Za područje

    Izolacija temelja, izolacija temeljne ploče

    Članak je pregledalo čak 2490+ korisnika
    Sve češće se za način temeljenja biraju temeljne ploče. Kako objekt gubi mnogo energije kroz temelje, iskustvo je pokazalo da se temeljna ploča mora dodatno izolovati. Ta izolacija može da se izvede na dva načina - ispod ili iznad temeljne ploče. Odlučili smo da prvo razmotrimo detalje postavljanja dodatne izolacije ispod temeljne ploče.
    Stručni članak 2490
    izolacija temeljne ploce
    Imamo čak 3837 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

    1. Temeljni jastuk

    Prednosti postavljanja izolacije ispod u odnosu na postavljanje iznad temeljne ploče prvenstveno leže u zaštiti - objekt se na taj način najbolje štiti i od vlage i od vode. Time se stvara takozvani temeljni jastuk koji se sastavlja od trajno spojenih slojeva armirano betonske ploče temelja, termoizolacije (XPS) i hidroizolacije. On služi i kao zaštita instalacijama, odnosno, mreži vodova oko temelja.

    Ovakav temeljni jastuk je i seizmički, pošto štiti građevinu od potresa. Tačnije rečeno, ponašanje temelja, pa i samog objekta, je bolje kontrolisano.

    Temeljni jastuk omogućava i trajnu energetsku efikasnost temelja. Poslednje, ali ne i najmanje bitno, postavljanje izolacije ispod temelja je manje zahtevno.

    2. XPS izolacija za temelje

    Pri gradnji temelja vrlo je važno da se upotrebi adekvatna izolacija koja će sprečiti gubitak toplote i doprineti trajnosti objekta. Jedan od efikasnih izolacionih materijala je XPS. XPS (ekstrudirana polistirenska pena) je izolacioni materijal koji se sastoji od zatvorenih ćelija ispunjenih gasom. Ovaj gas smanjuje toplotnu provodljivost materijala i na taj način sprečava gubitak toplote u objektu. XPS izolacija je popularan izbor za izolaciju temelja i temeljnih ploča zbog svoje sposobnosti da zadrži toplotu te spreči gubitak energije i stvaranje kondenzacije.

    3. XPS izolacija odgovarajuće čvrstine

    Dimenzije i metoda postavljanja izolacije ispod temelja prilagođavaju se veličini objekta: njegovoj masi, konstrukciji, strukturalnom dizajnu, vrsti i nosivosti podova i željenoj energetskoj efikasnosti. Posebna izolacija, koja obično trpi do 400 kPa nominalne snage, trebalo bi da se koristi za izolaciju ispod temeljne ploče, ali ako je u pitanju veći ili teži objekt, ona mora da ima još veću nosivost - od 500 do 700 kPa.

    4. Izvođenje temeljnog jastuka

    Prvo, dno temeljne jame mora biti pravilno pripremljeno, sabijeno i konsolidovano, da bi se nasuo tampon od šljunka i peska preko njega. Kada se i tampon dobro sabije i utvrdi, dolazi prvi sloj takozvanog podložnog betona, pa prvi sloj tvrde izolacije kakav je XPS. Posebnu pažnju valja posvetiti polaganju instalacija pre postavljanja prvog sloja toplotne izolacije. Takođe, kada se objekt gradi na površini terena, odnosno, kada se temelji ne protežu ispod zone smrzavanja, donji sloj izolacije izvan nivoa poda treba da se proširi za 70 do 120 cm. Tako se stvara „zub“ smrzavanja.

    Pre drugog sloja toplotne izolacije, za zaštitu objekta postavlja se dodatni sloj hidroizolacije. Taj sloj hidroizolacije između dva sloja termoizolacije čini „sendvič“ koji sprečava njihovo pomeranje i povećava im ukupnu stabilnost. Debljina toplotne izolacije zavisi od mnogih faktora, ali je za niskoenergetske objekte uobičajeno oko 24 cm (2x12 cm). Iznad izolacije je AB temeljna ploča, iznad nje punjena folija i konačno estrih sa završnim slojem.

    Detalj – Seizmički temeljni jastuk AG ≥ 0,1 g (podrumski objekt)
    Detalj - Seizmički temeljni jastuk AG ≥ 0,1 g (podrumski objekt)

    Shematski prikaz poprečnog preseka temeljne ploče: 

    1. Keramičke pločice
    2. Cementni estrih
    3. Penasta polietilenska folija - zvučna izolacija
    4. Osnovna AB ploča
    5. Izolacioni materijali od ekstrudiranog polistirena
    6. Termo i hidroizolacioni materijali za temeljne ploče (ispod i iznad)  
    7. Izolacioni materijali od ekstrudiranog polistirena
    8. Podložni beton
    9. Tampon
    10. Sabijen sloj
    11. Unutrašnji malter
    12. Spoljni zid
    13. Izolacioni materijali od ekstrudiranog polistirena

    5. Izolacija temeljne ploče - cena

    Izvođenje i betoniranje temeljne ploče sa zavarivanjem hidroizolacije i postavljanjem izolacije debljine 20 cm, koštalo bi vas između 50 i 80 EUR/m2. Cena dobro izolovane temeljne ploče za novoizgrađenu zidanu ili montažnu kuću od 100 m2 tako može da varira ali, u proseku, iznosi 2-3% ukupne vrednosti investicije.

    Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

    Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

    Stručni članak 2490
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma?

    Imamo čak 3837 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3837 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma
    10
    1

    MILAN POPOVIĆ PR M TRIJUMF OSTRUŽNICA


    10
    15

    TRIVUN ŠKORIĆ PR HIDROIZOLACIJA ŠKORIĆ


    10
    4

    VENETA COSTRUZIONI


    8.6
    0

    DRIM TIM RS


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana