Za područje
    OTP banka

    Renoviranje drvenih konstrukcija u starim kućama

    Članak je pregledalo čak 1839+ korisnika
    Prilikom kupovine starije kuće ili gradskog, takozvanog salonskog stana, skoro uvek se postavlja pitanje kako renovirati drvene podove. Ako želite da ublažite škripu, zamenite podnu oblogu ili čak postavite podno grejanje, podovi se moraju renovirati. Kakve su vam opcije na raspolaganju u ovakvom slučaju, razmotrićemo u ovom tekstu.
    Stručni članak 1839
    renoviranje starog poda
    Imamo čak 4487 izvođača radova za područje Renoviranje kuće:

    1. 5 pitanja koja sebi neizostavno valja da postavite pre obnove drvenog poda/plafona

    Pre renoviranja drvenih konstrukcija u kući, bilo da su u pitanju pod ili plafon, treba ustanoviti koji su to ključni faktori na osnovu kojih ćete se opredeliti za jedno od mogućih rešenja, a da vam ono omogući ispunjenje funkcionalnih zahteva uz minimalne troškove. U zavisnosti od toga kako odgovorite na ova pitanja, naći ćete i najbolju soluciju za obnovu drvenih konstrukcija i struktura.

    1. U kakvom je stanju konstrukcija? Da li su neke ili sve daske ili drveni nosači oštećeni? Da li ćete postavljati pregrade ili strukturalna opterećenja na podnu ili plafonsku ploču?
    2. Želite li da postavite podno grejanje na drveni pod?
    3. Kakvu vrstu obloge biste želeli preko drvenog poda?
    4. U kojoj prostoriji planirate da renovirate drveni pod?
    5. Da li će neko boraviti u donjim prostorijama tokom procesa renoviranja?
    Prilikom kupovine starije kuće ili gradskog, takozvanog salonskog stana, skoro uvek se postavlja pitanje kako renovirati drvene podove 
    Prilikom kupovine starije kuće ili gradskog, takozvanog salonskog stana, skoro uvek se postavlja pitanje kako renovirati drvene podove 

    2. Uklanjanje celog poda i izvođenje AB ploče

    Ukoliko je konstrukcija u lošem stanju, a želite da na ploču postavite noseće zidove ili stubove, moraće da se napravi armirano-betonska ploča.

    Prvo se uklanjaju podne obloge i ispune od izolacionih materijala ako ih ima, pa zatim i sve drvene grede. Kada su u pitanju noseći zidovi, proces uklanjanja strukture se odvija u fazama. Noseći zidovi se sa donje strane moraju podupreti novim nosačima. Zatim sledi izrada ležišta i ankera za ploču. U postojeći zid se useca takozvani „šlic“, zapravo kanal u koji će ući nova ploča. Oplata se montira na nosače i izliva se ploča. Preporučujemo da debljinu armature i same ploče obavezno proračuna građevinski inženjer-statičar.

    Velikim nedostatkom ovog procesa smatra se to što se mora koristiti velika količina vode, što poseg u noseću konstrukciju i strukturu mora biti popriličan i to što će beton morati da se suši oko mesec dana. Prednost je „samo“ u tome što će plafon biti poprilično ojačan. Preko tako izlivene betonske ploče može se postaviti estrih, podno grejanje ili bilo koja druga željena podna obloga.

    Da bi obnova ili sanacija kuće ili stana uspela što bolje, savetujemo da se obratite firmi koja ima iskustva u renoviranju starih objekata. U tome vam možemo pomoći, budući da na platformi sarađujemo sa velikim brojem stručnjaka i ponuđača koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

    3. Očuvanje drvenog poda

    Ako ste u žurbi, nećete mnogo da dirate konstrukciju objekta i ne želite da dodate statičko opterećenje pločama, preporučujemo da zadržite drvene grede, odnosno, samo renovirate drveni pod.

    3.1. Preventivna zaštita drvenih greda od štetočina

    Gledano odozdo prema gore, drvena konstrukcija tavanice, odnosno, poda, se obično sastoji od gipsa, trske i trščane oplate ili - opciono, greda, ispune i drvene oplate u funkciji podne obloge. Pre nego što se odlučite za bilo koje od ponuđenih tehničkih rešenja, mora se proveriti stanje konstrukcije i njene strukture. Zato se na nekom mestu, najčešće u ćošku, skida podna obloga, vadi ispuna i ocenjuje noseći sloj.

    Ako se uoči žižak ili početak truljenja, sve podne obloge i izolaciona ispuna se moraju izvaditi i sve grede zaštititi od štetočina. Zaštitna sredstva kojih ima u prodaji su hemijski rastvori i premazi, a treba ih upotrebiti prema uputstvima proizvođača. Naravno, ako je proces uznapredovao i šteta nepopravljiva, sve se mora rasturiti i zameniti novim elementima.

    3.2. Izolacija drvenog poda i oplata

    Između greda drvenog poda u starijim kućama obično je ostavljano između 10 i 15 cm prostora. Da biste dobili poželjnu zvučnu i toplotnu izolaciju preporučujemo da se sve te šupljine ispune mlevenim drvnim vlaknima, mineralnom ili kamenom vunom. Tvrda izolacija je najbolji izbor, jer se vremenom neće sabiti. Preko izolacije se mora postaviti paropropusna folija.

    Tvrda izolacija je najbolja za drvene podove, pošto se ne sabija vremenom 
    Tvrda izolacija je najbolja za drvene podove, pošto se ne sabija vremenom 

    3.3. Suvi ili cementni estrih

    Najbrže rešenje je izbor suvog estriha, pošto upotreba vode i sušenje neće biti neophodni delovi procesa rada. Ako se rade suve prostorije mogu se iskoristiti OSB ploče, ali ako se renovira drveni pod kupatila ili kuhinje preporučujemo knauf-ploče ili troslojne sendvič-gipsano-kartonske table.

    Bolje rešenje za sprečavanje širenja zvuka, odnosno, buke ili za podno grejanje ispod keramičkih pločica, svakako je cementni estrih.

    Prilikom ugradnje mikroarmiranog estriha mora se obratiti pažnja na pravilno pozicioniranje PE folije. Čak i ako stavite nov, mek izolacioni materijal ili samo ojačate stari, preporučujemo postavljanje stiropornih ploča da bi se sprečilo širenje udarnog zvuka. Umesto stiropornih ploča mogu se, naravno, ugraditi i sistemske ploče podnog grejanja. Zatim sledi postavljanje mikroarmiranog estriha debljine od minimalno 4 cm, koji se može dodatno ojačati polietilenskim ili čeličnim vlaknima. Završna podna obloga može biti bilo šta - parket, kamen ili pločice, PVC pod ili itison.

    Stručni članak 1839
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Renoviranje kuće?

    Imamo čak 4487 izvođača radova za područje Renoviranje kuće:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 4487 izvođača radova za područje Renoviranje kuće
    9.6
    0

    BAUEN DOO VRBAS


    8.9
    0

    Građevinski radovi Kuća plus, Valjevo


    9.8
    0

    APPARTAMENTO DOO BEOGRAD


    9.5
    0

    SPECSTROJ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana