Za područje

  Jasmin – divan baštenski cvet

  Članak je pregledalo čak 16817+ korisnika
  Jasmin se koristi kao baštenska biljka, ali i kao sirovina u proizvodnji čajeva i parfema, zahvaljujući svom posebnom i vrlo intenzivnom mirisu. Jasmin može biti i fantastična puzavica za pergolu. Voli sunce, a stvara senku. Želite li da pergola bude sasvim obrasla jasminom, preporučujemo da ga ne zasadite u žardinjeru ili korito. Jasmin se brzo širi ako koren ima mesta za grananje, a sama biljka voli slobodan prostor.
  Stručni članak 16817
  jasmin
  Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

  1. Pravi ili lažni jasmin?

  Na svetu postoji više od 200 vrsta jasmina. Zajedničko im je da su svrstani među mala grmlja, koja su najčešće penjačice. U našim se krajevima zove i belocvetom ili lažnim jasminom. Sami jasmini su vrlo različiti te se vreme cvetanja i načini nege isto toliko međusobno razlikuju. Uopšteno govoreći, važe za nezahtevne višegodišnje biljke. Ako vam se dopada, pročitajte šta sve treba da znate o ovom cveću.

  2. Beli jasmin

  To je klasičan, vrlo rasprostranjen cvet, poznatiji kao beli (jasminum officinale). Kaže se da je to vrlo stara vrsta čije poreklo nije poznato, ali se smatra azijskom biljkom. Cveta krajem proleća i početkom leta. Ima karakteristične male bele cvetove koji šire vrlo intenzivan miris. Otporan je na hladne zime.

  3. Zimski ili zimzeleni jasmin

  Zimzeleni (jasminum polyanthum) cveta zimi. Njegovi cvetovi su sasvim bledo roze ili bele boje. Krupni su i obliku grozda, a otporni na mraz. Zimski jasmin može vrlo lako da dosegne i 2,5 m visine, čak i u hladnijim predelima.

  4. Prolećni jasmin

  Ovaj je jasmin (jasminum primulinum) biljka penjačica. Cveta od proleća do leta i cvetovi su mu nežne, sasvim blede, roze ili bele boje. Miris je takođe vrlo nežan, ali intenzivan. Ova puzavica može da dosegne i 10 m.

  5. Jasmin - grm

  Prema raznolikosti i veličini, jasmin spada u ukrasno rastinje na otvorenom ili se gaji u saksijama u zatvorenom. Lažni jasmin je omiljen mirisni grm koji se koristi i umesto žive ograde kao međaš.

  6. Jasmin - ruža

  Jasmin može da se posadi u saksiju. Saksija može biti viseća ili na osloncu uz koji bi rastao i peo se. Treba ga staviti na osunčano mesto i redovno zalivati.

  7. Jasmin – penjalica

  Budući da lažni jasmin treba da ima oslonac za rast, najbolje uspeva kao puzavica. Lažni jasmin se gaji na otvorenom, i zato koristi za ukrašavanje zidova ili pergole. On raste vrlo brzo i to bez posebne nege. Treba samo voditi računa o tome da uvek ima dovoljno vlage.

  Beli je jasmin bujna i raskošna puzavica
  Beli je jasmin bujna i raskošna puzavica

  8. Jasmin – sadnice

  Lažni jasmini uspevaju u svakoj vrsti zemlje, koliko na sunčanom mesto toliko i u hladu. Razmnožavaju iz semena ili grančica u avgustu, a u toplijim krajevima zimi, kako bi izbegli sušu. Sadnice ima svaki rasadnik.

  9. Orezivanje jasmina

  Jasmin treba orezivati s početka proleća, da bi se podstaklo cvetanje. Ako jasmin raste uz pergolu, treba ga redovno oblikovati. Za orezivanje nije potreban nikakav poseban alat; biće dovoljne obične vrtlarske makeze za grmlje. Pod jasminom obično ništa drugo ne uspeva. Preporučljivo je i da se redovno s grma uklanja lišće, kako se ne bi gomilalo i počelo da truli.

  Stručni članak 16817
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Pejzažna arhitektura?

  Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2116 izvođača radova za područje Pejzažna arhitektura
  10
  1

  VLADIMIR GRUJIČIĆ PR USLUGE UREĐENJA I ODRŽAVANJA OKOLINE BAŠTA SNOVA RIPANJ


  10
  1

  LIMIS DOO RUMA


  9.2
  0

  MILICA AGATONOVIĆ PR INŽENJERSKE DELATNOSTI I PROJEKTOVANJE A2 BIRO BEOGRAD


  10
  1

  Mm green in


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana