Za područje
  OTP banka

  Podno grejanje na struju, električno podno grejanje

  Članak je pregledalo čak 4676+ korisnika
  Podno grejanje na struju postaje sve popularniji i traženiji način grejanja, pošto ima brojne prednosti u odnosu na klasično, radijatorsko grejanje. Kada se odlučujete za električno podno grejanje to zapravo znači da birate podno grejanje na vodu ili struju.
  Stručni članak 4676
  podno grejanje na struju
  Imamo čak 1828 izvođača radova za područje Podno grejanje:

  1. Prednosti i slabosti podnog grejanja

  1.1. Prednosti podnog grejanja

  Klasično podno grejanje trenutno je najčešći način grejanja. Voda je ta koja služi za zagrevanje prostora i to tako što kruži sistemom cevi ugrađenih u pod i odaje toplotu. U poređenju s klasičnim, radijatorskim sistemom, podno je grejanje daleko efikasnije zbog toga što je cela površina poda grejno telo. Tako se i troškovi zagrevanja spuštaju za oko 15%.

  Savet stručnjaka iz firme GOLD SISTEMI ZLATIBOR

  1. Šta biste naveli kao prednosti, a šta kao eventualne mane podnog grejanja?

  Poslednjih godina, podno grejanje dobija sve veću popularnost u odnosu na klasično, uz pomoć radijatora. Svakako na zastupljenosti dobija pre svega zbog svojih prednosti u odnosu na druge vrste grejanja. Najveća prednost jeste odsustvo vidljivih grejnih tela, radijatora, koji mogu narušavati estetiku samog prostora u kojem se nalaze. Ova vrsta grejanja ne isušuje vazduh u prostorijama, što veliki broj korisnika klasičnog grejanja vidi kao jedan od većih problema.

  Imajuću u vidu da podno grejanje obezbeđuje kretanje toplote prema gore, neće se pojaviti problem da imamo utisak da nam je u zoni nogu hladno, dok imamo utisak da nam je gornjem delu tela ipak toplo, jer kod ovog grejanja dolazi do ravnomernog kretanja toplote u zavisnosti od veličine prostorije. Ovo može dovesti i do smanjenja potrošnje, jer su termometri podnog grejanja podešeni na manju temperturu nego oni kod drugih oblika grejanja.

  Svakako da podno grejanje ima i neke svoje mane, međutim one su veoma individualne. Korisnici kao najveću manu navode da je potrebno više vremena da se postigne željena temperatura prostorije, nego što bi to bio slučaj sa radijatorskim grejanjem. Takođe, ovo grejanje nije pogodno za prostre koji se povremenoo koriste (greju) kao što su pomoćne prostorije. Treba imati u vidu da ukoliko se želi preći sa radijatorskog na podno grejanje mora doći do određenih prilagođavanja prostorija, jer se nivo podna mora podići za 10 do 12 cm.

  2. Električno ili vodeno podno grejanje - šta stručnjaci kažu?

  I jedan i drugi oblik imaju svoje prednosti i mane, međutim odluku treba doneti na osnovu potreba samog korisnika. Električno grejanje je pogodno za manje stanove i prostorije i jednostavnije je i jeftinije za ugradnju. Međutim imajući u vidu da ovaj sistem radi isključivo na struju, visoka potršnja i troškovi su nedostatak. 

  Vodeno grejanje je lakše za ugradnju ali i troškovi su manji jer za rad ovaj sistem koristi energente poput drveta, peleta ili gasa. Kako bi radilo ovo grejanje mora biti povezan na neki sistem centralnog grejanja, što može predstavljati problem.

  3. Kako se kreću cene podnog grejanja kod nas i da li je po Vašem stručnom mišljenju ovo isplativa investicija?

  Cene podnog grejanja se kreću u intervalu od 15 do 45 evra po kvadratnom metru u zavisnoti od toga za koji se sistem odlučimo ali i u zavisnosti od količne utrošenog materijala, vrste cevi koje se koriste kao i od podloge na koju se grejanje postavlja.

  Smatram da ovo jeste isplativa investicija jer je pre svega pouzdana, postojana, estetski zadovoljavajuća ali i troškovno isplativija posmatrano u dužem vremenskom periodu.

  G-din Dejan Brković, GOLD SISTEMI ZLATIBOR

  1.2. Slabosti podnog grejanja

  Zbog postavljanja klasičnog podnog grejanja sam pod je nekoliko centimetara deblji nego kod električnog grejanja, pošto u konstrukciji moraju da budu sloj termoizolacije preko koga se postavlja čepasta folija i razvode cevi, da bi na kraju sve bilo zaliveno estrihom. Dakle, ceo pod je deblji što je u suštini dobro jer bolje akumulira toplotu i duže greje, premda mu treba i više vremena da se zagreje.   

  2. Podno grejanje na struju

  2.1. Prednosti grejanja na struju

  Podno grejanje na struju je jedna od novijih tehnologija, no brzo je postala vrlo popularna zbog jednostavne ugradnje i regulacije. Podno grejanje se dobija postavljanjem električnih mreža i folija ili cevi koje se zagrevaju i šire toplotu u prostoru. 

  2.2. Slabosti grejanja na struju

  Što se prednosti električnog podnog grejanja tiče, svakako je dobro što ceo pod može biti tanji u odnosu na onaj za klasično podno grejanje. Radi se tako što se na golu konstrukciju postavlja termoizolacija i odgovarajući estrih, a preko estriha širi električna mreža neposredno ispod zaključnog sloja poda. U ovom slučaju estrih je tanji, a ako je u pitanju renoviranje ili adaptacija starijeg objekta, onda se lakše može prilagoditi postojećim ograničenjima, bez posezanja u konstrukciju. U takvim se slučajevima, električna mreža može postaviti direktno preko izolacije i zaliti estrihom. Tako ceo pod ostaje tanji, a njegova čvrstina ni funkcionalnost nisu ugrožene.

  Može se reći da je jedina mana u tom slučaju veća potrošnja struje te je za veće površine isplativije klasično podno grejanje. Električnim grejanjem se bolje i brže zagrevaju manje površine.

  3. Grejni kabl

  Grejni kabl služi za sprečavanje smrzavanja cevi i može se postaviti ispod popločanih staza ili asfaltiranog puta u te će „probijanje“ kroz snežne nanose postati stvar prošlosti. Grejni kabl se uglavnom priključuje na automatski termostat te se tako uključuje i isključuje u zavisnosti od zadatih vrednosti. Postavljanje ovih kablova izuzetno je jednostavno, pošto ih samo treba razvesti u liniji ili oko elemenata koje će zagrevati.

  Postavljanje grejnog kabla je brzo i jednostavno
  Postavljanje grejnog kabla je brzo i jednostavno

  4. Podloga za grejanje

  Postoje dva sistema električnog grejanja: pomoću podloga ili folija. Grejna podloga se može postaviti ispod skoro bilo koje podne obloge – pločica, parketa, laminata, vinila i sličnog. Podloga se jednostavno rasprostre u sloj lepka odmah ispod podne obloge. Zato je montaža sasvim jednostavna, a pod i sama prostorija se time vrlo brzo zagreju.

  5. Folija za grejanje

  Grejne folije mogu da se postavljaju samo ispod plivajućih podova koji se ne lepe na podlogu, a takvi su laminati, neki parketi i vinil. Grejnom folijom može da se greje i podloga ili staze/tepih na samom ulazu u dom. Upotrebom samolepljivih namenskih ploča koje štite grejne folije, ceo sistem nije deblji od 10 mm.

  Stručni članak 4676
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Podno grejanje?

  Imamo čak 1828 izvođača radova za područje Podno grejanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1828 izvođača radova za područje Podno grejanje
  9.9
  0

  VIDOVIĆ INSTALACIJE


  10
  1

  TERMOR DOO BEOGRAD


  9.7
  0

  LOREN LINE PREDUZEĆE ZA UNUTRAŠNJU I SPOLJNU TRGOVINU, PROIZVODNJU I USLUGE DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU, BEOGRA


  9.2
  0

  SERVIS KLIMA UREĐAJA KLIMA STEPEN PLUS BORČA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana