Za područje

  Kako prave podne obloge mogu učiniti vaš dom prostranijim i svetlijim?

  Podne obloge itekako utiču na funkcionalnost prostora i ukupnu atmosferu doma. One, takođe, igraju važnu ulogu u percepciji - utisku prostranosti i osvetljenosti u prostorijama. Podne obloge zaista mogu vizuelno povećati mali prostor, a tamni učiniti svetlijim i privlačnijim.
  Stručni članak 63
  podne obloge za lepsi dom
  Imamo čak 1499 izvođača radova za područje Podne obloge:

  1. Uz odgovarajuće podne obloge, vaš dom može izgledati svetliji i prostraniji

  Boja, tekstura, šare i dekor podnih obloga imaju snažan uticaj na percepciju komoditeta i osvetljenosti pojedinih prostorija. Hajde da vidimo kako pravi izbor podnih obloga može transformisati vaš dom, učiniti ga svetlijim i vizuelno većim te stvoriti prijatno i privlačno okruženje.

  1.1. Svetle podne obloge za prostraniji i svetliji enterijer  

  Jedna od najefikasnijih metoda za vizuelno povećanje prostora je odabir podne obloge svetle boje. Svetliji tonovi kao svetli hrast, pepeljastosivi ili beli, reflektuju više svetlosti, čineći samim tim i prostoriju svetlijom i prozračnijom. Takav efekt se lako može uočiti tamo gde ima malo prirodne svetlosti, gde svetli podovi prosto „otvaraju“ prostor. 

  Svetliji tonovi kakvi karakterišu hrastovinu, pepeljastosiva ili čak bela boja reflektuju više svetlosti, pa zbog toga i prostorija deluje svetlije i prozračnije.

  1.2. Tamni podovi za intimniji ambijent 

  Svetle boje stvaraju iluziju veličine, dok tamne, sa druge strane, tvore intimniju i topliju atmosferu. U tu svrhu možete uzeti podove od tamnog oraha ili trešnje. Sa tamnim podnim oblogama lakše se određuju centralne tačke u prostoru kojima se dodaje dubina enterijera. Taj osećaj će biti posebno intenzivan ako kombinujete tamnije podne obloge sa svetlijim zidovima i nameštajem.

  1.3. Upoređivanje efekata različitih kolorita 

  Prilikom izbora boje podnih obloga, važno je uzeti u obzir čitav kolorit prostorije. Podovi svetlih tonova vrlo lepo upotpunjuju moderan i minimalistički dizajn, dok tamniji stvaraju kontrast i dodaju karakter tradicionalnim ili rustičnim prostorima. Razmislite o kombinaciji nijansi poda, zidova i nameštaja da biste dobili harmoničan i uravnotežen izgled.

  Dnevni boravak sa svetlim podom na levoj i tamnim podom na desnoj strani
  Na slici je prikazana dnevna soba različitih tonskih shema. Sa leve strane je svetla i minimalistička, sa svetlim parketom i modernim nameštajem. Sa desne strane je sa tamnim parketom, koji ostavlja topliji i rustičniji utisak. Promena tonske sheme dramatično menja atmosferu u prostoriji.

  1.4. Saveti za izbor boje u zavisnosti od veličine i osvetljenja prostorije

  Prilikom izbora podnih obloga, uzmite u obzir veličinu i osvetljenje prostorije. Za manje ili tamnije, odlučite se za svetlije boje, koje će učiniti da te sobe izgledaju veće i svetlije. U većim, dobro osvetljenim prostorijama možete eksperimentisati sa tamnijim bojama, koje će dati više topline i karaktera. Međutim, ne treba zaboraviti na održavanje. Podne obloge svetlih boja su osetljivije na nečistoće i ogrebotine, dok tamnije podne obloge bolje sakrivaju tragove svakodnevne upotrebe.

  Daibau savetuje: Podne obloge svetljih boja su osetljivije na nečistoće i ogrebotine, dok one tamnije bolje skrivaju tragove svakodnevne upotrebe i zbog toga su često praktičniji za najfrekventnije delove domaćinstva.  

  2. Šare i teksture podova za dodavanje dimenzije i karaktera

  Još jedan od ključnih elemenata koji utiču na percepciju prostora su šare, odnosno, teksture podnih obloga. Hajde da vidimo kako različite površine podnih obloga mogu dodati dubinu i karakter vašem domu, istovremeno održavajući optičku iluziju ili čak uvećavajući veličine i prozračnosti prostora. 

  2.1. Važnost šara i tekstura u dizajnu enterijera

  Ujednačene i glatke površine stvaraju utisak veličine i otvorenosti enterijera, dok sa druge strane, raznovrsnije i komplikovanije šare ili teksture dodaju dubinu i težinu. Uzmite na primer podnu oblogu s imitacijom drveta. Takav dekor će dodati toplinu, umekšanost i prirodnost drveta, dok će geometrijske ili apstraktne šare učiniti da prostor izgleda modernije.   

  Uticaj krupnijih i sitnijih šara na percepciju prostora
  Na levoj strani je kuhinja sa krupnim šarama na vinilnom podu, koji prostor čine većim i otvorenijim. Desno je ista kuhinja sa sitnijim, složenijim šarama na pločicama koje stvaraju utisak kompaktnosti i intimnosti. Promena dezena podnih obloga jasno pokazuje kako oni mogu uticati na percepciju veličine kuhinje.

  2.2. Uticaj krupnijih i sitnijih šara na percepciju prostora

  Veličina šara na podnim oblogama može uticati na percepciju veličine sobe. Krupniji, otvoreniji dezeni čine da se soba doživljava većom i otvorenijom, dok sitniji, složeniji dezeni izgledaju kompaktnije. Prilikom izbora šara ili dekora, važno je uzeti u obzir odnos između kolorita i veličine sobe kako da biste izbegli preopterećenje prostora.

  2.3. Teksturirane površine za dodavanje dubine

  Podovi sa teksturom, kao što su ručno brušeni ili krupnije hoblovani parketi, dodaju dubinu i pojačavaju karakterističnost utiska. Različite teksture ne samo da će prostor učiniti atraktivnijim i dinamičnijim, nego će duže skrivati sitnije ogrebotine i tragove pohabanosti. Zahvaljujući tome, podne obloge sa takvom završnom obradom su idealne za najprometnije delove doma.

  Daibau savetuje: Za veću osvetljenost i prostranost, izaberite jednostavne, minimalističke šare ili monohromatske obloge. Horizontalne ili dijagonalne šare šire prostor, a vertikalne stvaraju iluziju visine. 

  2.4. Saveti za izbor kolorita - povećanje osvetljenosti i prostranosti

  Prilikom izbora šara za podne obloge koje će pojačati doživljaj osvetljenosti i prostranosti, preporučuje se odabir jednostavnih, minimalističkih dezena ili monohromatskih obloga. Horizontalne ili dijagonalne šare optički šire prostor, dok vertikalne stvaraju osećaj visine. Svetle boje u kombinaciji sa vrlo diskretnim šarama stvaraju iluziju veličine - i obrnuto.

  Spavaća soba sa različitim šarama i teksturama podnih obloga
  Na levoj strani je spavaća soba sa krupnijim šarama na podu koje stvaraju utisak komoditeta. Na desnoj strani je ista prostorija sa jednostavnim parketom u vidu „riblje kosti“ koji deluje intimnije i kompaktnije. Promena izgleda poda pokazuje  kako se utiče na percepciju veličine sobe.

  3. Materijali za podove i njihov uticaj na osvetljenost i prostranost

  Izbor materijala za podove je izuzetno važna odluka koja će uticati na ukupan utisak o vašem domu. Svaki materijal ima svoja jedinstvena svojstva koja utiču na osvetljenost i prostranost prostorije. Detaljnije ćemo se pozabaviti time kako različiti podni materijali utiču na svojstva osvetljenja prostora i kako se njima može manipulisati da bi se postigao željeni efekt.

  3.1. Uticaj materijala na refleksiju svetlosti i prostranost

  Neki materijali, poput laminata visokog sjaja ili poliranog vinila, mogu jače reflektovati svetlost i tako vizuelno povećati prostor. S druge strane, mat završne obrade koje imaju neke vrste parketa upijaju svetlost, zbog čega će soba delovati manja i intimnija. Razumevanje ovih svojstava može pomoći da odaberete materijal koji će biti najbolji, u smislu vaših želja i potreba.

  3.2. Svetle i tamne nijanse različitih materijala

  Različiti materijali podnih obloga nude različite mogućnosti nijansiranja boja koje mogu uticati na percepciju određenog prostora. Laminat, parket ili vinil u svetlijim nijansama mogu da učine prostoriju svetlijom i većom, dok tamnije nijanse stvaraju osećaj topline i intimnosti. Kada birate nijansu, imajte na umu i održavanje, jer tamnije nijanse bolje skrivaju ogrebotine i pohabanost.

  3.3. Poređenje reflektivnih svojstava materijala

  Različiti materijali imaju različita reflektujuća svojstva koja mogu uticati na osvetljenost prostorije. Materijali visokog sjaja, kao što su određeni vinili ili laminati, mogu povećati osvetljenost odbijanjem prirodne i veštačke svetlosti. Mat materijali, kao što su površine nekih vrsta parketa, nude suptilniji, prigušeniji sjaj, pa time ne utiču preterano na osvetljenost.

  3.4. Saveti za izbor materijala prema potrebama prostorije

  Prilikom izbora materijala za podove, valjalo bi da imate u vidu namenu i upotrebu prostorije za koju ih kupujete. Za prostorije u kojima se želi veća osvetljenost, kao što su male dnevne sobe ili kuhinje, sjajniji i reflektujući materijali su odličan izbor. U spavaćim ili radnim sobama, gde je poželjnija prigušenija i intimnija atmosfera, možete uzeti tamnije i mat boje.

  svetle-tamne-podne-obloge-radna-soba.png
  Na desnoj strani je kućna kancelarija sa podom visokog sjaja koji reflektuje svetlost i vizuelno uvećava prostor. Levo je ista kancelarija sa mat obrađenim podnim oblogama, poput parketa, koje upijaju svetlost, čineći prostor manjim i intimnijim. Jasno se vidi kako različiti materijali i nijanse podnih obloga utiču na percepciju prostora i osvetljenosti.

  Kada birate pod za svoj dom, pokušajte da uzmete u obzir čitav kontekst prostora, uključujući njegovu veličinu, prirodno svetlo i kolorit. Ulaganje u prave podne obloge neće uticati samo na izgled prostorije, nego i na dugoročnu funkcionalnost i udobnost.

  Uzimajući u obzir sve faktore, možete kreirati enterijer koji ne samo da će izgledati veće i svetlije, već ćete zaista uživati boraveći u njemu. Vaš dom je vaše utočište, a uz odgovarajuće elemente pokućstva i nameštaja - među koje spadaju i podne obloge - možete stvoriti okruženje koje će vam poboljšati svakodnevni život. 

  Tražite li nekog kome biste poverili uređenje ili preuređenje podnih obloga, pomoć možete potražiti i kod nas i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo ćete dobiti odgovore s odgovarajućim ponudama.

  Stručni članak 63
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Podne obloge?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1499 izvođača radova za područje Podne obloge:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana