Za područje

  Topao enterijer u tipičnom novobeogradskom bloku | ARHIIVA

  Članak je pregledalo čak 755+ korisnika
  Projektovanje enterijera u dobro poznatim prostornim kontekstima zahteva uvođenje specifičnih elemenata koji će prostor učiniti jedinstvenim. Poigravanjem sa teksturama i planovima zidova, arhitekte biroa ARHIIVA stvorile su topao ambijent, jedinstvenu oazu u novobeogradskom bloku.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović

  Stan u Bloku 64 po dizajnu biroa ARHIIVA u dobro poznatu strukturu brutalističkog objekta uvodi otvoreni plan, dok se istovremeno oslanja na izvorne elemente arhitektonskog nasleđa objekta. Zadržavajući dvorednu kuhinju kao specifičnost lokacije, arhitekte su u otvoreni plan uvele mikrocelinu koja kreira segmentaciju dnevne zone. Kao omaž izvornoj arhitekturi, u stanu se javlja i zidni potez u betonskoj teksturi, kao suptilna pozadina na koju se nadograđuje topao, savremeni dizajn.

  01-dvoredna-kuhinja.jpg

  Specifičnost ovog dizajna u podeli prostora na mikroambijente ogleda se i u poigravanju sa planovima plafona i zidova, pri čemu spušteni plafon iznad kuhinje i trpezarije naglašava i okuplja dve funkcije u jednu celinu, čime se, takođe, stvara utisak veće visine prostora dnevne sobe. Izbegavajući dvodimenzionalnost zidova, arhitekte su poput dva nivoa plafona kreirale i dva nivoa akcentnog zida u dnevnoj sobi, čime su stvorile dinamičnu prostornu strukturu.

  02-kuhinja-sudopera.jpg

  Topao ton koji se provlači kroz čitavu dnevnu zonu posebno je obogaćen korišćenjem Nimax rasvete, koja zajedno sa LED trakama u potezima zida, police i kuhinjskih elemenata u strateški dizajniranim tačkama i potezima osvetljava prostor kroz usklađivanje elementa rasvete sa funkcionalnim mikroambijentom. Zajedno s Aling-Conel ugradnom galanterijom bele boje, ovi elementi uklopljeni su u bele zidove kao njihovi funkcionalni nastavci.

  03-dnevna-soba.jpg

  Kontrast belim zidovima uspostavljen je korišćenjem mekih tekstura poput Megapod tepiha koji uokviruju celine prostora za odmor i obedovanje, ali i drvenih elemenata upečatljive geometrije, kojima je prirodni materijal uveden kroz savremenu formu.

  04-ugradne-police.jpg

  Sve češći model rada od kuće vratio je radni prostor u kuće i stanove, pa je tako i u ovom domu radna zona u sklopu dnevne sobe artikulisana kroz posebno dizajniranu ugradnu policu koju su izveli Milmark nameštaji, a koja smenom drvenih letvica i belih površina te otvorenih, osvetljenih i zatvorenih segmenata čini atraktivnu pozadinu dnevnog boravka.

  05_terasa-dizajn-plocice.jpg

  Upečatljiv dizajn stana nastavljen je i na lođi, na kojoj je kao minimalistički dizajnerski potez uz žičani nameštaj i linearni element zidne rasvete uvedena svetlo ljubičasta boja, u vidu zidnih pločica, čime je i otvoreni prostor stana dobio akcentni zid, koji odskače od urbanog konteksta novobeogradskog bloka.

  Koristeći motive arhitektonskog nasleđa zgrade, poput dvoredne kuhinje i betonske teksture, koje su veštim projektantskim potezima integrisane u enterijer te njihovim obogaćivanjem i osavremenjavanjem u vidu poigravanja sa slojevima plafona i zidova, koliko i uvođenjem toplih elemenata rasvete i drveta, arhitekte biroa ARHIIVA stvorile su nesvakidašnji prostor u dobro poznatom kontekstu.

  06-prozori-u-enterijeru.jpg
  28.12.2023.

  Projekt

  Pun naziv projekta: Projekt enterijera stana u bloku 64 na Novom Beogradu
  Tip investicije: (intervencije): Adaptacija i enterijersko uređenje stana
  Tip objekta: Stan
  Adresa: Blok 64, Novi Beograd
  Autor: ARHIIVA ARHITEKTURA, Ivana Jakovljević, dia i Ivana Marković Debelić, dia
  Projektantski nadzor: ARHIIVA ARHITEKTURA, Ivana Jakovljević, dia i Ivana Marković Debelić, dia
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2021.
  Period izgradnje: 2021-2022.
  Lokacija: Blok 64, Novi Beograd
  Površina objekta: 83 m2
  Autor fotografija enterijera: Marko Poplašen, @marhitektura_photo

  Izvođači / Proizvođači:

  Kompanija Nimax, osnovana je 1991. kao privatna firma za elektrotehniku. Nakon 3 godine poslovanja svoju prvu saradnju ostvaruje sa Philips Lighting. Danas, nakon 32 godine, kompanija Nimax nastavlja tu uspešnu saradnju, ali i sa i drugim svetski poznatim proizvođačima. Projektni sektor unutar kompanije uspešno radi na različitim područjima osvetljenja. Neki od projekata su Delta City Beograd, industrijski kompleksi poput Falke i Jokey, poslovni objekti poput GTC 19 i Airport City, kao i hoteli Hilton Beograd i Regent Tivat. Takođe, kompanija Nimax aktivno radi i na sportskim projektima u Srbiji i inostranstvu, pa među svojim uspešnim projektima izdvaja stadion Partizan i projekte u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Kazahstanu i Nigeriji. U saradnji sa liderima poput Philips Lighting, Linea Light Group i Flos, Nimax radi na najzahtevnijim projektima s tehničkim i estetskim predlozima, svetlosnim proračunima i podrškom inženjera. Poseduje ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 i ISO 50001 certifikate. Sedište kompanije Nimax nalazi se u Beogradu, u Zemunu, na adresi Autoput Beograd-Novi Sad 83. U okviru projekta enterijera stana u bloku 64 na Novom Beogradu korišćena je rasveta kompanije Nimax.

  755
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana