x

  Bušenje i sečenje betona – sve što treba da znate

  Bušenje i sečenje betona se sve češće i sve više primenjuje kao jedan od standardnih načina rada tokom izgradnje ili renoviranja. Oba posla se rade posebno namenjenim alatom i opremom te je u slučaju potrebe najbolje angažovati profesionalce.
  Stručni članak 169
  bušenje-i-sečenje-betona.jpg

  1. Bušenje i sečenje betona – šta sve treba da znate?

  Bušenje i sečenje betona se sve češće i sve više primenjuju u savremenoj gradnji kao standardni radovi. Najvažnije pri tom je da se postojeći zidovi, podovi, plafoni ni drugi građevinski elementi ne oštete, koliko strukturno toliko ni estetski. Pri sečenju i bušenju tzv. dijamantskim rezom ne nastaju vibracije, a samim tim nema ni pukotina niti bilo kakvih drugih oštećenja postojećih materijala što istovremeno znači da posle nisu potrebne ni naknadne popravke. Pomoću posebnih alata i opreme osim betona, može da se radi i s drugim materijalima kao što su armirani beton, opeka, kompozitni blokovi i slično. Svi ovi radovi mogu da se izvode na suv i mokar način. Kada se radi na mokar način, voda sprečava podizanje prašine, jer se šut automatski skuplja u kontejneru. Mesto na kom se radi tako ostaje čisto kao i površine koje treba da se dalje obrađuju.

  Kada se buši i seče tzv. dijamantskim rezom ne nastaju vibracije koje inače oštećuju sve okolne materijale
  Kada se buši i seče tzv. dijamantskim rezom ne nastaju vibracije koje inače oštećuju sve okolne materijale

  2. Zašto treba angažovati isključivo profesionalce?

  Kada je u pitanju veći građevinski projekt, to ponekad znači bušenje više stotina rupa. Bušenjem i sečenjem betona i drugih materijala prave se neprekinuti kanali za ugradnju različitih instalacija kao što su struja, voda, kanalizacija, telekomunikacije i druge. Sečenje i bušenje betona neizostavan je pratilac svake izgradnje i zato je uvek preporučljivo da taj posao prepustite iskusnim i kompetentnim stručnjacima. Oni će znati kako da se snađu kada naiđu na prepreke i teško dostupna mesta, a to je prvenstveno važno zbog bezbednosti i neugrožavanja strukturne celine betona ili susednih površina (uvek se prvo radi analiza betona prema čijim se rezultatima odlučuje o svim sledećim koracima – načinu, alatu, tačkama i sličnom).

  3. Dijamantsko bušenje krunom

  Dijamantsko bušenje krunom koristi se za bušenje preciznih rupa u materijalu. Rupe mogu biti prečnika do 150 cm i bilo koje dubine. Bušenje se radi posebnim svrdlom u obliku krune pri čemu sav materijal oko i u rupi ostaje neoštećen.

  Ovako se buše rupe za vodovodne, kanalizacione, električne i sve druge vodove. To je najefikasniji način bušenja betona svih debljina, kada ništa drugo nije primenljivo. Dijamantska svrdla se koriste u najrazličitije svrhe, a pogotovu tamo gde je neophodno da jezgro i okolni materijal ostanu neoštećeni ili kada je potrebna brzina rada, pošto se na ovaj način odstranjuje mnogo više materijala nego standardnim bušenjem.

  Tipični slučajevi su izrada:

  - podnih odvoda,

  - kanalizacionih odvoda,

  - priključaka za kanalizaciju,  

  - kanala za grejanje, hlađenje i prozračivanje,

  - kanala za telefonske i električne instalacije, telekomunikacije i optičke vodove,

  - otvora za ograde i sidra.

  Dijamantsko bušenje krunom koristi se za sve vrste betona, asfalta, opeke, metala i drugog. Najčešće se rupe buše u zidovima i podovima, ali nisu isključeni ni drugi građevinski elementi. Bušenje se najčešće radi pod pravim uglom, ali to nije pravilo. Potrebno je samo da se alat podesi na određeni ugao.

  Savet stručnjaka iz firme DIJAMANT – REZ DOO

  1. Koje su bile najčešće nedoumice klijenata koji su Vas angažovali za ovu vrstu posla?

  Smatramo da je za firmu koja se bavi sečenjem i bušenjem betona izuzetno važno da poseduje znanje, savremene mašine i alate, a to su upravo stvari o kojima se klijenti često informišu, efikasnim poslom klijent će biti u potpunosti zadovoljan. Većina ljudi kada čuje za pojam sečenja betona pomisli na užasnu buku, vibracije i prašinu nastalu pri izvođenju građevinckih radova. Velika buka, prašina i vibracije dolaze uz process RAZBIJANJA BETONA, što se znatno razlikuje od SEČENJA BETONA, to je bitna stvar koje klijenti treba da budu svesni.
  Mi našim klijentima nudimo besplatan izlazak na teren, naša ekipa dođe da pogleda posao i obavesti klijenta o ceni na licu mesta. Takođe, nudimo i odvoz isečenog betona na gradsku deponiju.

  2. Koje su glavne prednosti dijamantskog sečenja betona?

  Važna karakteristika dijamantskog sečenja savremenim mašinama je bezbednost po sam objekat i okolne susedne objekte, jer naše mašine ne izazivaju jake vibracije pa istovremeno ne ostvaruju ni veliku buku. Način na koji se izvodi sečenj ne stvara prašinu tako da nisu ugrožene stvari ili predmeti koji se nalaze u prostoriji. Voda koja se koristi za polivanje zone sečenja se odvodi posebnim usisivačima tako da ne ugrožava mesto sečenja ili okolinu ni na koji način. Na taj način ne nastaju dodatni i nepredvidivi radovi na sanaciji zida, što bi za klijenta predstavljalo nepotreban utrošak vremena i novca.

  G-đa Jelena Jevđić, DIJAMANT – REZ DOO

  4. Dijamantsko sečenje betona

  4.1. Sečenje poda

  Ovo je ubedljivo najčešća metoda dijamantskog sečenja. Ravna testera ima dijamantski list i njome može upravljati jedan čovek. Uglavnom se koristi za sečenje na vodoravnim površinama, kao što su pod, diletacione fugne i pločnik. Sečenje može da se radi gasnom ili električnom testerom bez izduvnih gasova. Može da se reže do dubine od 52 cm, jednostrano ili 104 cm obostrano.

  Dijamansko sečenje je vrlo efikasan način sečenja bilo kog agregata. Brzo je i precizno te omogućava izvođenje drugih radova bez ikakvih smetnji.

  Tipični slučajevi su:

  - sečenje armiranih podova,

  - sečenje diletacionih i drugih spojeva,

  - izrada kanala,

  - skidanje oštećenih delova pločnika,

  - čišćenje i priprema podnih naprslina za popravak,

  - sečenje betonskih zidova.

  4.2. Sečenje zidova

  Zidna tesera ima kružno dijamantsko sečivo koje može da se koristi za uspravne i vodoravne rezove. Može da se koristi i za strme površine, pošto pljosnate testere u tim slučajevima nisu bezbedne. Sečenje zidova dijamantskim sečivom se uglavnom koristi za precizno isecanje otvora za vrata i prozore te ventilaciona okna. Može da reže do dubine od 52 cm, jednostrano ili 104 cm obostrano, bilo da su u pitanju unutrašnje ili spoljne površine. Testera je prenosiva i jednostavno se koristi.

  Tipični slučajevi su:

  - isecanje ravnih, glatkih i pravih otvora u zidovima, plafonima i podovima,

  - isecanje otvora po preciznim merama za ugradnju vrata, prozora i sličnog.

  5. Ručno sečenje betona

  Testera s ručnim, motornim ili kružnim sečivom se koristi za pravljenje manjih rezova u betonu, opeci i drugim materijalima. Njena prednost su prenosivost, brzina i laka dostupnost pri gradnji i rušenjima.

  Tipični slučajevi su:

  - pravljenje rezova na manjim ili teže dostupnim mestima,

  - skraćivanje cevi,

  - precizno isecanje,

  - sečenje fugni, diletacija i zaptivanje.

  6. Proces sečenja ili bušenja betona

  6.1. Postupak bušenja betona

  Kada se odredi tačno mesto reza, postavi se bušilica koja je prethodno učvršćena za neki nosač, a onda se fiksira cela konstrukcija i počne s bušenjem. Obično se buši pod pravim uglom u odnosu na površinu, a može da se izabere i bilo koji ugao do 45°. Kada se prave manje rupe u podu, na glatkim površinama bušilica može da se fiksira i vakuumom. U slučaju manjih radova, najčešće se koristi ručna, električna bušilica s krunom, a za veće otvore hidraulična.

  6.2. Postupak sečenja betona

  Kada se prave veći izrezi na zidovima i to u debljem betonu, najčešće se radi hidrauličnom zidnom testerom. Za nju je potreban trofazni priključak jer je pokreće električni agregat. Za manje radove tu je ručna hidraulična testera za sečenje betona, opeke, kamena i sličnih materijala. Oba alata seku betonske grede, zidove, plafone, podove. Postupak dijamantskog sečenja betona odvija se sledećim redosledom: prvo mora da se izvrši detaljan pregled površine na licu mesta; način rada u najvećoj meri zavisi od toga da li je u pitanju stambeni ili poslovni prostor ili je u pitanju gradilište. Onda dolazi postavljanje odgovarajuće zaštite od polivinila ili drugog izolacionog materijala te se počne s radom. Testera se tokom sečenja hladi vodom koju usisava industrijski usisivač. Kada se sečenje završi, isečeni deo treba i da se isčupa. Ako je otvor manji to se radi čeličnom pletenicom, a ako je u pitanju veći komad, on se vadi čekrkom za veće terete. U zavisnosti od toga kako će se uklanjati otpadni materijal, seče se na manje komade. Dobijeni šut se potom odvozi na deponiju.

  Stručni članak 169
  Avtor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 77 izvođača radova za područje Sečenje betona:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SEČENJE BETONA
  9.4
  0

  GP PEPO d.o.o

  Kneza Višeslava 124, 11030 Beograd
  9.8
  0

  JOVO NOVAKOVIĆ PR, VODOINSTALATERSKI SERVIS AQUA MASTER BAČKI JARAK

  Zdravka čelara 52, 21234 Bački jarak
  9.6
  0

  BRESHA DOO RAKOVAC

  Beočinski put bb, 21299 Rakovac
  9.2
  0

  DRAGAN STAMENKOVIĆ PR STAMENKOVIĆ NISKOGRADNjA

  Jovana Sušića 8, 11251 Ostružnica
  9.4
  0

  NIKOLA STANIŠIĆ PREDUZETNIK AGENCIJA ZA INŽENJERSKU DELATNOST BETON-PROF DOBANOVCI

  Partizanska 61, 11272 Dobanovci
  9.4
  0

  BETO LUX DOO

  Jedanaeste krajiške divizije 46, 11090 Beograd
  Imamo čak 77 izvođača radova za područje Sečenje betona:

  BESPLATNE USLUGE
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SEČENJE BETONA?

  izrez betonskih zidova
  bušenje armiranog betona
  dijamantski izrez otvora za stepenište
  bušenje za statičku stabilnost
 • Sečenje betona Aleksinac
 • Sečenje betona Apatin
 • Sečenje betona Aranđelovac
 • Sečenje betona Bačka Palanka
 • Sečenje betona Bačka Topola
 • Sečenje betona Bečej
 • Sečenje betona Beograd
 • Sečenje betona Bor
 • Sečenje betona Bujanovac
 • Sečenje betona Čačak
 • Sečenje betona Ćuprija
 • Sečenje betona Gornji Milanovac
 • Sečenje betona Inđija
 • Sečenje betona Ivanjica
 • Sečenje betona Jagodina
 • Sečenje betona Kikinda
 • Sečenje betona Knjaževac
 • Sečenje betona Kovin
 • Sečenje betona Kragujevac
 • Sečenje betona Kraljevo
 • Sečenje betona Kruševac
 • Sečenje betona Kula
 • Sečenje betona Kuršumlija
 • Sečenje betona Leskovac
 • Sečenje betona Loznica
 • Sečenje betona Negotin
 • Sečenje betona Niš
 • Sečenje betona Novi Pazar
 • Sečenje betona Novi Sad
 • Sečenje betona Pančevo
 • Sečenje betona Paraćin
 • Sečenje betona Pirot
 • Sečenje betona Požarevac
 • Sečenje betona Preševo
 • Sečenje betona Prijepolje
 • Sečenje betona Prokuplje
 • Sečenje betona Ruma
 • Sečenje betona Šabac
 • Sečenje betona Senta
 • Sečenje betona Šid
 • Sečenje betona Sjenica
 • Sečenje betona Smederevo
 • Sečenje betona Smederevska Palanka
 • Sečenje betona Sombor
 • Sečenje betona Sremska Mitrovica
 • Sečenje betona Stara Pazova
 • Sečenje betona Subotica
 • Sečenje betona Temerin
 • Sečenje betona Trstenik
 • Sečenje betona Užice
 • Sečenje betona Valjevo
 • Sečenje betona Velika Plana
 • Sečenje betona Vranje
 • Sečenje betona Vrbas
 • Sečenje betona Vršac
 • Sečenje betona Zaječar
 • Sečenje betona Zrenjanin
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Slovačka 20
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana