Za područje

  Gradnja ciglom ili porobetonom?

  Članak je pregledalo čak 2138+ korisnika
  Dok neki pod gradnjom, odnosno, zidanjem kuće, podrazumevaju podizanje doma od cigle, drugi pribegavaju alternativnim materijalima, među kojima je sve popularniji porobeton. Naravno, obe vrste gradnje imaju svoje prednosti i slabosti, pa, evo u čemu je zapravo stvar.
  Stručni članak 2138
  gradnja ciglom
  Imamo čak 4171 izvođača radova za područje Zidarski radovi, zidar:

  1. Zidanje ciglom i porobetonom - jedno te isto ili nije?

  Prva prednost zidanja konstrukcije od opeke je to što više izvođača zna kako da rukuje ciglama nego blokovima od porobetona. Gradnja s ovim materijalima nije ista, tako da neko ko zna da gradi ciglom ne mora nužno znati da koristi porobeton. Vrlo je važno da se nađe iskusan izvođač radova koji je već radio sa ciglom ili porobetonom i poznaje njihove karakteristike. Jedino tako će gradnja proteći kako treba, po propisima i u skladu sa pravilima struke.

  2. Zidanje ciglom i porobetonom - prednosti

  2.1. Zidanje ciglom

  Gradnji opekom, odnosno, ciglom, pripisuju se pozitivna svojstva pošto ima duži vek trajanja i ekološki je prihvatljivija. Opeka takođe između ostalog, apsorbuje manje vode i akumulira toplotu bolje od porobetonskih blokova. Opeka je u stanju da zadržava toplotu i emituje je u prostor postepeno u dužem vremenskom intervalu, dok porobeton nema to svojstvo. Još jedna prednost cigle je što je to materijal koji ima prirodnu sposobnost da reguliše vlažnost u prostoriji i u konstrukciji. Kada se bira gradnja ciglom, na raspolaganju je veliki broj opcija, tako da se može naći idealna kombinacija za svaku namenu i svaki tip konstrukcije.

  2.2. Zidanje porobetonom

  Među pozitivne karakteristike porobetona svrstava se to da se brže suši, a i sam proces izgradnje se može brže završiti. Porobeton je izuzetno lagan materijal sa kojim se lako barata i radi. Pojedinačni blokovi od porobetona su precizno izrađeni i ravni, tako da je zidanje njima vrlo precizno.

  Zidanje porobetonom je i po ceni dostupnije.
  Porobeton je vrlo lagan, pa se njime jednostavnije gradi
  Porobeton je vrlo lagan, pa se njime jednostavnije gradi

  3. Kombinovanje materijala za konstrukciju

  Izvođenje radova porobetonom je lakše, tačnije, njime se lakše grade zidovi. Međutim, sve postaje komplikovanije kada se kombinuje sa drugim materijalima, pošto sa porobetonom postoji problem pri uvođenju horizontalnih konstrukcijskih elemenata, odnosno, greda. Pri zidanoj gradnji lakše je izvođenje betonskih ploča. Takođe, kod porobetona, izvođenje vertikalnih veza, odnosno, spajanje sa, recimo, vertikalnim betonskim nosačima, može predstavljati izazov. Osim toga, ankerisanje elemenata u konstrukciju od porobetona je zahtevnije.

  4. Koje debljine treba da su zidovi?

  Ako izaberete klasično zidanje ciglom tako da zidovi budu debljine 30 cm i s izolacijom debljine 16 cm, koeficijent prolaza toplote zida (U) će biti oko 0,15 W/m2K. Ako, pak, budete gradili porobetonom, zidu s izolacijom debljine 30+10 cm - koeficijent prolaza toplote će biti 0,198 W/m2K. Čak i ako izaberete blokove porobetona debljine 40 cm, a ostave se bez izolacije, koeficijent prolaza toplote će biti lošiji - 0,35 W/m2K. Zid debljine 50 cm zidan samo porobetonom imaće koeficijent prolaza toplote oko 0,25 W/m2K.

  Ako želite da optimizujete troškove gradnje najbolje što se može, možete konkurisati i za državne subvencije koje Ministarstvo građevine ili Ministarstvo za ekologiju i zaštitu prirode često raspisuju. Jedan od uslova gradnje jesu i standardi energetske efikasnosti.
  Zidanje ciglom ima brojne prednosti: cigla sama po sebi reguliše vlažnost, ekološki je materijal i povoljne cene
  Zidanje ciglom ima brojne prednosti: cigla sama po sebi reguliše vlažnost, ekološki je materijal i povoljne je cene

  5. Zidanje ciglom ili porobetonom: cena

  Zidarski radovi mogu biti vrlo različiti i shodno tome im se razlikuju i cene. Recimo, zidanje zida od opeke debljine 20 cm i visine 3 m bi bilo oko 120 EUR dok bi zidanje blokovima od 25 i 30 cm izašlo oko 150 EUR/m3. Za specijalne elemente kao što su ugaoni blokovi, blokovi s izrezima za vertikalne betonske veze i slično, platićete više po m3.

  Stručni članak 2138
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Zidarski radovi, zidar?

  Imamo čak 4171 izvođača radova za područje Zidarski radovi, zidar:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 4171 izvođača radova za područje Zidarski radovi, zidar
  10
  0

  D.O.O. EMERALD HILL NOVI SAD


  9.8
  0

  TOTAL PROFESIONAL DOO BEOGRAD


  8.8
  0

  Ns Alati


  9.6
  0

  GRADJEVINSKO TRGOVINSKO I PROIZVODNO DRUŠTVO ZA SPOLJNU TRGOVINU NA VELIKO I MALO STAN INVEST DOO, NIŠ


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana