Za područje

  Nastrešnice za terase: metalne, drvene ili staklene?

  Članak je pregledalo čak 24933+ korisnika
  Natkrivena terasa je spoljni prostor na kome se leti provodi poprilično vremena i koji umnogome utiče na kvalitet življenja. Zbog kiše, sunca i vetra, krov se može pokazati odličnom investicijom. Budući da tu postoje brojne mogućnosti, uz malo truda, sigurno ćete naći neko rešenje koje će vam u potpunosti odgovarati. Staklene nastrešnice su sve popularnije, ali se uvek možete odlučiti i za drvenu ili metalnu.
  Stručni članak 24933
  omiljen
  nastresnica
  Imamo čak 1069 izvođača radova za područje Drvene nastrešnice:

  1. Planiranje nastrešnice za terasu

  Važno je da, pre svega, utvrdite kakvu površinu natkrivate i kakva vam je vrsta krova potrebna. Za parkiranje automobila potrebno je minimalno 2,5x5 m. Za trpezarijski sto, stolice i roštilj ili komplet baštenskog nameštaja pod krovom biće neophodno oko 15 m2, odnosno, 3x5 m. Predlažemo da se posavetujete i sa svojim arhitektom o mogućim varijantama, pre nego što se latite radova. Nastrešnica treba da je usklađena s arhitekturom objekta koliko i s okolinom. Ne možete da se odlučite? Pogledate neke forume na internetu ili kataloge proizvođača koji bi mogli da budu od pomoći. Podsetićemo samo da je po našem, novom Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2018. godine, građevinska dozvola neophodna za sve objekte veće od 10 m2 i više od 3 m.

  Savet stručnjaka iz firme PR BRAVARSKA RADNJA VUČETA METALI

  1. Koje materijale za izradu nadstrešnica u ponudi ima firma Vučeta Metali?

  Naša firma se prvenstveno bavi izradom metalnih nadstrešnica. Zašto? Pravilnom instalacijom metalnih nadstrešnica i kvalitetnom izradom, dobijate proizvod koji će Vam se isplatiti dugi niz godina. Takođe, metal je otporan materijal, tako da neće dolaziti do promena usled temperaturnih razlika i slično.

  2. Kako se kreću cene izrade nadstrešnica?

  Sve zavisi od želja i potreba kupaca. Mnogo faktora utiče na cenu, recimo cena zavisi od kvadrature, debljine materijala i slično. Mi smo tu da kao profesionalci u svom poslu klijentima kreiramo ponudu koja im najviše odgovara i kojom će dobiti najkvalitetniji proizvod.

  G-din Duško Vučeta, PR BRAVARSKA RADNJA VUČETA METALI

  Nastrešnice s prozirnim krovom su idealne za pokrivanje boravka na otvorenom jer štite od vremenskih prilika, a pri tom, ne sprečavaju prolazak svetlosti. Posavetujte se sa stručnjakom kakve su sve mogućnosti na raspolaganju. Još važnije je da odlučite kako će nastrešnica biti postavljena – da li biste da bude na četiri stuba ili jednom stranom oslonjena na kuću? Možete da odaberete i konzolni krov koji zahteva izvesne građevinske radove. Odluka o samoj konstrukciji je najvažnija, pošto od nje zavisi i izgled, ali i određene karakteristike. Ako želite manje ili tanje nosače a veći raspon, onda se obično bira metalna konstrukcija. Sam krov može biti ravan ili lučni.

  Nastrešnica terase je veza dnevnog boravka i spoljnog prostora
  Nastrešnica terase je veza dnevnog boravka i spoljnog prostora

  2.Kakvi su temelji potrebni za nastrešnicu?

  Kao i za sve druge objekte, i za nastrešnicu je temelj vrlo važan. Da nema temelja došlo bi do krivljenja, pucanja, pa i rušenja. Sam temelj zavisi od podloge na kojoj će biti nastrešnica. Ako je pod terase popločan, biće neophodni tačkasti temelji čije su pojedinačne dimenzije 30x30 cm, a ako postoji armirana ploča onda će se veza stubova i podloge ojačati metalnim pločama 20x20 cm.

  Cena postavljanja temelja nastrešnice iznosi oko 100 EUR.

  3. Konzolna nastrešnica

  Konzolne nastrešnice imaju izvesnu prednost zbog toga što su stubovi samo na jednoj strani i njihov je zadatak da spreče pomeranje krova, pa zato mogu biti tanji, elegantniji i čvrsti. Konzolna nastrešnica za terasu može biti samostojeća ili fiksirana u fasadu. Budući da ovakva konstrukcija trpi velike sile, mora biti od metala, odnosno, pocinkovanih metalnih profila. Samostojeće nastrešnice moraju imati duboke i dobro armirane temeljne tačke u koje se konzola šrafi. Konzolne nastrešnice na fasadi se šerafe u noseću konstrukciju i to, najčešće, u ploču. Treba imati na umu da konzolne nastrešnice trpe samo manja opterećenja.

  4. Metalne nastrešnice

  Metalne nastrešnice odlikuju lagana konstrukcija i prefinjene linije koliko i izuzetna čvrstina. Shodno vašim željama, bravar je može napraviti od „kutija“ debljine 10-17 cm. Obično se koristi vruće pocinkovana metalna konstrukcija, aluminijum ili prohrom.

  4.1. Metalna nastrešnica - cena

  Koliko koštaju metalne nastrešnice? One veličine 25 m2 koštaju oko 500 EUR.

  5. Drvene nastrešnice za terase i balkone

  Drvene nastrešnice su vrlo čest izbor u našim krajevima. Kada se odlučite za nju, tesar će vam uglavnom ponuditi rešenje na dve vode radi lakšeg odvodnjavanja, ako nećete providan krov.  U praksi se najviše koriste drveni stubovi 15x15 cm ili 20x20 cm čiji se donji kraj naziva „šapom“, a one su fiksirane za temelj i oko 10 cm podignute od tla. Krov, u tom slučaju, mora imati nagib od najmanje 5%.

  Drvene nastrešnice su u skladu s prirodnom sredinom i važe za tradicionalan izbor
  Drvene nastrešnice su u skladu s prirodnom sredinom i važe za tradicionalan izbor

  5.1. Drvene nastrešnice - cena

  Koliko koštaju drvene nastrešnice? Drvena nastrešnica može da košta između 300-400 EUR.  

  6. Staklene nastrešnice

  Klasičan krov ne propušta svetlost te pod njim može biti tamno. Želite li više svetlosti i toplote, a da terasa ili balkon ipak budu natkriveni, predlažemo staklenu nastrešnicu. Stakleni krov ima dvojaku prednost upravo zato što nudi zaštitu od kiše, a ne umanjuje količinu svetlosti. U ovu svrhu se koristi posebno, kaljeno ili lepljeno staklo. Ujedno, takvo staklo je i zaštitno, budući da odoleva padavinama, vetru, gradu i promenama temperature. Polusenku možete dobiti i upotrebom mat stakla. Staklene nastrešnice ne dozvoljavaju veće raspone premda se mogu produžiti gušćom potpornom konstrukcijom. Staklene ploče na potkonstrukciji su i inače najčešći način izvođenja nastrešnica, naročito onih konzolnih, iznad ulaza ili visećih.

  Staklena nastrešnica izgleda slobodno i prozračno
  Staklena nastrešnica izgleda slobodno i prozračno

  6.1. Staklene nastrešnice - cena

  Koliko koštaju staklene nastrešnice? Staklena nastrešnica može da košta oko 500 EUR.

  7. Krov nastrešnice

  7.1. Proziran krov za terasu

  Stakleni krov obezbeđuje moderan izgled i kvalitetan ambijent, pošto propušta svetlost, a štiti od padavina. Stakleni krovovi nastrešnica se uvek prave od kaljenog ili lepljenog zaštitnog stakla. U zavisnosti od potrebnog raspona, krov se sastavlja od jedne ili više staklenih ploča. Raspon im je uglavnom 80-90 cm, a dužina nije ograničena. U našem primeru, za terasu dužine 5 m, bila bi potrebna dva, tri ili više polja.

  7.2. Cena kaljenog stakla

  Koliko košta kaljeno staklo nastrešnice? Kaljeno staklo i postavljanje mogu da koštaju oko 100 EUR/m2.

  7.3. Polikarbonske ploče

  Sasvim adekvatna zamena za staklo su polikarbonske ploče, a pri tom im je cena daleko povoljnija. Polikarbonske ploče za terasu delimično propuštaju svetlost, služe kao termoizolator, i jedina im je slabost kraći vek trajanja. S druge strane, možete da birate boje i debljine ploča. Prednost su im jednostavna montaža, mala težina po kvadratnom metru i elastičnost. Međutim, treba imati u vidu da se ove ploče moraju montirati s diletacijama i u elastična ležišta, pošto se pri temperaturnim kolebanjima skupljaju i šire, što može da se čuje, jer je pucketanje vrlo glasno. Debljine ploča su između 1-3 cm, širine 100-150 cm i dužine do 7 m.

  7.4. Polikarbonske ploče - cena

  Koliko koštaju polikarbonske ploče? Za 25 m2 polikarbonskih ploča platili biste oko 300 EUR, što je itekakva razlika u poređenju sa staklom.

  Stručni članak 24933
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Drvene nastrešnice?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1069 izvođača radova za područje Drvene nastrešnice:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana