Za područje
  OTP banka

  Kućni aparati - kako ih možete očistiti?

  Bez kućnih aparata ne možemo zamisliti svoju svakodnevicu, budući da nam pomažu u obavljanju različitih poslova - pripremi obroka i napitaka, čišćenju stambenih i poslovnih prostora, pranju sudova i veša, peglanju i svim sličnim poslovima. Da bi kućni aparati bili što dužeg veka i radili bez kvarova, potrebno im je redovno čišćenje i održavanje, baš kao i bilo kom drugom elementu doma. A znate li kako se kućni aparati mogu čistiti?
  Stručni članak 346
  ciscenje kucnih aparata
  Imamo čak 1031 izvođača radova za područje Agencija za čišćenje:

  Svaki od kućnh aparata čisti se na drugačiji, njima prilagođen način. U tu svrhu se mogu upotrebiti i prirodni sastojci, što će se naročito dopasti pobornicima ekološkog, zdravog načina života.

  Čišćenje pegle

  Pegla je jedan od kućnih aparata bez kojeg svakako ne bismo mogli da zamislimo svoju svakodnevicu - bez nje bi odeća bila izgužvana, kruta zbog sušenja.  Na tom se uređaju nakon dugotrajne upotrebe jasno mogu videti tragovi - ploča pegle može pocrneti, a voda stvoriti kamenac.

  Srećom, čišćenje pegle nije naročito komplikovano, ali je važno da se obavlja kontinuirano. Od jedne kašike vode i dve kašike sode bikarbone treba napraviti finu pastu kojom će se istrljati ploča pegle, a potom prebrisati mokrom, pa suvom krpom. Štapićima za uši možete očistiti rupice za paru. Ukoliko se na ploči pegle stvorila tvrdokorna prljavština, napravljenu pastu možete ostaviti nekoliko minuta, pa onda prebrisati mokrom krpom.

  Kamenca se takođe možete osloboditi na jednostavan način - vodu pomešajte sa sirćetom i sipajte u prazan rezervoar. Peglu zatim podesite na najvišu temperaturu i uspravite. Pronađite neki stariji komad odeće za koji vam neće smetati da se isprlja, a potom ga ovako podešenom peglom prepeglajte nekoliko minuta - para će osloboditi nečistoću koju ćete videti na tom komadu odeće.

  Čišćenje mašine za sudove

  Premda je u prošlosti bila rezervisana samo za imućnije i smatrala se „pomodarstvom“, danas je mašina za sudove postala jedan od najčešće korišćenih aparata u domaćinstvu. Kako se u mašinu za sudove ređaju prljavi tanjiri, čaše i ostalo posuđe, ostaci hrane ostaju u njoj, a samim tim i mnoštvo bakterija i neprijatni mirisi.

  Čišćenje mašine za sudove
  Kako se u mašinu za sudove ređa prljavo posuđe, ostaci hrane ostaju u njoj, a samim tim i mnoštvo bakterija i neprijatni mirisi

  Temeljno čišćenje mašine za sudove je stoga neophodno u određenim intervalima. Po dnu mašine možete posuti sodu bikarbonu i uključiti na jači program. Mašina za sudove, naravno, prilikom čišćenja treba da bude prazna, odnosno, bez sudova. Čišćenjem mašine na ovaj način ćete ukloniti neprijatne mirise ali i bakterije.

  Ne zaboravite police za posuđe i držač za escajg. Njih možete prebrisati krpom umočenom u alkohol.

  Čišćenje mašine za veš

  Neprijatan miris koji dopire iz bubnja, jedan je od prvih znakova da je potrebno dobro očistiti mašinu za veš. Neprijatan miris mogu uzrokovati bakterije koje su se nalazile u garderobi ili prosto dugo stajanje vlažne odeće u bubnju.

  Dobri rezultati se mogu dobiti isključivo vrućom vodom. Uključite ciklus sa najvišom temperaturom bez odeće u njoj. Vruća voda će neutralisati brojne bakterije i neprijatne mirise. Za temeljnije čišćenje valja koristiti posebno sredstvo za čišćenje veš-mašine ili se može dodati malo deterdženta. Ne sme se zaboraviti fioka za deterdžent i omekšivač. Valja je prvo izvaditi (na uputstvu koje je stiglo sa proizvodom piše i kako). Izvađenu fioku treba potopiti u vrelu vodu sa sapunom i uz pomoć četkice za zube utkloniti nataložene ostatke deterdženta ili buđ, ako je ima. Fioka se, svakako, mora dobro isprati i osušiti uz pomoć kuhinjske krpe. Pre nego što je ponovo vratite u ležište, valja očistiti i njega, budući da i tu neretko ima skorelih ostataka i nečistoća.

  Kada se vrši čišćenje mašine za veš ne sme se zaboraviti zaštitna guma na vratima - u njoj se talože sve nečistoće iz veša, vlasi kose, zaostala voda. U tu svrhu možete koristiti meku krpu blago natopljenu rastvorom neutralnog sapuna (nikako se ne smeju koristiti abrazivna sredstva jer mogu oštetiti gumu). Njome treba dobro prebrisati zaštitnu gumu.

  Čišćenje mašine za veš
  Kada se vrši čišćenje mašine za veš ne sme se zaboraviti zaštitna guma na vratima

  Što redovnije se vrši čišćenje veš-mašine, svako naredno održavanje će biti lakše. Dubinsko čišćenje mašine za veš je neophodno makar jednom mesečno. Bitan savet: Vrata mašine za veš, kada ona nije uključena, treba da ostanu otvorena da bi vazduh slobodno cirkulisao.

  Čišćenje usisivača

  Da li ste znali da usisivaču pada efikasnost za 20% ukoliko se ne očisti posle svake upotrebe? Ukoliko imate usisivač sa plastičnom posudom, biće potrebno da jednostavno prospete usisani sadržaj posle svakog korišćenja. Ako imate usisivač sa kesom, treba je isprazniti ili promeniti kada se napuni 1/3 zapremine.

  Čišćenje rerne

  Rerna je, baš kao i mašina za sudove, mesto na kome se talože ostaci hrane. Čišćenje rerne nije uvek jednostavan zadatak, a od stepena zaprljanosti zavisi koliko će vremena i truda zahtevati.

  Čišćenje rerne
  Čišćenje rerne nije uvek jednostavan zadatak a od stepena zaprljanosti zavisi koliko će vremena i truda zahtevati

  Pre nego što se počne sa čišćenjem rerne treba izvaditi rešetke kao i eventualne, zapale ostatke hrane. Rerna mora da bude hladna prilikom čišćenja. Kao i kod čišćenja pegle i za čišćenje rerne koristi se pasta od vode i sode bikarbone - ½ šoljice sode bikarbone i nekoliko kašika vode. Pripremljenu pastu nanesite na sve unutrašnje površine, pritom izbegavajući grejne elemente. Pasta valja da odstoji par sati - vremenom će potamneti i postati braonkasta, što je znak da se masnoća skida. Naposletku, vlažnom krpom isperite unutrašnjost rerne da biste skinuli sve ostatke paste. Mesta gde se skorila i teže se skida, treba naprskati sa malo sirćeta. Sirće reaguje sa sodom bikarbonom stvarajući blagu penu i dodatno čisti i dezinfikuje unutrašnjost rerne.

  Čišćenje rešetaka se takođe može uspešno izvesti sirćetom i sodom bikarbonom. Ova dva sastojka će otkloniti sve masnoće, čak i one tvrdokorne. Rešetke valja dobro isprati i osušiti pre vraćanja u rernu.

  Čišćenje frižidera

  Aparati, za domaćinstvo koji se nalaze u kuhinji, naročito su podložni prljanju. Frižider je odličan primer za to - u njemu se mogu naći mrvice, masne fleke, ulepljene mrlje, ostaci bajate hrane. Čišćenje frižidera treba da obezbedi da ovaj uređaj bez koga se više ne može i koji stalno radi, bude „oslobođen“ sve nečistoće i neprijatnih mirisa.

  Treba napraviti rastvor od vode i sirćeta (alkoholnog ili jabukovog) u razmeri pola-pola, i dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Rastvorom valja isprskati sve površine u frižideru i prebrisati ih.

  Čišćenje frižidera
  Frižider se uspešno može očistiti rastvorom vode i sirćeta

  A kako se pobrinuti da u frižideru bude manje nečistoće, masnoće i neprijatnih mirisa? Neophodno je redovno proveravati ostavljenu hranu - da se nije ubajatila, istekao joj rok ili slično; ostatke obroka držite u zatvorenim kuijama da se mirisi ne bi širili i mešali, ali i povrće, voće i suhomesnati proizvodi ostali sveži.

  Mali kuhinjski aparati - čišćenje

  Mali kuhinjski aparati, poput blendera, tostera, ketlera i aparata za kafu, često bivaju zaboravljeni, premda je njihovo čišćenje izuzetno važno. Redovnim održavanjem produžava im se vek trajanja, ali i efikasnost rada.

  Iako se većina blendera može oprati u mašini za sudove, to nije uvek preporučljivo, jer sečiva mogu istupeti. Posudu za blendiranje i njena sečiva ćete na najjednostavniji način očistiti tako što ćete je napuniti vodom, sipati malo deterdženta za sudove i uključiti na najjaču brzinu, 15-ak sekundi. Blender nakon toga valja temeljno isprati i osušiti.

  Čišćenje tostera je takođe neophodno jer se u njemu zadržavaju mrvice hleba. Pre nego što krenete sa čišćenjem, morate ga isključiti iz struje i pustiti da se ohladi. Rešetke tostera treba izvaditi, istresti mrvice u kantu za smeće, a potom pažljivo oprati uz pomoć sunđera i deterdženta. Rešetke valja isprati i dobro osušiti, a spoljašnjost tostera prebrisati vlažnom, a potom i suvom krpom. Važno pravilo: Nikako nemojte koristiti viljuške da biste očistili zavučene mrvice ili teško dostupne ćoškove.

  Čišćenje tostera
  Čišćenje tostera je takođe neophodno jer se u njemu sakupljaju mrvice od hleba

  Vremenom se u svakom ketleru taloži kamenac, a u kojoj meri, zavisiće od količine soli i minerala u vodi. Kamenac možete utkloniti sirćetom - u ketler sipajte 1 litar vode i 100 ml sirćeta pa uključite da provri. Potom isključite i ostavite tako da odstoji 10 minuta. Nakon što sačekate, ponovite postupak, pa prospite i očistite mekim sunđerom. Zatim u ketler treba ponovo sipati čistu vodu, pustiti da provri, prosuti, pa ponoviti postupak. Na kraju, ketler dobro isperite vrućom vodom.

  Čišćenje ketlera možete obaviti i sodom bikarbonom. Sipajte 1 litar vode i uključite ga da provri. U proključalu vodu zatim dodajte 2 supene kašike sode bikarbone i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga dobro istrljajte unutrašnjost sunđerom, a zatim isperite na isti način kao i kod čišćenja sirćetom. Važan savet: u ketleru se prilikom korišćenja samo jednom kuva ista voda - za svako naredno kuvanje, voda mora da se menja.

  Za čišćenje standardnog modela aparata za pripremu espreso kafe najbolje je koristiti specijalizovane tablete koje se rastvaraju u posudi sa vodom. Međutim, ako ste pobornici ekološkog načina čišćenja postoji rešenje i za vas: u posudu za vodu u jednakoj razmeri sipajte vodu i sirće, a potom uključite aparat kao kada se priprema kafa. Umesto šolje stavite praznu veću posudu u koju će oticati prljava voda. Namestite ručicu sa dozerom za kafu (bez kafe) i proverite da li ručica može da se postavi i dihtuje bez malog dozatora sa metalnom mrežicom u koji se stavlja kafa. Ako može, uklonite ga, da prilikom izlaska nečistoća ne dođe do zapušenja mikronskih otvora na dnu dozatora za kafu.

  Treba da sačekate i pustite da prokuva i izađe polovina mešavine vode i sirćeta. Nakon toga sačekajte još pola sata - toliko je sirćetu potrebno da rastvori kamenac unutar uređaja. Kada prođe pola sata pustite da aparat isprazni rezervoar za vodu, a potom ga temeljno operite. Rezervoar ponovo napunite vodom, ovaj put čistom i uključite aparat da bi se isprao od sirćeta. Postupak ispiranja ponovite više puta, sve dok se sirće više ne bude osećalo.

  Ako nemate vremena ili, pak, svoje slobodno vreme hoćete da iskoristite van kuće, u društvu porodice i prijatelja, za temeljno čišćenje kućnih aparata možete angažovati profesionalnu agenciju. Pojedine agencije za čišćenje nude usluge čišćenja rerne, frižidera i drugih uređaja. Agencije raspolažu profesionalnom opremom i u velikom broju slučajeva koriste isključivo ekološka sredstva bez štetnih supstanci. Koliko će se kretati cene usluga agencija za čišćenje zavisiće od tipa čišćenja, količine samog posla i vremena potrebnog za rad.

  Ukoliko ste u potrazi za profesionalcima koji će predano i na najbolji način očistiti vaš stambeni prostor, uključujući tu i kućne aparate, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti agencije sa odgovarajućom ponudom. 

  Stručni članak 346
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Agencija za čišćenje?

  Imamo čak 1031 izvođača radova za područje Agencija za čišćenje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1031 izvođača radova za područje Agencija za čišćenje
  10
  1

  FENSI 013


  9.7
  0

  LAVANI DOO BEOGRAD (ZVEZDARA)


  10
  1

  Željko Petrov PR Sjaj 2017


  8.7
  0

  BUILDCORP doo


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana