Za područje

  Koje spoljno senilo odabrati - roletne, žaluzine, tende ili pergole?

  Članak je pregledalo čak 591+ korisnika
  Kako bi zaštitili svoj dom ili poslovni prostor od sunčevih zraka i pregrevanja tokom letnjih meseci, neophodno je obezbediti senilo. Možete birati između unutrašnjih i spoljnih senila, a obe grupe podrazumevaju senila različitih oblika, pa i funkcija. Spoljašnje senilo međutim predstavlja efikasniju zaštitu kada je reč o pregrevanju prostorije. Koje onda spoljno senilo odabrati - roletne, žaluzine, tende ili pergole?
  Stručni članak 591
  spoljna senila
  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Senila:

  Spoljna senila imaju višestruku ulogu - smanjuju troškove klimatizacije (manje pregrevanje prostora=manja potreba za klima-uređajem); omogućuju bolju osenčenost a samim tim i komfor boravka u zatvorenom, određena senila doprinose očuvanju privatnosti. Sada ćemo se pozabaviti svakom od navedenih spoljnih senila. 

  Spoljne roletne 

  Spoljne roletne jesu senila koja pružaju sveobuhvatnu zaštitu - snižavaju unutrašnju temperaturu tokom leta, omogućavaju delimično ili potpuno zamračenje prostorije, smanjenje buke, efikasnu toplotnu izolaciju, a u određenim slučajevima imaju mogućnost zaštite od provala.

  Spoljne roletne ne pružaju samo zaštitu od toplote i sunčeve svetlosti, već deluju i kao dodatni izolator tokom zime.

  Jedna od najvećih prednosti spoljnih roletni jeste što se mogu ugraditi i prilikom adaptacije na već postojeće prozore. Kako? Jer se kutija (kućište) nalazi sa spoljašnje strane, odnosno spoljne roletne se montiraju na spoljnu stranu zida ili okvir stolarije u otvoru. Osim toga, dobar su izbor i za novogradnju.

  Spoljne roletne odličan su izbor kada je prozor već ugrađen a građevinski otvor obrađen, tj. kada je završena fasada na objektu. Dakle, njihovu ugradnju nije potrebno unapred planirati.

  Ova vrsta spoljnih senila je odlična solucija za krovne prozore jer poboljšava termoizolaciona svojstva potkrovlja i leti i zimi, štiti krovni prozor od oštećenja uzrokovanih lošim vremenskim uslovima, prigušuje gradsku buku. Međutim, spoljne roletne za krovne prozore moraju biti posebno konstruisane za njih. Spoljne roletne se takođe mogu izraditi i sa integrisanim rolo komarnikom.

  Spoljna roletna na krovnom prozoru
  Spoljne roletne su odlična solucija za krovne prozore.
  Ugradnja spoljnih roletni jeste brza, jednostavna i čista.

  Međutim, za mnoge spoljne roletne imaju i određenu manu. Kako se montiraju iznad prozora, kutija u koju se namotavaju je skroz vidljiva, što može narušiti estetiku.

  One mogu imati ručno ili motorno upravljanje na daljinski odnosno taster. Konstrukcija spoljne roletne mahom se izrađuje od PVC-a ili aluminijuma. 

  PVC spoljne roletne su, kao što i sami pretpostavljate, niže cene. One letvica širine 37 mm su oko 30 EUR/m2, a iste takve, ali aluminijumske, koštaju oko 55 EUR/m2. Međutim, to im nije jedina prednost u odnosu na aluminijumske spoljne roletne. Nisu podlože koroziji, pružaju optimalnu termičku i zvučnu izolaciju. Ipak, gde su prednosti, tu su i mane. PVC spoljne roletne imaju lošije mehaničke karakteristike - manju čvrstinu, što naročito dolazi do izražaja pri visokim temperaturama i pri izlaganju jakom suncu. Prema tome, PVC spoljne roletne nisu dobar izbor za velike zastaklenjene površine, već samo za manje prozore.

  Tu je i trajnost - aluminijumske spoljne roletne su trajnije od PVC.
  Spoljna roletna na prozoru
  Aluminijumske spoljne roletne su trajnije od PVC.

  Aluminijumske spoljne roletne dakle karakteriše dugotrajnost, čvrstina, izdržljivost. Izrađuju se od šupljih aluminijumskih lamelica odnosno lajsni koje su ispunjene poliuretanskom penom čime je obezbeđena odlična zvučna i termička izolacija, kao i zaštita od UV zraka. 

  Zbog čega se aluminijumske spoljne roletne više preporučuju za velike površine? Jer su lagane, a samim tim njihovo podizanje i spuštanje ne predstavlja veliko opterećenje za mehanizam. Takođe, usled zagrevanja, ne menja se njihova čvrstina, te neće doći do uvijanja spoljnih roletni. 

  Kod aluminijumskih spoljnih roletni moguća je ugradnja protivprovalnih sistema, zbog njihove mehaničke izdržljivosti.

  Žaluzine

  Žaluzine su još jedno odlično rešenje za zaštitu objekta od sunčevih zraka na već postojećoj stolariji.

  Žaluzine na kući
  Žaluzine su odlično rešenje za zaštitu objekta od sunčevih zraka.
  Žaluzine se koriste kod renoviranja već postojećih objekata i u novogradnji.

  A koja je razlika između aluminijumske spoljne roletne i aluminijumske žaluzine? 

  Roletne su sastavljene od uskih aluminijumskih lamela koje stoje vodoravno i tako predstavljaju zavesu koja se umotava u kutiju iznad stolarije. Spoljne roletne se podižu uz pomoć kanapa ili gurtne, odnosno elektromotora. 

  Sa druge strane, aluminijumske žaluzine sastavljane su od aluminijumskih lajsni, horizontalno raspoređenih, koje se montiraju u otvarajući okvir (krilo) i postavljaju na štok, sa spoljašnje strane. Pored aluminijumskih letvica, mehanizam se sastoji od klizača i vođica kojima se one spuštaju i podižu, ali i otvaraju i zatvaraju pod određenim uglom. Postoji više načina na koje se žaluzine mogu otvarati - klizno, harmonika, preklopno, podizanje naviše. Pomeranjem letvica žaluzine osiguraćete ventilaciju, te regulisati količinu svetlosti koja ulazi u unutrašnjost.

  Novi modeli žaluzina imaju letvice podeljene u sektore koji se mogu zasebno postavljati u različite položaje. Na taj način se bolje kontroliše stepen osvetljenosti i osenčenosti unutrašnjeg prostora.

  Da li ste znali da su žaluzine najpopularnija vrsta spoljnog senila? Razlog leži u njihovim osobinama. Omogućavaju regulisanje osunčanosti prostorije, ali i da zaustavite sunčeve zrake pre no što stignu do prozora. Žaluzine čuvaju privatnost doma, stolariju od vremenskih neprilika jer odolevaju naletima vetra i jačim padavinama, a pri tom su energetski efikasno rešenje. Naime, upotrebom žaluzina štedite energiju za grejanje odnosno hlađenje objekata. Osim toga, žaluzine su estetski prihvatljive - mogu se postaviti u podfasadne kutije koje se ne vide na fasadi, čime se ne narušava njen izgled. Ovakve žaluzine ipak zahtevaju planiranje pre ugradnje, odnosno namenjene su novogradnji.

  Podfasadne žaluzine
  Žaluzine se mogu postaviti u podfasadne kutije koje se ne vide na fasadi.
  Žaluzine su odlično rešenje ako želite da imate zamračenu prostoriju sa dovoljnim protokom vazduha i prozračnosti.

  Kada je u pitanju cena žaluzine, ona će zavisiti od vrste, materijala (PVC ili aluminijum), ali i od ponuđača. Cena podfasadnih žaluzina sa izolovanim ALU kutijama i klasičnim ALU letvicama širine do 40 mm, kreće se između 70 i 110 EUR/m2.

  Tende

  Tende su najčešće spoljno senilo za fasadne delove objekata, ali i za dvorišta, zimske vrtove. Mogu da se ugrade na praktično svakom objektu. Razlikujemo tende za terase, tende za bašte, tende za balkone, tende za dvorište, tende za prozor/vrata, tende za bašte kafića, bočne tende za terasu, vertikalne tende, zglobne tende.

  Ugostiteljski objekti mahom koriste široke tende kako bi pokrili spoljni prostor za ručavanje na otvorenom, odnosno letnju baštu.

  Može se reći da su tende najfleksibilnija vrsta spoljnih senila jer se prilagođavaju svim zahtevima konstrukcije objekta ali i ličnim preferencijama kupaca. Baš kao i prethodna spoljna senila, omogućavaju zasenjivanje prostora i sprečavanje pregrevanja unutrašnjosti.

  Tenda
  Tende su najčešće spoljno senilo za fasadne delove objekata, ali i za dvorišta, zimske vrtove.

  Tende se najčešće izrađuju od aluminijumskih profila, pričvršćenih prohromskim vijcima kako bi se sprečila korozija. Što se platna tiče, koriste se PVC platna, poliakril platna sa UV zaštitom zahvaljujući kojoj neće izbledeti tokom korišćenja. Najbolje je da platno bude nano-impregnirano jer to znači da nečistoće ne prodiru u tkanje.

  Razlikujemo tende kojima se upravlja ručno i one kojima se rukuje automatski. Tende bez daljinskog upravljanja jesu pristupačnije cene. Njima se upravlja uz pomoć ručice kojom se tende mogu okretati vertikalno ili pod uglom. Sa druge strane, kod motorizovanih tendi, elektromotor je uglavnom skriven unutar valjka cerade. Za razliku od manuelnih, umesto ručice imaju prekidač koji se montira na zidu, odnosno imaju daljinski upravljač za otvaranje/zatvaranje.

  Tende delimo i na fiksne i pokretne. Prve ne mogu da se sklope, tj. imaju samo jedan položaj. Odatle proističe njihova najvažnija prednost - nema pokretnih delova koji se mogu pokvariti, a fiksna konstrukcija im daje čvrstinu, stabilnije su na naletima vetra, a cena im je pristupačnija. Međutim imaju i ogromnu manu - kako su fiksirane, ne može se kontrolisati količina svetlosti koja se propušta u unutrašnjost kao kod, npr. žaluzina.

  Postavljanje tende
  Montaža tende.

  Pokretne tende su skuplje i složenije rešenje ali imaju više prednosti. Možete birati da li će vaša terasa biti “okupana” suncem ili ćete osenčiti samo jedan deo terase. Takođe, tokom zime njihovim sklapanjem ćete propustiti više svetlosti do prozora, a samim tim i toplote.

  Pre samog postavljanja tende, važno je konsultovati se sa stručnim licima. Kako se tende ugrađuju na objekat, važno je da on može da podnese njihovu težinu, pogotovo kada se u obzir uzmu vetar i snežni nanosi. Nije isti postupak kada se tenda montira na zid sa debelim slojem izolacije ili se pričvršćuje na armirani beton.

  Cena klasične tende s montažom iznosi oko 130 EUR/m2.

  Pergole

  Mnogi bi pergole opisali kao pokretne krovove koji vas štite na otvorenom od sunca i padavina tokom cele godine. One su moderan sistem za zaštitu od klimatskih uticaja poput kiše, UV zraka, vetra, omogućavajući vam neometan boravak na otvorenom. Kako postoji mogućnost odabira boje pergole, estetski su prilagodljive i uklopive. 

  Pergole se smatraju funkcionalnim rešenjem za zaštitu od sunca - kako za senčenje objekta tako što štite unutrašnjost i fasadu, tako i za odmor na otvorenom, jer obezbeđuju zaštićeno mesto u dvorištu od sunca. Mogu da štite vrt, terasu ili bazen tokom letnjih meseci.
  Pergola
  Pergole su pokretni krovovi koji vas štite na otvorenom od sunca i padavina tokom cele godine.

  Takođe se definišu i kao nadstrešnice koje mogu biti samostojeće, delimično oslonjene na objekat ili u celosti. Lamele pergola mogu biti pokretne ili fiksne. Ugostiteljski objekti se mahom odlučuju za pokretne pergole koje imaju pokretne aluminijumske lamele, a kojima se upravlja i prilagođava uz pomoć daljinskog upravljača. Postoji opcija i punjenja lamela pur-penom, čime se poboljšava toplotna izolacija zimskih bašti, kao i integrisani sistem odvođenja vode kroz oluke.

  Pergole su, dakle, fiksne, stabilne i čvrste konstrukcije koje mogu biti povezane sa objektom ili biti samostalne, postavljene bilo gde u dvorištu - u vrtu ili pored bazena. Kako su u pitanju stabilne konstrukcije, pergole uspešno odolevaju i nepovoljnim vremenskim uslovima, te ih možete postaviti i na vetrovita mesta. 

  Oblik i veličina pergole zavisiće od raspoloživih uslova i vaših ličnih preferencija. Pergole mogu biti jednostavne konstrukcije koje nalikuju nadstrešnicama sa četiri stuba, a mogu biti i kompleksan konstruktivni sistem sa pokretnim lamelama, automatskim kretanjem pomoću motora ili integrisane u sistem pametne kuće. Preporuka: najbolje je kada se pergola predvidi prilikom projektovanja objekta, jer će se tako najbolje pozicionirati odnosno orijentisati.

  Pergola u dvorištu
  Pergole mogu biti i samostojeći objekti.

  Vrlo su popularne savremene bioklimatske pergole kod kojih se roto krovne lamele ponašaju kao zasebni elementi, svaka za sebe. Bioklimatske pergole se prilagođavaju promenljivim vremenskim uslovima, omogućavajući kontrolu nad okolinom. 

  Koliko koštaju pergole? Pergole sa fiksnim letvicama mogu da koštaju više stotina EUR, ali su u svakom slučaju jeftinije od najnovijih bioklimatskih pergola čija cena može dostići i više hiljada EUR. Dodaci kao što su grejači za pergole, pametno upravljanje, LED osvetljenje, integrisane roletne, ozvučenje ili zastakljenje takođe podižu cenu. Može se reći da visokotehnološka vodootporna pergola košta oko 150-200 EUR/m2.

  Kome poveriti izradu ili nabavku spoljnih senila? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim proizvođačima i dobavljačima senila u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! 

   

  Stručni članak 591
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Senila?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 199 izvođača radova za područje Senila:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana