Za područje
  OTP banka

  Montaža klima-uređaja - uradite je na vreme!

  Članak je pregledalo čak 512+ korisnika
  Klima-uređaji doprinose udobnosti, komoditetu bilo da je reč o životnom, poslovnom prostoru ili ugostiteljskom objektu. Bez njih se danas ne mogu zamisliti vreli letnji dani, a sve je više onih koji inverterske klima-uređaje koriste za grejanje, pritom ostvarujući znatne uštede. Međutim, montaža klima uređaja mora biti urađena na vreme da bi se ostvarile sve prednosti!
  Stručni članak 512
  montaza klima uredjaja
  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Zbog čega je potrebna montaža klima uređaja?

  Dok su klima-uređaji u prošlosti bili „rezervisani“ samo za imućnije, danas su oni neizostavni deo većine domova i poslovnih prostora. Visoke letnje temperature koje premašuju 35 stepeni sve nas teraju da se „latimo“ daljinskog upravljača klima-uređaja. Inverterski klima-uređaji leti hlade, zimi greju. Prema rečima proizvođača i ponuđača inverterskih klima uređaja, troškovi grejanja na ovaj način su i do 75% jeftiniji od grejanja na struju, 65% povoljniji od grejanja na lož-ulje, do 60% u odnosu na gas. Kako se to ostvaruje? Vrlo jednostavno. Rad uređaja se prilagođava trenutnim potrebama ljudi, te se u potpunosti otklanja „prazan hod“ u potrošnji energije, pospešuje njena iskoristivost. Napredna tehnologija inverterskih klima-uređaja obezbeđuje energetsku efikasnost, a pritom su to uređaji projektovani za višegodišnje korišćenje sa minimalnim habanjem.

  Sistem inverterske klime najpribližniji je principu toplotne pumpe vazduh-vazduh - ispumpava/upumpava toplotu u oba smera.

  Bez obzira da li se radi o domaćinstvu, kancelariji ili ugostiteljskom objektu, montaža klima-uređaja ima brojne prednosti. Prva i osnovna prednost jeste regulacija temperature u prostoru - bilo da je leto ili zima možete da održavate željenu temperaturu u unutrašnjem prostoru, tj. da je prilagođavate ličnim preferencijama. Druga prednost jeste redukovanje nivoa vlage u vlažnim prostorijama. Na ovaj način sprečava se rast i širenje buđi i plesni, koji utiču negativno na ljudsko zdravlje, naročito kod osoba sa astmom, bronhitisom, alergijama i drugim respiratornim problemima. Napredne tehnologije donele su još jednu bitnu prednost klima-uređaja: poboljšavanje kvaliteta vazduha. Klima uređaji danas efikasno filtiriraju vazduh, uklanjajući polen, mikrobe, prašinu i druge alergene iz istog. I za kraj ali ne i najmanje bitno - klima-uređaji povećavaju komfor stanovanja, boravka u zatvorenim prostorima generalno. Nećete morati da se nosite sa ekstremnim tropskim temperaturama u svom domu, a u radnim prostorima doprinose poboljšanju koncentracije i produktivnosti.

  Savet stručnjaka iz firme FRIGO MR ICE

  Dali možemo sami da uradimo servis klime ili ne?

  Servis klime definitivno ne možemo sami da uradimo. Kada neko kaže servis klime to ljude obično asocira na pranje filtera ali to je samo jedan segment u servisu klime.

  Da pojasnim šta je servis i kako se radi:

  Prvo se unutrašnja jedinica rasklopi, skine se mala maska pa velika maska, filteri,usmerivači vazduha, krilca i prijemna ćelija, to se sve opere i dezinfikuje, kada se to završi unutrašnja jedinica se izduvava kopmresorom ceo isparivač kadica i turbina, kada se završi izduvavanje onda se klima dezinfikuje odgovarajućim sredstvom za dezinfekciju i deratizaciju, posle toga krpicom se prebriše sva prljavština koja je spala od hemije kojom smo prethodno naprskali zatim vraćamo sve maske filtere i ostalo što smo poskidali i oprali, zatim ide vizuelni pregled turbine i celokupne klime. Kada završimo unutrašnju jedinicu prelazimo na spoljašnju jedinicu, takođe je iduvavamo kompresorom ceo isparivač koji se nalazi na zadnjem delu i sa boka  spoljašnje jedinice,takođe i spoljasnji ventilator izduvamo kao i crevo za kondenzat vode pošto je možda zagusen.
  U servis klime pored svega navedenog takođe spada i provera stanja freona koji se meri manometrom, kada utvrdimo da su vrednosti na zadovoljavajućem nivou taj deo provere je završen. Tada započinjemo i testiranje hlađenja i grejanja kao i menjanje brine ventilatora. Kada se uverimo da je sve u ispravnom stanju i da je klima bezbedna za korišćenje servis klime je završen.

  Dakle, za servis klime nam ipak treba profesionalni radnik kako bi naša klima bila ispravna i čista.

  G-din Danijel Pavličić, FRIGO MR ICE

  Uključen klima-uređaj na 21 stepen
  Klima-uređajem se reguliše temperatura u prostoru.

  Kada se vrši montaža klima-uređaja?

  Za koji god model klima-uređaja da se odlučite, potrebno je pažljivo planiranje, odabir odgovarajućeg mesta i stručna montaža klima-uređaja. Vrlo je važno montažu klima-uređaja izvršiti na vreme. Idealno vreme za montažu klima-uređaja jeste van sezone, kada temperature nisu previsoke ili preniske (leto ili zima), odnosno kada klima-uređaj nije u upotrebi. Zašto? Jer ćete u toku sezone teško naći slobodnog majstora za ugradnju klime. Montažom klima-uređaja, npr. u proleće, moći ćete da se pripremite na vreme, te visoke temperature neće moći da vas iznenade. Isti je slučaj i sa servisiranjem klima-uređaja, važno je obezbediti njegovu funkcionalnost pre grejne sezone odnosno sezone hlađenja.

  Najbolje je kontaktirati majstore za ugradnju klime na vreme, jedino tako će vam biti raspoloživi u željenom periodu.

  Još jedna mudra odluka jeste montaža klima-uređaja prilikom selidbe u novi objekat ili prilikom njegovog renoviranja. Tada se svakako izvode radovi i vrše promene u prostoru, te je nered svuda.

  Montaža klima-uređaja u novom stanu
  Još jedna mudra odluka jeste montaža klima-uređaja prilikom selidbe u novi objekat ili prilikom njegovog renoviranja.

  Zašto montažu klima-uređaja poveriti stručnjacima?

  Da bi klima-uređaj postigao optimalne performanse i imao dug radni vek, presudna je pravilna ugradnja.

  Klima-uređaj će obezbediti efikasno hlađenje/zagrevanje prostora, uz dobru energetsku efikasnost, samo ako je njegova montaža adekvatno izvršena.

  U servisima za ugradnju klime rade majstori koji imaju potrebno tehničko znanje i iskustvo u oblasti HVAC (grejanje, ventilacija i klimatizacija). Takođe, obučeni su za pravilno rukovanje i montažu najrazličitijih tipova klima-uređaja. U profesionalnim servisima moći ćete da dobijete informaciju koja veličina klime je pogodna u skladu sa dimenzijama prostora koji se klimatizuje i potrebama za grejanjem/hlađenjem. Premali uređaj neće moći da zagreje/ohladi željeni prostor, dok će prevelik klima-uređaj bespotrebno trošiti veliku količinu energije. 

  Osim što su obučeni za montažu klima-uređaja, majstori su opremljeni potrebnim alatima i mašinama.

  Još jedna bitna stvar jeste bezbednost. Klime su električni uređaji, a rad sa strujom se ni u kom slučaju ne preporučuje ljudima koji nemaju prethodnog iskustva sa istim. Radnici u ovlašćenom servisu za montažu klima-uređaja upoznati su sa svim sigurnosnim protokolima. Između ostalog, ako je klima-uređaj nepravilno ugrađen može predstavljati rizik za elektroinstalacije u čitavom domu/poslovnom prostoru.

  Tu je naravno i garancija. Garancija većine proizvođača klima-uređaja važeća je samo ako montažu iste izvrši ovlašćeni servis. Montaža klima-uređaja, ukoliko je obavljaju stručna lica, u proseku traje oko 3 sata, dok će vam u sopstvenoj režiji verovatno trebati duže.

  Ugradnja klima uređaja
  Da bi klima-uređaj postigao optimalne performanse i imao dug radni vek, presudna je pravilna ugradnja.
  Ovlašćeni servis će obezbediti da klima-uređaj bude pravilno dimenzioniran, montiran i podržan garancijom proizvođača.

  A koliko košta ugradnja klime? Iznos varira u zavisnosti od jačine klime, kompleksnosti instalacije, lokacije ali i samog izvođača. Cena ugradnje klima-uređaja u proseku iznosi između 100 i 300 EUR.

  Kome poveriti ugradnju i kasnije servisiranje klima-uređaja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za klime u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

  Montaža klima-uređaja - koraci

  Postoji nekoliko koraka u montaži klima-uređaja koje odabrani majstori treba da izvrše. Ali pre toga, potrebno je odabrati odgovarajući model klima-uređaja. Danas se na tržištu mogu naći brojni modeli, različite snage i specifikacija i na desetine proizvođača klima-uređaja. Izaberite model klime koji odgovara pre svega vašim potrebama. Uzmite u obzir i sledeće činioce: veličinu prostora, energetsku efikasnost, budžet kojim raspolažete. Takođe, za koji model klima-uređaja ćete se opredeliti zavisi i od namene: da li je za kućnu upotrebu, komercijalne prostore ili industrijske objekte.

  Važan korak pre same montaže klima-uređaja jeste i priprema prostora. Priprema prostora podrazumeva pronalazak adekvatnog mesta za unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Pri tome je važno obratiti pažnju na sledeće faktore: dostupnost električnih priključaka, protok vazduha, estetiku prostora.

  Potrebno je pronaći odgovarajuću lokaciju za klima-uređaj tako da on pokriva veći deo stana, a istovremeno ne duva direktno u vas.
  Unutrašnja jedinica klima uređaja
  Potrebno je pronaći odgovarajuću lokaciju za klima-uređaj tako da on pokriva veći deo stana, a istovremeno ne duva direktno u vas.

  Najbolje je da mesto za ugradnju klima-uređaja odrede stručni majstori jer tom prilikom moraju biti zadovoljeni određeni uslovi. Položaj klima-uređaja treba da bude takav da on može da radi u deklarisanim kapacitetima, tako da se maksimalno iskoristi energija, da bude pristupačan za održavanje i servisiranje, nezahtevan za instalaciju, da zadovolji estetske zahteve u najvećoj mogućoj meri.

  Generalno pravilo je da se unutrašnja jedinica klima-uređaja postavlja pri vrhu zida, čime se omogućava bolji efekat hlađenja. Međutim, mora biti odmaknuta od plafona barem 10 cm.

  Što se tiče spoljne jedinice koja izduvava topao vazduh, tj. izbacuje toplotu iz sistema, ispred nje bi trebao da bude prostor od makar 1m bez prepreka. Jedino tako će se osigurati dobra ventilacija i zaštita od spoljnih elemenata.

  Spoljne jedinice klima-uređaja na kući
  Ispred spoljne jedinice bi trebao da bude prostor od makar 1m bez prepreka.

  Montaža klima-uređaja podrazumeva povezivanje sistemskih komponenti, pre svega unutrašnje i spoljne jedinice. Jedinice se najčešće montiraju na zid, prema specifičnim smernicama proizvođača klima-uređaja. One moraju biti montirane čvrsto, a ako je moguće, preko cevi je poželjno postaviti kanalice. Sledi povezivanje sistema. Nakon što su spoljašnja i unutrašnja jedinica montirane, potrebno je povezati električne instalacije između jedinica, kao i cevi za protok rashladnog sredstva.

  Kada se izvrši montaža klima-uređaja potrebno je njegovo testiranje pri grejanju i hlađenju, ispitivanje protoka vazduha. Testiranjem se proverava ispravnost instalacije klima-uređaja. Tek nakon uspešnog testiranja, uređaj se pušta u rad. Preporučuje se godišnji servis i održavanje klima-uređaja jednom godišnje, takođe u vansezonskom periodu (proleće, jesen). 

   

   

  Stručni članak 512
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime?

  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime
  9.7
  0

  NID-ENERGY SYSTEMS DOO PARAĆIN


  10
  1

  VERA ISAILOVIĆ PR TEHNOSOL


  9.7
  0

  M.J. DOO SOMBOR


  9
  0

  Popravka klima uređaja i druge usluge Dumil Frigo Plus Beograd


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana