Za područje

  Na šta astmatičari i osobe sklone alergijama mora da obrate pažnju u vezi sa podnim oblogama

  Za osobe koje pate od alergija i astme izbor podnih obloga je posebno važan, jer može direktno uticati na njihovo zdravlje i dobrobit. Podne obloge igraju ključnu ulogu u kvalitetu vazduha u stambenim i radnim prostorima, pošto privlače i zadržavaju mikročestice kakve su su prašina, grinje, buđ te dlake i perut kućnih ljubimaca.
  Stručni članak 99
  podne obloge za asmaticare alergije
  Imamo čak 1498 izvođača radova za područje Podne obloge:

  Alergije i astma su uobičajeni zdravstveni problemi, ali ipak u velikoj meri utiču na kvalitet života osoba koje od njih boluju. Alergeni kao što su polen, grinje, buđ ili dlake i perut kućnih ljubimaca često su prisutni u domovima i uzrokuju ili čak pogoršavaju postojeće simptome.

  Podne obloge igraju važnu ulogu u ograničavanju širenja i rasprostiranja alergena. Određene vrste podnih obloga mogu zadržavati velike količine prašine i alergena, što naravno negativno utiče na simptome bolesti. Sa druge strane, tvrdi podovi kakvi su laminat, vinil i parket uglavnom privlače i zadržavaju manje količine mikročestica i lakše se čiste.

  Žena čisti parket i tepih

  1. Najbolje vrste podova za astmatičare i osobe koje pate od alergija

  Prilikom izbora podnih obloga za osobe koje pate od alergija i astmatičare, nije dovoljno gledati samo materijal. Takođe mora se uzeti u obzir sposobnost podne obloge da zadrži alergene. Nekim od najboljih opcija se smatraju:

  1.1. Laminat kao idealan izbor za osobe koje pate od alergija i astmatičare

  Laminatni podovi su odličan izbor za ove osobe, jer se lako čiste i ne zadržavaju prašinu i alergene. Njihova glatka površina sprečava nakupljanje i zadržavanje nečistoća koliko i olakšava redovno čišćenje, što je ključno za održavanje zdravog okruženja u domaćinstvu. Pored toga, laminati se proizvode u skoro neverovatnom broju boja, dekora, dezena i stilova zbog kojih se vrlo lako uklapaju u svaki enterijer i dizajn. Međutim, neki laminati mogu da sadrže hemikalije koje oslobađaju isparljiva organska jedinjenja (IOJ), tako da je važno odabrati vrstu i tip sa niskim sadržajem IOJ.

  1.2. Vinil za hipoalergeno i lako održavanje

  Vinilni podovi su takođe odličan izbor za osobe koje pate od alergija i astmatičare. Pogodni su jer su vodootporni, otporni na mrlje i lako se čiste, smanjujući mogućnost akumulacije alergena. Vinil je, uopšteno uzev, savršen izbor za prostorije u kojima je uvek veliki promet kao što su kuhinje i kupatila, a gde je održavanje čistog i zdravog okruženja posebno bitno.

  1.3. Parket za prirodnu i zdravu okolinu

  Parket je prirodna podna obloga koja može biti pogodna za osobe sa alergijama i astmom ako se pravilno održava. Parket ne zadržava prašinu i alergene kao tepih (ali samo uz redovno održavanje) i lako se čisti. Redovno čišćenje i vlažno brisanje mogu pomoći u održavanju čistog i zdravog okruženja u vašem domu.

  1.4. Pločice kao optimalno rešenje za osobe koje pate od alergija

  Keramičke i porcelanske pločice su još jedan odličan izbor za osobe koje pate od alergija i astmatičare. Ne zadržavaju ni prašinu ni alergene i otporne su na vlagu, što smanjuje mogućnost pojave i razvoja buđi koliko i bakterija. Pločice se lako čiste i održavaju. To ih čini najboljim izborom za prostorije u kojima je higijena prioritet. Sa druge strane, pločice su hladne i često zahtevaju upotrebu tepiha koji, opet, mogu postati sabirno mesto za prašinu i alergene, ako se ne čiste redovno.

  Zdrave podne obloge

  2. Ključni faktori pri izboru podnih obloga za osobe koje pate od alergija i astmatičare

  Prilikom izbora podnih obloga za osobe koje pate od alergija i astmatičare, valjalo bi obratiti pažnju i na druge faktore. Sami materijali i redovno održavanje podova mogu biti od itekakvog uticaja na kvalitet vazduha i zdravlje ukućana. Ipak, da bi se osiguralo bezbedno i zdravo okruženje za život, valja imati na umu još nekoliko ključnih faktora:

  2.1. Odabir pravih materijala za zdravu životnu sredinu

  Odabir pravog materijala je presudan pri izboru podnih obloga za osobe koje pate od alergija i astmatičare, jer je neophodno izabrati onu koja ne zadržava alergene. Za to su idealni laminat, pločice, vinil i neke vrste parketa, budući da ne privlače previše nečistoća ni alergena i lako se čiste. Odabirom pravih materijala možete znatno doprineti smanjenju prisustva mikročestica u doma.

  2.2. Ne zaboravite na lako održavanje

  Podne obloge koje se lako održavaju su još jedan ključni faktor pri izboru podnih obloga za osobe koje pate od alergija i astmatičare. Dajte prednost materijalima koji omogućavaju lako čišćenje, kao što su glatke površine koje se mogu redovno čistiti i brisati. To svakako pomaže u očuvanju čistog i zdravog životnog okruženja.

  2.3. Sertifikati za osiguranje kvaliteta

  Kada birate podne obloge, potražite one sa odgovarajućim sertifikatima. Potražite materijale koji imaju niske emisije isparljivih organskih jedinjenja (IOJ). Podne obloge sa hipoalergenim svojstvima i sertifikatima kao što su Greenguard ili EcoLabel osiguravaju da materijali neće negativno uticati na kvalitet vazduha u vašem domu, a samim tim ni na vaše zdravlje ukućana. To je posebno važno u zatvorenom prostoru, gde izloženost mikročesticama i isparenjima može izazvati zdravstvene tegobe kod osoba koje pate od alergija i astmatičara.

  Daibau savetuje: Prilikom odabira podnih obloga za osobe koje pate od alergija i astmatičare, dajte prednost materijalima koji ne zadržavaju alergene, kao što su laminat, pločice i vinil, i birajte podne obloge sa niskom emisijom IOJ i hipoalergenim svojstvima, za zdravu životnu sredinu.

  3. Saveti za smanjenje alergena u kućnom okruženju

  U domovima u kojima žive osobe koje pate od alergija i astmatičari, redovno čišćenje je neizmerno važno. Alergeni kao što su prašina, grinje i buđ mogu izazvati razne zdravstvene tegobe, pa je važno da budu svedeni na minimum. Hajde da pogledamo nekoliko jednostavnih, ali efikasnih saveta koji će vam pomoći da vaš dom bude čist i zdrav.

  3.1. Redovno čišćenje za zdrav dom

  Jedna od najefikasnijih metoda za smanjenje prisustva alergena u vašem domu je redovno i temeljno pranje i čišćenje. Redovno usisavanje, posebno usisivačima koji imaju HEPA filtere, količina prašine, grinja i drugih alergena na podu se može držati pod kontrolom. Takođe je važno redovno i temeljno pranje podova, budući da se tako uklanjaju mikročestice koje su zaostale posle usisavanja.  

  Pranje podnih obloga krpom

  3.2. Upotreba odgovarajućih sredstava za pranje

  Odgovarajuća sredstva za pranje igraju važnu ulogu u čišćenju podnih obloga. Pre svega, valja izabrati sredstva za pranje koja ne štete materijalu, ali su istovremeno posebno formulisana za borbu protiv alergena. To će osigurati da sredstva za pranje i čišćenje budu hemijski bezbedna za ukućane, ali da ne štete ni podnim oblogama, sa druge strane.  U svakom slučaju, izbegavajte agresivne hemikalije koje mogu oštetiti podne obloge i osloboditi dodatna isparljiva organska jedinjenja.

  3.3. Kontrola vlažnosti za sprečavanje pojave plesni i grinja

  Mnogi alergeni uspevaju u vlažnim sredinama. Iz tog razloga se preporučuje upotreba odvlaživača i klima-uređaja da bi se vlažnost vazduha održavala ispod 50%. To će ograničiti pojavu i rast plesni i razmnožavanje grinja. Takođe je važno redovno provetravati prostorije, jer se na taj način u unutrašnjosti održava svež i zdrav vazduh.  

  Daibau savetuje: Mnogi mikroorganizmi najbolje uspevaju u vlažnim sredinama, pa se preporučuje korišćenje odvlaživača i klima-uređaja da bi se održala vlažnost vazduha ispod 50%.

  Tek nekoliko jednostavnih koraka i redovno održavanje mogu zaista napraviti veliku razliku. Zapamtite da je redovno čišćenje ključno - i to ne samo brzo i površno održavanje. Korišćenje pravih sredstava za čišćenje, pranje i održavanje niske vlažnosti takođe igraju važnu ulogu u stvaranju zdravog kućnog okruženja.

  Ne zaboravite da je svaka mala, pa i najmanja promena važna. Odabirom pravog poda i praćenjem naših jednostavnih saveta, možete stvoriti dom koji ne samo da izgleda sjajno, već je i sigurno utočište za sve koji pate od alergija ili astme. Ako vam je potrebna pomoć pri izboru i postavljanju podnih obloga, stručnjaci sa kojima sarađujemo će sigurno znati da vas posavetuju. Sve što treba da uradite jeste da nam pošaljete upit - sasvim besplatno i bez obaveza. 

  Stručni članak 99
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Podne obloge?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1498 izvođača radova za područje Podne obloge:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana