Za područje

  Kako da klima uređaj troši manje struje?

  Članak je pregledalo čak 2597+ korisnika
  Već su nam stigle letnje temperature a sa njima i potreba za rashlađivanjem. Međutim, iako su spas od vrelih talasa, klima uređaji jesu jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu. Radovaće vas činjenica da postoje određeni trikovi kako bi vaša klima trošila manje struje.
  Stručni članak 2597
  omiljen
  klima uredjaj
  Imamo čak 1876 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Tokom letnjih meseci, pored bojlera, jedan od najvećih potrošača struje u kućama i stanovima jeste klima uređaj. Ipak, za razliku od bojlera koji se može uključivati kada je niža tarifa, klima uređaj radi tokom dana kada je struja skuplja. Sigurno vam se po glavi motaju pitanja poput - kako da odaberem klima uređaj koji će trošiti najmanje struje? Kako da ugradim klimu da se maksimalno snizi potrošnja električne energije? Odgovori na ova pitanja vas čekaju u nastavku teksta.

  Za primer ćemo uzeti split sisteme sa odvojenom unutrašnjom i spoljašnjom jedinicom jer su danas najzastupljeniji. 

  Ovo su trikovi kako da vaš klima uređaj troši manje struje:

  Klima uređaj mora biti odgovarajuće snage

  Ako tek kupujete klima uređaj, važno je da izaberete model snage odgovarajuće prostoru koji se hladi. Veliki broj ljudi upravo ovde napravi grešku koja se odrazi na mesečnim računima za struju, misleći da će kupovinom slabijeg uređaja uštedeti. Međutim, ako nabavite klima uređaj manje snage nego što je potrebno za određenu kvadraturu, on će češće morati da radi punim kapacitetom. Pun kapacitet = veća potrošnja. U određivanju odgovarajuće snage klima uređaja najbolje će vam pomoći prodavci ili montažeri/serviseri klima uređaja.

  Ugradnja klime
  U određivanju odgovarajuće snage klima uređaja najbolje će vam pomoći prodavci ili montažeri/serviseri klima uređaja.
  Prilikom kupovine klima uređaja prvo morate odrediti njegovu snagu.

  Kolika snaga klime će biti dovoljna zavisi pre svega od kvadrature prostora ali i drugih faktora: veličine i broja prozora i vrata, kvaliteta izolacije, orijentacije doma (sever, jug…), namene prostora i broja ukućana. 

  Iako će vam u izboru odgovarajućeg modela najbolje pomoći stručnjaci za klime, postoji “gruba” procena kojom se možete voditi. Za stanove do 40 kvadrata biće dovoljna “devetka”, do 60 kvadrata najpopularnija “dvanaestica”, dok će za veće kvadrature biti neophodna “osamnaestica”. A šta označavaju ovi pojmovi? Snagu uređaja. “Devetka” je zapravo klima od 2,6 kW, dvanaestica od 3,5 kilovata, odnosno raspolaže sa 12 000 BTU (British termal Unit), dok je snažnija “osamnaestica” snage 5,3 kW. Ako je snaga klima uređaja izražena u BTU trebate da znate da je 1kW=3412.14 BTU/h.

  Slabije klime će morati dug period ili čak neprestano da rade na maksimalnoj snazi kako bi postigle željenu temperaturu, a samim tim će i trošiti više električne energije.

  A da li, ako na raspolaganju imamo veći prostor, npr. trosoban stan, izabrati jednu veliku klimu ili više manjih? Ako se odlučite za jednu klimu većeg kapaciteta, hladan vazduh se neće ravnomerno raspoređivati po svim sobama, koliko god držite otvorena vrata, te je bolja solucija obezbediti hlađenje na dva izvora, tj. dve manje klime. 

  Još jedan način da uštedite na računima za struju ako tek kupujete klima uređaj:

  Kupite energetski efikasniji klima uređaj

  O još jednoj stvari je potrebno razmišljati kada kupujete klima uređaj - koji energetski razred odabrati. Od ove odluke će zavisiti vaši mesečni računi za struju u budućnosti.

  Energetski razredi električnih uređaja
  Kupite energetski efikasniji klima uređaj.

  Premda su klima uređaji višeg energetskog razreda skuplji, ne bi trebalo prilikom kupovine smetnuti sa uma činjenicu da je klima uređaj veliki potrošač koji će trajati dugi niz godina. Na tržištu možete pronaći klima uređaje energetskih razreda od A+++ do G, pri čemu su A+++ najefikasniji, dok oznaka G predstavlja najniži energetski razred. Najbolji način da u narednim godinama smanjite račune za struju jeste da odaberete energetski efikasnije klima uređaje. 

  Odgovor na pitanje da li odabrati inverter klimu ili standardnu takođe utiče na utrošak struje.

  Izaberite inverter klima uređaj

  Još jedna skuplja opcija koja će vam se itekako isplatiti na duge staze jeste klima uređaj sa inverter tehnologijom. Da li znate da inverter klima uređaj ima 40% manju potrošnju od standardnog? Razlog leži u njihovom načinu rada.

  Inverter klime poseduju kompresore koji imaju prilagodljiv režim rada. Kada dostignu zadatu temperaturu nastavljaju da rade smanjenim kapacitetom kako bi istu samo održavali. Kod klasične klime kompresor ima dva režima - uključen i isključen, što je manje efikasno rešenje. Stoga, ako je potrebno i samo lagano održavanje temperature u sobi, kompresor standardnog klima uređaja radi punim kapacitetom dok ne postigne zadatu temperaturu, a nakon toga se potpuno isključuje. Za razliku od klasičnih, kod inverter uređaja kompresor radi dozirano, dakle samo na početku radi punim kapacitetom da bi postepeno smanjivao intenzitet rada.

  Inverter klima uređaj
  Inverter klima uređaj ima 40% manju potrošnju od standardnog.

  Inverter klime imaju još jednu značajnu prednost - efikasnije zagrevaju prostor tokom zimskih meseci. Naime, kontrola rada kompresora obezbeđuje manje hlađenje spoljne jedinice tokom zimskih dana, pa teže dolazi do njenog smrzavanja. Zbog toga, inverter klime zagrevaju prostor i kada se spoljašnja temperatura spusti do 20 podeoka ispod 0. Standardni modeli klima mogu da zagrevaju do temperature -5 stepeni. 

  Ako želite dodatnu uštedu, ne bi bilo loše da razmislite o kupovini smart uređaja koji možete povezati sa mobilnim telefonom. Tako ćete, pri napuštanju kuće, moći da isključite klimu, a da je uz pomoć mobilnog telefona daljinski aktivirate kada se uputite nazad ka kući. Tako će klima kada niste tu biti isključena, ali će vas dočekati rashlađen prostor. 

  Na koji način ugradnja klime utiče na smanjenje računa?

  Postavite klima uređaj na odgovarajuće mesto

  Nije svejedno kako i gde se postavlja klima uređaj. Jedinica treba da bude postavljena visoko, ali se mora ostaviti razmak od desetak centimetara od plafona kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Takođe, klimu ne bi trebalo da pozicionirate tako da budete na direktnom udaru hladnog vazduha. Potrebno je da unutrašnja i spoljašnja jedinica budu blizu, koliko god je to izvodljivo. Na još jednu stvar je potrebno obratiti pažnju - da sa strane bude slobodan prostor od 30-ak centimetara, kako bi se sve pravilno povezalo.

  Split klima uređaj
  Potrebno je da unutrašnja i spoljašnja jedinica budu blizu, koliko god je to izvodljivo. 

  Ugradnja klime je posao koji trebate prepustiti stručnjacima. Oni će najbolje pozicionirati klima uređaj tako da bude što energetski efikasniji a istovremeno vam pruži prijatno hlađenje. 

  A koliko košta ugradnja klime? Cena ugradnje klima uređaja iznosi između 100 i 300 EUR. Kome poveriti ugradnju i kasnije servisiranje klima-uređaja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za klime u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

  Kako koristiti klima uređaj da bi potrošnja bila minimalna?

  Ne preterujte kada podešavate temperaturu klime

  Još jedna greška koja dovodi do većih mesečnih računa za struju uzrokovana je podešavanjem temperature klime. Razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bi trebala da bude veća od 10 stepeni, idealno je 7. Ovo je prevashodno važno iz zdravstvenih razloga, ali treba znati i da svaki stepen niže dodatno povećava potrošnju struje.

  Previše niske zadate temperature rezultiraće neprestanim radom klime i to maksimalnom snagom. Najbolje je održavati temperaturu na 25 stepeni.

  Ako klima uređaj podesite na višu temperaturu, računi se mogu smanjiti za čak 10 do 25%.

  Još jedna stvar je izuzetno bitna - klima uređaj treba da radi na istoj podešenoj temperaturi, odnosno ne bi trebalo menjati zadatu temperaturu.

  Klima podešena na 25 stepeni
  Najbolje je održavati temperaturu u prostoriji na 25 stepeni.

  Tokom noći isključite klima uređaj

  U toku noći klima uređaj ugasite a obezbedite prirodnu ventilaciju otvaranjem prozora. Ovo je, pre svega, važno iz zdravstvenih razloga. 

  Generalno, potrebno je što više koristiti prirodne izvore hlađenja. Redovno provetravajte prostorije otvaranjem prozora kako biste omogućili cirkulaciju i dotok svežeg vazduha. Takođe, senila igraju bitnu ulogu - njima ćete sprečiti pregrevanje prostorija tokom najtoplijeg dela dana.

  Provetravanje otvaranjem prozora
  Redovno provetravajte prostorije otvaranjem prozora kako biste omogućili cirkulaciju i dotok svežeg vazduha.

  Bitnu ulogu igra i izolacija prostora. Ukoliko je prostor dobro izolovan, sprečiće se ulazak toplote, a hladan vazduh će se zadržati unutra. Proverite da li prozori i vrata dobro dihtuju kako biste sprečili propuštanje vazduha. 

  Održavanje klima uređaja smanjuje potrošnju

  Održavanje klima uređaja nije samo ključ ekonomičnosti već i dugotrajnosti. Filteri klime ne smeju biti prljavi jer će u tom slučaju protok vazduha biti otežan, a uređaj raditi pod većim opterećenjem. Ovo će rezultirati znatno većom potrošnjom struje. Takođe, klima uređaj je zbog vlage koja se u njemu sakuplja, pogodno tle za razvoj mikroorganizama koji utiču na ljudsko zdravlje. Ovo će dovesti i do neprijatnih mirisa.

  Ukoliko osetite neprijatan miris koji dopire iz klima uređaja, to je siguran znak da zovete servisera.

  Čišćenje klime je potrebno uraditi pre prvog uključivanja odnosno pre sezone hlađenja. Koliko često je potrebno čišćenje filtera zavisiće od količine prašine u stanu, ali i intenziteta upotrebe klima uređaja. Filteri sakupljaju prašinu i štetne materije, te se, ukoliko se ne čiste, smanjuje protok vazduha.

  Prljav i čist filter klima uređaja
  Čišćenje klime je potrebno uraditi pre prvog uključivanja odnosno pre sezone hlađenja.

  Redovan servis i čišćenje klima osigurava njihov efikasan rad, a samim tim i manju potrošnju energije. Prilikom čišćenja klima uređaja važno je koristiti odgovarajuće sredstvo.

  Klima u proseku gubi 5% svoje efikasnosti godišnje ako se ne održava.

  A koliko košta servis klima uređaja? Cene osnovnog servisa se kreću oko 30 EUR (dolazak i pregled), pa naviše.

   

  Stručni članak 2597
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1876 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana