Za područje

    Apsorber energije na peti: Kako nam štedi energiju i čuva zdravlje?

    Članak je pregledalo čak 627+ korisnika
    Poznato je šta su amortizeri na automobilu i znamo da bez njih vozilo ne bi moglo da se kreće. Međutim, znate li da su, ukoliko dugo stojite ili hodate, amortizeri potrebni i vama?
    Stručni članak 627
    Naslovna   Apsorber energije 800x500
    Imamo čak 36 izvođača radova za područje Zaštita na radu:

    Ovi „amortizeri“ se nalaze u vašoj obući, u vidu apsorbera energije u predelu pete. Naravno - ukoliko ste odabrali adekvatnu obuću - onda ste u sigurnom „vozilu".

    Svaki put kada napravite korak težina tela deluje na mišiće, ligamente i zglobove. Ukoliko su rad ili stajanje dugotrajni, ovaj pritisak stvara zamor i bol, ali može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.
    Bol se najčešće manifestuje u donjem delu leđa, kao ukočenost nogu, premda sr može javiti i glavobolja. Kada su u pitanju oboljenja, najčešća pojava je plantarni facitis poznat i kao „petni trn".

    Šta je „petni trn"?

    Plantarni facitis je bolest koja pogađa donji deo petne kosti. Usled prevelikog opterećenja koje trpe stopala, uzrokovanog dugotrajnim stajanjem i hodanjem, dolazi do delimičnog ili potpunog pucanja vezivnog tkiva
    ligamenta stopala koje se pruža od pete do nožnih prstiju. Poznata klinika Majo navodi da se simptomi ovog oboljenja manifestuju oštrim bolom u predelu pete, naročito u jutarnjim časovima. Ta povreda stopala je česta i ako se ne leči pravilno i blagovremeno, oporavak može dugo da potraje, a hronični bol u peti otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

    Petni trn

    Čemu služi apsorber energije?

    Radna i zaštitna obuća kao obavezni element ima apsorber energije u predelu pete. Budući da se ovaj deo obuće često svrstava među podrazumevane, retko možemo naići na objašnjenja benefita koje to donosi radniku.
    Sam naziv ukazuje na to da obuća, tačnije, đon apsorbuje energiju i pritisak tela na stopalo, što doprinosi smanjenju opterećenja na mišiće, ligamente i zglobove.

    Na taj se način uložena energija vraća telu, a zamor se smanjuje i sprečava nastanak oboljenja kao što je „petni trn". To je jedan od razloga zašto nije isto raditi u običnoj cipeli ili patici i raditi u radnoj obući koja ima standard 20347 i ugrađen apsorber energije.

    Kako funkcioniše apsorber energije?

    Apsober ugrađen u đon može biti „jajastog" ili cilindričnog oblika, proizveden od posebno mekog poliuretana ili poliuretana ispunjenog vazdušnim komorama.

    Kao ilustraciju funkcionisanja apsorbera možemo koristiti primer gumene lopte. Kada pustimo loptu da padne na tlo vertikalno s određene visine, lopta upija energiju dok pada, a zatim se odbija od tla i ponovo oslobađa deo apsorbovane energije dok to čini. Po ovom principu funkcioniše i apsorber u peti radnih i zaštitnih cipela.

    Udarne sile koje deluju na đon tokom hodanja amortizuju se i zatim se ponovo oslobađaju kada se noga odgurne od tla. To znači da je pritisak na peti i stopalu umanjen, a mišići moraju manje da „rade", sprečavajući simptome umora.

    Pri ispitivanju apsorbera, mašinama koje vrše određeni pritisak cilindrom na petu obuće, minimalni rezultat testa apsorpcije energije mora biti 20J. Viši rezultat znači bolju apsorpciju energije u predelu pete.

    Oznake na obući

    Prisustvo apsorbera energije u peti može biti označeno na đonu obuće. Uglavnom je oznaka u obliku strelice, kruga, kapljice vode... Budući da obeležavanje ovog elementa nije obavezno, neretko se dešava da određeni modeli radnih i zaštitnih cipela imaju ugrađen apsorber, ali da to nije jasno obeleženo na đonu. U skladu sa tim, najsigurnije rešenje bi bilo pročitati koje su sve karakteristike modela radne ili zaštitne obuće za koju ste zaiteresovani.

    apsorberi energije

    U nastavku su predstavljeni neki od tipova obeležavanja apsorbera energije na peti, odnosno, đonu:

    Zaključak

    Ako ste mislili da su osećaji umora i nelagode nakon završene smene slučajnost, a hronični bolovi u petama neizbežni - još jednom pogledajte obuću u kojoj radite.

    Sertifikovane radne cipele, za razliku o obične modne obuće, omogućavaju apsorbovanje energije i smanjen pritisak na stopalo. Samim tim, manje ćete opteretiti mišiće, zglobove i ligamente i sprečiti nastanak oboljenja poput „petnog trna". Na mnogim modelima nije istaknuro da imaju apsorber energije u predelu pete, pa se savetuje da u svakom slučaju pročitate karakteristike proizvoda za koji ste zainteresovani. Takođe, imajte u vidu da ni svi apsorberi nisu istog kvaliteta, pa bi prilikom izbora bilo dobro da isprobate više različitih modela i izaberete najudobniji.

    Safety Shop u okviru svog asortimana nudi širok izbor obuće sa visoko kvalitetnim apsorberima energije na peti, koji će učiniti da osetite maksimalne benefite ovog dela radne i zaštitne obuće.

    Iz naše ponude izdvajamo sledeće modele:

    ARROW S1 SRC - zaštitne cipele sa kompozitnom kapom (safetyshop.rs)

    arrow_1.jpg

    ARES S2 SRC - DUBOKE ZAŠTITNE CIPELE CIPELE SA KOMPOZITNOM KAPOM (safetyshop.rs)

    ares.jpg

    Zaštitne cipele Esaro S3 SRC (safetyshop.rs)

    esaro-s3.jpg

    Stručni članak 627
    Autor: SAFETY SHOP DOO

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Zaštita na radu?

    Imamo čak 36 izvođača radova za područje Zaštita na radu:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 36 izvođača radova za područje Zaštita na radu
    8.8
    0

    Teh Plam


    9.6
    0

    FLOORTECH-INTERNATIONAL GMBH


    9.9
    0

    INSTITUT ZAŠTITA PREVENTIVA DOO NOVI SAD


    8.8
    0

    TERMO ETRINGIT


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana