Za područje

  Dečje igralište - koje rekvizite izabrati za najmlađe?

  Članak je pregledalo čak 1420+ korisnika
  Sa prvim zracima sunca i povećanjem temperature, najmlađi žele da se igraju napolju, na igralištima sa svojim vršnjacima. Ukoliko nemate vremena da vodite decu na igralište, niti ga imate u svojoj neposrednoj blizini, a imate slobodnog prostora u svom dvorištu, možete ga napraviti i sami. Potrebno je nekoliko rekvizita i vaše dete će moći da uživa u igri sa svojim drugarima na otvorenom, a pri tom biti u vlastitom dvorištu. Izdvojili smo nekoliko sprava koje su se pokazale vrlo korisnim, pošto deca uz pomoć njih razvijaju toleranciju, samopouzdanje, uče samostalno donošenje odluka, vežbaju kritičko razmišljanje, ali i usavršavaju motoričke veštine.
  Stručni članak 1420
  decje igraliste
  Imamo čak 562 izvođača radova za područje Dečja igrališta:

  Igra na spravama koji se nalaze na dečjim igralištima, najmlađima donosi radost, zabavu i dobro druženje, ali ne samo to - one pozitivno utiču na njihov kognitivni razvoj. Svom detetu možete napraviti igralište po želji ako imate malo slobodnog prostora u dvorištu, a naši predlozi su:

  Tobogan

  Jedan od omiljenih već generacijama unazad, bez kog se bezmalo i ne mogu zamisliti dečja igrališta jeste tobogan. Razlog je jednostavan: slobodno spuštanje deci donosi uzbuđenje i radost, premda ni odrasli nisu imuni na takav izazov što se može videti u akva-parkovima.

  Da li ste znali da tobogani pozitivno utiču na fizičko i mentalno zdravlje dece?

  Dete na toboganu
  Penjanje na tobogan jača samopouzdanje - deca stiču poverenje u sopstvene sposobnosti i telo 

  Penjanje i spuštanje na toboganu nije nimalo lako - valja se popeti visoko stepenicama ili prečkama da bi se došlo do samog vrha, pa tek se onda spustiti. Sve ovo zahteva fizičku snagu, koordinaciju tela i koncentraciju. Kretanje na toboganu aktivira veliki broj mišića, učvršćuje ravnotežu dece i balans tela. Naime, dok hvataju prečke merdevina deca jačaju mišiće svojih ruku i prstiju, ali i istežu telo kako bi savladali sledeći korak. Kada se uspne na sam vrh, detetu je potrebna određena doza spretnosti da se čvrsto pozicionira, a potom i snaga da se odgurne. Tokom spusta, na red dolaze koordinacija i balans.

  Savet stručnjaka iz firme DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU JELADOM NOVO SELO

  1. Zašto su dečja igrališta bitna za odrastanje? 

  S obzirom na to da su rekviziti na dečijim igralištima podeljeni u tri grupe ( sprave za igru, sprave za vežbanje i sprave za edukaciju), ta podela govori o tome da je kod dece podjednako važno da se igraju, da se edukuju, stiču nova saznanja i da budu fizički aktivna. To su tri osnovna preduslova za normalan razvoj svakog deteta. Uzrast dece koja posećuju igrališta je od 2-12 godina, pa su to su ujedno i mesta gde deca mogu da se druže bez ograničenja kakvih ima u vrtićima i školama.

  Deca izmišljaju pravila igara, pa tako savladavaju tehnike poštovanja pravila, pravljenja komrpomisa, odbrane svojih stavova i tehnike pregovaranja i samokontrole. Pored ovih benefita igranja postoji još jedan jako bitan aspekt, a to je zdravlje.

  2. Šta svako dečje igralište mora da ima kako bi deci bilo interesantno? 

  U praksi se pokazalo da što je sadržaj igrališta bogatiji to je deci privlačnije da provedu vreme na njemu. Uvek, najzanimljiviji rekviziti su ljuljaške, tobogani, vrteške, multifunkcionalni kompleksi i penjalice. 

  Poslednjih godina posebna pažnja se polaže na razvoj poligona za decu. Oni sadrže više rekvizita u sistemu koji omogućavaju da se organizuju svojevrsna takmičenja, kao i da deca osmisle svaki put drugačiju igru.
  Svako dete ima pravo na igru i zato smo u obavezi da projektujemo rekvizite, delove igrališta ili kompletne komplekse i za decu sa smetnjama u razvoju, takozvana, inkluzivna igrališta gde sva deca mogu da se igraju, uče i rastu zajedno. Ujedno na ovim prostorima deci mora biti pružen dovoljan nivo izazova i mogućnost da osete uspeh.

  3. Da li u svom dugogodišnjem iskustvu imate projekt na koji ste posebno ponosni i koji rado ističete novim klijentima? 

  Naš tim, pri izgradnji, svakog igrališta ulaže maksimalo pažnje i rada da bi se ispunili strogi zahtevi Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta kao i želje svakog klijenta. Naše najveće zadovoljstvo je kada vidimo naše igralište koje je prepuno srećne dece. Sa ponosom ističemo da se naša igrališta nalaze u desetinama vrtića i na javnim površinama u više desetina lokalnih samouprava.

  4. Pored izrade dečjih igrališta, čime se još bavi firma JELADOM NOVO SELO?

  Pored dečijih igrališta JELADOM doo se bavi proizvodnjom, projektovanjem i montažom drvenih kuća i parkovskog mobilijara. Do sada smo proizveli i plasirali na domaće i inostrano tržište nekoliko stotina drvenih objekata različite namene. Koristeći savremenu opremu uspeli smo da maksimalno skratimo put od idejnog rešenja do izrade objekata vrhunskog kvaliteta i dizajna.

  JELADOM je apsolutni lider na Balkanu u proizvodnji drvenih kuća u block house sistemu.

  G-đa Danka Veljković Dmitrović, DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU JELADOM NOVO SELO

  Tobogan pozitivno utiče i na učenje važnih društvenih veština - jača se samopouzdanje, timski duh, razvija strpljenje.

  Deca se obično penju na tobogan u društvu druge dece, te će, osim dobrog druženja, razviti i timski duh - oni će jedna drugima pokazivati kako se penje, međusobno se dogovarati. Kako je tobogan većini dece omiljeni rekvizit na igralištu, oko njega se stvara najveća gužva, što znači da će svi morati da pričekaju svoj red. Na ovaj način deca se uče društvenim veštinama kao što su strpljenje, deljenje, tolerancija. Spoznaće da na neke stvari koje im pričinjavaju radost i zabavu, ipak moraju da sačekaju.

  Penjanje na tobogan jača samopouzdanje - deca stiču poverenje u sopstvene sposobnosti i telo. Kako bi se spustili, treba prvo da se popnu na visinu, što zahteva značajno samopouzdanje i hrabrost.

  Ljuljaška

  Jedan od omiljenih zvukova iz detinjstva jeste škriputanje ljuljaške prilikom njihanja napred-nazad.

  Dete na ljuljašci
  Ljuljanje deluje antistresno na dete i smiruje ga te će ono odagnati negativne emocije

  Od najranijeg životnog doba deca uživaju u pokretima ljuljanja. Prvo, kada su bebe u majčinom krilu, ljuljanje im pomaže da se smire i savladaju strahove i napetost.

  Zašto je velikom broju dece upravo ljuljaška omiljeni rekvizit na igralištu? Ljuljanje je istovremeno smirujuće i zabavno iskustvo koje stvara inspirativan osećaj letenja uz uzbudljiv osećaj pada. Međutim, korišćenje ljuljaške deci pruža više od zabave. Veliki broj istraživanja je potvrdio brojne pozitivne uticaje ljuljanja na emotivni, kognitivni i fizički razvoj dece.

  Ljuljanje na ljuljašci podrazumeva pokretanje nogu u cilju postizanja zamaha i visine te se stimuliše koordinacija pokreta, razvija osećaj ravnoteže, kontrola mišića, pospešuju kreativne sposobnosti. Takođe, stimuliše se orijentacija, osećaj ritma i fina motorika. Ljuljanje na ljuljašci pojačava vezu između leve i desne hemisfere mozga, i pored koordinacije pokreta utiče delotvorno na razvoj logičkog razmišljanja.

  Ljuljanje deluje antistresno na dete i smiruje ga, te će ono odagnati negativne emocije.

  Ljuljanjem se formira pravilno držanje kod dece jer balansiranje na sedištu jača leđne mišiće, ali i mišiće nogu. Držanje za uže ili lanac ljuljaške, jača snagu i koordinaciju prstiju što je suštinska prekretnica za decu koja uče da pišu.

  Penjalica

  Za decu su penjalice samo vid zabave, ali roditeljima je značajno to što one pomažu u razvoju tela i motoričkih veština.

  Dete na penjalici
  Penjalica kao rekvizit razvija motivaciju da se dođe do željenog cilja

  Koordinacija očiju i ruku, kako bi se uspešno uhvatili za naredni rukohvat, poboljšava finu motoriku kod dece. Prilikom uspinjanja na penjalicama stimuliše se gruba motorika kod dece, tj. sposobnost održavanja ravnoteže, koordinacija pokreta, dobra kontrola motorike tela. Prilikom korišćenja penjalice deca moraju dobro da osmotre gde će postaviti ruke i stopala čime se pospešuje vizuelna percepcija.

  Takođe, deca moraju da odrede na koji način će se popeti na vrh (doći do cilja) i koje korake pre toga moraju da učine. Na ovaj način ovladavaju veštinom donošenja odluka, prevazilaženjem prepreka, poboljšavaju svoj fokus i koncentraciju.

  Penjalica kao rekvizit razvija samopouzdanje kod dece ali i motivaciju da se dođe do željenog cilja. Osim toga, penjanje je jednostavno zabavno i poboljšava raspoloženje.

  Osim što pozitivno utiču na emotivni, kognitivni i fizički razvoj dece, ono što je zajedničko svim ovim spravama jeste to da deci omogućavaju boravak na svežem vazduhu i prirodnoj svetlosti, uz zabavu, zadovoljstvo i uživanje.

  Stručni članak 1420
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Dečja igrališta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 562 izvođača radova za područje Dečja igrališta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana