Za područje
  OTP banka

  Arhitekta vam može pomoći da iskoristite maksimum pri izgradnji | Jelena Mirković Studio LussoArchitects

  Prilikom odluke o izgradnji, investitori uvek razmišljaju o jednoj stvari: Da li u ceo proces da se upuste samostalno ili da angažuju stručnjake? Jelena Mirković je osnivač studia LussoArchitects (na Inastagramu je možete kontaktirate putem stranice @jelenarchitect) i već duži niz godina svojim klijentima pomaže u stvaranju njihovog doma iz snova. Sa Jelenom smo razgovarali zašto je bolja opcija angažovati arhitektu koji će ispratiti ceo proces izgradnje.
  Novosti 460
  jelena mirkovic daibau intervju2
  Imamo čak 2432 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  Šta mislite o samostalnoj izgradnji kuće, bez pomoći i saveta profesionalaca u oblasti izgradnje?

  Danas je sve lako dostupno, i više nego ikada je jasno da arhitekte nisu rezervisane samo za bogate ljude nego za sve ljude koji žele da iskoriste maksimum pri gradnji. Zato mislim da je ideja o samostalnoj izgradnji kuće bez pomoći i saveta profesionalca jako nepromišljena odluka.

  Jelena Mirkovic Lusso
  Jelena Mirković Studio LussoArchitects

  Uz trenutne propise i tehnologije, da li je još uopšte moguće samostalno graditi?

  Mislim da uz današnje propise i tehnologije nije moguće graditi prostor za DOSTOJANSTVEN život, a tu je velika razlika. Svako može sagraditi prostor, ali ne i za život kakav dolikuje savremenom čoveku. Ipak nismo životinje i smatram da je arhitekta više potreba nego luksuz.

  Koji deo zadataka klijenti mogu da preuzmu sami (čak i oni koji se odluče za angažovanje profesionalaca) da bi sa jedne strane fatalne greške sveli na minimum, a sa druge strane umanjili troškove?

  Klijenti mogu da preuzmu na sebe finalne zadatke, kao što je izbor materijala za uređenje, ili sitnija dekoracija. Sve ostalo je zadatak arhitekte i inženjera koji učestvuju u izradi projekta.

  Moj savet je da pre izgradnje ipak odete na konsultacije sa arhitektom, on će uvek ukazati na sve moguće probleme koji se mogu pojaviti ali i na rešenja.

  Da ste trenutno u procesu izgradnje, kako bi birali svoje saradnike i izvođače?

  Da sam trenutno u procesu izgradnje, svoje saradnike bih prvo birala isključivo na osnovu stručnosti, a onda na osnovu razumevanja mojih potreba. Nekada možemo sresti velike stručnjake koji imaju uske vidike i to je veliki minus, ali zato postoji selekcija i tako se jedni izdvajamo u odnosu na druge.

  Jelena Mirkovic
  Jelena Mirković Studio LussoArchitects

  Šta najviše utiče na visoku cenu samostalne izgradnje i koje ideje o sopstvenoj kući investitori treba najviše da racionalizuju?

  Na visoku cenu samostalne izgradnje najviše utiče izbor kvalitetnih materijala kao i finese koje samo mi koji gradimo znamo. Ideje koje bi investitori trebalo da racionalizuju zavise isključivo od polazne tačke, a to je da se krajnjem korisniku omogući nešto više od proseka. Za mene su to npr. sistem za usisavanje u svakoj sobi ili sistem za prečišćavanje vode koji se ugrađuju u ceo objekat.

  Koji deo investicije je nepromenjiv? Da li je to planiranje, kupovina i komunalno uređenje 8. parcele, izvođači radova, izbor konstrukcije, završnog materijala, mašinskih i drugih instalacija?

  Svaki deo investicije je donekle promenljiv, uz posledice. Uglavnom su posledice novčane prirode, i to je dobro dokle god može novcem da se plati. Najgora opcija je vremenski, kada gubimo vreme na izmene i pomeramo rokove.

  Na osnovu vašeg dosadašnje iskustva od kojih ideja su investitori najčešće morali da odustanu kako bi smanjili troškove izgradnje? 

  Investitori se najčešće odriču baš tih finesa koje čine razliku, a to je za mene ključni izbor kada razmatram kupovinu. Jer ukoliko investitor u samom startu podredi sve kranjem korisniku, uz veću cenu, nema bojazni da se prostor neće prodati jer je u tom slučaju prodajna priča skroz drugačija: klijent nema naknadna ulaganja ili su ona svedena na minimum. Investitori se uglavnom odriču svega, ali ja sam uvek tu da im predstavim koliko je neka investicija dugoročno bolja za njih - i tu se uglavnom mišljenja menjaju.

  Kao profesionalac i neko sa višegodišnjim iskusvom, šta savetujete drugima koji su više za to da se sami upuste u ceo proces izgradnje, koje su prednosti samostalnog upuštanja u ovaj proces a koje su mane?

  Moj savet je da makar odrade konsultaciju sa arhitektom, ako već ne mogu da priušte angažovanje istog, jer će im tada arhitekta ukazati na sve moguće probleme ali i rešenja do kojih može doći prilikom procesa.

  Jelena Mitrkovic
  Jelena Mirković Studio LussoArchitects
  Novosti 460
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Imamo čak 2432 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2432 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta
  10
  5

  SLAĐANA VASILJEVIĆ PR RADNJA ZA ARHITEKTONSKU DELATNOST RESIDENTIAL DESIGN STUDIO


  8.8
  0

  MARIANA KUZMAN PR ARHITEKTONSKA DELATNOST MARHIDESIGN BEOGRAD


  9.5
  0

  JULIJA JOVANOVIĆ PR STUDIO BAZA


  8.7
  0

  PRAVI UGAO DOO


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana