Za područje

    Daibau građevinski izveštaj za 1. tromesečje 2023.

    Članak je pregledalo čak 1574+ korisnika
    Pred vama je još jedan građevinski izveštaj koji je za vas pripremio stručni Daibau tim. Za izradu ovog izveštaja korišćeni su podaci koji se tokom cele godine prikupljaju u okviru Daibau platforme, podaci Republičkog zavoda za statistiku i podaci Republičkog geodetskog zavoda.
    Novosti 1574
    daibau gradjevinski izvestaj q1 2023

    Da li je 2023. godina građevine? 

    Kao što smo i očekivali, u prvom kvartalu 2023. godine brojevi počinju da rastu. Dok je u poslednjem kvartalu 2022. godine građevinska industrija mirovala, početak 2023. obeležio je pozitivnu pripremu za novu sezonu. Izvođači radova imaju sve više posla, tako da se njihovi termini polako, ali sigurno popunjavaju. Investitori sa druge strane, ponovo počinju da istražuju mogućnost realizacije velikih, srednjih i malih projekata. Broj izdatih građevinskih dozvola, već više od godinu dana nastavlja trend rasta, tako da će posla sigurno biti.

    Sirovine i građevinski materijali

    Posmatrajući situaciju na svetskom nivou, osnovne sirovine sada ne beleže drastične promene u ceni. Čak su, u odnosu na kraj 2022. godine, pale za 1,8%. Sa druge strane, cene građevinskog materijala beleže blagi rast od 0,5%, što još uvek nije zabrinjavajuće. 

    cene-osnovnih-sirovina-daibau-gradjevinski-izvestaj-q1-2023.jpg

    cene-gradjevinskog-materijala-daibau-gradjevinski-izvestaj-q1-2023.jpg

    Investicije i usluge

    Kao što smo i očekivali, početak 2023. godine obeležio je rast novih projekata, tako da izvođači imaju sve više posla, a sve manje slobodnog vremena. Očekujemo da će u Q2 2023, ovaj indikator biti itekako na zadovoljavajućem nivou za izvođače. Broj izdati građevinskih dozvola, takođe, nastavlja standardni trend rasta, pa tako imamo skoro 7% više izdatih građevinskih dozvola u prvom kvartalu 2023. godine. Republički geodetski zavod od prošle godine objavljuje i Indeks cena stanova, koji će ubuduće biti deo ovog izveštaja, a koji građanima omogućava precizan uvid u kretanja na tržištu nepokretnosti. Ono što se može videti u grafikonu koju se nalazi ispod teksta, jeste da je Indeks cena nekretnina u odnosu na Q4 2022. porastao za 5%. gradjevinski-projekti-daibau-gradjevinski-izvestaj-q1-2023.jpg

    zauzetost-izvodjaca-daibau-gradjevinski-izvestaj-q1-2023.jpg

    izdate-gradjevinske-dozvole-daibau-gradjevinski-izvestaj-q1-2023.jpg

    indeks-cena-stanova-daibau-gradjevinski-izvestaj-q1-2023.jpg

    Budućnost gradnje

    U okviru Daibau platforme izdvojili smo 3 grupe projekata: veliki projekti (renoviranje stana, renoviranje kuće, novogradnja, izgradnja kuće), srednji  projekti (fasada, krov, renoviranje kupatila, gipsani radovi, estrih) i manji projekti (krečenje, montaža nameštaja, renoviranje kuhinje, hoblovanje parketa). Grafikon pokazuje da investitori polako počinju da se interesuju za mogućnost realizacije određene grupe projekata. U odnosu na Q4 2023, interesovanje je poraslo za 2,2%.prognoza-gradnje-daibau-gradjevinski-izvestaj-q1-2023.jpg

    Novosti 1574
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Drugo?

    Imamo čak 137 izvođača radova za područje Drugo
    10
    3

    Zavarivač KG Construction


    9.3
    0

    TIP TOP


    9.8
    0

    Plexi Trade d.o.o.


    9.2
    0

    SLOBODAN KONJEVIĆ PR BOJENJE I ZASTAKLJIVANJE MAGIC WALLS NS NOVI SAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana