Za područje

  Linoleum - prirodna podna obloga za vrlo prometne prostorije

  Zbog svojih antistatičnih, antialergijskih, antibakterijskih koliko i svojstava toplotnog i zvučnog izolatora, linoleum je jedan od najpoželjnijih prirodnih materijala za podne obloge, a samim tim sasvim pogodna podna obloga za škole, vrtiće i bolnice, a u stambenim objektima se preporučuje za kuhinje.
  Stručni članak 209
  linoleumske podne obloge
  Imamo čak 1498 izvođača radova za područje Podne obloge:

  Vinil nije linoleum - kakva je razlika između linoleuma i vinilnih podova?

  Linoleum je prirodna i nešto skuplja verzija, koja je sredinom 1950-ih zamenjena jeftinijim, ali sasvim veštačkim vinilom, a koju možete prepoznati po karakterističnom mirisu. Proizvodi se više od 150 godina i to u skoro nepromenjenom sastavu, samo se tehnologija vremenom usavršavala. Proizvodi se od sastojaka kakvi su laneno ulje, linolna i linoleinska kiselina, pluta, drveno ili krečno brašno, kreda, smola, veziva i pigmenti u boji, a proces proizvodnje se zove kalandriranje. To znači da je u pitanju ekološki i za čoveka vrlo pogodan i prihvatljiv tip podne obloge. Linoleum se preporučuje čak i osobama sa respiratornim problemima zbog para borove smole.

  Poslednjih godina vinil podne obloge (PVC) manje-više uspešno zamenjuju linoleum i zauzimaju njegovo mesto zbog čega se uglavnom misli da je u pitanju jedno te isto. Međutim, valja znati da se radi o potpuno drugačijim proizvodima premda na prvi pogled deluju skoro istovetno - suštinska razlika između linoleuma i vinilnih podova je u njihovom poreklu, odnosno, sastavu. Vinil je sintetički, sasvim veštački materijal sa sasvim različitim karakteristikama. Nasuprot njemu, linoleum je potpuno prirodan i zato ima antialergijska, antibakterijska i antistatička svojstva, odličan je termo i zvučni izolator, vrlo trajan i lako se održava. Zbog svih tih karakteristika se i preporučuje za sve prostore namenjene deci i odraslima sa respiratornim tegobama, a gde se traži besprekorna čistoća.

  Sa druge strane, važno je znati i to da se površina vinila pravi utiskivanjem boje ili reljefa, pa se zbog toga brže troši i oštećenja se više vide. Linoleum je, naprotiv, homogene strukture i teksture, što znači da mu je sastav isti celom površinom i dubinom, pa se sporije haba i duže izgleda nepromenjeno.

  Podne obloge u biblioteci

  Šta sve treba da znate pre nego što odlučite da postavite linoleum?

  Pre postavljanja linoleuma (uglavnom lepljenjem na podlogu), potrebno je izvršiti nekoliko pripremnih radova. Prvo se zahteva pravilno uklanjanje postojeće podne obloge. Podloga preko koje se linoleum postavlja mora biti sasvim suva, čista i ravna. Ako je površina neravna, upotreba mase za ravnanje je obavezna.

  Da bi se linoleum kao podna obloga prilagodio uslovima sredine u koju se postavlja, mora odležati na sobnoj temperaturi najmanje 48 sati u prostoriji u kojoj će biti postavljen. Prilikom kupovine obavezno uzmite 7-12% materijala više zbog sečenja i ukrajanja prema dimenzijama i obliku prostorije u koju linoleum postavljate. 

  Linoleum u stambenom prostoru

  Lako čišćenje i održavanje su velike prednosti linoleuma

  Lako održavanje je jedna od prednosti linoleuma. Dovoljno je povremeno usisavanje i brisanje blago navlaženom krpom uz dodatak nekoliko kapi neutralnog deterdženta. Ako linoleum izgubi svežinu i sjaj, možete ga vratiti sredstvom za poliranje. Obavezno koristite meke alatke, jer je linoleum osetljiviji i ogrebotine su vidljivije. Uvek prvo usisajte ili ga pometite pre pranja i eventualnog poliranja. Ipak, preporučujemo da poliranje uradi stručna osoba koja će znati da proceni stanje podloge, količinu i vrstu sredstva koje valja upotrebiti kao i najbolji način na koji to treba izvesti.

  Podne obloge u hodniku

                             PREDNOSTI                               SLABOSTI
  prirodan i ekološki, 100% biorazgradiv materijal podložan pojavi udubljenja, npr. prilikom pada tvrdih predmeta ili postavljanja nameštaja
  topao i udoban za hodanje preporučuje se profesionalna ugradnja koja je skuplja
  antistatički, antibakterijski i antialergijski (idealan za mesta na kojima borave osobe koje pate od alergija ili respiratornih tegoba, kao i za mesta koja zahtevaju intenzivno održavanje, kao što su medicinske ustanove, škole, vrtići može da potamni ili požuti ako je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti
  vrlo izdržljiv - pod može potrajati i 40 godina, ako se pravilno održava podložan je vlazi, tako da dugotrajno stajanje vode izaziva trajna oštećenja
  ublažava i amortizuje pritisak na zglobove kad je mokar može biti klizav, pa stoji rizik od klizanja i padova
  udoban, tako da je pogodan za mesta gde se očekuje da budete dugo na nogama, kao što su ordinacije, kancelarije, kuhinje  
  zbog svoje mekoće i izolacionih svojstava, odličan je zvučni i toplotni izolator, pa zato obezbeđuje veći komfor  
  širok spektar boja i dezena  
  dekor može biti imitacija prirodnih materijala kakav je mermer  

  Podna obloga u kuhinji

  Stručni članak 209
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Podne obloge?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1498 izvođača radova za područje Podne obloge:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana