Za područje

  Minimalizam kao platno za življenje u novosadskom pasažu | Svima

  Prostori pasaža, unutrašnjih dvorišta i zavušenih uličica posebna su mesta u urbanim sredinama, u kojima se nadomak užurbanog gradskog života pojavljuju potpuno odvojeni svetovi. Jedan takav mikro svet oblikovan lakim minimalističkim potezima kreirao je u Novom Sadu kanadski biro Svima.

  Izbor i tekst: dr Milja Mladenović

  01-kuca-u-dvoristu.jpg

  Specifičnost ove kuće u pasažu ogleda se u njenoj vertikalnosti i uskom frontu, koji je projektantskim potezom dodatno naglašen ogradom terase koju je izvela Bravarija Dođoš, a koja u minimalističkim vertikalnim potezima prodire sa nivoa poda konzole, i spušta se prema dvorištu kao zasebna struktura. Uz ovu ogradu upečatljiv je i strm nagib krova, koji daje samo nagoveštaj igre geometrije i savremenih materijala koje su projektanti biroa Svima dodatno razigrali kroz enterijer kuće.

  01b-ulaz-u-pasazu.jpg

  Usled specifične pozicije i sklopa u odnosu na susedne objekte u dvorištu, te sa ciljem ostvarivanja maksimalnog upada svetlosti, ali i komfora korisnika pri ulasku u kuću, u procepu između kuća pojavljuje se projektantski motiv staklene nadstrešnice koja pokriva ulaznu zonu, poput trema, i stvarajući zaštitu od padavina, materijalima i geometrijom povezuje enterijer i eksterijer, a na beloj površini Sunce Des fasade stvara igru odsjaja i osunčanosti.

  02-minimalisticki-enterijer.jpgEnterijer Passageway kuće artikulisan je kao izrazito minimalistički, gotovo kao belo slikarsko platno u kome korisnik prostora stvara posebne ambijente svojim načinom života. Prateći dizajnerski ključ eksterijera objekta, kao centralni motiv otvorenog plana prizemlja pojavljuju se metalne stepenice koje vode ka potkrovlju, a koje karakteriše upotreba metala kao materijala kojim se akcentuje geometrija u prostoru.

  04-bela-kuhinja.jpg

  Prozračnost ove kuće osigurana je velikim površinama Alumont fasadnih otvora, koji kroz Dekor Dom rolo zavese propuštaju svetlost u enterijer, ali i na belim komadima ugradnog nameštaja i arhitektonskih detalja stvaraju igru svetlosti i odsjaja. Tako se u prostoru kuhinje, artikulisane zatvorenim sklopom elemenata u pozadini prostorije i belog kuhinjskog ostrva nastavljaju funkcionalni elementi koji prostor čine prozračnim. U kreiranju funkcionalnih ambijenata kuhinje i kupatila, korišćene su Etaž slavine i sanitarije.

  05-dnevna-soba-u-prizemlju.jpg

  Kontinuirani potez dnevne zone kreiran je postavljanjem iste podne obloge od Marsa Ceramica pločica u kuhinji i dnevnoj sobi, čime je prostor vizuelno dodatno olakšan, a komadi nameštaja u pravilnoj geometriji upotpunjuju arhitektonski izraz kuće. U dizajnu enterijera kao ujednačene i kontunualne mase u kojoj se odvija svakodnevni život, na interesantan način je integrisana Green Design Studio rasveta u beloj boji, koja na različitim visinama izvire iz plafona i definiše mikroambijente u kući.

  06-spavaca-soba-potkrovlje.jpg

  Geometrija uslovljena nagibom krova, u Passageway kući posebno je iskorišćena kao detalj u spavaćoj sobi u potkrovlju. Pozicioniranjem kreveta i uzglavlja uz najdinamičniji detalj krovnih kosina, postignut je efekat minimalističke geometrizovane pećine, čime je kroz projektantski potez ostvaren citat pećine kao iskonskog skloništa i mesta za spavanje. Nasuprot krovnim kosinama nalaze se prozori koji omogućavaju izrazit prodor svetlosti u enterijer, dok je upotrebom tankih zavesa ostvaren difuzni upad svetla, kojim ambijent postaje mekši.

  07-soba-u-potkrovlju.jpg

  Koristeći belu boju kao bazu za definisanje protora, te naglašavajući funkcionalne celine izraženom geometrijom u prostoru, arhitekti biroa Svima ispitali su estetiku praznine koju stvaraju beli prostori na nivou zidova i plafona, te elemenata poput stepeništa i kuhinje, u koje je suptilno umetnu nameštaj zemljanih tonova, koji se nadovezuje na geometrijski izraz ostatka kuće.

  Propuštanjem svetlosti u prostor, te poigravanjem sa elementima fasadnih otvora i nadstrešnice, projektanti Passageway kuće dali su novi set smernica na osnovu kojih se mogu tretirati objekti na manjim parcelama, utkanim u dubine gradskog tkiva.

  03-bele-stepenice-u-enterijeru.jpg

  23.5.2024.

  Projekat

  Pun naziv projekta: Passageway House
  Tip investicije: dizajn enterijera i eksterijera kuće
  Tip objekta: Slobodnostojeća kuća u pasažu
  Autor: Svima Architecture & Art: Anamarija Korolj (https://www.svima.ca/)
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2021
  Period izgradnje: 2022-23
  Lokacija: Podbara, Novi Sad
  Površina objekta: 70 m²
  Autor fotografija enterijera: Milan Stojanović

   

  358
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana