Za područje
    OTP banka

    Uštedite novac i sačuvajte prirodnu sredinu pomoću toplotne pumpe: kako da izaberete najbolji sistem za svoj dom?

    Članak je pregledalo čak 689+ korisnika
    Svedoci smo činjenice da energija postaje sve skuplja iz godine u godinu, a sve dramatičnije promene klimatskih uslova zahtevaju veća ulaganja u sisteme grejanja i hlađenja objekata. Nekad su klima-uređaji bili luksuz i domalo rezervisani samo za velike poslovne objekte, dok se sada ugrađuju i tamo gde nikada nije bilo ni potrebe za njima. Naravno, njihova upotreba povlači veću potrošnju energije, pa samim tim i više račune. Ako gradite ili renovirate kuću ili stan, možda bi valjalo da se osim čisto građevinskim temama, pozabavite i ovim pitanjem, budući da su toplotne pumpe ubedljivo najefikasniji i najjeftiniji način obezbeđenja klimatizacije i tople vode u jednom domu, u svakom smislu.
    Stručni članak 689
    toplotna pumpa
    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    1. Benefiti toplotnih pumpi

    Toplotne pumpe su zapravo spoj mehaničke opreme i elektrouređaja koji u međusobnom sadejstvu, a na osnovu delovanja prirodnih sila, omogućavaju eksploataciju vode i energije iz vode, zemlje ili vazduha. Mehanički deo celog sistema su sonde, odnosno, cevi koje se postavljaju u bušotine (za eksploataciju podzemne vode) ili plitke iskope (za eksploataciju energije zemlje) dok su električni delovi motori i pumpe koji crpe i razvode vodu. Samo toplotne pumpe vazduh-vazduh nemaju ove mašinske elemente opreme, pošto se njihov rad zasniva na eksploataciji temperaturne razlike vazduha.

    Upravo ovaj princip rada toplotnih pumpi - korišćenje energije koju voda, zemlja i vazduh već imaju u sebi zbog prirodnih procesa zagrevanja sunčevom svetlošću - osnova je za uštede koje se dugoročnim upotrebom sistema ostvaruju koliko i očuvanja prirodne sredine, budući da je to najčistiji način dobijanja energije.

    Svi drugi načini dobijanja, odnosno, proizvodnje energije koja je potrebna za grejanje ili hlađenje vode i prostora u svakom objektu, osim solarne, podrazumevaju prvo trošenje za proizvodnju, pa tek onda dobijanje toplote za dalju potrošnju.

    Onda kada postoji mogućnost da se udruže toplotna pumpa i solarni paneli za dobijanje energije potrebne za normalno funkcionisanje domaćinstva - dakle, za grejanje, hlađenje, ventilaciju, toplu vodu i bazen - može se govoriti o idealnom spoju. Naravno, početno ulaganje je nešto više, ali vam omogućava da imate sistem sasvim nezavisan od javnih linija snabdevanja strujom i vodom, a samim tim i mnogo jeftiniji. Štaviše, skoro svi proizvođači i ponuđači toplotnih pumpi za njih daju višedecenijske garancije što vas praktično oslobađa i ove vrste briga na isti rok.

    Ako se uz to doda da su sistemi sasvim autonomni i skoro ne zahtevaju nikakvo održavanje, jasno je koliko će se u svakom pogledu isplatiti njihova kupovina i ugradnja.

    Nakon višedecenijske upotrebe toplotnih pumpi, tehničkih i tehnoloških usavršavanja rešenja i inovacija na uređajima i opremi, toplotne pumpe su došle do tog nivoa da su apsolutno najekonomičniji i najdelotvorniji način obezbeđenja grejanja, hlađenja i tople vode u domaćinstvu
    Nakon višedecenijske upotrebe toplotnih pumpi, tehničkih i tehnoloških usavršavanja rešenja i inovacija na uređajima i opremi, toplotne pumpe su došle do tog nivoa da su apsolutno najekonomičniji i najdelotvorniji način obezbeđivanja grejanja, hlađenja i tople vode u domaćinstvu

    2. Vrste toplotnih pumpi

    2.1. Podela toplotnih pumpi na vrste 

    Sve toplotne pumpe se dele u 5 grupa: voda-voda, zemlja-voda, vazduh-voda, vazduh-vazduh i hibridi, odnosno, kombinacije sistema. U ovim složenicama prva reč označava odakle se energija crpi, a druga kojim medijem se sprovodi.

    Efikasnost toplotnih pumpi meri se takozvanim koeficijentom učinka (COP), a on zapravo znači odnos uložene pogonske snage i dobijene energije. Trenutno najviši koeficijent imaju tipovi pumpi voda-voda i on iznosi 5,2-6,2. Prevedeno u računicu, 5,2-6,2 kWh snage se dobija za 1 kWh upotrebljene struje.

    Toplotne pumpe voda-voda su ovoliko dobre zahvaljujući tome što podzemne vode u proseku imaju temperaturu oko +14°C tokom cele godine, bez obzira na to kolika je spoljna temperatura vazduha. Dakle, buše se dve bušotine - jedna za ispumpavanje vode i jedna za vraćanje iskorišćene vode. U posebnom delu sistema se iz ispumpane vode „izvlači“ toplota koja se dalje sprovodi do objekta i u njemu koristi, a potom se vraća nazad u podzemni izvor.

    Ako na svom imanju imate bunar onda je ovo definitivno najekonomičnije rešenje za sve energetske potrebe u domu. Toplotom izvučenom iz podzemne vode može se zagrevati sva voda neophodna domaćinstvu te grejati i hladiti prostor.

    Tek nešto niži koeficijent imaju toplotne pumpe zemlja-voda i on iznosi 4-4,5. Međutim, za ovaj tip toplotnih pumpi bitno je koliko prostora imate na placu. Naime, za razvod cevi u plitkom iskopu (30-200 cm) bitna je površina - da bi toplotna pumpa željene snage bila efikasna i maksimalno iskorišćena, na tačno određenoj površini zemlje mora biti raspoređena određena dužina cevi - ni manje ni više od proračuna - pošto biste u suprotnom rizikovali ili preopterećenje sistema ili njegov „prazan hod“. Slabost toplotnih pumpi zemlja-voda je to što na površini gde su ukopane cevi, zbog stalne akumulacije toplote, slabo šta može da uspeva.

    Toplotne pumpe vazduh-voda toplotu izvlače iz vazduha i prenose je u vodu koja je dalje razvodi sistemom. Iako ove pumpe imaju nešto niži koeficijent učinka - 3,5 - najprodavanije su na mnogim tržištima pošto se ugrađuju bez potrebe za drugim vrstama radova. Postave se na određeno mesto, montiraju, uključe i to je to. Osim toga, i najjeftinije su te se investicija u njih najbrže isplati premda im je rok trajanja skoro isti kao za druge vrste. 

    Toplotne pumpe vazduh-vazduh su vrlo slične klima-uređajima sa rekuperacijom budući da zagrevaju spoljni vazduh (i to do -25°C) i njime greju prostor i potrošnu vodu. Njihove prednosti su takođe jednostavno postavljanje, dugotrajnost, minimalna potrošnja i lako održavanje. Štaviše, modeli poslednje generacije su tako dizajnirani da se na fasadi jedva vide.

    3. Snaga toplotnih pumpi i njihova ugradnja

    3.1. Izbor toplotne pumpe

    Ako se odlučite za kupovinu toplotne pumpe, posavetovali bismo vam da se najpre dobro raspitate kod proizvođača i ponuđača. Kao i svih drugih proizvoda i pumpi ima mnogo vrsta, tipova, modela i varijanti te će samo stručnjaci znati da vam kažu koja će za vašu situaciju biti najrentabilnija. Možemo vam predložiti i da pošaljete upit firmama sa kojima sarađujemo, budući da na našoj platformi, daibau.rs, možete videti njihove reference koliko i komentare klijenata. Onaj koga izaberete, doći će do vas da pogleda stanje na terenu i preporuči vam rešenje. Budući da za određene toplotne pumpe morate imati i odgovarajuće dozvole, prodavci mahom nude kompletan projekt: dozvole, ugradnju i postprodajni servis tako da ste sami oslobođeni te vrste angažovanja i briga.

    3.2. Snaga toplotnih pumpi

    Snaga toplotne pumpe koju ćete kupiti zavisi od više faktora, a pri tom je i jedno od merila uštede u domaćinstvu. Naime, firma za koju se odlučite, izvršiće određene procene i merenja pa na osnovu njih odrediti koja bi vrsta i tip pumpe bila najbolja za vas. U praksi to znači da će napraviti jednačinu sa sledećim vrednostima: 

    • broj članova domaćinstva - po tome se računa prosečna potrošnja vode,
    • vrsta domaćinstva - gradsko (kuća ili stan), seosko (sa nekom vrstom poljoprivredne ili stočarske proizvodnje ili bez),
    • broj električnih aparata, uređaja, opreme,
    • vrsta grejanja i hlađenja - podno, zidno, visokotemperaturno, niskotemperaturno, i   
    • režim rada - monovalentni, bivalentni (alternativni, naizmenični ili uporedni).

    Dakle, kada se svi ovi parametri stave na papir jasno se vidi kolike snage bi pumpa morala da bude da zadovolji sve predviđene potrebe. S druge strane, da li će se bušiti za podzemnu vodu ili kopati za razvod podzemnih cevi ili će se, pak, izabrati neka varijanta toplotne pumpe vazduh-voda, vazduh-vazduh ili hibridna, to zavisi od zemljišta, okoline i postojećih uslova. 

    U svakom slučaju, stručnjaci za toplotne pumpe koji se već godinama bave njima, znaće šta i kako da vam preporuče - svakako imajući u vidu i vaš budžet.

    3.3. Ugradnja toplotnih pumpi

    Načini postavljanja, odnosno, ugradnje su različiti kao i vrste toplotnih pumpi. Modeli voda-voda i zemlja-voda su složeniji, pošto zahtevaju zemljane radove te razvod i postavljanje cevi, veza, spona i priključaka. Najjednostavniji tipovi su vazduh-voda i vazduh-vazduh pošto se montiraju skoro isto kao klima-uređaji. To su nezavisni uređaji, sve češće kao monoblok modeli, pa je njihova ugradnja zapravo postavljanje na određeno mesto i priključivanje - naravno, pod uslovom da u objektu već ima cevnih instalacija.

    4. Energetska efikasnost i uštede troškova

    Ključan razlog za kupovinu toplotnih pumpi u svakoj računici pri planiranju izgradnje ili renoviranja jeste dugoročna ušteda u mesečnim rashodima. Svaka vrsta i tip toplotne pumpe, pogotovo ako je u kombinaciji sa solarnim panelima, znači i do 75% uštede u odnosu na konvencionalne načine hlađenja, odnosno, grejanja vode i prostora. Inicijalni troškovi kupovine i ugradnje toplotne pumpe i pratećih delova sistema jesu viši, ali budući da naknadnih rashoda skoro i da nema jasno je kakvi su benefiti u pitanju.

    S druge strane, energetska efikasnost je zagarantovana. Ako vam finansije dozvoljavaju, bilo da renovirate ili gradite dom, kombinujte toplotnu pumpu sa solarnim sistemom te podnim ili zidnim grejanjem i bićete decenijama apsolutno energetski samodovoljni. Zar to već nije dovoljan razlog ZA? Imajte u vidu i to da su toplotne pumpe automatizovani sistemi, neretko spojeni sa kompjuterskim upravljanjem i dijagnostikom, što znači da više nikada nećete morati da brinete o nabavci ogreva svake sezone, loženju svakog jutra, redovnom čišćenju i održavanju kotla ili peći te svim onim obavezama koje se vezuju za konvencionalne sisteme grejanja. Čak i kada ste priključeni na javne vodove, tu su poskupljenja, kvarovi na lokalnim ili regionalnim podsistemima, problemi održavanja, restrikcije…  

    Uz sve ovo, poslednje ali nikako najmanje bitno, jeste i to da su toplotne pumpe sistemi za dobijanje energije bez ikakvog zagađenja. Nema nikakvog otpada niti čestica koje bi ugrožavale okolinu ili zdravlje ljudi. Kao i solarna, i energija dobijena iz vode, zemlje ili vazduha je sasvim prirodna i čista.

    5. Održavanje i servis toplotnih pumpi

    Nakon što se ugradnja toplotne pumpe završi, proizvođač ili ponuđač koji je posao obavio, osim garancija za sve pojedinačne elemente sistema, ostaviće vam i uputstva za upotrebu, održavanje, čišćenje i servisiranje.

    Najbolje bi bilo da sva dokumenta i uputstva za rukovanje i održavanje detaljno proučite i pridržavate ih se, budući da ćete tako omogućiti besprekoran rad i dugotrajnost sistema.

    Uopšteno govoreći, toplotnim pumpama je neophodno čišćenje i održavanje koliko i nekom aparatu za kafu koji imate. Dakle, u pitanju su čišćenje ili zamena filtera, provera cevi i spojnica. Sve više od toga ili ako posumnjate na neki kvar, moraju da obave profesionalci koliko zbog važenja garancije toliko i zbog dugotrajnosti sistema. Znajte i to da redovan godišnji pregled toplotne pumpe traje 15-45 minuta.

    6. Koliko se isplati ugradnja toplotne pumpe

    Budući da su toplotne pumpe na međunarodnom tržištu već nekoliko decenija te da se broj prodatih komada sada već meri milionima, jasno je da se radi o nečem ozbiljnom. S druge strane, proizvođači vrstu i dužinu garancija na svoje proizvode daju prema određenim parametrima koji će im obezbediti profitabilnost te stabilnu poziciju i ugled. Oni znaju kakve su materijale upotrebili, koliki su njihovi rokovi trajanja jednako kao i koeficijent habanja, odnosno, učestalost korišćenja. Dakle, ako vidite da su garancije na toplotne pumpe 20-30 godina onda postaje jasno kakav je njihov kvalitet. Razumljivo je da niko ne bi garantovao toliko dugu upotrebu a da malo-malo mora da šalje servisere, a sa druge strane, takav glas bi se brzo proširio.

    Sve što se o toplotnim pumpama zna ide im u prilog - koliko samim uređajima - toliko i kada se porede sa drugim načinima obezbeđenja energije
    Sve što se o toplotnim pumpama zna ide im u prilog - koliko samim uređajima toliko i kada se porede sa drugim načinima obezbeđenja energije

    Sve u svemu uzev, sve što se o toplotnim pumpama zna ide im u prilog - koliko samim uređajima toliko i kada se porede sa drugim načinima obezbeđenja energetskih potreba domaćinstva. Sigurno znate da su ovih godina zbog pandemije i ratnih sukoba svi energenti poskupeli više puta, a i snabdevanje je bilo pod priličnim znakom pitanja. Kada imate autonomni energetski sistem takve stvari ne moraju da vas brinu. Dogod je priliv podzemne vode stabilan, biće stabilan i „vaš energetski sistem“.

    Za kraj, jedan konkretan primer: za kuću od oko 100 m2 sa konvencionalnim sistemima grejanja i hlađenja prostora i vode potrebno je oko 5.000 kWh godišnje, a to u struji, lož-ulju ili čvrstim ogrevima izlazi oko 700-1.200 EUR, pa naviše. Sa toplotnom pumpom ista potrošnja bi izašla manje od 400 EUR, a ako dodate i solarne panele ni upola toliko. 

    7. Subvencije za toplotne pumpe

    Od polovine 2020. godine Republika Srbija je počela subvencionisanje projekata za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Počelo se sa zamenom stolarije i solarnim panelima, da bi im se priključila i kupovina toplotnih pumpi. Subvencije je odobrila Evropska banka po projektu „zelene ekonomije“ (GEFF). Obaveštenja o uslovima za dobijanje subvencija potražite na sajtu Ministarstva ekologije i zaštite prirodne sredine Srbije kao i na sajtovima ponuđača toplotnih pumpi kod nas.  

    Stručni članak 689
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1753 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
    9.7
    0

    NID-ENERGY SYSTEMS DOO PARAĆIN


    9.2
    0

    AEGEA DOO


    8.8
    0

    Postavljanje vodovodnih kanalizacionih grejnih i klimatizacionih sistema ATOMIC TERMO TEAM Nova Pazova


    9.8
    0

    BRANKO NOVAKOVIĆ PREDUZETNIK, SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA VODOSISTEM ŠABAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana