vrsta granita i mermera

  Za razliku od granita koji može da se seče isključivo dijamantskim sečivima, mermer važi za nešto mekši materijal, budući da se lakše oblikuje. S gledišta fizičkih i hemijskih karakteristika, granit je daleko postojaniji i zato primereniji kao građevinski materijal. U poređenju s granitom, mermer ne podnosi dobro uticaje spoljne sredine, naročito kiseline te i propada znatno brže. Na račun toga granit je u velikoj prednosti, a treba dodati i to da se lakše čisti i održava kao i to da se sredstva ne moraju naročito pažljivo birati.

  Granit ima izrazito zrnastu strukturu
  Granit ima izrazito zrnastu strukturu

  3. Spoljni ili unutrašnji kamen?

  Za spoljnu upotrebu je uvek bolji granit zbog svoje tvrdoće i veće izdržljivosti. Prednosti granita se najbolje vide pri popločavanju površina koje trpe svojevrsna opterećenja (javne površine). Što se eksterijera tiče, ruke su vam odrešene. Možete se odlučiti za jedan ili drugi kamen. U principu, za kuhinje se uvek preporučuje granit, pošto kuhinjske radne ploče važe za površine od kojih se traži veća izdržljivost. Razume se da je u većini slučajeva presudna cena, ali ako nije, dozvolićete da glasamo za granit.

  3.1. Granitni pultovi

  Kamene radne ploče po meri su svakako najbolji izbor za kuhinjske pultove. Granitni pult je otporan na udarce, promene temperature, pucanje i nečistoće svih vrsta, a povrh svega, izuzezno se lako čisti i održava. Bogata tekstura prirodnog kamena svakoj će kuhinji dati prestižan izgled. Kamene pultove po meri možete naručiti od svakog kamenoresca.

  3.2. Moderni nadgrobni spomenici

  U čast uspomene na svoje pretke, većina ljudi brine o njihovim grobovima. Kamen je vrlo izdržljiv i dugotrajan materijal te se oduvek koristio za nadgrobne spomenike. Najčešće se biraju mermer i granit, koji ne samo da su otporni i dugotrajni već zadovoljavaju i estetske kriterijume uređenja. Možete se odlučiti za jednostruku ili dvostruku ploču spomenika ili za urnu sa ili bez kutije. Mnogi kamenoresci nude izbor gotovih proizvoda u katalozima, ali se uvek možete opredeliti i za nešto po sopstvenoj ideji, odnosno, po narudžbini.

  3.3. Mermerno stepenište

  Mermer i granit su vrlo otporni na habanje te su sasvim primereni za pohodne površine kakve su kamena stepeništa. Kamene stepenice se rade po meri. Prave ih kamenoresci koji prvo uzimaju mere i prave nacrt stepeništa, a onda, konstrukciju, postolja i gazišta prave prema tome. Mermerne stepenice mogu biti i spoljne i unutrašnje, pri čemu one u unutrašnjosti objekta mogu i da se poliraju, dok je za one izvan građevine mnogo bolje da su grublje površine. U takvim su slučajevima uvek preporučljivi rundiran ili brušen kamen ili trake protiv klizanja.

  Mermerna stepeništa su oduvek značila luksuz i prestiž
  Mermerna stepeništa su oduvek označavala luksuz i prestiž

  3.4. Granitne prozorske daske

  Granit i mermer se koriste i za izradu tzv. prozorskih dasaka. Oni su vrlo otporni na udarce, kišu, sneg i sunce, pa su samim tim idealan materijal za spoljne elemente svakog objekta. Osim toga, kamena prozorska daska je i estetski odlično rešenje, budući da godinama izgleda isto, a slaže se i sa fasadama u klasičnom i u modernom stilu. Za prozorske daske se koristi kamen debljine 2-3 cm. Preporučujemo poliran kamen koji je otporniji na nečistoće i s kog voda lakše otiče. Ivice ovakvih prozorskih dasaka se bruse ukoso, takođe zbog lakšeg slivanja kišnice.

  4. Granit - cena

  Koliko košta granit? Granit koji ima manje izraženu zrnastu strukturu je homogeniji i zato skuplji. Granitne ploče su od 20-30 EUR/m2, ali ima ih i od 50 EUR/m2.

  5. Mermer - cena

  Koliko košta mermer? Vrednost mermera se ocenjuje po razgranatosti i gustini žila te njihovoj boji, budući da i jedinstvenost obrađenog mermera zavisi od toga. Što je komad kamena neobičniji to će i obrađen biti elegantniji, monumentalniji i upečatljiviji. U tom smislu, mermer bez žila je najjeftiniji jer je vizuelno „običan“. Sve u svemu, prosečna cena mu je 12-30 EUR/m2, dok oni ređi primerci mogu biti i 50 EUR/m2.

  Stručni članak 15625
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 693 izvođača radova za područje Kamenorezac, klesar:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Kamenorezac, klesar?

  Imamo čak 693 izvođača radova za područje Kamenorezac, klesar:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 693 izvođača radova za područje Kamenorezac, klesar
  9.7
  0

  PRIJIĆ-MERMERI I GRANITI DOO INĐIJA


  8.7
  0

  BOBAN RAKIĆ PR KAMENOREZAČKA RADNJA PRIRODNI KAMEN RAKIĆ BRAJKOVAC


  8.9
  0

  OBRADA KAMENA MAXGRANIT BAČ


  9.6
  0

  MURA KAMEN DOO ARANĐELOVAC


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana