Za područje

    Čišćenje garniture - zašto je potrebno dubinsko čišćenje i cene

    Članak je pregledalo čak 1052+ korisnika
    Garnitura za sedenje u dnevnoj sobi komad je nameštaja na kojem se odmarate uz omiljenu televizijsku emisiju ili dobru knjigu, mesto okupljanja ukućana, na nju se smeštaju gosti, a neretko se na nju i prilegne posle napornog dana. Stoga je važno voditi računa o njenoj čistoći i pravilnom održavanju. Da li ste znali da se, prema istraživanjima, čak 80% nečistoća iz spoljne sredine zadržava upravo na površini nameštaja? Istražili smo zbog čega je sve važno redovno i temeljno čišćenje garniture za sedenje i koji je najbolji način da se to uradi.
    Stručni članak 1052
    ciscenje garniture
    Imamo čak 1045 izvođača radova za područje Agencija za čišćenje:

    Ugaone garniture, fotelje, jednosedi, dvosedi, trosedi - jesu najizloženiji komadi nameštaja u svakom domu jer na njima boravi veći broj ljudi, duži vremenski period. S tim u vezi važno je voditi računa da izgledaju čisto i uredno. Međutim, često se desi ona narodna - „spolja gladac, a iznutra jadac“, odnosno, trudimo se da nameštaj na oko deluje lepo i održavano, a unutra je pun prljavštine, grinja i bakterija. Pravilnim čišćenjem obezbedićete da garnitura i spolja i iznutra bude, pre svega, zdravstveno bezbedna, a potom i doprineti njenoj estetskoj vrednosti i komforu stanovanja uopšte.

    Garniture za sedenje su „leglo“ prljavština i štetnih mikroorganizama

    Iako možda spolja deluje kao da nema nijednu manu, unutrašnjost garniture za sedenje u sebi krije razne nečistoće i štetne mikroorganizme. Alergeni, plesni, grinje, bakterije - ulaze u vlakna nameštaja, a ako u njemu ostanu predugo izazivaju širok spektar alergija, čak i bolesti. Ukoliko primetite da često kijate ili kašljete kada sedite/ležite na garnituri ili prosto boravite u dnevnoj sobi, okidač često mogu biti navedeni mikroorganizmi i prljavština.

    Uzročnici alergija i infektivnih oboljenja nastanjuju se u nameštaju, ali i u okolnom vazduhu. Naime, kada sedite ili ležite na neočišćenom tapaciranom nameštaju, nesvesno ispuštate prašinu, plesni, bakterije, prljavštinu i sve ostalo iz njega u vazduh. Korišćenjem neadekvatno očišćene garniture, dakle, udiše se vazduh sa sitnim česticama i nevidljivim mikroorganizmima koji negativno utiču na zdravlje ljudi, naročito onih sa respiratornim problemima.

    Nakupljene mrvice hrane i ostale nečistoće vremenom će izazvati širenje neprijatnih mirisa. Takođe, u većini domova dnevni boravak predstavlja jednu celinu sa kuhinjom i trpezarijom te će se mirisi spremanja hrane uvući u tkaninu nameštaja.

    Ukoliko imate malu decu i kućne ljubimce, ovo je razlog više da povedete računa o pravilnom održavanju vaše garniture.

    Prljava garnitura za sedenje narušava estetiku celog prostora

    Neodržavana, prljava i flekava garnitura za sedenje neće mamiti nikog da sednje na nju, zar ne? Ona ne deluje samo odbojno i neuredno, već narušava celokupnu estetiku i atraktivnost enterijera, ma koliko da su tepisi i ostatak doma čisti.

    Kupovina garniture za sedenje predstavlja veliki materijalni izdatak, a pravilnim čišćenjem ćete joj vek trajanja produžiti.

    Ukoliko su mrlje od masnoće, kafe, vina, čokolade, šminke i druge već dugo neočišćene na vašem nameštaju, one mogu izazvati njegovo trajno oštećenje. Prljavština prodire u vlakna do tačke u kojoj ju je nemoguće očistiti u „sopstvenoj režiji“. Takođe, prljavština koju nameštaj upija može biti abrazivna, što će rezultirati time da presvlake izgledaju pohabano i dotrajalo. Garnitura dobija izbledeli izgled „zahvaljujući“ prašini i prljavštini koje deluju poput komadića brusnog papira koji se trlja o tkaninu.

    Kako biste sprečili trajno oštećenje garniture, uklonite sveže mrlje što je pre moguće, bez obzira o kojoj vrsti je reč. Koristite čistu, meku i upijajuću krpu i destilovanu vodu prilikom čišćenja. Izbegavajte preterano trljanje kako ne biste doveli do oštećenja tkanine, kao i razređivače koji mogu oštetiti gornji sloj garniture. Kada je reč o upotrebi hemijskih sredstava za čišćenje, upotrebite blagi rastvor deterdženta za delikatan veš. Mrlju samo obrišite krpom, bez trljanja, i ostavite da se osuši.

    Brisanje mrlje
    Kako biste sprečili trajno oštećenje garniture uklonite sveže mrlje što je pre moguće

    Ukoliko je reč o sofi presvučenoj mikrofiberom, koristite sredstvo za čišćenje stakla. Biće dovoljno da ga poprskate na mrlju i ostavite da deluje pet minuta, a potom isperete čistom vodom.

    Međutim, samostalno čišćenje uz pomoć navedenih sredstava samo prividno rešava problem. Iako možda na prvi pogled deluje savršeno čisto, zapravo nije tako. Jedino dubinsko čišćenje garniture uz pomoć odgovarajuće opreme, namenskih hemijskih preparata, ali i potrebnog znanja i iskustva može ukloniti svu prljavštinu i nagomilane alergene, poboljšati njenu trajnost i vratiti stari sjaj, a i mnogo se više isplati od kupovine nove, koja nije ni malo jeftina.

    Dubinsko čišćenje garniture

    Skrivena prljavština iz najdubljih slojeva vaše garniture jedino može da se otkloni profesionalnim, dubinskim čišćenjem. Dubinskim čišćenjem se, takođe, otklanjaju sve one tvrdokorne fleke koje sami niste mogli te tako vraća sjaj i izgled kao iz salona. Bez obzira od kog materijala su proizvedene, koji je nivo zaprljanosti i koliko često se koriste, garniture se na taj način čuvaju od prevremenog propadanja.

    Dubinskim pranjem se eliminišu svi potencijalni alergeni i uzročnici infekcija, u potpunosti uklanjaju neprijatni mirisi te očišćena garnitura odiše svežinom. Takođe, popravlja se kvalitet vazduha u prostorijama u kojima se tretirani nameštaj nalazi.

    Kako se za pravilno dubinsko čišćenje garniture u obzir moraju uzeti svojstva materijala od kojih je izrađena, uputstva za održavanje tkanina te koristiti optimalne metode i hemijska sredstva, najbolje je pozvati profesionalni servis za dubinsko pranje nameštaja. Naime, dubinsko čišćenje nameštaja je veoma specijalizovan posao - sami možete napraviti dodatna oštećenja trljanjem mrlja ili uzrokovati pojavu buđi i moljaca ako previše natopite garnituru prilikom čišćenja ili je ne ostavite da se dovoljno osuši. Ukoliko ste u potrazi za profesionalnom agencijom za čišćenje, možete se obratiti i nama na daibau.rs. Potrebno je samo da popunite upit  na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti agencije sa odgovarajućom ponudom.

    Tehničari iz servisa će prvo detaljno pregledati garnituru kako bi se upoznali sa materijalima od kojih je izrađena, nivoom zaprljanosti, a potom odabrati odgovarajuća sredstva kako bi je očistili na najbolji mogući način. Odabir adekvatnih sredstava je od presudne važnosti, budući da, dubinsko čišćenje garniture nije isto kada je u pitanju, recimo, mebl-štof i eko-koža.

    Usisivač na paru
    Usisivač za dubinsko pranje uz pomoć pare temeljno čisti vlakna

    Dubinsko pranje garniture uglavnom se odvija ubrizgavanjem rastvora pripremljenog od tople vode i ekološki bezbednih hemikalija. Na taj se način uklanjaju teško dostupne nečistoće i razlažu, a štetni mikroorganizmi eliminišu. Time iščezavaju i neprijatni mirisi, a garnitura dobija svežinu. Potom se ubrizgani rastvor izvlači na površinu zajedno sa nakupljenom prljavštinom. Da bi se sprečila prekomerna vlaga i buđ, maksimalna količina tečnosti se uklanja iz tapacirunga.

    Korišćenjem adekvatnih hemijskih sredstava, na površini garniture se formira zaštitni film koji smanjuje zadržavanje čestica prašine i produžava vek trajanja materijala.

    Usisivač za dubinsko pranje uz pomoć pare temeljno čisti vlakna. Podiže najtvrdokorniju prljavštinu i ostatke hrane, ubija sve bakterije i alergene i na taj način u potpunosti obnavlja nameštaj.

    Dubinsko čišćenje garniture - cena

    Dubinsko čišćenje možda najbolje može da obavi agencija za čišćenje, budući da ima obučeno osoblje, sredstva i profesionalnu opremu. Nihova cena se u proseku kreće između 6-7 EUR po sednom mestu. U svakom slučaju ih preporučujemo, jer će posao obaviti brže, lakše i efikasnije nego da se radi ručno.

     

    Stručni članak 1052
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Agencija za čišćenje?

    Imamo čak 1045 izvođača radova za područje Agencija za čišćenje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1045 izvođača radova za područje Agencija za čišćenje
    10
    1

    M&L JANKOVIC COMPANY DOO


    9.3
    0

    Agencija Hektor


    9.2
    0

    AGENCIJA ZA ČIŠĆENJE KING CLEAN DOBANOVCI


    9.6
    0

    ATALIAN GLOBAL SERVICES - RS


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana