Za područje

  Kućna solarna elektrana

  Članak je pregledalo čak 2922+ korisnika
  Kućna solarna elektrana omogućava da sve potrebe jednog domaćinstva budu zadovoljene tako što će biti energetski samodovoljno, i to na način koji je neškodljiv po prirodnu sredinu, a s druge strane itekako isplativ. Kako ovo možete da obezbedite za vlastiti dom, saznajte iz našeg članka.
  Stručni članak 2922
  kucna solarna elektrana
  Imamo čak 1778 izvođača radova za područje Solarne elektrane:

  1. Solarna energija

  Za život je potrebna energija: hemijska za prehranu, toplotna za grejanje, a u savremenom svetu električna, koja je višenamenska i skoro nezamenljiva, za sve druge potrebe. Što je potreba za energijom veća to je veći i pritisak na prirodnu sredinu. Naša planeta ima ograničene resurse i stoga nije svejedno kako ih trošimo. Jedini, zaista samoobnovljiv, zapravo, neiscrpan izvor je sunčeva energija. Osim što omogućava fotosintezu, daje toplotu i prouzrokuje vetrove i talase, najefikasniji način korišćenja te energije je posredstvom solarnih ćelija. Razvojem specifične tehnologije i njenom sve širom upotrebom cena solarne opreme rapidno opada i već neko vreme nije isključiva privilegija imućnih i ekscentričnih. Samim tim, evidentan je i porast broja manjih i većih solarnih elektrana.     

  Savet stručnjaka iz firme HAI INŽENJERING d.o.o.

  1. Koliko je zastupljena upotreba solarne energije u Srbiji?

  Rasploživa količina energije sunčevog zračenja na horizontalnoj ravnoj površini u Srbiji iznosi od 3,5 kWh/m2 dan u zimskom periodu do čak 8 kWh/m2 dan u letnjem periodu.

  Drugim rečima, ako govorimo o toplotnoj energiji za potrebe grejanja i pripreme sanitarne tople vode u domaćinstvima, potrebno je oko 2m2 instalisane površine kolektora po osobi da bi se obezbedilo 100% potrebne energije za STV i 40% potrebne energije za grejanje. Ukoliko govorimo samo o pripremi sanitarne vode onda je dovoljan 1 m2 instalisane površine solarnih kolektora po osobi.

  Kao primer za neke podatke, želeo bih da navedem Kipar. Naime, najveća ukupna površina instalisanih kolektora po stanovniku na Kipru koja iznosi oko 0,8 m2/po stanovniku, dok je prosek na nivou EU oko 1 m2 na deset stanovnika.

  Za Srbiju ovakvi podaci nisu dostupni.

  Za postizanje evropskog proseka bilo bi potrebno da svako drugo domaćinstvo ima instalisan 1 kolektor od 1,8 m2. U Srbiji to nije slučaj.

  Ukoliko govorimo o fotonaponskoj konverziji tada je situacija slična. U EU fotonaponski sistemi su veoma rasprostranjeni, dok su u Srbiji veoma retki.

  Pojednostavljeno možemo reći da je evropski prosek instalisane opreme približno 1 fotonaponski panel po stanovniku.

  Naravno, masovno uvećanje proizvodnje energije iz solarnog zračenja kao što je naprimer u Nemačkoj ili u drugim zemljama je moguće samo uz pomoć države, odnosno pomoću subvencija. Obnovljivi izvori se prvenstveno subvencionišu iz klimatskih i zdarvstvenih razloga, jer svaki stanovnik planete Zemlje ima pravo na čist vazduh, vodu itd.

  Za sada država Srbija najviše podstiče (subvencioniše) upotrebu fosilnih izvora energije. Iako znamo da upotreba fosilnih goriva ima negativan uticaj na zdravlje stanovništva i na prirodu.

  Sa druge strane primena solarne energije ima jako mali uticaj na okolinu, primera radi (prema okvirnoj proceni), za izgradnju fotonaponske elektrane čija bi instalisana snaga bila jednaka instalisanom kapacitetu TENT-a bila bi potrebna površina zemljišta od 5 x 5 km.

  2. Koji su vaši saveti za klijente koji se odluče za solarnu energiju, odnosno koje su njene prednosti a koje bi mogle da budu mane?

  Budući da živimo u doba društvenih mreža na kojima postoji pregršt neproverenih informacija, moj savet je da se svako ko je zainetresovan za primenu solarne energije informiše kod stručnjaka odnosno kod preduzeća koja se bave sa projektovanjem, izvođenjem ili prodajom takvih sistema.

  Glavna prednost solarne energije je to što je ekološki veoma čista, veoma je mala emisija CO2 u kompletnom ciklusu od proizvodnje opreme, preko transporta, montaže, eksploatacije i na kraju reciklaže, i naravno to što je jeftina.

  Solarni toplotni sistemi imaju najmanju cenu proizvedene energije, čak manju i od nuklearnih elektrana.

  Vek trajanja toplotnih sistema je oko 30 godina, a fotonaponskih oko 25 godina.

  Mane solarnih instalacija proističu iz činjenice da energija zračenja na površini Zemlje nije konstantna, odnosno da postoje dnevne i godišnje oscilacije, kao i trenutne nepredvidive promene u intenzitetu zračenja koje su prouzokovane meteorološkim pojavama.

  Za sada se ovaj problem rešava akumulacijom – akumulacionim rezervoarima kod toplotnih sistema, odnosno električnim akumulatorima kod fotonaponskih sistema. U oba slučaja kapacitet, fizička veličina i cena akumulirane energije predstavljaju prepreku za ostvarivanje 100 procentnog snabdevanja korisnika iz solarnog izvora. Ovo je tehnički problem na čijem rešavanju su se konstantno radi. Nova tehnička rešenja doprinose smanjenju cene i pouzdanosti sistema.

  Relativno velika početna cena ulaganja kod solarnih sistema je nešto što se često posmatra kao mana, međutim treba uzeti u obzir da se sa početnim ulaganjem zapravo kupuje sva energija što će postrojenje proizvesti u narednih 25 do 30 godina.

  Na kraju, ako je instalirano solarno postrojenje bilo da se radi o toplotnoj ili fotonaponskoj konverziji, moj savet je da ga korisnici koriste u što većoj meri jer se na taj način postižu bolji ekonomski i ekološki efekti.

  G-din Marinko Rudić Vranić inž.maš., HAI INŽENJERING d.o.o.

  2. Snabdevanje strujom

  Mikrosolari su popularan naziv za mikro solarne elektrane koje sasvim zadovaljavaju potrebe za električnom energijom u jednom domaćinstvu. Da bi bila „mikro“ elektrana ne sme da je jača od 11kVA. Tako proizvedenu struju možete koristiti za svoje potrebe, čuvati je u baterijama ili višak preusmeriti u javnu mrežu i još zaraditi. Noću i za oblačnog vremena struju istim putem uzimate iz javne elektromreže.

  Montaža solarne elektrane je brza i jednostavna
  Montaža solarne elektrane je brza i jednostavna

  3. Postavljanje solarne elektrane

  Možda ste razmišljali o vlastitom snabdevanju strujom, ali ne znate odakle biste počeli. Možemo reći da vam pri projektovanju i realizaciji mogu pomoći firme koje se isključivo time bave te nude kompletno planiranje, dokumentaciju, nabavku, postavljanje, održavanje i, eventualno, konkurisanje za sredstva iz eko-fondova. U preduzeću ... kažu da su sada solarne elektrane toliko lagane da se mogu postaviti na svaki krov. Najbolja za to je južna strana koja ima pad od oko 30°, ali se mogu iskoristiti i jugoistočna i jugozapadna strana krova. Ne treba smetnuti s uma da se solarne ćelije mogu postaviti i na vertikalne površine poput južne fasade. Jedino treba voditi računa o tome da istureni delovi fasade i krova ili drveće ne bacaju senku na panele jer bi im u tom slučaju onemogućavali rad. Sami paneli solarnog sistema se postavljaju vrlo brzo, za par sati. Solarna elektrana bez većih teškoća, uz pravilno održavanje, može da traje trideset i više godina.

  Solarnom elektranom biste tako ostvarili znatne uštede, koliko u porodičnom budžetu, toliko i u trošenju prirodnih resursa.

   

  Stručni članak 2922
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 1778 izvođača radova za područje Solarne elektrane:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Solarne elektrane?

  Imamo čak 1778 izvođača radova za područje Solarne elektrane:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1778 izvođača radova za područje Solarne elektrane
  9.5
  0

  INPULS TIM DOO


  10
  7

  MEDVEDNIK DOO


  10
  0

  MEGA NET DOO BEOGRAD


  10
  2

  Millennium systems 2005


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana