Za područje

  Savršen dom - kako arhitekta može da vam pomogne?

  Članak je pregledalo čak 3551+ korisnika
  Kaže se da vam za kuću iz snova arhitekta nije potreban. Ljudi često misle da sami najbolje znaju kako bi izgledala kuća koju smatraju savršenom za sebe. Isto tako misle da bi mogli da je nacrtaju i svojeručno sagrade. Čini se da ta uverenja datiraju decenijama unazad kada se na našim prostorima mnogo tako i gradilo, bez projekta, plana, dozvola i nadzora, „na crno“. Danas, međutim, to više nije slučaj; bez projekata nema ni građevinske dozvole ni gradnje. Projekt, zapravo, čitavu dokumentaciju, mora da pripreme licencirani arhitekta i odgovorni projektant, jer bez njihovih potpisa i odgovornosti koju snose za vašu buduću kuću, nema ni odobrenja ni realizacije.
  Stručni članak 3551
  savrsen dom arhitekta
  Imamo čak 2453 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  U ovom tekstu ćemo se pozabaviti time zašto je saradnja s arhitektom neophodna, osim što je i zakonom obavezna.

  Savet stručnjaka iz firme KVADRIUM

  1. Zašto je dobro angažovati arhitektu na nekom projektu?

  Angažovanje arhitekte na nekom projektu predstavlja prvi i važan korak ka realizaciji celokupnog projekta. Arhitekta će vam dati prave smernice za gradnju vašeg planiranog objekta ili rekonstrukcije već postojećeg i pokazaće vam stvarne mogućnosti za sprovođenje vaših zahteva držeći se pravila struke i arhitektonsko-urbanističkih uslova iz važećeg plana, sve u saradnji sa nadležnim organima.

  2. Na šta naši klijenti treba da obrate pažnju prilikom izbora arhitekte?

  Odabir arhitekte ne bi trebao da predstavlja neki težak posao ali opet klijent bi trebao da potraži arhitektu koji ima dovoljno iskustva u delu arhitekture za određeni posao koji se potražuje. Ako je u pitanju izgradnja porodičnog stambenog objekta, gotovo svaki arhitekta vam može izaći u susret i završiti vam projekte i dozvole bez mnogo muke. Ako je u pitanju izgradnja višeporodičnog stambenog objekta, izgradnja ekonomskog, sportskog, proizvodnog ili izgradnja objekata posebnih namena, tu treba strogo voditi računa u odabiru arhitekte ili firme koji moraju da imaju iskustva u dizajniranju kompleksnijih objekata, koji se projektuju sa mnogo više opreznosti samim tim jer je i investicija mnogo veća.

  3. Koje su osnovne prednosti 3D prezentacija u odnosu na klasičnan 2D uvid u projekte, slike i crteže?

  Koristeći 3D prikaz objekta, kako eksterijera tako i enterijera, klijentu se omogućava da vidi svoj planirani objekat do najsitnijih detalja. Detaljno se može menjati osnova, gabarit, oblik, spratnost i visina objekta, veličina terasa, prozora i vrata, boja fasade objekta i materijala koji se koriste u gradnji. Enterijer objekta možete videti pre same izgradnje. U 3D modelu možete proširivati i produžavati hodnike, sobe, kupatila, menjati položaj prostorija u stanu, određivati položaj ulaznih vrata, širinu i dubinu prostora predviđenim za lift itd. 3D model vam omogućava jasni prikaz vašeg budućeg objekta pre samog projektovanja istog.

  G-đa Bojana Marković, KVADRIUM

  1. Poznavanje građevinskih procedura i dokumentacije

  Arhitekta je osoba stručno osposobljena za izradu kompletne projektne dokumentacije i vođenje procesa izgradnje. Arhitekta je taj koji će pripremiti idejni projekt, dnevnik gradnje i pribaviti sve neophodne saglasnosti, rešenja i dozvole.

  Osim toga, on/ona zna šta tačno mora i treba da sledi posle dobijanja građevinske dozvole. Taj proces same izgradnje poznaje „u prste“- zna čime mora da se počne i koje sve izvođače radova i zanatlije treba kontaktirati i gde ih tražiti.

  2. Ušteda tokom gradnje

  Usluge arhitekte nisu besplatne, svakako, ali zahvaljujući znanju, iskustvu i veštini može vam pomoći da nešto i uštedite. Ako se kuća isplanira i osmisli mudro i racionalno, kasnija izgradnja može ispasti daleko ekonomičnija.

  Poverite arhitekti kakvim budžetom raspolažete te će i kuća biti projektovana kao uravnotežen spoj vaših želja, mogućnosti i postojećih preduslova.

  3. Kuća po meri

  Činjenica je da svoje navike najbolje poznajete baš vi. Ispričajte kako izgleda vaša životna rutina, šta volite, a šta ne i šta smatrate neophodnim. Arhitekta je školovan za to da prema svakodnevici koju opišete osmisli dom; vaš dom će zasnovati na vašim navikama tako da u budućoj kući sve funkcioniše kako treba i ništa vam ne smeta. Ako se odlučite za tipski projekt, moguće je da naletite na nesavladive teškoće. Tipske su kuće planirane, takoreći, za „porodicu uopšte“. Naime, one imaju sve neophodne delove, elemente, prostorije, pa čak mogu biti i sasvim profesionalno urađenje i solidno osmišljene, ali to ne mora da znači da odgovaraju onome što ste zamislili i čemu se nadate. Možda biste i pristali na kompromis ili dva, ali na više? Čini se da one nalikuju hotelskom smeštaju, ali s njim teško da možete da se indentifikujete.

  3d-model.jpg

  4. Kuća treba da je i praktična i lepa

  Može se reći da je uobičajeno da se na arhitekte gleda kao na ljude koje čine kuće lepim. Uistinu, oni teže tome, ali im to nikako nije prevashodni cilj. Bezmalo u svim čuvenim arhitektonskim školama u svetu, funkcionalnost i upotrebljivost su ono čemu se stremi. Na kraju krajeva, ma koliko da je neki objekt lep sam po sebi, bez upotrebne vrednosti on gubi svrhu. Svako ko traži dom za sebe, prvo gleda funkcionalnost. Gde će stajati cipele, gde će dočekivati goste, koliki su ormani? Istina je i da ima nacrta kojima svašta nedostaje ili je na pogrešnom mestu, međutim, arhitekta je taj koji može i zna kako da sve to okrene i promeni. Priča o estetici počinje onda kada se uspostave funkcije, premda je uvek najbolje da su sinhronizovane.

  5. Kuća kao jedinstvena celina

  Arhitekta uvek tačno zna da li je nacrte pravio građevinac ili neki samozvani projektant. Iz plana se uvek vidi da li postoji osmišljena celina ili ne. Oni koji nisu arhitekte, probleme rešavaju tek kad do njih dođu. Krenu od dnevne sobe, pa dodaju kuhinju, pa dečju sobu, pa kupatilo i tako redom. Tako objekt nije zaokružena ideja.

  Arhitekta se projektovanja prihvata „s druge strane“ - prvo traži ideju, koncept, a potom to razrađuje kroz proces - pojedinačne elemente, sastavne delove, ambijent, kontakt enterijera i eksterijera i slično dok ne dođe do rešenja za sobe, fasadu i raspored prozora. Tako kuća, naposletku, postaje celina stopljena s okruženjem.

  Dizajn enterijera
  Dizajn enterijera

  6. Kuća je trajna vrednost

  Arhitekta može kuću učiniti dugotrajnom vrednošću, ne samo u materijalnom smislu već i u funkcionalnom, pa i u sentimentalnom. Za dugotrajnost svakog dela ljudskih ruku presudni su dobra ideja, kvalitetni materijali i stručna realizacija. Isto je i s kućom - ako ova tri elementa nisu upitna, onda kuća zaista može služiti decenijama. Dobro urađen enterijer se može vremenom menjati prema promenama potreba porodice i time produžiti trajanje. Recimo, kada deca odrastu, njihove sobe mogu postati radne ili gostinjske. Druge se mogu spojiti ili pregraditi.

  Ako su upotrebljeni kvalitetni materijali, biće i trajniji. Ako arhitekta predvidi sve instalacije i ostavi mesta da se one menjaju, proširuju i nadograđuju, ako postavi dobru izolaciju i dovoljno mesta za eventualne adaptacije i popravke, s godinama upotrebe kuća će manje propadati, a i njeno održavanje će koštati manje. Na posletku, objekt koji ne troši mnogo energije, odličan je za vaš budžet koliko i za prirodnu sredinu.

  U svakom slučaju, kuća se gradi uglavnom jednom u životu. Od izbora arhitekta će zavisiti da li će vaše želje postati i ostati stvarnost o kojoj sanjate, tačno prema onome što ste hteli, prema uslovima na lokaciji i finansijama. Preporučujemo da arhitektu ne birate isključivo prema ceni. Sedite s njim ili njom na kafu i popričajte.

  Stručni članak 3551
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2453 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana