Za područje
  OTP banka

  Uređivanje dvorišta, uređenje vrta i okućnice

  Članak je pregledalo čak 6335+ korisnika
  Uređenje dvorišta ili okućnice uobičajeno sledi posle izgradnje novog objekta, premda preuređenje može da se radi i kasnije. Kada se završi gradnja, prostor oko objekta obično nije privlačan zbog preostalog materijala, šuta i mašina. U svakom slučaju, sve treba da se sredi pre useljenja. Uređivanja okoline se možete latiti i sami, mada je preporučljivije da to prepustite stručnjacima.
  Stručni članak 6335
  uredjenje dvorista
  Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

  1. Nacrt vrta i okućnice

  Ako želite da dvorište, bašta ili vrt, odnosno, okolina deluje uređeno i privlačno, onda su prvo neophodni plan i nacrt; ne treba se prepustiti spontanosti. Takav je plan naročito potreban za okućnicu i može ga napraviti arhitekta ili, još bolje, pejzažni arhitekta. Dok se skiscira okućnica pravi se raspored travnih ruša, staza i platformi, leja, većih sadnica i sličnog tako da sve bude skladno i ne odudara od kuće.

  2. Uređenje dvorišta i okoline

  Sređivanje vrtova i okoline zahteva mnogo vremena i truda da bi sve bilo onako kako je zamišljeno. Svakako, neophodni su i odgovarajući alat i oprema. Stručnjaci koji se bave hortikulturom i pejzažnom arhitekturom, proučiće teren, zasaditi vrt ili srediti postojeću baštu. Njihov rad obuhvata i košenje, zalivanje, orezivanje, okopavanje, đubrenje te odvoz zelenog otpada i slično.

  3. Sejanje trave

  Želite li zdravu i gustu englesku travu, za to se treba postarati od same setve. Trava se seje s jeseni kada su temperatura i vlaga idealni. Prolećna setva treba da se obavi najkasnije do maja, kako bi mlada trava što lakše preživela leto. Trava se može posejati i leti, ali tada problem predstavljaju suša i korov. Pre setve, zemlja treba da se rastrese i poravna. Za 40 m2 potreban je približno kilogram semena. Seme treba da se razbaca što ravnomernije, a onda grabuljama plitko ukopa i dobro zalije. Da bi zemlja ostala rastresita dok trava ne nikne, treba je zalivati.

  4. Postavljanje tepih-trave

  Da bi se dobio idealan travnjak, ne mora se čekati više godina. Postavljanjem tepih-trave, odnosno, trave koja je odgajena u rasadniku, a prodaje se u rolnama dobija se pravi engleski travnjak. Međutim, to nije jednostavan zadatak. Preporučujemo da taj posao uradi stručnjak. On će na odgovarajući način najpre pripremiti zemljište, prekopati ga i obezbediti drenažu. Korenje i kamenje se takođe mora ukloniti. Trava može da se poseje, ali se travnjak brže stvara tepih-travom. Takva trava zahteva manje održavanja i otpornija je.

  Postavljanjem travnih ruša preko noći ćete promeniti izgled travnjaka
  Postavljanjem travnih ruša preko noći ćete promeniti izgled travnjaka

  5. Orezivanje i uklanjanje drveća

  Mada orezivanje drveća na prvi pogled ne izgleda komplikovano, to je vrlo stručan posao i mora ga obaviti za to osposobljena osoba. Nije svejedno u koje doba godine se drvo orezuje, na kom mestu i koji delovi smeju da se orezuju da bi drvo ostalo zdravo i da bi se formirala lepa i bujna krošnja. Uklanjanje drveća je takođe usko stručan zadatak, a uz to i opasan.

  6. Popločavanje

  Uređenje okoline obuhvata i pravljenje staza u dvorištu. Površine za staze treba da se pripreme, odnosno, obeleže i utvrde. Na pripremljenu trasu se postavljaju ili razne vrste ploča ili beton. Kako će se staza pripremiti zavisno je od toga da li će biti pešačka ili vozna. U svakom slučaju, i za ovaj posao bi bilo najbolje da angažujete stručnjaka pošto u radove na uređenju dvorišta spadaju i postavljanje navodnjavanja, vodenih ili kamenih elemenata, baštenskog nameštaja i slično.

  7. Uređenje dvorišta - cena

  Koliko će na kraju izaći delimično ili kompletno uređenje dvorišta uvek zavisi od više faktora: veličine prostora i složenosti radova, obima i tipa angažovanja radnika, materijala i opreme za koju se opredelite. Sve u svemu, preporučujemo da dobro razmislite i isplanirate sve što hoćete, a onda sve to i jednako dobro proračunate. Želite li stručnu pomoć, možete se obratiti i nama slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  uredjenje-dvorista.jpg

  Savet stručnjaka iz firme GREEN WORLD

  O čemu moramo voditi računa prilikom uređenja zelenih površina?

  Prvo i osnovno jeste namena, veličina, sadržaj, zatim koliko se vremena provodi u bašti ili na zelenoj površini i, možda najvažnije, kako je održavati. Naime, samo formiranje zelene površine i nije težak proces koliko njeno održavanje. Treba voditi računa o nameni, specijalnim oblicima površine - da li su u pitanju javne, privatne, rezidentne kao i o veličini - manje, srednje i velike. Sadržaj zavisi od načina formiranja, a može biti u geometrijskom, prirodnom ili kombinovanom stilu. U skladu sa tim, sadržaji su različite vrste, koliko oblici i forme biljaka. Iskustveno, najvažniji deo jeste održavanje. Ukoliko se ne radi stručno i u skladu sa pravilima struke, za tri meseca od formiranja, bašta će biti kao na početku i iznova je treba raditi.

  Koje je najoptimalnije rešenje prilikom izbora žive ograde?

  Osnovna vrsta za ograde je Ligustrum, ali mu je potreban dugi niz godina da bi živa ograda izgledala kompaktna i lepa. Iz tih, ali i nekih drugih razloga, žive ograde se formiraju i od četinarskih vrsta drveća, Thuja od kojih je opcija Orientalis dosta dobro rešenje, čempresa (Chamaecyparis) od kojih su dve forme dosta dobre u te svrhe, Lawsoniana columnaris i Laylandii, dobro, ali i skuplje rešenje. Od zimzelenih vrsta šiblja ograde se formiraju i od lovor višnje (Prunus laurocerasus), ali i od mnogih drugih vrsta sadnog materijala.

  Da li preporučujete sejanje trave ili polaganje tepih-trave?

  I tepih-trava se formira sejanjem. Važno je napomenuti da je to trava gajena, pažena i održavana 18 meseci, pre nego je završila u rolni koja se prodaje. Ukoliko imate volje, sejanje je opcija, ukoliko vam je potreban travnjak za "jedan dan", koliko obično traje njeno postavljanje, onda je to svakako tepih-trava. U oba slučaja zalivanje je pod broj jedan, đubrenje i dosejavanje, košenje itd. Ukoliko je travnjak u hladu, bolja opcija je busen koji se dosejava mesečno. Ukoliko su to sunčani tereni, sejanje je dosta dobro rešenje. Obrada zemljišta neophodna je za obe opcije, kao i nivelacija. Govoreći iz iskustva, tepih-trava je bolja opcija, koju morate održavati kako bi izgled travnjaka ostao nepromenjen. 

  g. Dušan Veljković, GREEN WORLD

   

  Stručni članak 6335
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Uređenje dvorišta?

  Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 417 izvođača radova za područje Uređenje dvorišta
  8.8
  0

  Prirodni kamen dn


  9.3
  0

  BAŠTOVAN DMS


  8.7
  0

  Markovic kop


  9.5
  0

  RASADNIK GREEN IN DOO NOVI SAD


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana