Za područje

  Selidbe - 10 saveta za jednostavno pakovanje

  Članak je pregledalo čak 580+ korisnika
  Da li ste znali da prema istraživanjima psihologa selidba zauzima visoko treće mesto na listi najstresnijih događaja u životu? Nakon što ste pronašli novi životni prostor i uredili ga po sopstvenoj meri, sledi pakovanje odeće, električnih uređaja, dekorativnih sitnica i pokućstva. Ovo nije nimalo prost zadatak te vam u nastavku dajemo 10 saveta koji će vam pomoći prilikom selidbe.
  Stručni članak 580
  selidba
  Imamo čak 94 izvođača radova za područje Selidbe:

  Prilikom selidbe potrebno je misliti na bezbroj stvari - od toga da nešto ne zaboravite do toga da stvari stignu sigurno do željenog odredišta, u stanju kakve su bile pre pakovanja. Na drugoj strani, tu su agencije za selidbe, čije se angažovanje najtoplije preporučuje, s obzirom na to da će obezbediti siguran transport vaših stvari i osigurati da se osetljivi, lomljivi predmeti ne oštete prilikom selidbe. Agencije za selidbe imaju adekvatne materijale i ambalažu za pakovanje - streč-folije, lepljive trake, pucketave folije, izdržljive kutije, pa će se postarati za to da svi komadi vašeg nameštaja budu upakovani i spakovani na pravilan način. Međutim, šta je sa odećom, dekorativnim predmetima i ostalim pokućstvom?

  Agencija za selidbe
  Agencija za selidbe će obezbediti bezbedan transport vaših stvari i osigurati da se osetljivi predmeti ne oštete 

  Prilikom pakovanja stvari važno je da prvo napravite plan selidbe. Uz to je potrebno da se pridržavate sledećih smernica koje će vam olakšati i ubrzati sam proces.

  Pre selidbe napravite spisak za proveru

  Sigurni smo da većina vas pravi spiskove za proveru i pre putovanja jer se njome sprečava zaboravljanje neophodnih stvari. Veliki broj agencija koje se bave selidbama, svojim klijentima poručuju da je pravljenje liste stvari koje treba uraditi pre i tokom selidbe od neprocenjive pomoći. Na taj način ćete se osigurati da vam ništa ne promakne. Ova lista će vam omogućiti da ne „skrenete sa koloseka”, a kako se bude približavao dan selidbe, imaćete pregled stvari koje ste uradili i štiklirali na listi.

  Prvo pakujte stvari koje ne koristite često

  Ovo je jedno od osnovnih pravila kojeg se valja pridržavati. Na samom početku se pakuju stvari koje ne koristite često i nisu vam odmah potrebne. To mogu biti posuđe i skupoceni servisi koje vadite samo u specijalnim prilikama, predmeti koji imaju tek dekorativnu svrhu, odeća koja nije adekvatna za aktuelno godišnje doba - na primer, ako se selite tokom toplijeg dela godine započnite pakovanjem zimskih jakni, kaputa, džempera i drugih debelih komada odeće. Jedino ćete na ovaj način izbeći situaciju da se na dnu kutija nađe nešto što vam je zaista neophodno ili da po nekoliko puta dnevno otvarate sve od reda biste našlli neku željenu stvar.

  Pakovanje stvari
  Na samom početku se pakuju stvari koje ne koristite često

  Bitne stvari idu u providne kutije    

  Sve stvari koje svakodnevno koristite i često su vam potrebne spakujte u plastične providne kutije. Na taj način ćete izbeći bespotrebno preturanje po pakovanjima i kesama - moći ćete jasno da vidite šta je unutra, odnosno, gde se nalazi ono što tražite u tom trenutku.

  Prilikom pakovanja izdvojite jednu kutiju koja će vam služiti kao kutija za prvu pomoć. Naime, činjenica je da odmah nakon selidbe nećete moći da raspakujete sve stvari te u „kutiju za prvu pomoć" spakujte stvari koje će vam prve zatrebati i bez kojih ne možete.

  Zapamtite kako se povezuju kablovi

  Prilikom pakovanja računara i sličnih uređaja, dobro osmotrite i zapamtite kako su povezani kablovi. Predlažemo vam da ih fotografišete da ne biste zaboravili raspored. Tako ćete, kada ih budete povezivali u svom novom domu, znati gde ide koji kabl i odmah osposobiti uređaje bez ičije pomoći. Možda će stručnjacima ovo zvučati smešno, ali svi oni koji se ne razumeju tako dobro u tehniku uštedeće dragoceno vreme i živce.

  Odledite frižider na vreme

  Frižider i zamrzivač je pre same selidbe neophodno odlediti i obrisati, kako ne bi došlo do njihovog otapanja prilikom transporta i mokrih posledica. Najbolje je da ove uređaje odledite, očistite i osušite barem 24 sata pre dana selidbe.

  Pre selidbe uzmite prave mere

  Nemojte zaboraviti činjenicu da mašina za veš, mašina za sudove, frižider ili kabasti komadi nameštaja poput troseda, ormana i trpezarijskih stolova zauzimaju dosta prostora. Pre selidbe ne propustite da ih izmerite i proverite mogu li da stanu u novi prostor, ali i da prođu kroz postojeća vrata ili hodnik.

  Pazite na lomljive stvari prilikom selidbe

  Jedna od ključnih stvari prilikom selidbe jeste da dobro zaštitite stvari koje su lomljive. Možete ih obložiti, zapravo, umotati u listove novina i papira. Jedan od odličnih načina da sprečite oštećenje lomljivih stvari prilikom transporta jeste da predmete kao što su pokrivači, jastuci, pa čak i plišane igračke koristite kao obloge na koju ćete stavljati osetljive stvari, a možete ih upotrebiti i za popunjavanje praznina između lomljivih predmeta. Na taj se način predmeti neće pomerati prilikom prevoženja.

  Pakovanje stakla
  Lomljive stvari možete umotati u listove papira

  Tokom selidbe pazite na staklo

  Transport predmeta izrađenih od stakla nije nimalo jednostavan - potreban je samo mali udarac i napraviće se pukotina , zapravo trajno oštećenje. Sami možete zaštititi staklene površine tako što ćete predmete poput ogledala prelepiti lepljivom trakom u obliku slova X. Pri udarcima manjeg intenziteta na ovaj način ćete ih zaštititi od razbijanja, a ukoliko je reč o jačim udarcima i dođe do pucanja, lepljiva traka će zadržati staklo u okviru.

  Olakšavanje selidbe obeležavanjem kutija

  Jedan od odličnih načina da olakšate i ubrzate raspakivanje jeste da obeležite kutije sa stvarima bojama i brojevima.

  Kako biste se lakše raspakovali i brže smestili u svom novom stanu ili kući pakujte se sobu po sobu. Šta to znači? Stvari koje su, recimo, za kupatilo spakujte u jednu grupu kutija, to isto uradite sa kuhinjom, spavaćom sobom…Neka svaka soba ima svoju boju - kutije sa predmetima iz dnevne sobe možete označiti žutim papirićem, kutije sa stvarima iz kuhinjskih elemenata zelenim itd. Tako ćete, kada kutije unesete u svoj novi dom, odmah moći da ih rasporedite po prostorijama. Na papirićima možete da napišete i šta se od predmeta u kutiji nalazi i pakujete stvari slične namene zajedno.

  Osim bojama, kutije možete da obeležite i brojevima. Tako ćete znati koliko kutija ste poneli i da li nešto nedostaje.

  Selidba je idealan povod da se rešite viška stvari

  Svi mi u svojim domovima imamo stvari koje odbijamo da bacimo uprkos tome što više nemaju upotrebnu vrednost, bilo iz sentimentalnih razloga bilo iz uverenja da ćemo ih nekad u budućnosti ipak za nešto upotrebiti ili popraviti. To mogu biti pokvareni električni uređaji, iznošena, omalela ili odeća oštećena na neki način, nasleđeni stari komadi nameštaja.

  Selidba je pravo vreme da se oslobodite svih bespotrebnih stvari jer nema smisla gubiti vreme i nerve na pakovanje stvari koje niste koristili godinama. Stvari koje više ne koristite prodajte, poklonite ili bacite.

  Još jedan praktičan savet je da u kofere sa točkićima koje imate na raspolaganju spakujete teške stvari poput knjiga. Tako ćete izbeći bespotrebno tegljenje, a teške stvari na jednostavan način prevući do željenog mesta. I poslednje ali ne i najmanje bitno - na vreme kontaktirajte agenciju za selidbe i ugovorite tačno vreme i ostale detalje. Koliko će vas koštati selidba zavisiće od više faktora - razdaljine između polazne tačke i odredišta, količine stvari (ukoliko imate više stvari biće potreban i veći broj radnika) itd.

  Ukoliko se selite u novi dom i u potrazi ste za pouzdanom agencijom za selidbe, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti agencije s odgovarajućom ponudom.

   

  Stručni članak 580
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Selidbe?

  Imamo čak 94 izvođača radova za područje Selidbe:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 94 izvođača radova za područje Selidbe
  9.8
  0

  RADNJA ZA TRANSPORT ROBE I SELIDBE PRO-MOVE STORAGE BEOGRAD


  10
  2

  Elektroautomatika Tehnika


  9.5
  0

  Agencija za selidbe ATOM SELIDBE Beograd


  9.1
  0

  DRUMSKI PREVOZ TERETA I USLUGE PRESELJENJA PICK-UP TRANS BEOGRAD


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana