Za područje
    OTP banka

    Postavljanje potprozorskih daski

    Članak je pregledalo čak 2149+ korisnika
    O vrstama potprozorskih daski smo već govorili, pa ćemo se ovoga puta pozabaviti njihovim postavljanjem. U odnosu na ugradnju prozora, postavljanje ovih daski je zaista nezahtevan posao. Naravno, ceo postupak treba izvesti pravilno i po ustaljenom redosledu da bi se dobio i željeni rezultat. Potprozorske daske nisu nužan građevinski niti fasadni element tako da se umesto njih često sreće i ostavljen ogoljen malter. Ipak, smatramo da, ne samo da doprinose boljoj estetici eksterijera već i enterijera, a predstavljaju i korisnu površinu za odlaganje i ukrašavanje. Osim toga, čini se da sa njima prozor deluje kao zaokružena celina.
    Stručni članak 2149
    ugradnja potprozorske daske
    Imamo čak 739 izvođača radova za područje Montaža, ugradnja prozora:

    1. Materijal za potprozorske daske

    Postoje drvene, kamene, PVC i aluminijumske potprozorske daske. Cene ovih elemenata umnogome variraju u zavisnosti od izabranog materijala. Najizdržljivije su kamene i aluminijumske, dok drvene prozorske daske daju osećaj topline i gostoprimljivosti, ali se ne preporučuju za spoljnu stranu fasade. Ugradnja potprozorskih daski je slična bez obzira na odabrani materijal.

    2. Ugradnja potprozorske daske: pravilno merenje otvora

    Prilikom uzimanja mera za potprozorske daske, moraju se uzeti u obzir dimenzije prozorskog otvora, a ne samog prozora. Mere se dužina i širina prozorskog otvora s tim što je ključno da se dodaju po 2-3 cm sa obe strane, pošto daske na bočnim stranama ulaze u malter. Ispravna širina daske se dobija merenjem rastojanja od okvira prozora do ivice zida. Na kraju se toj širini dodaje 4 cm, pošto je to standardna mera ivice potprozorske daske.

    Ugradnja potprozorske daske obavlja se relativno brzo, uz poštovanje jednostavnih koraka rada
    Ugradnja potprozorske daske obavlja se relativno brzo, uz poštovanje jednostavnih koraka rada

    3. Ugradnja potprozorske daske

    Pre nego što počnete postavljanje potprozorskih daski, dobro je da zidarskom olovkom tačno označite sredinu daske i sredinu na prozorskom okviru. To će biti od koristi kasnije, kada dođe na red centriranje prozora i daske. Na zidu, ispod okvira prozora, postavite podlogu, ali takvu da njena debljina odgovara debljini potprozorske daske (2 cm). Kao podloga se najčešće upotrebljavaju komad stiropora ili tvrde pur-pene.

    3.1. Upotreba poliuretanske pene

    Pomoću pur-pene se prvo puni stražnja strana daske, a zatim bočne, levo i desno, pa onda sredina i na svakih 10-15 cm po malo. Potprozorska daska se potom stavlja u otvor ispod prozorskog okvira, poravna na sredini, a onda iskosi koliko treba. Nakon otprilike pola sata treba proveriti nagib i popuniti pur-penom ostala otvorena mesta, po potrebi. Ponekad se dogodi da pena šireći se podigne dasku, odnosno, smanji njen nagib i onda ne preostaje ništa drugo nego da se taj višak odseče te daska vrati u prvobitan položaj. Da li ste sve izveli kako treba proveravate libelom.

    3.2. Korišćenje građevinskog lepka

    Razne vrste cementnog lepka i prirodnih maltera najčešće se koriste kao vezivni materijali u građevinarstvu. Ako se umesto njih odlučite za građevinski lepak, znajte da se prvo mora dobro očistiti podloga, pa onda sipati po malo („tačkasto“), na svakih 5-10 cm. Onda se postavi potprozorska daska ispod okvira i podesi nagib - pri tom se mora paziti na centriranje prema znacima. Da biste bili sigurni da ste sve postavili kako treba i u ravni, često proveravajte libelom. Daska mora lepo da nalegne i čvrsto stoji u otvoru prozora, pošto u suprotnom, moraju da se dodaju plastične podloške.

    Unutrašnje potprozorske daske se ugrađuju u ravnoj liniji, pošto su predviđene za odlaganje stvari, biljke ili sedenje, dok spoljne treba da budu pod oštrim uglom kako bi se voda slivala niz njih.

    4. Cena potprozorskih daski i njihove ugradnje

    Cena postavljanja potprozorskih daski kreće se između 5-9 EUR/m. Međutim, cene samog materijala vrlo su različite i u velikom rasponu. Tako su PVC daske 2-8 EUR/m, a od prirodnog granita mogu biti 45-55 EUR/m. Međutim, imajte u vidu da se ovakvi radovi retko izvode odvojeno od ugradnje prozora ili njihove zamene pri renoviranju, pa obično možete da se pogodite s izvođačima za ukupnu cenu.

    Stručni članak 2149
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Montaža, ugradnja prozora?

    Imamo čak 739 izvođača radova za područje Montaža, ugradnja prozora:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 739 izvođača radova za područje Montaža, ugradnja prozora
    9.2
    0

    GORAN ŽIVULOVIĆ PR RADNJA ZA UGRADNJU STOLARIJE STOLARIJA ŽIVULOVIĆ MARKOVAC


    9.5
    0

    GENERALL ALUMINIUM & PVC SERVICE DOO ĆUPRIJA


    9.2
    0

    ALU-MILETIĆ


    10
    1

    Roloraj3D DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana