Za područje

  Suvi estrih, cena suve gradnje

  Članak je pregledalo čak 4459+ korisnika
  Suvi estrih se od običnog razlikuje po načinu ugradnje, odnosno, suvoj gradnji. Suva gradnja zapravo znači postavljanje drvenih ili knauf ploča koje čine estrih. Sistem suve gradnje primeren je novogradnji ali i renoviranjima i adaptacijama.
  Stručni članak 4459
  cena suve gradnje
  Imamo čak 150 izvođača radova za područje Suvi estrih:

  1. Suvi estrih, suvogradnja

  Suvi estrih ima više prednosti u odnosu na prirodni. Na prvom mestu je to što se može koristiti odmah po ugradnji, pošto mu sušenje nije potrebno. Druga stvar je velika ušteda vremena – ploče se vrlo brzo i jednostavno montiraju. Sledeće su zvučna i toplotna izolativnost kao i zaštita. Suvi se estrih uvek preporučuje uz podno grejanje. Naposletku, ne manje značajna je i činjenica da je ovakav pod ili zid mnogo lakši od ostalih tipova te predstavlja manje opterećenje za konstrukciju.

  2. Slabosti suvogradnje

  Može se reći da mu je jedna od glavnih mana to što nije vodootporan ukoliko se ne obradi na poseban način te nije pogodan za prostorije kao što su kupatila, kuhinje i slične. Ako se postavlja u vlažnim prostorijama suvi se estrih mora učiniti neporoznim dodatnim sredstvima. Sledeća stvar je mogući problem ako se suvi estrih položi direktno preko elastične podloge kakva je, na primer, linoleum ili PVC – u takvim slučajevima se estrih mora zaštititi posebnom masom. Drugim rečima, kada se na suvi estrih postavljaju pločice, mora se prvo staviti neka vrsta izolacije i lepak.

  3. Kako se pravi suvi estrih?

  Estrih je uglavnom fabrički poluproizvod, sastavljen od lepljenih gipsano-kartonskih ploča koje su kaširane slojem izolacije, najčešće stiroporom. Za estrih mogu da se iskoriste i druge vrste građevinskih ploča kao što su one od iverice. Uglavnom, ploče moraju biti postavljene u više slojeva da bi činile estrih.

  3.1. Podloga za suvi estrih

  Estrih se postavlja na podlogu koja može biti od različitih materijala. Neke od mogućnosti su upotreba oplemenjenog vulkanskog kamena pod nazivom bituperl, koji je odličan zvučni i toplotni izolator. Uz to se često koriste siliperl, koji je od neekspandiranog perlita, ali grube granulacije zbog čega je odličan zvučni izolator. Kao podloga mogu da se upotrebe nivoperl i perlit, impregnirani prirodnim voskom zbog čega su odlični zvučni i termoizolatori. Umesto podloge može da se upotrebi i sama izolacija. U tom slučaju, izolacija se postavlja direktno na konstrukciju, obično betonsku ploču.

  3.2. Perlit

  Perlit je ekološki materijal nastao od vulkanskog kamena. Odlikuju ga visoka poroznost i mala specifična težina. Perlit se koristi i kao supstrat za prehranu bilja, a u građevinarstvu kao podloga za suvi estrih. Nasipa se preko neravnih površina koje se na taj način nivelišu, a istovremeno služi kao zvučni i termoizolator.

  4. Suvi estrih i podno grejanje

  Znate li da suvi estrih odlično može da se kombinuje s podnim grejanjem? Posebne knauf ploče imaju već izrezane otvore za cevi podnog grejanja. Zašto je to korisno? Zato što se najčešće pri renoviranju dešava da nedostaje po nekoliko centimetara visine i da se ne može izvesti klasičan estrih uz podno grejanje, za šta je potrebno najmanje 8 cm. U takvim se slučajevima radi suva gradnja jer je za nju dovoljno svega 2 cm! Ostatak razlike u visini tada se popunjava dodatnom izolacijom ispod estriha. I što je još važnije, ceo posao može da se završi za dva dana. Jedna od prednosti suvog estriha je i ta da se vrlo brzo zagreva i na nižim temperaturama, što u krajnjem slučaju znači i niže troškove grejanja. Istina je, međutim, i to da se estrih brzo i ohladi čim se grejanje isključi.

  5. Kada se koristi suvi estrih?

  Suvi estrih je primeren koliko za stambene objekte toliko i za objekte s posebnim zahtevima. Koristi se najviše u slučajevima kada je potrebno brzo postavljanje velikih površina, sanacija međuetažnih konstrukcija i kao veza s drvenim podnim konstrukcijama.

  Suvi pod, suva gradnja
  Suvi pod, suva gradnja

  6. Suvi estrih - cena

  Cena suve gradnje gipsano-kartonskim pločama se kreće oko 20 EUR/m2 pa naviše. Suvi estrih je u principu dva puta skuplji od klasičnog.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 4459
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Suvi estrih?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 150 izvođača radova za područje Suvi estrih:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana